2024-03-01 129 瀏覽
1) 咖喱魚蛋 $9/7粒2) 魚肉燒賣 $9/6粒3) 招牌腸粉 $15/6條已有一段時間沒光顧坤記了, 今早腦海突然閃過腸粉和燒賣, 便來坤記吃個早餐。雖然坤記供應的食物均是我喜歡的類別, 如魚肉碗仔翅, 潮州粉果, 家鄉炒米粉, 豉油王炒麵, 粥品等等, 也許是情意結吧, 總是吃他們的魚蛋, 燒賣和腸粉。咖喱魚蛋爽口, 唯咖喱味道淡淡的, 不夠惹味。魚肉燒賣大小適中, 魚肉味道明顯, 彈牙有咬口, 質感依然不俗。招牌腸粉雖滑, 但有少少黏口。醬汁方面, 麻醬依然稀薄, 味道不足。豉油, 甜醬和芝麻只是酌量給予, 唯有自行加甜醬加辣醬。本人覺得吃腸粉, 醬汁所扮演的角色也很重要, 如醬汁只是一般, 光靠腸粉的滑, 不會另我有經常光顧的意慾。

1) 咖喱魚蛋 $9/7粒
2) 魚肉燒賣 $9/6粒
3) 招牌腸粉 $15/6條

咖喱魚蛋爽口, 唯咖喱味道淡淡的, 不夠惹味。

2024-01-26
$33 (早餐)
2024-02-03 131 瀏覽
呢間嘢啲食物味道難以令人滿意,口感不佳,部分餸菜甚至無法入口。無論是口味的搭配還是煮食技巧都令人失望,對於食材的挑選和處理沒有投入足夠的用心。整體的菜品口感乏味,難以享受用餐體驗。
2024-02-03
2023-12-03 287 瀏覽
約咗朋友喺附近食泰國船麵。早到咗就周圍行吓成日都會經過坤記腸粉,平時又冇特別想試。因為早幾年舊居嘅腸粉舖執咗,咁就好幾年冇食過腸粉啦。今日突然間心血來潮,就試一試佢啲腸粉係咪真係咁好食。嗌咗腸粉燒賣同埋粉果,另外有個混帳嘅怪習慣就係少豉油多麻醬多芝麻。無可否認,佢個腸粉真係好滑,但係就欠缺咗米香。麻醬嚟講,亦食唔出芝麻香味。基本上個混帳配合唔到腸粉嘅質素燒賣就好一般,實在。粉果還可以的,但係如果裏面啲葛可以爽口啲就好啦。電子對住每一位客人買腸粉嘅時候都會詢問要唔要豆漿,話每日新鮮自己整。因為一陣間要食泰國麵實在放唔落一樽豆漿,下次有機會試吓去豆漿得唔得。
2023-08-19 460 瀏覽
位於大圍的「坤記腸粉」一直以其正宗的港式腸粉而聞名。這間小店雖然不起眼,卻一直保持著濃厚的人氣,每天都吸引著大批食客前來品嚐。走進店內,便能感受到濃郁的食物香氣,令人食指大動。「坤記腸粉」的招牌腸粉絕對是一道令人難以忘懷的美味。腸粉薄如紙,卻帶著彈性,入口即化。配以醬汁,更能提升其風味。腸粉的包裹感和醬汁的搭配絕對是一種絕妙的美味體驗。而且,這家店對於醬汁的調配非常用心,讓人吃得一口接一口。值得一提的是,「坤記腸粉」的腸粉的價格也非常親民,是一個價廉物美的美食選擇。「坤記腸粉」的服務態度也令人印象深刻。儘管店內總是人滿為患,ONE MAN BAND卻能保持高效的工作節奏,確保每位顧客都能及時品嚐到熱騰騰的腸粉。這種用心的服務態度讓人感受到店家的用心與熱情。「坤記腸粉」這裡,你可以品味到純正的港式美食,同時也體驗到了一種溫馨的用餐環境。無論是當地人還是遠道而來的遊客,都能在這裡找到滿足自己味蕾的美味。
2023-07-23
2023-08-17 383 瀏覽
剛剛行過去買腸粉 問望唔到腸粉價錢就問老闆娘腸粉幾錢 我聽到佢就話10蚊 我話要1份 之後仲奇怪點解10蚊切咁多 之後我係度搵價錢 之後卑50蚊老闆娘 找我35 我問佢唔係10蚊咩 之後佢話冇10蚊 咁我話12蚊呢?因為餐牌寫住小份12蚊 佢又唔出聲 一副無賴嘅樣對著我 我真係無語到無嘢講 唔想同呢度黑心老闆講咁多 正常人都會話卑你知道小份幾錢大份幾錢 想賣多啲嘢想呃錢就同我講啦 我卑多啲你o唔ok啊?野食又唔係好好食 還說老店 真係無語😊
2023-08-17
2023-04-04 639 瀏覽
成日都聽講大圍坤記嘅腸粉好好食😋去到嗰頭踩單車就梗係過去試吓啦!😚嗰日係星期六晏晝嘅時間嚟嘅😆魚蛋燒賣腸粉魚蛋份量就得六粒,性價比唔高。係比較爽口嘅質地,唔係平時食嗰啲陳皮魚蛋🥹份量比較少,得六粒,唔太推介😢燒賣嘅質地就比較粉,份量就正正常常,都過得去🤣而腸粉就真係確實唔錯嘅😚都幾滑身,醬汁比得都多👍🏻但醬汁都好稀🥹就算落好多都唔太夠味咁😂如果冇咁稀都幾唔錯的😍整體就覺得冇咩特別,冇必要特登過去食🤣經開都可以去試吓呢啲老定號嘅😆好食: ❤️❤️🖤🖤🖤抵食 :❤️❤️❤️🖤🖤

