2020-04-24 575 瀏覽
大埔黃店之選💛良心小店😚因為店舖空間有限 所以2點幾食lunch都要等!不過係值得等架😍 唔想等亦可以外賣自取有九折! 職員服務好好!👍🏻豚骨原味拉麵午市套餐🍜 $80太肚餓食左隻溏心蛋先記得影相🤣 湯底好香好入味 但又唔會覺得好重味精味 如果你鍾意食濃味啲仲可以轉特濃湯底 🥣 拉麵揀左硬麵真係好有咬口 唔會煮過龍 配上爽口嘅木耳同筍 一試難忘🤤午市套餐仲配小食同飲品✌🏻炸餃子個皮炸得好香好脆 個餡好足料 好好食😋
大埔黃店之選💛良心小店😚

豚骨原味拉麵午市套餐🍜 $80
午市套餐仲配小食同飲品✌🏻
炸餃子個皮炸得好香好脆 個餡好足料 好好食😋
2020-04-09 478 瀏覽
食材優質 廚師精心發辦!今日開完會,什麼精力都耗盡,真係要找好東西食,來填補心靈。為個人衛生,餐廳門口和洗手間外都設有消毒搓手機供客人消毒,好貼心!一入到去唔洗等好耐,立即為我們送上野飲透心涼一下,成間舖格局都係乾淨企理,師傅店員有禮貌拉麵我就咁就試返最基本既今日想介紹下佢D小食!好正!睇相啦!!好正呀半熟溏心蛋出色,無得輸。叉燒夠肥,未夠入口既溶,餃子煎得微焦, 而且熱辣辣肉質豐富好耐冇食 依然保留到水準 值得讚賞!值得大家一試!食左咁多年 依然保留到水準 值得讚賞!區內有間咁正嘅拉麵,其實真係唔想話比人知呀!
食材優質 廚師精心發辦!
今日開完會,什麼精力都耗盡,真係要找好東西食,來填補心靈。
一入到去唔洗等好耐,立即為我們送上野飲透心涼一下,
成間舖格局都係乾淨企理,師傅店員有禮貌
拉麵我就咁就試返最基本既
今日想介紹下佢D小食!好正!睇相啦!!好正呀
半熟溏心蛋出色,無得輸。
叉燒夠肥,未夠入口既溶,
餃子煎得微焦, 而且熱辣辣肉質豐富
好耐冇食 依然保留到水準 值得讚賞!

2020-04-06
2020-02-29 543 瀏覽
估唔到係大埔一個巷仔有咁多野食舖😂因為呢間拉麵都幾出名所以黎試下,去食晚餐前面都幾多人等🤔我地各嗌佐個豚骨原味拉麵,俾女仔食份量都足夠,男仔可能就麻麻😂但都幾好味!等咁耐都幾值得💕舖頭啲職員都幾nice,會經常主動幫你加水,水係檸檬水黎,覺得油可以解膩🍜埋單既時候嗌住佐我地,我以為係唔記得攞找錢😂原來係諗住俾我地粒檸檬茶糖都幾細心😍係冬日為顧客準備少少既野令人覺得幾暖心☺️下次會想再黎試下其他!

