2022-04-17 283 瀏覽
大圍路過,記得呢度有間出名既腸粉就黎試下,店舖係鐵皮屋黎,木枱膠櫈,感覺係好舊式既茶檔仔咁...舖仔既生意唔錯,我地坐左係度一陣都不斷有街坊黎買外賣~好耐無食腸粉,都唔係好知出面既價錢係點,呢度4條$11,6條$16,8條$20,我地叫左6條,覺得份量夠兩個人當小食咁食下~腸粉真係唔錯,係我暫時食過最滑溜既腸粉,不過醬汁就相對稀左d,所以醬汁只可以好薄薄咁痴到係條腸粉度,鐘意勁多醬既朋友應該會覺得唔夠喉。

2022-03-30 298 瀏覽
🧚坤記腸粉 $11/4條 (3.4/5)去開大圍想食腸粉一定係宜間🥰 腸粉好滑食得出少少既米香味🤏 加上豉油甜醬麻醬真係好正!中意食麻醬既建議加多啲,因為比較稀😛店內姨姨都好nice係咁同客人傾計🤣不過鋪位細啲冇好多位坐,衛生環境都差少少,唔中意可以外賣攞走食!不過個人覺得咁先有feel,街邊小食店係咁架啦🤪Btw, 之前試過佢既咖喱魚蛋,係用陳皮魚蛋的,加上完全冇咖哩或者辣味😳所以冇再encore🤭怕辣既或者可以試下
🧚坤記腸粉 $11/4條 (3.4/5)

2022-03-12
2022-03-07 234 瀏覽
店舖細細賣經典香港小食,冇靚裝但擁有地道情懷。想食啲咩一望就望到,一張張貼曬係度自己睇完先叫🤣當然要試試佢最出名既腸粉啦,$20有8條,呢個價而家黎講合理價喇😄腸粉食落真係滑身,而且每條都唔會有痴住既感覺,好食❤️可惜醬料俾得比較少,而且睇到醬料都落左油,所有比較油感🤔燒賣一般,厚粉感。。。粉果超厚皮,料偏少,但味道都可以。。總之腸粉真係做到滑溜,但其他方面就配合得一般🤣🤣🤣🤣🤣😄

燒賣一般,厚粉感。。。
粉果超厚皮,料偏少,但味道都可以。。

總之腸粉真係做到滑溜,但其他方面就配合得一般🤣🤣🤣🤣🤣😄
2022-03-01 161 瀏覽
⋆⁺₊⋆.坤記腸粉..性價比頗高嘅一間小店♡︎店面都係比較傳統嘅香港老店~.坤記腸粉 / $14 6條 / 🥨🥨🥨 /.生菜魚肉湯/ $18 / 🥨🥨🥨🥨 / .金牌碗仔翅 / $18 / 🥨🥨🥨 / .[滿分5個🥨]...⌫ 坤記腸粉 (大圍)大圍積富街石屋(近積德里).#大圍咔嚓
⋆⁺₊⋆
坤記腸粉
性價比頗高嘅一間小店♡︎
店面都係比較傳統嘅香港老店~
坤記腸粉 / $14 6條 / 🥨🥨🥨 /
生菜魚肉湯/ $18 / 🥨🥨🥨🥨 /
金牌碗仔翅 / $18 / 🥨🥨🥨 /
[滿分5個🥨]
...
⌫ 坤記腸粉 (大圍)
大圍積富街石屋(近積德里)
#大圍咔嚓
2022-01-06 374 瀏覽
今天過來大圍,路過又有少少肚餓,一直都很想試坤記腸粉,於是便決定走過來試試⋯⋯當日是平安夜,時間差不多5:00pm 仍有三兩食客熟悉地排隊,大部分都是腸粉。腸粉係主菜,還諗緊吃燒賣還是粉果呢一支公又未能太多選擇⋯⋯五顏六色螢光點餐牌掛著當眼位置,一邊排隊一邊選擇,琳琅滿目,太多選擇⋯⋯最後點了腸粉、粉果配豆漿腸粉$11/4條~真心滑,難怪他是這裡的招牌粉果$10/2個~第一口就後悔應該點燒賣會比較合適⋯⋯那餡料太腍,味太濃,幸好有腸粉中和返⋯⋯這裡太多選擇,下次再來試吓其他嘢。

