2019-03-24 39 瀏覽
今日約左朋友喺大埔踩單車,諗住先食左個Lunch 先。結果係租單車附近既小巷發現了一間掛住日本紅色大燈籠,同幾個細燈籠既拉麵店。因為俾啲燈籠吸引到,感覺呢間拉麵店幾日式所以就入左去試試。鋪入面貼左好多小朋友既畫作,唔知係咪老闆仔女既畫作呢?呢間拉麵店既拉麵款式唔算好多,有普通價亦有貴價,任君選擇。而因為今日係平日,呢間拉麵店做緊午市優惠,買一碗拉麵加$5就可以揀一款小食同汽水!都幾抵食喎!我同朋友分別揀左味噌拉麵同豚肉拉麵,再各配1款小食-煎餃子同小丸子。拉麵只係湯唔同,入面既配菜其實都係一樣既。自己亦可以自己添加芽菜。店員同我地講原來D芽菜係佢地自家每日新鮮炒製,絕不隔夜,咁緊係要試下啦!芽菜既爽脆,食落都幾開胃。我食既味噌拉麵味道真係香滑微濃,一啖湯一啖麵,唔會覺得好鹹,感覺啱啱好。大大件既豚肉有微燻既味道,而今次既拉麵都係揀左普通硬度,軟硬度適中,帶點微彈牙。豚骨湯底顏色比起味噌湯相對較淡,所以都唔難分辨。豚骨湯底俾我感覺係濃得黎帶點清。拉麵既其中一個精髓係蛋,呢間既溏心蛋做到半凝結狀態,微流蛋汁,正!小食方面,餃子係煎菜餃,而小丸子入面就有菜粒同少許既章魚粒。汽水方面揀左可樂同

鋪入面貼左好多小朋友既畫作,唔知係咪老闆仔女既畫作呢?

汽水方面揀左可樂同忌廉,佢竟然係瓶裝汽水,好驚喜!飲瓶裝汽水因為好有汽,所以特別爽

整體黎講好鍾意佢平日既午市套餐,真係幾抵!
食到飽一飽就出去附近行一陣消化下再踩單車了
2019-03-22