2020-01-19
2020-02-18 363 瀏覽
冇諗過大埔都有一間咁出色既拉麵小店!! 因為今次同小朋友一齊食, 我點左普通既豬骨湯拉麵加底, 冇加辣, 湯底好得, 冇味精, 濃郁豬骨味, 而叉燒夠晒份量, 灸燒岩岩好, 唔知係咪老闆知我有小朋友, 送左隻溫泉蛋同紫菜比我, 岩晒小朋友食。一碗麵加底, 我同小朋友都食唔晒, 份量真係好足, 夠晒飽, 埋單都係$87, 下次可以再幫襯!
豬骨湯拉麵
2019-10-26
豬骨湯拉麵
2020-01-13 502 瀏覽
平時無乜機會黎到呢頭,今日同朋友行過決定要入黎試一試舖頭係巷仔入面,舖頭細細,座位唔多,要乖乖係門外面等位啦今日有啲肚餓,立即開啓兩個胃,一個拉麵胃一個小食胃叫左一個豚骨拉麵同埋幾個小食,拉麵份量OK唔會太少,配菜都好多,仲有一樽辣芽菜可以加黎食,爽口好味溏心蛋超好食!厚燒玉子都好好味,小丸子即叫即製熱辣辣,鰻魚醬汁同鰻超夾,燒得好靚價錢親民,性價比高.有機會一定再黎最重要要講,店員真係非常非常有禮貌!!
平時無乜機會黎到呢頭,今日同朋友行過決定要入黎試一試
舖頭係巷仔入面,舖頭細細,座位唔多,要乖乖係門外面等位啦
今日有啲肚餓,立即開啓兩個胃,一個拉麵胃一個小食胃
價錢親民,性價比高.有機會一定再黎
最重要要講,店員真係非常非常有禮貌!!
蒲燒鰻魚
厚燒芝士玉子
2019-12-12
蒲燒鰻魚
厚燒芝士玉子
2020-01-12 328 瀏覽
已經有一年左右無係openrice打食評。最近見和拉麵都幾出名。位置係運頭街,其實個地點都有d難搵既。咁難得去呢間熱店就想試多d唔同既野食,所以就去左大埔墟呢間和拉麵食左3樣食物。小食就點左煎餃,厚燒玉子燒(玉子燒配上好香既木魚絲再加有沙津醬好開胃) 拉麵方面,我就簡左食豚骨原味拉麵 ,湯底方面有濃味同香滑湯底簡。而我簡左香滑湯底,湯好味唔油膩。 食完埋單後仲送粒糖比客人食。不過 ,有咩野覺得唔好就係佢比個個水飲左一啖有d怪。所以唯一要彈既係佢比個杯水,可能我自己飲唔慣掛。

厚燒玉子燒

2020-01-12
厚燒玉子燒
  • 厚燒芝士玉子
2019-12-22 422 瀏覽
因為傾pj 而踏入大埔呢個平時好少黎嘅地區。朋友提議黎呢間黃店拉麵。Lunch set比較化算。$80 包拉麵+小食+飲品,原價一碗拉麵都$75。叫咗辛辣湯底,小辣。鍾意食辣嘅朋友起碼要叫中辣,因為小辣係完全唔辣。拉麵比較幼身,個人口味感得煮得太淋。糖心蛋有流心效果,正!有兩大片叉燒,正正常常。驚喜嘅地方係店員好好人咁特登推介我哋食佢哋自己炒嘅辣芽菜,可以係個格枱面上嘅罐到添。芽菜好爽口,係個不錯嘅配料。結果最後我哋五個人食晒成罐。拉麵不過不失,你話特登嚟食就不喇,

拉麵不過不失,你話特登嚟食就不喇,
2019-12-17
2019-12-17 505 瀏覽
位於運頭街的和拉麵,店舖裝修十分和風,中午到達的時候門口已經有大約二至三人排隊,今天和同事叫了叉燒味增拉麵,章魚小丸子還有蔬菜天婦羅,拉麵湯底濃厚,湯,麵都可以自選,熱辣辣非常好食牆上還有每日限定拉麵,雖然店舖不太大,但店員十分有禮貌
2019-12-01
2019-11-26 2648 瀏覽
等去日本等到頸都長埋,唯有食個拉麵止止渴先。大埔其實都有幾間人氣拉麵店,但今次特登揀呢間良心小店,以表支持💪。估唔到小店唔止職員有禮貎、價錢平民、食物質素仲唔錯添,值得推介!!星期六lunch時間1:30黎到,剛好有位唔駛等。餐廳細細,座位大概20個,由於坐卡位,唔覺得迫,不過張櫈太淋太矮,坐得好唔舒服😹。同朋友兩個都點左豚骨原味拉麵,另外加兩款小食。日式煎餃子($28)特登點比朋友食,應該係包裝野,味道正正常常,皮薄肉少(日式餃子特色),煎到幾靚仔。章魚小丸子($28)呢個我同朋友都讚不絕口!!雖然唔正宗,但我就係中意呢個外層整到焦脆,丸子心偏實、粉漿較多既口感😋。性價比比餃子高好多!!豚骨原味拉麵($75)多蔥、蒜味湯底揀左普通,所以唔會好黏口,但又好有豚骨味,飲落又唔會太鹹,仲帶少少蒜味,唔錯🤤。拉麵只有幼麵,揀左硬口感,岩我心水。全餐最令我驚喜既就係呢兩塊叉燒!!😯雖然肥,但切得幾薄,食落唔會覺得成舊豬油放入口;由於帶皮,所以咬落有少許韌性;入口先有焦香,之後就會食到濃郁既豚肉味,正!!🤤午市時間免加一,人均大約一百蚊,我地兩個都食到好滿足,非常推薦呢間既經濟又美味既日式小店比

