真係未試過食拉麵舖既拉麵湯底可以咁難食, 稀到好似溝咗好多水咁,完全無豚骨味,好似清湯咁, 食得好難受...麵底唔難食但都唔好食,似係超市買到既平價拉麵,至於啲荀係好食既但叉燒真係又薄又肥又無咩肉整體黎講成個麵無咩特色,湯底真係接受唔到,大概唔會再有下次

但叉燒真係又薄又肥又無咩肉

整體黎講成個麵無咩特色,湯底真係接受唔到,大概唔會再有下次
2020-11-08 1159 瀏覽
上完pt當然要慰勞下自己於是返到屋企附近之後就揀咗間拉麵食😋嗰時已經八點幾,雖然唔洗等位,但係好多想食嘅款式都冇哂😭既然第一次嚟,就揀返啲基本款先啦🥰湯有三款,另外可以揀湯底濃度、蔥、蒜同麵硬度我分別揀咗豚骨原味🐷、蔥大盛、要蒜同要麵硬度普通🥢碗麵一上就有台灣食拉麵嘅感覺,因為有筍😭然後蔥超多,啱哂我呢啲芫茜蔥迷🤩🍜湯底雖然冇加到特濃,不過齋飲都係偏重口味,齋飲就未必得,但連埋麵一齊食就啱啱好👍麵冇煮得太軟或者太硬,正❤️🐷叉燒有兩塊稍為用火槍燒咗其中一面,帶有少少焦香🥚溏心蛋有半隻,有流心,正常發揮之後唔夠食再叫多碟炸多春魚,28蚊有4條,即叫即炸,再加埋檸檬汁解膩,好食👍總結下次可以再嚟試其他嘢,我想試雞白湯同和牛拉麵啊😭又抵食仲要係良心店,一定繼續支持💛
上完pt當然要慰勞下自己
於是返到屋企附近之後就揀咗間拉麵食😋
嗰時已經八點幾,雖然唔洗等位,但係好多想食嘅款式都冇哂😭
既然第一次嚟,就揀返啲基本款先啦🥰

湯有三款,另外可以揀湯底濃度、蔥、蒜同麵硬度
我分別揀咗豚骨原味🐷、蔥大盛、要蒜同要麵硬度普通
豚骨原味拉麵

🐷叉燒有兩塊稍為用火槍燒咗其中一面,帶有少少焦香
🥚溏心蛋有半隻,有流心,正常發揮

酥炸多春魚

總結下次可以再嚟試其他嘢,我想試雞白湯同和牛拉麵啊😭
又抵食仲要係良心店,一定繼續支持💛
2020-11-05
酥炸多春魚
2020-10-29 936 瀏覽
呢間店舖由幾位年青人打理,已經食過幾次,每次食都仲係咁好味,可以保持水準👍抵讚豚骨原味拉麵$75,加叉燒$20呢個湯底真係好好味,每次食麵都幾乎飲晒啲湯🤣仲有每次食叉燒都覺得唔夠喉,今日豪爽啲加多一份叉燒,滿足滿足🥰辛辣拉麵$80,加竹筍$8和風雞軟骨$38雞軟骨即叫即炸,需要耐心等候,熱辣辣10分香脆可口,我喜歡加大量七味粉,滋味惹味😋雖然係油炸,但碟底並沒有過多的油分留低👍和風野菜煎餅$38鍾意佢嘅煎餅上有大量的鰹魚乾

豚骨原味拉麵$75,加叉燒$20

辛辣拉麵$80,加竹筍$8

和風雞軟骨$38

和風野菜煎餅$38
鍾意佢嘅煎餅上有大量的鰹魚乾
2020-10-13 728 瀏覽
大埔親民拉麵🍜 如果唔想排隊等太耐 見意12:30前去到餐廳環境闊落 衛生情況很好👍🏻第1次食 原來拉麵本身已經有流心蛋半隻流心蛋 甜甜地 好味🥶 鐘意食辣 或者你可以食好辣既話 可以考慮大辣 (我簡中辣 唔算太辣)拉麵很Q 內附2塊肉 味道香口 腩肉位置肥而不膩🥶 - 真係可以成碗湯飲曬 🥶🥶👍🏻店員介紹可以嘗試距地自己炒既辣芽菜 ,口味爽脆 唔會太濃味🥶另叫左一碟椒鹽多春魚 配鮮檸檬汁 口感好fresh 而且d魚條條麵好飽滿 好正🥶🥶👍🏻 用餐期間 服務員會不時上前為您加水 唔洗每次都要自己舉手👍🏻逢星期二至五 lunch 時段更有 lunch set可以簡 👍🏻醫護人士去 仲有半價優惠👍🏻👍🏻👍🏻良心小店記得餐廳只收現金 免加一🤩
大埔親民拉麵🍜