魚蛋燒賣腸粉

好食: ❤️❤️🖤🖤🖤
抵食 :❤️❤️❤️🖤🖤

2023-03-11 505 瀏覽
記得中學時期應該十幾年前成日來呢度食野因為佢夠平LUNCH 或有時放假都會來食甘耐無來發覺價錢貴左,甘通脹要加價都明既,不過加加埋埋都幾蚊 TOTAL $41今次叫左腸粉與炒麵及豆漿,腸粉依然係甘滑,但醬料既味道淡左炒麵和豆漿就無咩特別
記得中學時期應該十幾年前成日來呢度食野
因為佢夠平LUNCH 或有時放假都會來食
今次叫左腸粉與炒麵及豆漿,腸粉依然係甘滑,但醬料既味道淡左
炒麵和豆漿就無咩特別
腸粉與炒麵及豆漿
2023-03-10
2023-02-12 394 瀏覽
最近到大圍區走走,發現呢間 decades-old 的腸粉店「坤記腸粉」,於是就入去食個下午茶。點了腸粉、燒賣、碗仔翅和凍豆漿,總花費約港幣七十五元。腸粉真係滑嘟嘟,啲醬都好正。燒賣就正常發揮啦。碗仔翅是經典的味道,夠熱,喺枱上邊有紅醋同胡椒自己落但凍豆漿稍有些遜色,冇乜味,或許店內生意太快導致豆漿新鮮度欠缺,若能放慢步伐或許口感會更好。整體而言,坤記腸粉的傳統小食令人驚喜,腸粉和燒賣尤其值得一試,下次還會回來。

• 腸粉
平時都聽人講過坤記腸粉😙咁啱見到唔算太多人就入咗去試吓啦👻但係味道來講就有啲失望嘅🥹🧊咖喱魚蛋燒賣腸粉 $33❄️咖喱魚蛋 $9 6/10份量來講就得六粒,以$9呢個價錢來講有少少貴🙈咖喱汁味道唔太足夠,完全唔辣🥵,魚蛋質感太淋,本人就鍾意食陳皮魚蛋多啲🤣❄️魚肉燒賣 $9 7/10份量都係得六粒,覺得可以再多啲🙈呢一隻係魚肉燒賣,正正常常,不過不失。但太重粉感🥹❄️腸粉 $15 7.5/10聽人講呢度最出名嘅就係腸粉,的確腸粉嘅味道係唔錯嘅😙質地比較薄身,質感都幾滑身👍🏻😍。但係份量都好似有啲少,叫咗六條,但係份量都好似平時叫四條咁樣🥹同埋醬汁都比較稀身,冇乜味🙈😅🧊兩溝(魚肉碗仔翅)$23 4/10平時小編都好鍾意食碗仔翅同埋魚肉🥰,今次見到都嗌咗一碗試吓😛點知真係好失望🥹都明白呢一度唔係出名在碗仔翅嘅,但係我覺得碗仔翅嘅味道真係唔太好😅太稀,又冇乜味咁樣🥲衛生又唔太好,見到店員將隻手指插咗喺我哋碗碗仔翅度送過嚟🥹,個碗嘅側邊有癡立立,有啲碗仔翅嘅汁痴咗喺嗰度😢😢唯獨係個魚肉都算正正常常🤥總括嚟講,我覺得呢一間舖頭嘅腸粉係可以再試嘅🤓但係其他就真係有啲失望🥲以前味道可能都唔錯,可能今日