同朋友兩個都點左豚骨原味拉麵,另外加兩款小食。
日式煎餃子($28)
日式煎餃子

章魚小丸子($28)

豚骨原味拉麵($75)多蔥、蒜味

豚骨原味拉麵

午市時間免加一,人均大約一百蚊,我地兩個都食到好滿足,非常推薦呢間既經濟又美味既日式小店比大家!!
2019-11-23
2019-11-09 649 瀏覽
大埔出名黃店多,所以我和友人就趁星期六周末,到「和拉麵」這黃店搵食。「和拉麵」位處大埔小街,對非大埔人而言確實要花些時間找。行呀行,找呀找,看到一塊寫著「香港人反抗!」的粉筆版時,就知道找對地方了。小店主打三款拉麵,你可以因應個人喜好揀選湯底、麵硬度、以及要不要蔥及蒜。最後,我揀了豚骨原味拉麵($75),再加半隻日本溏心蛋($6),另多點一份章魚小丸子($28)開心sharing。拉麵是幼麵,豚肉跟其他拉麵店的比較,肥肉較多,屬半肥瘦,非常易滑入口。自己試過煮溏心蛋,但失敗,所以能嘆到外暖內冷、真正溏心的溏心蛋時,立即為這拉麵加分!章魚小丸子即叫即整,一咬,嘩!熱到辣親舌頭!28元六粒,章魚粒大小適中,好味!由於外面有不少食客排隊,我們吃罷後立即賣單,給黃店「和拉麵」多做幾轉生意,加油!

豚肉原味拉麵

2019-11-09
豚肉原味拉麵
2019-11-02 413 瀏覽
和拉麵位於一條小巷入面,位置都幾隱世😂。舖頭細細,裝修好日式,真係有種去咗日本食拉麵嘅感覺。叫咗豚骨原味拉麵,奶白色嘅湯底,香滑又唔肥膩,飲晒都唔會口渴。麵要咗普通硬度,我覺得啱啱好,夠彈牙。蔥揀咗大盛,上枱時真心好多👏🏻,碗麵本身已經跟咗半隻溏心蛋,拉麵配溏心蛋確係一絕!.最出色嘅就係嗰兩塊叉燒,肥瘦均匀,厚度適中,唔會太薄。經過火槍輕輕火炙過,食落有少少焦香味,十分香口。.埋單嘅時候會送你一粒蜜蜂糖,係兒時回憶呀!.美味指數:4⃣/5抵食指數:3⃣/5再食機率:80%
豚骨原味拉麵

埋單嘅時候會送你一粒蜜蜂糖,係兒時回憶呀!
美味指數:4⃣/5
抵食指數:3⃣/5
再食機率:80%
2019-09-29 579 瀏覽
咁啱朋友黎大埔,佢又想食日本野,就黎左呢間舖頭食晚餐。湯底選擇唔算好多,我哋好快就決定左食咩。我哋叫左豚骨拉麵(加錢升左做特濃豬骨湯)、辛辣拉麵(小辣)、芝士玉子燒。特濃豚骨拉麵:湯底真係好濃,好香好濃既豬骨味,麵質幾好,咬落煙韌。叉燒睇得出有燒過,望落好似好肥,但係食落唔會膩。辛辣拉麵(小辣):對於唔算好食得辣既我黎講佢有d辣,叉燒同豬骨拉麵既一樣,望落肥但係唔膩。芝士玉子燒:幾香幾好食,芝士味濃,有拉絲既效果。上面既木魚都好香。三十蚊唔駛有三件,算係抵食。店內位置頗闊,幾好坐。有幾多食客叫左龍蝦拉麵,幾多一家大細黎幫襯。價錢唔貴幾抵食,拉麵高質好食。
咁啱朋友黎大埔,佢又想食日本野,就黎左呢間舖頭食晚餐。
湯底選擇唔算好多,我哋好快就決定左食咩。

2019-09-21
2019-07-17 716 瀏覽
同朋友四圍去搵嘢食,見到呢間餐廳雖然喺條靜靜地嘅街度,但都坐滿曬應該品質有保證。除咗拉麵,仲有好多小食同沙律選擇,仲有生蠔食,真係估你唔到。第一次食就食佢最招牌嘅豚骨原味拉麵($75)蔥揀咗大盛,上枱時滿碗蔥真係好開心。加咗紫菜($5) 由原本一塊變咗四塊。朋友加咗半隻日本溏心蛋($6),之後先發現原本個麵都已經有半隻。叉燒用火槍燒過,所以特別香口又唔會太薄。湯底唔會太咸,食完無口渴感覺。溏心蛋無鹵過,如果有埋味就肯定加好多分。喺facebook或ig打卡仲有九折優惠,夠曬實惠。