腸粉係主菜,還諗緊吃燒賣還是粉果呢
一支公又未能太多選擇⋯⋯

最後點了腸粉、粉果配豆漿

腸粉

腸粉$11/4條~
真心滑,難怪他是這裡的招牌

粉果$10/2個~
第一口就後悔應該點燒賣會比較合適⋯⋯
那餡料太腍,味太濃,幸好有腸粉中和返⋯⋯
粉果

這裡太多選擇,下次再來試吓其他嘢。
2021-12-24
2021-11-11 306 瀏覽
我都唔知點解以前係大圍住咁耐都無食過 反而搬左之後先返黎試😂😂其實我唔係成日食腸粉 雖然係咁 我都覺佢d腸粉係滑d😍😍同埋食完華輝食佢會覺得好抵😂😂😂😂
2021-11-07 258 瀏覽
嚟到大圍,試咗腸粉,燒賣同魚肉碗仔翅😋腸粉的確比外面嘅滑同埋皮薄,係推介既!😍 佢哋燒賣都幾好食不過就唔算好特別🤣而魚肉碗仔翅就比較失望😣因為比較傑身,同埋冇乜味要落多啲醋同胡椒粉
2021-10-30 222 瀏覽
天氣開始涼, 又是光顧坤記的好時候, 天氣熱的時候不是不能幫襯, 只是我prefer堂食, 不想外賣, 又因我怕熱, 小店無冷氣, 風扇又滿足不了我, 真的很怕吃到汗流浹背的狀況, 所以比較喜歡溫度較低時光顧。很喜歡坤記的腸粉, 燒賣, 豬皮, 魚蛋, 魚肉碗仔翅等等, 不過喜歡也不能放肆, 是日只點了腸粉和燒賣。1) 招牌腸粉 (6條) $142) 魚肉燒賣 (6粒) $8吃腸粉除了腸粉要滑, 醬汁所扮演的角色也很重要, 所以每次也要求混醬。腸粉有米香, 質地依然滑溜, 但醬汁感覺較以前吝嗇, 麻醬不足且稀, 吃不出味道來, 芝麻和甜醬只是酌量給予, 幸好甜醬和辣醬可自行添加。 燒賣大小適中, 質地軟綿彈牙, 很久沒吃, 感覺滿足。

招牌腸粉 (6條) $14 + 魚肉燒賣 (6粒) $8

1) 招牌腸粉 (6條) $14
2) 魚肉燒賣 (6粒) $8

燒賣大小適中, 質地軟綿彈牙, 很久沒吃, 感覺滿足。
2021-10-19
招牌腸粉 (6條) $14 + 魚肉燒賣 (6粒) $8
  • 招牌腸粉(6條)$14+魚肉燒賣(6粒)$8
2021-09-22 293 瀏覽
腸粉,豉油王炒麵,可以就是香港人生活的一部份。當在一大清早,決定出去食早餐時,整碟豬腸粉同一份加滿了甜醬的炒麵,比起去茶餐廳、快餐店食份早餐更加之滿足。有一天的週末,目的是同父親去重遊某一處舊地。之後,我們就來到大圍,我要帶爸爸來,食早餐。而我想回味的,就是馳名的《坤記腸粉》啦。《坤記腸粉》,標明左自己係一間腸粉店,幾乎所有像我慕名而來的,甚至是街坊常客,都主要是為了品嚐他們的滑一滑腸粉。當然,我要了一份招牌的腸粉,另加燒賣。腸粉,密度夠高,幼細香滑而且不易散,加上濃香的花生醬同甜醬,非常之好。但,魚肉燒賣就感覺一般啦。另外叫了一碟豉油皇炒麵。本來是抱著大期望的,但今天的出品就很淡,唔夠色,也唔夠味。吃入口,感覺也炒得未夠乾身。臨走時買了一個炒米粉,感覺更好食。早餐的飲品,就是每人一杯豆漿。夠凍,而且甜度適中,也有夠濃的豆香。不錯的一杯。《坤記腸粉》的腸粉好滑,也好好食。但這次來,我真的只覺得,這兒只有腸粉好食。
早餐
2021-07-27 231 瀏覽
去到大圍,唔少人推薦坤記腸粉。望落係鐵皮屋,橙色綠色手寫餐牌,就覺得好地道。. $10/4條 $8/6粒⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5腸粉夠滑,麻醬甜醬夠味. $11⭐️⭐️ 2/5雪到有啲變冰,飲落有啲渣.整體:雖然有部風機,但夏天去食真係好熱。環境唔太乾淨涼爽,喺附近可以食,無需特登去。
[腸粉] $10/4條
[燒賣] $8/6粒
⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5
腸粉夠滑,麻醬甜醬夠味
[豆漿] $11
⭐️⭐️ 2/5
雪到有啲變冰,飲落有啲渣
整體:

腸粉燒賣
腸粉燒賣
每一區總會有一間歷史悠久嘅腸粉。相信北區嘅朋友一定食過或者聽過四眼仔腸粉 🥰。搬左屋之後😢,想食腸粉我就食呢間坤記腸粉,價錢算平,質素可以~燒賣同咖喱魚蛋都匿埋咗喺腸粉海下面😂👌🏻腸粉有米味,滑溜煙靭👌🏻燒賣有咬口唔會粉,正常😬👌🏻咖喱魚蛋入味,但係想咖喱香出啲~😳豉油一般,同埋俾嘅醬都幾少😢如果可以俾多啲醬就好了

燒賣同咖喱魚蛋都匿埋咗喺腸粉海下面😂
👌🏻腸粉有米味,滑溜煙靭
👌🏻燒賣有咬口唔會粉,正常😬
👌🏻咖喱魚蛋入味,但係想咖喱香出啲~
😳豉油一般,同埋俾嘅醬都幾少
😢如果可以俾多啲醬就好了
2021-05-05
2021-04-03 449 瀏覽
以前喺度工作喺度大,常常會食到坤記做早餐,中間有一段時間轉手後差咗,到最近又OK返喎😂希望可以保持吧佢哋嘅粉果加埋自家製辣椒油係絕配!燒賣就普通貨色,我認為係靠辣椒油令佢嘅味道逆轉😂佢嘅腸粉係OK!滑溜而且都煙韌有米味,但我覺得佢醬嘅比例一時時,主要係佢既麻醬,點樣叫佢多或者少都係得咁多 同無咩味咁😂不過係佢嘅白腸粉救到 因為佢原味係好味好香好滑,唔需要加太多醬料已經好味而腸仔係我私心鍾意食所以點都正

佢哋嘅粉果加埋自家製辣椒油係絕配!
燒賣就普通貨色,我認為係靠辣椒油令佢嘅味道逆轉😂

而腸仔係我私心鍾意食
所以點都正
2021-02-25 449 瀏覽
之前食過幾次,上次腸粉已經覺得好少醬,所以今次特別叫了老板娘多甜醬多花生醬,但竟然比平時還要少!😑😑😑我想講洗唔洗咁,醬有無咁貴。另外買左燒賣墨魚丸,其他就正常無問題
另外買左燒賣墨魚丸,其他就正常無問題
外賣自取
2021-01-28 405 瀏覽
有時口痕,就會行過嚟呢一間好耐歷史,完全唔起眼,但又會排晒長龍嘅鐵皮屋,食返4條腸粉加6粒燒賣,每一次都要叫姨姨加多啲麻醬,而枱面就已經配備左甜醬,辣醬,任加唔嬲!呢間腸粉之所以好食,係佢腸粉由外層到內層都相當滑,su下su下,一盤好快就清完。另外,好多客人鍾意買凍腸粉,自己拎返屋企蒸返熱 。你仲可以叫老闆娘加醬汁俾你帶返屋企,直接將鐵皮屋嘅傳統味道帶回家!小店需要我哋嘅支持,更何況佢真係冇點加過價!

小店需要我哋嘅支持,更何況佢真係冇點加過價!
2020-12-01 634 瀏覽
住大圍的無可能不知道這腸粉店的呢! 雖然位於後街舊唐樓群中, 但都冇阻我們的要食的決心, 來買腸粉作早餐.基本上這店沒什麼裝修可言, 坐位也是靠兩旁的牆壁攀搭而成, 旁邊便是馬路, 吃完便會匆匆離開. 可見, 來光顧的也是為“食” 而來的. 我來了這麼多次, 都是要排隊的, 可見他們好受街坊的歡迎.我買了腸粉回公司吃. 可惜熱度已減掉了一半, 沒即場吃的鮮熱. 醬汁也吸收了不少, 腸粉有点發脹, 這也沒辦法呢!我欣賞他們的平實, 而且价格親民, 默默為街坊提供本地的美食!

2020-10-05
5 分鐘 (外賣自取)
$12 (早餐)