🧊咖喱魚蛋燒賣腸粉 $33

❄️咖喱魚蛋 $9 6/10

❄️魚肉燒賣 $9 7/10

❄️腸粉 $15 7.5/10

🧊兩溝(魚肉碗仔翅)$23 4/10

總括嚟講,我覺得呢一間舖頭嘅腸粉係可以再試嘅🤓但係其他就真係有啲失望🥲以前味道可能都唔錯,可能今日食有啲失準🙈

人均消費💵: $30-$50
性格比: 6/10
好食程度😋:5/10
回頭指數💓:4/10
2022-12-30 314 瀏覽
竟然係沙田區中環咗咁耐🤣都未食過坤記腸粉抵打抵打🤣🤣舖頭細細真係幾唔顯眼竟然可以打出名堂 其實真係幾佩服叫咗個中份量嘅腸粉其實都幾好食嘅腸粉幾滑身爽口醬汁就要左花生醬、豉油同辣醬醬汁乜太大嘅驚喜~另外再叫埋生菜魚肉魚肉係幾彈口嘅(純屬個人口味)但我真係好唔鍾意啲魚肉咁多蔥多蔥到 我唔係幾食得晒 (本身我完全唔食蔥)個湯就冇乜味 所以我落咗好多胡椒粉呢個我應該唔會再叫啦~成餐都唔係俾咗好多回憶我所以經過會食 但我唔會刻意再嚟~
竟然係沙田區中環咗咁耐🤣
都未食過坤記腸粉
抵打抵打🤣🤣

舖頭細細真係幾唔顯眼
竟然可以打出名堂 其實真係幾佩服

叫咗個中份量嘅腸粉
其實都幾好食嘅
腸粉幾滑身爽口
醬汁就要左花生醬、豉油同辣醬
醬汁乜太大嘅驚喜~

另外再叫埋生菜魚肉
魚肉係幾彈口嘅
(純屬個人口味)但我真係好唔鍾意啲魚肉咁多蔥
多蔥到 我唔係幾食得晒 (本身我完全唔食蔥)
個湯就冇乜味 所以我落咗好多胡椒粉
呢個我應該唔會再叫啦~

成餐都唔係俾咗好多回憶我

所以經過會食 但我唔會刻意再嚟~
2022-12-24 187 瀏覽
Hello 大家好👋🏻!今日同大家分享一下「今餐食啲乜!」嘅「隨心食評」今日我嚟到位於大圍出名嘅「坤記腸粉」,區內街坊嘅老字號。美食攻略:腸粉滑溜,魚肉燒賣好味,最鐘意佢哋有好多小食加,仲有我最喜愛嘅蘿蔔又好入味,混醬一齊食一流。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌝🌚環境:🌝🌝🌚🌚🌚服務:🌝🌝🌝🌚🌚賣相:🌝🌝🌜🌚🌚

