1K
2019-03-28 36 瀏覽
今日同朋友上完深圳,返到大埔墟已經夜晚九點幾,行下行下,就去左一條有好多日本野既街到,我地就比呢間拉麵店吸引住。佢外面既裝修就好似日本既拉麵店,而入面既地方細細,可以睇到師傅整拉麵,好溫馨既感覺啊!睇下餐單,裡面有幾款拉麵,可以按自己既喜好黎到選唔同既麵、湯底、蒜、蔥等等!仲有好多唔同既小食!點完菜之後,侍應拎左樽芽菜比我地,話一陣可以加落麵到食!我叫左碗黑蒜油拌麵。黑蒜油味勁濃郁,配菜有兩塊燒到好香既叉燒、蛋、黑木耳等等。仲跟埋碗麵鼓湯。朋友就叫左碗味噌拉麵,配料同黑蒜油拉麵一樣,麵既口感彈牙,湯底濃郁,好味道!除左拉麵,我地仲叫左其他小食,包括汁燒雞骨腸,呢個小食幾特別,我都係第一次食!仲有呢個厚燒芝士玉子,正!
仲有好多唔同既小食!
點完菜之後,侍應拎左樽芽菜比我地,話一陣可以加落麵到食!

仲有呢個厚燒芝士玉子,正!
  • 厚燒芝士玉子
2019-03-24 39 瀏覽
今日約左朋友喺大埔踩單車,諗住先食左個Lunch 先。結果係租單車附近既小巷發現了一間掛住日本紅色大燈籠,同幾個細燈籠既拉麵店。因為俾啲燈籠吸引到,感覺呢間拉麵店幾日式所以就入左去試試。鋪入面貼左好多小朋友既畫作,唔知係咪老闆仔女既畫作呢?呢間拉麵店既拉麵款式唔算好多,有普通價亦有貴價,任君選擇。而因為今日係平日,呢間拉麵店做緊午市優惠,買一碗拉麵加$5就可以揀一款小食同汽水!都幾抵食喎!我同朋友分別揀左味噌拉麵同豚肉拉麵,再各配1款小食-煎餃子同小丸子。拉麵只係湯唔同,入面既配菜其實都係一樣既。自己亦可以自己添加芽菜。店員同我地講原來D芽菜係佢地自家每日新鮮炒製,絕不隔夜,咁緊係要試下啦!芽菜既爽脆,食落都幾開胃。我食既味噌拉麵味道真係香滑微濃,一啖湯一啖麵,唔會覺得好鹹,感覺啱啱好。大大件既豚肉有微燻既味道,而今次既拉麵都係揀左普通硬度,軟硬度適中,帶點微彈牙。豚骨湯底顏色比起味噌湯相對較淡,所以都唔難分辨。豚骨湯底俾我感覺係濃得黎帶點清。拉麵既其中一個精髓係蛋,呢間既溏心蛋做到半凝結狀態,微流蛋汁,正!小食方面,餃子係煎菜餃,而小丸子入面就有菜粒同少許既章魚粒。汽水方面揀左可樂同

鋪入面貼左好多小朋友既畫作,唔知係咪老闆仔女既畫作呢?

汽水方面揀左可樂同忌廉,佢竟然係瓶裝汽水,好驚喜!飲瓶裝汽水因為好有汽,所以特別爽

整體黎講好鍾意佢平日既午市套餐,真係幾抵!
食到飽一飽就出去附近行一陣消化下再踩單車了
2019-03-22
  • 豚骨原味拉麵
2019-03-19 47 瀏覽
口痕痕想食拉麵, 頓時記得大埔廣福道入面小巷有, 素來支持小店的我立即去朝聖.主打揀個拉麵先, 招牌豚骨湯底實無得輸, 湯底香滑,麵質彈牙兼軟硬度適中, 肉厚而不腻, 加少少師父特製香辣炒芽菜, 更加惹味非常! 大推芽菜呀! 另外配料亦都好足, 睇落雖然唔係好大碗, 但我一個人係爭d食唔哂! 為食既我, 又點會淨係食個拉麵咁dry呀, 即係點多個八爪魚波波, 28蚊有6舊又幾抵食喎!!而且仲要係多醬多紫菜,岩哂我呀! 波波新鮮滾熱辣,做到外脆內軟, Yummy呀!佢仲有辛辣同埋味噌兩個口味,期待下次再試其他拉麵!!