第一次食就食佢最招牌嘅豚骨原味拉麵($75)
蔥揀咗大盛,上枱時滿碗蔥真係好開心。

喺facebook或ig打卡仲有九折優惠,夠曬實惠。
2019-06-19 680 瀏覽
一直以來都想開始寫食評,除了分享外,亦想為自己保留記憶,可是總係的唔起心肝但近來,驚覺愈來愈多小店消失了,再檢視一下自己既消費pattern,的確幫襯大商場食店比例較多,主要因為方便吧。就係因為咁,我決心扭轉一下個比例,要多D支持小店,而我既開始就獻比「和拉麵」吧 。因為很多時星期六下午都會和友人到大埔,而「和拉麵」既位置真係幾山旮旯,唔係咁易搵到。即使入左呢條小巷,都可能被地理位置較好既拉麵店吸引左而錯失左更好既和拉麵。呢度主要有三種拉麵,包括「豚骨原味」﹑「辛辣」同「味噌」,而我就選擇左原味,就可以加錢要濃湯同一般拉麵店相同,都有得選擇湯底(普通/濃湯)、蒜、大盛蔥(多與少) 和拉麵既硬度。特濃湯底係正既,口感有D黏充滿膠質,但絕對濃而不膩。通常好多渣既拉麵湯底都會飲完覺得好口渴,但呢個真係唔會。而呢碗拉麵最出色既地方就係兩塊燒叉燒,真係燒得好香,經過輕輕火炙,你係feel到有少少焦香味。另外店員推介我地一定要試佢地自家炒製的辣芽菜,好食到停唔到口!正~另外我地都叫左兩樣小食 - 吉列廣島蠔 同煙肉芝士大菇。 吉列蠔係好食既,炸完都仲會好Juicy,而且都算唔夠細隻。相比之下,煙肉

豚肉豬骨拉麵

吉列廣島蠔
煙肉芝士焗大菇
另外我地都叫左兩樣小食 - 吉列廣島蠔煙肉芝士大菇。 吉列蠔係好食既,炸完都仲會好Juicy,而且都算唔夠細隻。相比之下,煙肉芝士菇就一般。菇比較細隻,個人覺得焗大菇一定要用比較厚身肥大D既菇,食落先夠口感同Juicy D。
見到牆上張貼有「日本A4和牛拉麵」同「極上龍蝦拉麵」,但價格都唔係咁親民,或者下次再試吧。
最後埋單後,店員為我地送上兒時很喜歡食既蜜蜂糖。食完一D較濃味既食物後,真的很適合呢個時候食返粒甜甜的糖,令人感動。很欣賞呢個安排,很貼心。

有時我會覺得好食既野,好多店舖都可以食到,唯獨貼心既安排,即使係一D細節既位,先至係令你最滿足既地方。
2019-05-25
豚肉豬骨拉麵
吉列廣島蠔
2019-06-18 454 瀏覽
#大埔美食#樂食人生平價日本拉麵。和拉麵1.辛辣拉麵 (中辣) $80-湯底偏清淡帶豬骨香味,但好飲-辣度接近譚仔 x 小辣-麵條掛湯能力頗高-叉燒碟前用火炙過,非常好食好香口2.日式章魚小丸子 ($28/6粒)-香脆唔油膩-醬汁唔會過多,味道唔會過濃-飽肚抵食推介口水指數🤤:3.5/5*記住記住如果IG或Facebook即場打卡再出post,可以全單九折,仲要免加一,好抵玩!!地址:大埔運頭街20-26 號廣安大廈地下J號舖
#大埔美食
#樂食人生

平價日本拉麵。和拉麵

1.辛辣拉麵 (中辣) $80
-湯底偏清淡帶豬骨香味,但好飲
-辣度接近譚仔 x 小辣
-麵條掛湯能力頗高
-叉燒碟前用火炙過,非常好食好香口

2.日式章魚小丸子 ($28/6粒)
-香脆唔油膩
-醬汁唔會過多,味道唔會過濃
-飽肚抵食推介

口水指數🤤:3.5/5