今日我嚟到位於大圍出名嘅「坤記腸粉」,區內街坊嘅老字號。

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌝🌚
環境:🌝🌝🌚🌚🌚
服務:🌝🌝🌝🌚🌚
賣相:🌝🌝🌜🌚🌚
2022-11-16
2022-11-21 225 瀏覽
啲腸粉好滑,但啲醬好難食,尤其係個甜醬!嘥晒啲咁靚嘅腸粉!仲買埋燒賣,牛肉球同粉果!燒賣非常非常一般!牛肉球同坊間嘅有啲唔同,口感有少少實牛丸feel!粉果都係一般!
2022-11-21
1 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
2022-09-21 349 瀏覽
上次大圍真係食左好多野🙈一時間都post吳曬經過坤記 又點可以吳試下個醬咩醬😏細 腸粉$11➕ 魚肉燒賣$9腸粉 正常發揮無邊一條 粘埋左硬左咁做到 每條滑➕少彈個醬 又吳覺得有咩咁勁🥴至多叫做 兒時味道🤨魚肉燒賣就令我有點驚喜🎉好彈牙入口已經有魚肉味漂出黎結: 推介 魚肉燒賣👍🏻應該係我頭5名😋#腸粉#魚肉燒賣#坤記腸粉
上次大圍真係食左好多野🙈

#腸粉
#魚肉燒賣
#坤記腸粉
2022-05-31 594 瀏覽
已經不止一次分享過我對腸粉的熱愛,在我來說腸粉就是我其中一款comfort food對喜歡腸粉的朋友來說,大圍的一間老字號應該不太陌生,最近去剪髮後就來到這店,吃一碟很久沒吃的腸粉腸粉 $11/4條 $14/6條 $20/8條一碟簡簡單單沒有餡料的腸粉,加入醬汁就是最好吃的美食!店家的腸粉分成大中小的份量,最少4條起計,價錢來說並不算昂貴,因為多年來漲價幅度不算太高,只是多次易手的關係就令腸粉的質素一度下滑,這次到訪感覺腸粉應有的滑度跟米香都接近回復往年醬汁也是這款食品的重要一環,我是「走汁派」,即不吃加入豉油的腸粉,取而代之是每次都跟嬸嬸說「多麻醬、甜醬同芝麻」,濃厚的芝麻香跟甜甜的醬料做點綴是我從小到大的不敗組合;可惜這次來吃,醬料變稀了味道變淡了,成為這次吃腸粉的敗筆小插曲是,我很清楚地說了不要豉油,嬸嬸還要把豉油加進去;重新給我一碟,但幾乎重覆了4次,才將我想要加入的醬汁放到碟中,而且份量還要少得可憐,生怕我吃太多他們會虧很多店家在大圍已經超過1/4個世紀,自己也光顧了十年有多,未易手前除了愛這裡的腸粉跟小吃外,就是愛她的人情味了,記憶力超強的老闆娘無論我何時光顧也記住我的口味

腸粉 $11/4條 $14/6條 $20/8條
一碟簡簡單單沒有餡料的腸粉,加入醬汁就是最好吃的美食!

店家在大圍已經超過1/4個世紀,自己也光顧了十年有多,未易手前除了愛這裡的腸粉跟小吃外,就是愛她的人情味了,記憶力超強的老闆娘無論我何時光顧也記住我的口味;當然易手後腸粉的味道等也在變,自己也變得不再愛吃這店的味道
如無意外這次遇上的是另一位老闆吧,味道雖然如想像中相近,可是已經與那些年的不一樣了,店面依舊,變的應該是我的思想跟身邊的人和事吧
2022-05-02
2022-05-13 322 瀏覽
食左豬皮豬紅完全無咩味烚完淋啲豉油汁就算我就好少浪費食物但食左三份一就掉左再買多個魚肉翅兩溝係粉團木耳兩溝啲魚肉根本得粉咁食唔到魚肉幾大舊都無用我都係咁岩經過又見openrice 勁多好評哈哈笑失望買時仲好多人排隊個鋪位風水好?失望失望失望首先感謝閣下對本網的支持,可惜閣下在5/10/2022 8:39:16 PM給坤記腸粉提交的食評「名過於………. 」暫時未能被刊登,我們就此有以下建議:請避免重覆食評內容,請加入更多食物內容或用餐分享
食左豬皮豬紅

係粉團木耳兩溝
啲魚肉根本得粉咁
食唔到魚肉
幾大舊都無用

我都係咁岩經過又見openrice 勁多好評哈哈笑
失望
買時仲好多人排隊
個鋪位風水好?
失望失望失望

請避免重覆食評內容,請加入更多食物內容或用餐分享

2022-05-09