用餐期間 服務員會不時上前為您加水
唔洗每次都要自己舉手👍🏻

醫護人士去 仲有半價優惠👍🏻👍🏻👍🏻良心小店

記得餐廳只收現金 免加一🤩
《和拉麵》一如既往咁好味!湯底好香濃,成碗麵熱辣辣,食完有好滿足既感覺!.落單填左追加蒜粒、木耳。叫左木耳覺得份量加埋會太多,下次都係唔洗加木耳,唔夠食既過叫小食仲好啦😂.+$8 蒜粒份量都好多,逐粒放入壓蒜工具整成生蒜蓉,然後連拉麵一齊食,保證夠重口味,隔一日都 Feel 陣味😂 我好鍾意咁食,間中犧牲少少唔緊要.見《和拉麵》而家做緊👉🏻平日星期二至五晏就指定時間,有Lunch Set 拉麵配小食、汽水。外賣拉麵9折優惠。

2020-10-05 373 瀏覽
今日同朋友好早到大埔搵飯食,一直bookmark咗嚟間黃店拉麵。反正咁早到又抱住唔洗排隊嘅心態就決定試吓"和拉麵"。"和拉麵"營業時間係六點開始,我同朋友六點三到已經要等四張枱!真係不愧係💛店 門口裝飾都幾似喺日本見到果啲拉麵小店。門外仲有冰水俾客人一路等一路飲,真係好細心~ 今日適逢係禮拜日,等嘅人應該比平時多,終於等左廿分鐘就入到去!我哋係門口已經諗好寫低埋想食啲乜。第一次去到梗係要食啲原汁原味嘅拉麵。我叫咗個特濃豚骨原味拉麵。拉麵唔洗三分鐘就上枱啦~ 一飲落個湯底真係好濃厚,應該真係用咗好多個鐘嚟煮啲湯,飲完個咀邊都會癡立立。湯亦唔會好鹹,所以都可以盡情飲。拉麵部份我反而覺得一般。雖然已經揀咗硬麵但係都係覺得可以再硬多少少,同埋私心覺得如果可以揀粗啲嘅拉麵會更加夾。我食食下先醒起因為叫咗嘅拉麵湯都只係主要用豚骨煮嘅,所以就少咗味道上嘅層次。個湯又冇乜蒜味,如果有得自行加磨咗嘅生蒜應該會更加好味同解膩。其他配料都冇乜特別。玉子係半熟流心但係得半隻而且冇乜醬油味。叉燒都算有心思,係有火炙過嘅,一碗拉麵只有兩塊亦唔算大舊。整體上,拉麵味道都只係中規中矩。但係香港真係有好多好好食嘅拉麵

特濃豚骨原味拉麵

特濃豚骨原味拉麵

整體上,拉麵味道都只係中規中矩。但係香港真係有好多好好食嘅拉麵,所以我就未必會再返試多次
如果住得近又唔洗排隊嘅話,大家都可以支持💛
2020-10-04
2020-09-28 330 瀏覽
$75嘅拉麵,簡簡單單,味道不多也不少,唔會太咸又唔會太淡。有時呢種味道先至難得。重點係侍應見我著哂成身單車裝入去,知我做完運動,好主動咁不斷幫我加水,好有日本嘅感覺。