主打揀個拉麵先, 招牌豚骨湯底實無得輸, 湯底香滑,

岩哂我呀! 波波新鮮滾熱辣,做到外脆內軟, Yummy呀!

佢仲有辛辣同埋味噌兩個口味,期待下次再試其他拉麵!!
2019-03-18
2019-03-14 54 瀏覽
有晚食飽飯諗住去買豆腐花食既時候,見到對面馬路掛住左D紅燈籠,大大隻字寫住豚骨,勁吸晴。心裹已默默決定要搵日去試下。咁岩今晚又做無飯家庭,天氣又凍凍地,頓時諗起紅燈籠,一於去試下先!入到時,裝修唔算好突出好豪華,但就有種小店好親切既感覺,好溫馨。黎到梗係要試下佢最signature既豚骨原味拉麵 ,嗒真D個原味。仲叫左個 openrice好多人大力推介既厚燒芝士玉子,咁就夠哂飽啦。豚骨原味拉麵厚切叉燒有兩執,溏心蛋,紫菜再加其他配料,成件事好豐富呀!食拉麵第一野梗係要飲佢個湯啦,唔算好濃,但就係岩岩好既感覺,令人想一飲再飲。叉燒火炙過更有味道,而且夠厚有口感。溏心蛋亦係一大highlight,半熟不熟的感覺令人一再回味!厚燒芝士玉子$28蚊三粒,夠足料不欺場。滿滿芝士混左係蛋入面,一咬就有爆的感覺,而且表面燒過,更添一陣蛋香味,絕對係必點推介。食完拉麵走出舖頭,雖然大風,但係成個人就有好暖暖的感覺。
豚骨原味拉麵
厚切叉燒有兩執,溏心蛋,紫菜再加其他配料,成件事好豐富呀!
叉燒火炙過更有味道,而且夠厚有口感。
厚燒芝士玉子

食完拉麵走出舖頭,雖然大風,但係成個人就有好暖暖的感覺。
2019-03-12
2019-02-18 80 瀏覽
鋪頭細細間,拉麵可以自選軟硬到,配料份量等等。我同一位朋友一齊叫左豚骨原味拉麵加麵底(+$10),份量多好多,lunch加$5可以配埋2隻餃子或者3粒章魚小丸子同汽水,我地加配左餃子。仲叫左一D小食 章魚小丸子,紫芋甘栗薯餅,浦燒鰻魚。另外,枱面有師傅自己炒嘅芽菜,帶少少辣味,同拉麵一齊食d味幾夾。我好鐘意佢地嘅溏心蛋,好均勻,而拉麵嘅豚肉食落爽口。加配嘅餃子質素中間以上,雖然唔係好夠脆,不過個餡都唔錯。章魚小丸子,不會只有粉,每粒都有章魚,而且好夠熱。我覺得紫芋甘栗薯餅唔配醬更好食,本身紫芋甘栗薯餅有淡淡香味,但食到醬嘅時候,搶左d原味。浦燒鰻魚唔算特別貴,賣相,味道我都覺得唔錯,隻汁有少少偏咸。但同行朋友就覺得有D腥。整體不錯!
鋪頭細細間,拉麵可以自選軟硬到,配料份量等等。

