餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2023-10-05 137 瀏覽
中秋節帶屋企人去食個齋, 見佢地食得開心就好😚因為十五多人食齋,當晚訂位要先比訂位費$200,18:15入座~準時去到,見餐廳座位都排得比較迫, 見普通4人卡位都要坐5個人,令到走廊好窄,辛苦曬啲員工~雖然座位排得迫,但就未見有滿座, 從我嘅字裡行間應該都睇得出唔係坐得咁舒服🥶但就返食物而言, 水準就很不錯~ 雖然我食齋次數不多, 但新派齋都會好重調味同埋用好多油去炒/炸. 但呢間感覺食完都好舒服,仲係有食到食物原貌嘅感覺😋 最好食就係個烤麩! 個汁嘅調味好食過出面上海店食嘅四喜烤麩!其次就係炒飯~入面嘅九層塔真係令個炒飯生色不少!最普通係個蜜汁脆鱔, 因為實在太硬喇, 咬到牙骹都軟埋..當日元宵佳節仲送左一碗芝麻湯圓, 飲完個熱薑水, 同屋企人食飽賞月, 莫名地有一種滿足感~
中秋節帶屋企人去食個齋, 見佢地食得開心就好😚
但呢間感覺食完都好舒服,仲係有食到食物原貌嘅感覺😋
烤麩
其次就係炒飯~入面嘅九層塔真係令個炒飯生色不少!
泰式鳳梨炒飯

最普通係個蜜汁脆鱔, 因為實在太硬喇, 咬到牙骹都軟埋..
蜜汁脆鱔
金華素火腿奶油津白