2020-08-28 679 瀏覽
即使市道有幾差,這間拉麵店位置這麼偏僻,都要我等了超過半個小時才能入座,期間還要不斷有人買外賣回家吃。湯底都不錯,我最喜歡它加入不少蔥,讓我記得在宜蘭一邊腳泡溫泉,一邊吃那碗三星蔥拉麵。叉燒是肥了少少,午餐套餐連小食(可選章魚🐙丸或餃子)和飲品都只不過$80,還免收加一服務費。章魚小丸子就有改善空間,在香港我實在找不到一間章魚丸是好吃,我不會有所期待整體而言的確是性價比高,至少比在日本某些拉麵店的拉麵好食最後還送了一粒小時候的蜜蜂🐝糖給我,真是好好
整體而言的確是性價比高,至少比在日本某些拉麵店的拉麵好食
最後還送了一粒小時候的蜜蜂🐝糖給我,真是好好
2020-08-18 410 瀏覽
即使疫情嘅影響之下呢間拉麵小店長期都有人排隊今日本來想食佢隔離嗰間拉麵店不過咁岩撞正休息日所以就去咗呢間小店試吓其實之前都試過一次嗰陣係食濃厚豚骨拉麵今次就試新野.⭐️龍蝦湯拉麵 ($108)湯底比我想像中濃厚豚肉都幾入味 好軟身不過麵底仍然輕微有啲鹼水味另外我哋加錢叫咗一碟餃子呢個就一般般 不過不失.雖然味道就真係一般般不過因為係良心小店都值得支持下嘅我都係鍾意佢隔離嗰間拉麵店多啲📍 和拉麵 (大埔)大埔運頭街20-26號廣安大廈地下J號舖
即使疫情嘅影響之下
呢間拉麵小店長期都有人排隊
今日本來想食佢隔離嗰間拉麵店
不過咁岩撞正休息日
所以就去咗呢間小店試吓
其實之前都試過一次
嗰陣係食濃厚豚骨拉麵
今次就試新野
⭐️龍蝦湯拉麵 ($108)
龍蝦湯拉麵

雖然味道就真係一般般
不過因為係良心小店
都值得支持下嘅
我都係鍾意佢隔離嗰間拉麵店多啲
📍 和拉麵 (大埔)
大埔運頭街20-26號廣安大廈地下J號舖

2020-08-01 587 瀏覽
本身好懶得排隊等食,但約好朋友試呢間就排排佢,好在等咗唔算太耐已經入得。店內座位唔多人頭湧湧,不過上菜速度極快好快就有得食。拉麵香滑湯底比較清淡,下次絕對加錢升級做特濃豚骨湯先夠濃味!麵質揀普通都唔會太軟食落幾爽口,叉燒雖然薄身但夠香嫩,整體嚟講不錯!雖然拉麵只有三款,但小食款式以拉麵店嚟講絕對算豐富!天婦羅嚟講最出色係條露荀,咬穿薄薄嘅炸衣就即刻爆哂汁,唔會炸到失去蔬菜嘅水份,其他蔬菜都切得好厚好大舊超飽!至於煎餃子同埋小丸子都不過不失啦,友人仲加咗次麵真係捧住個肚走呀!喺疫情期間去唔到旅行,喺一間小店就可以解決對各種家鄉美食嘅思念,大推!

豚骨原味拉麵(香滑)

野菜天婦羅

日式煎餃子
章魚小丸子

豚骨原味拉麵(香滑)
野菜天婦羅
日式煎餃子
章魚小丸子
2020-07-09 436 瀏覽
以往很少在港吃日本拉麵,因為去日本食又平又靚。疫情下,不可外遊,只好在港吃,參考食評,原來大埔有好評的拉麵,想先試下和拉麵,但來過幾次都無位,今天終於有位一試,。午市拉麵七十五元,加五元有小食 (煎餃或章魚丸子) 和汽水,又幾化算。第一次光顧,選了基本的豬骨湯麵,义燒炙過,較肥,蛋少許流心,好吃。湯頭夠熱,對我來說有少少偏咸。麵是幼麵,麵質夠爽👍,合我口味,因我最怕吃腍麵。餃子也煎得香脆和有汁,埋單八十元。有福岡拉麵feel,既然無得去日本,就要再來。
2020-06-23
2020-07-04 435 瀏覽
《豚骨原味拉麵 》$75 隨意見到大埔有間拉麵店就去左試下,意外的好味,性價比高,無論係湯底、叉燒、麵、蛋,定係塊紫菜都好味,而且份量適中😋💕 值得再去👍🏻 加$5仲可以有章魚燒或者餃子同埋一杯飲品(汽水或熱茶)<Tonkotsu Ramen> $75 It’s surprisingly delicious🥰 Just randomly searched for a ramen restaurant and found @woramenhk All the ingredients (noodles, meat, egg, soup and even the seaweed) are soo good. It’s a small restaurant but worth to visit again. Had a great start of a day because of 和拉麵 🍜making such an awesome meal. Thanks for that! 💕You can add only $5 for a cup of hot tea or a c
豚骨原味拉麵
章魚燒 [叫拉麵加$5就可以食到章魚燒/餃子同埋一杯飲品(汽水或熱茶)]