仲叫左一D小食 章魚小丸子,紫芋甘栗薯餅,浦燒鰻魚。

章魚小丸子,不會只有粉,每粒都有章魚,而且好夠熱。

2019-02-17 35 瀏覽
今次係第2次去食和拉麵,因為之前食過好正,所以想食多次,而今次都冇失望,仍然保持水準叫左一個lunch set,麵加底,加多隻溏心蛋,3樣小食豚骨原味拉麵,兩大塊豚肉,好香燒的味道,肥肉較少,肉唔韌我地加左底,諗住係加少少,點知好似加左一個麵餅咁 勁大份量麵條軟硬度揀左普通,但出尼偏軟配餃子,餃子都大隻,肉餡都多,餃皮唔硬章魚小丸子6大粒,質地偏軟,應該粉漿太多,章魚都算大粒,唔硬唔韌蒲燒鰻魚份量大,有6大件鰻魚本身唔太鍾意食鰻魚,因為成日覺得佢好腥,雖然e個都有腥味,但腥味唔重,可接受怕腥的朋友可以加子疆或醃蘿蔔一齊食,咁樣會舒服d紫芋甘栗薯餅,外脆內溶,炸皮唔厚,放左一陣個皮都仲脆每張枱都會有一個師傅自炒的辣芽菜,唔錯嫁 值得一試

叫左一個lunch set,麵加底,加多隻溏心蛋,3樣小食

豚骨原味拉麵,兩大塊豚肉,好香燒的味道,肥肉較少,肉唔韌
我地加左底,諗住係加少少,點知好似加左一個麵餅咁 勁大份量
麵條軟硬度揀左普通,但出尼偏軟

配餃子,餃子都大隻,肉餡都多,餃皮唔硬

章魚小丸子
6大粒,質地偏軟,應該粉漿太多,章魚都算大粒,唔硬唔韌

蒲燒鰻魚
份量大,有6大件鰻魚
怕腥的朋友可以加子疆或醃蘿蔔一齊食,咁樣會舒服d

紫芋甘栗薯餅,外脆內溶,炸皮唔厚,放左一陣個皮都仲脆

每張枱都會有一個師傅自炒的辣芽菜,唔錯嫁 值得一試
2019-02-16 75 瀏覽
去左呢間細細地嘅日式拉麵店,環境唔錯。叫左Lunch set 豚骨原味拉麵,set運埋一款小食,配左3粒章魚小丸子。仲叫埋紫芋甘栗薯餅,薯餅幾香,夠脆。拉麵份量足,味道都唔錯!幾好。
2019-02-16
2019-02-13 58 瀏覽
大埔不嬲都多好野食~尼排好想食拉麵就試下和拉麵🍜一入到尼見到廚房上面貼左好多畫,睇得出係啲小朋友畫嘅就覺得好cute貼溫馨呀今次試下味噌湯底,揀左硬嘅拉麵,因為自己都鍾意有口感啲。有人教過我睇拉麵好唔好要睇佢一上塊紫菜係咪仲挺呢,同埋有無煙,咁而佢兩樣野都做到!🥰🥰我好鍾意佢個湯底!!!唔鹹但係會令你好想繼續食,濃度好岩!而佢個叉燒係炭燒過,一聞就已經好香!口感都好,份量都夠!叫左個芝士玉子,玉子有燒過嘅香味,亦都好滑,真心好耐無食過咁滑嘅玉子燒,如果個芝士味再濃啲啲就更好🤣佢都有一個自己整嘅芽菜,係好香嘅辣味,鍾意食辣嘅人一定要試下呀再叫左一個秋葵天婦羅,好欣賞佢炸到岩岩好,唔會overcook哂,都好脆!
大埔不嬲都多好野食~尼排好想食拉麵就試下和拉麵🍜

今次試下味噌湯底,揀左硬嘅拉麵,因為自己都鍾意有口感啲。

我好鍾意佢個湯底!!!唔鹹但係會令你好想繼續食,濃度好岩!
而佢個叉燒係炭燒過,一聞就已經好香!
口感都好,份量都夠!

2019-02-13
  • 厚燒芝士玉子
2019-02-13 31 瀏覽
今日尼到大埔試下和拉麵,店面唔係好大,但係食物就出人意料地非常值得推介!主要有三款拉麵🍜我今次就叫左豚骨原味拉麵,加左半隻溏心蛋一尼到,賣相都好吸引,我特別鍾意佢嘅蛋,非常滑,有水準!我覺得個湯底唔需要特濃都已經好香,亦都唔係味精味,唔會話食完係咁想飲水。另外我都叫左個紫薯栗子餅,炸得脆得尼,又唔係燶,而入面嘅栗子粒都係好有口感好香!$28, 尼個價錢尼講性價比都算幾高!值得一提嘅,佢嘅員工都好主動同好醒目,久不久就會過尼幫手斟水,同埋係真材實料嘅檸檬水,唔係個啲就咁擺塊檸檬,一啲都無檸檬味嘅水。另外雖然唔算好大間,但係佢都有男女toilet係入面,而且都係乾乾淨淨架,尼個都係有啲surprise

主要有三款拉麵🍜
我今次就叫左豚骨原味拉麵,加左半隻溏心蛋
一尼到,賣相都好吸引,我特別鍾意佢嘅蛋,非常滑,有水準!

$28, 尼個價錢尼講性價比都算幾高!

2019-02-13
2019-02-10 1269 瀏覽
好開心,年初四有舖頭開,仲可以搵到咁特色嘅拉麵店,很有去日本見到的的居酒屋風味。門面裝修好有日式風味,擺兩張凳畀你等位有得坐,職員招呼很周到,很有禮。點菜紙很簡單,因為就是這三款拉麵做主食,只需要選擇是原味豬骨湯拉麵$75,還是辛辣味$80、味噌湯味$80。再選擇自己喜歡的麵質硬度,還有可以加錢自選配料,其實本來拉麵已包含木耳絲、蔥、筍片、溏心蛋半隻和紫菜一片。開放式廚房,見到廚師都很落力,因為客人多,做個不停。點的菜都是現場即製,所以拉麵要等一會才有得食。由於很肚餓的關係,先來兩個小食充飢。芝麻雞翼$28。一碟有兩隻,炸得非常香脆哦!芝麻好多,食落好香口,皮脆但不厚粉,雞肉仍然保留有肉汁,很滑,口感非常好!感覺雞翼很新鮮呢,作為香口小食不錯。章魚小丸子,一碟有六粒,$28。一咬下去,超好吃!平時在街上吃的章魚小丸子,比較軟身和濕身。呢度竟然可以燒得外層有脆口感覺,夠硬而且夠乾身,裏面沒有粉漿狀,一粒章魚肉在裏面,越食越香口,煙韌口感好過癮,而且有日式照燒汁,加上紫菜和木耳絲是絕配,很好吃。豚骨原味拉麵$75,配料很豐富,鋪滿整碗拉麵,最開心見到有半隻溏心蛋。流動的蛋黃很邪惡!食落好香

由於很肚餓的關係,先來兩個小食充飢。芝麻雞翼$28。

章魚小丸子,一碟有六粒,$28。

流動的蛋黃很邪惡!食落好香,十分新鮮的雞蛋呢!不用下調味料,就吃他的鮮味。

有兩片豚肉,用炭烤過,食落口感又香又煙韌,豬肉味香濃,新鮮好吃,最緊要夠大塊。

拉麵麵質爽口煙韌,在湯裏浸了一會才吃,也沒有變淋。我點的硬度是普通,除非特別喜歡吃淋麵,否則普通硬度就最適合。

豬骨湯湯味香濃,很鮮甜。吃完拉麵再飲埋湯,已經好夠飽了。朋友點的辛辣味拉麵,其實湯底也是豬骨湯,不過加了辣味,豬骨湯的甜味就無咁突出,我還是喜歡原味呢!