《豚骨原味拉麵 》$75
<Tonkotsu Ramen> $75
You can add only $5 for a cup of hot tea or a can of soft drink plus dumplings 🥟 or takoyaki.
Environment: 8/10
Food: 8.5/10

CP值: 9/10
2020-06-26
  • 章魚小丸子
  • 日式煎餃子
之前都已經聽過呢間拉麵係好多人食,口碑都唔錯,咁於是趁呢一日放假就同另一半去大埔試吓呢間口碑咁好嘅拉麵店。去到嘅時候就兩點幾三點啦,過咗午飯時間,所以就唔需要等位都有位咁坐低咗之後呢就嗌左個辛辣拉麵($80)🍜同埋味增拉麵($80)🍜講湯底先啦辛辣拉麵湯底就少辣嘅咁我覺得個味道都比起出其他品牌就香好多味道自然好多,味增拉麵始終個味道有少少偏鹹,唔鍾意太重口味嘅朋友其實可以試吓佢另外有一款係叫豚骨原味拉麵,可能嗰個味道會較為合適多啲。欣賞佢嗰個叉燒係做得薄之餘都幾香口,同埋個糖心蛋做得唔錯,唔會話個蛋黃凝固晒呀,做到中間留心嘅感覺樣嘢係值得一讚💛💛👍🏻👍🏻

💛💛👍🏻👍🏻
味增拉麵
辛辣拉麵
2020-06-15
味增拉麵
辛辣拉麵
2020-06-04 585 瀏覽
係大埔舊墟要搵到黃店唔容易,搵到好食既係更難,呢間可以算係隱世拉麵👍🏻👍🏻🤓和拉麵係內街入面,如果唔係有朋友帶路應該唔易搵到,小店一間,坐位唔多,一般都需要等位,近排全單還有八折,醫護人員半價👍🏻基本拉麵款式得三款,但係仲有其他豪華啲既例如和牛拉麵,今次第一次食就食d 基本款🙆🏻‍♀️今次就揀咗豚骨原味拉麵,無再追加其他配料,由於太好味既緣故,食左幾啖先記得影相,本身賣相靚好多架xd湯底有濃濃既豬骨味,但係唔會太鹹,麵質軟硬度適中,食到最尾都仍然保持到個麵質😋之後仲另叫左個小食👍🏻推薦大家一試👍🏻😬

之後仲另叫左個小食👍🏻

推薦大家一試👍🏻😬

2020-05-24 532 瀏覽
聞名不如見面地真係好多人排隊等左大約40分鐘之後終於入到去,店內有好多文宣出面隔離店係大排檔所以好嘈,但店內好像自成一角咁隔音好好,唔會令人覺得好影響食飯氣氛同好多拉麵店一樣,佢都係圈紙點餐然後交俾店員。而拉麵亦唔會做太多款,我都幾鍾意呢種拉麵店,一般比較專注做好拉麵🌙 味噌拉麵 $80 (另加$8竹荀)🌙豚骨原味拉麵 $75整體都算唔錯,首先價錢唔算貴,湯底可以更濃,同埋男朋友話食完唔太飽,不過女仔就應該OK章魚小丸子 $28整體係大埔嘅水平嚟講算不錯,祝早啲擴充鋪頭,咁就唔洗等太耐~

聞名不如見面地真係好多人排隊

等左大約40分鐘之後終於入到去,店內有好多文宣

🌙 味噌拉麵 $80 (另加$8竹荀)

🌙豚骨原味拉麵 $75

章魚小丸子 $28