二人晚餐,埋單$211,這裏沒有加一收費,而且年初四就開市,真的是為街坊服務。
2019-02-08
2019-02-10 36 瀏覽
收工和朋友去大埔食嘢,由於年初四,仲有好多食肆未開,見到呢間和拉麵,等三張枱,就決定食呢間啦。雖然鋪頭細細,但裝修充滿和風居酒屋感覺。裏面座無虛席,睇來幾受街坊歡迎。餐牌主食就是拉麵,有三款:原味、辣味和味噌。 可以在點餐紙上,畫上你喜歡麵的硬度、蒜蓉多少等等配料選擇,可以加錢配其他拉麵配料。小食選擇很多,有天婦羅炸物,還有其他的小吃,我們也點兩個小吃助興。芝麻雞翼$28, 一碟兩件,連埋雞翼尖,真係炸得好脆,芝麻味夠香,裏面嘅雞翼肉質新鮮,外脆內滑,而且咬開有肉汁,好鮮甜,好味!雞翼尖炸到連骨都食埋,又無燶,好正!章魚小丸子$28,一碟有六粒,價錢唔貴,但夠飽肚,而且估唔到佢燒得幾好,外層脆脆地,裏面夠乾身,唔會水流流,一粒章魚肉在裏面,食落又香,加上照燒汁同埋紫菜、木魚絲,愈食愈香口。呢個下次還要再嚟食呢!辛辣豚肉拉麵$80,選了中辣, 去了還有紫菜、木耳絲、蔥、筍片和半隻溏心蛋。豚肉大大片,用炭爐烤過,形成微焦在表面,好香!豬肉新鮮,因為我點了中辣的湯底,沾了辣味,吃得更惹味。糖心蛋的蛋黃還在流動,蛋白也有一點流心,味道夠香,沒加特別的調味,已經好好食。朋友點的豬骨湯豚肉拉麵$7

雖然鋪頭細細,但裝修充滿和風居酒屋感覺。

裏面座無虛席,睇來幾受街坊歡迎。

朋友點的豬骨湯豚肉拉麵$75,跟我的辛辣味拉麵其實是一樣的湯底,只是我有辛辣味而已,配料也是一樣的。

拉麵麵質很煙韌,我們選了硬度是普通,因為我們食嘢食得慢,在湯底裏浸唔久了也沒有變軟,麵質不錯。

這個是廚師自己特別炒的辣味芽菜配料, 職員很好,特別拿來給我們加一點調味。味道就似辣味螺肉的醬汁一樣,但用芽菜炒還是第一次食,又爽口,又入味,配拉麵吃一流。
二人晚餐埋單$211, 不收加一,又可以慳番d, 幾好喎。
2019-02-08
2019-02-03 29 瀏覽
住大埔真係唔愁食飯問題,今次就去試呢間好評既拉麵店,呢個係大埔既群組好多人都讚好食,就算打去都只係可以話盡量留位。鄰近大埔墟鐵路站的和拉麵,因為有正宗日式湯底而引來各方食客,常常滿座!入面係日本居酒屋既格局,除左有拉麵台之外都有一啲幾人既座位,成間店都好木系好日本,入面貼滿左好多唔同既廣告。一共分左幾隻和拉麵,今次揀左豚骨原味拉麵($75),濃濃湯底加上左好多唔同既配料,上面鋪埋蔥花粒,未食已經香噴噴呀。例牌飲一啖湯底先,豚骨嘅拉麵湯底,真心叫咗一下。試一啖湯頭,正呀濃得來仍然有鮮嘅味道,刺激好味。還有配菜叉燒,肥瘦適中又軟滑。由於當日太餓,我就加左竹筍,就更豐富了!仲有日本糖心蛋、叉燒,全部都好有水準,我全部一掃清。

2019-01-30 42 瀏覽
從人來人往,熙熙攘攘的大埔墟街市及熟食中心來到『和拉麵』只不過係短短2、3分鐘時間,但已經係來到一個充满寧靜及平和的世界。淨係睇呢張相,你會不知不覺以為自己來到日本,處身於某個小巷仔的日式小店,哈哈,幾有想像力。入到來,待應熱情哋用日文打招呯:いらしゃいませ,跟住好快递上杯溫水,及餐牌,並且會介紹今日有咩推介,態度殷勤有禮,值得一讚。湯底就有三種選擇,分別係原味,辛辣及味噌。午餐超抵吃,一set 80蚊起。我今日係1個人吃,叫咗個味噌豚骨拉麵+章魚小丸子+可樂,湯底由香滑轉特濃加8蚊,香滑湯底都要由上等豚骨熬制十個鐘而成,而特濃更誇張,用了比香滑湯底更多的上等豚骨,材料及時間熬制。濃而香的湯底同埋拉麵,令你犹如置身日本博多……流心蛋章魚小丸子未上枱已經傳來陣陣香味,好大的誘惑。埋單唔使一百蚊,好满足。

濃而香的湯底同埋拉麵,令你犹如置身日本博多……

流心蛋

章魚小丸子未上枱已經傳來陣陣香味,好大的誘惑。

埋單唔使一百蚊,好满足。
2019-01-30 50 瀏覽
今日嚟咗區內有名氣嘅拉麵店。餐廳裝修有吧枱坐, 有生啤和特色嘅酒類飲品, 這間店在大埔已經開了一段日子,主要是來吃拉麵的。裏面的裝修非常特別,當你進入後,像身處於日本的居酒屋一樣。廚房是開放式的,上面掛住紅色的布。拉麵店嚟講呢間拉麵店食物選擇都算多, 例如有玉子燒,大阪燒,章魚丸, 沙律,炸物等等。拉麵有三種味道可以選擇。除此之外也可以選擇麵條的款式,麵的軟硬度,有沒有蔥蒜,配料要追加叉燒定日本糖心蛋以及加麵底也可以選擇!我點左碗味噌拉麵, 配料已經有叉燒及半隻糖心蛋,豬骨味濃, 鍾意食蔥蒜嘅朋友一定要試。另外有追加左麵底及半隻糖心蛋,拉麵, 分量夠多, 夠彈牙夠入味, 個湯底都食得出有豬骨湯味, 個拉麵質感都好好, 隻糖心蛋簡直一流。整體嚟講,以佢嘅價錢同質素都算成正比拉麵唔係出面啲行貨,如果想食拉麵應該會第一時間諗起呢度。

整體嚟講,以佢嘅價錢同質素都算成正比
拉麵唔係出面啲行貨,如果想食拉麵應該會第一時間諗起呢度。
2019-01-28 40 瀏覽
大埔依條街好多野食,今次揀食拉麵,呢間正評都好多,試下佢有幾堅先。入到去先知原來有好多食物種類揀,唔係得拉麵!黎得當然試碗麵啦,店內環境都舒服似日本拉麵店,裝修簡約但有和風。味噌拉麵呢碗拉麵一上枱嘅時候已經聞到好香嘅味噌味同埋豬骨味,即時流晒口水。食麵之前試左一啖湯,濃得嚟又鮮甜,越飲越想飲!只於d叉燒食落肉味更濃,就算浸左係湯入面好耐,佢嘅肉味仲係好突出,無可能俾其他嘢遮到。湯底夠豬骨濃湯味,配料算幾多,又可以選擇麵既軟硬度。而個麵底呢亦都夠咬口,煮得啱啱好,掛住d湯襯熱食,可能太肚餓,完全係一啖接一啖食,結果係15分鐘入面清晒成碗麵。叉燒比較出色,肥瘦適。隻蛋熟度剛剛好,下次再試佢其他湯底!

味噌拉麵