2023-06-11 64 瀏覽
第一次到該店吃晚飯,環境雖不大,但很有居酒居的格局。今日雖然是平日,但都依然高朋滿座,水準應該不錯吧👍 日本生蠔🦪生蠔肉汁肥厚, 蠔味細膩有層次。 大葱特上吞拿魚腩卷🍣吞拿魚味唔算太突出,但係勝在新鮮,再加埋上面的蔥花食落很匹配。 深海池魚王刺身( 薄切)🐟魚身晶瑩通透,魚油甘香細膩,刺身能帶出池魚鮮嫩肥美,佐酒一流。 火炙北海道帆立貝蟹膏卷🦀帆立貝再加上滿滿既蟹膏,帆立貝鮮甜爽口,蟹膏味道鮮甜鹹香。飯卷口感豐富,配上青瓜,紅籮白絲,蟹柳絲 ,一碟六件好實在,推介👍

日本生蠔🦪
生蠔肉汁肥厚, 蠔味細膩有層次。

大葱特上吞拿魚腩卷🍣

深海池魚王刺身( 薄切)🐟

火炙北海道帆立貝蟹膏卷🦀
2023-06-10 68 瀏覽
本人是地道香港人,今天和九歲女兒因時間有限到那裡午餐,點了牛肉烏冬和魚生飯,食物質數就不用多說了,都是一般港式居洒屋質數,沒有特色也不是特別好味道,勝在份量夠多,但其中一個又高又瘦的店員態度特別惡劣,我們有物件(雨傘)跌在地上,她不只在後邊大聲呼喝叫我拾起,嚇到正在用餐的我們,還刻意再走近將我們的雨傘再次碰跌在地上,令作為食客的我相當無語!今時今日這種態度,很明顯是趕客,食物質數其實都只是其次,好的服務態度才是重點,本人一定不會再光顧!
2023-06-08 60 瀏覽
好耐無食過日本野,減肥期間食日本菜最好,少醬汁又清清地又滿足到自己🤭2條女黎食,仲要成日講減肥,唔少得要嗌菜 #黑松露帶子沙律 🥗食兜菜打個底吸油,無諗過啲黑松露咁認真多,街食都係得幾粒扮下野,呢度俾一大pat我🤩沙律仲有一口紫薯,帶子都唔錯👍🏻都幾多料下!#牛肉壽喜燒 日式版火鍋,啲牛牛幾掂,烚到尾場變老牛都仲係嫩口,唔知係咩牛呢🤔好多配菜下,娃娃菜、洋蔥、菇、金菇、秋葵,必定既有隻蛋👀份量啱啱好~#三文魚手卷呢個就還好啦,不過不失,可能食海膽呑拿魚會開心啲🤣#軟殼蟹壽司卷軟殼蟹係脆既,唔係冧9曬擺左好耐個隻,證明係即叫即整,味道👌🏻#芝麻雞翼 + #枝豆蛋白質吸收有👌🏻雞翼熱辣辣好脆口,呢餐唯一較肥既食物,行多2步路消化翻佢!由於姨媽探親無飲凍野都無飲酒,做翻個中女飲熱茶,見有清酒有🍶仲有得揀杯,幾特別😼

#牛肉壽喜燒

#三文魚手卷
呢個就還好啦,不過不失,可能食海膽呑拿魚會開心啲🤣

#軟殼蟹壽司

#芝麻雞翼 + #枝豆

2023-06-06 54 瀏覽
夏日炎炎三十幾度🔥🔥🔥一入去餐廳就覺得好熱好焗,問店員係咪無冷氣佢避而不語,繼續擺放餐具喺檯面。坐定後見到啲店員流哂汗濕哂又貼哂退熱貼喺額頭度,真係要咁辛苦繼續做生意?星期五晚周圍都full booking,難得約到朋友食飯唯有頂硬上,捻住快快趣趣食完,可能嘢食好味呢?點知嘢食嘢飲都極度普通...每人5片嘅超市質素刺身+1份小卷物+3串燒物+1杯飲品,完全唔值$500 per head嘅晚餐!隔離左右都喺度埋怨無冷氣,個個都勁快食完走人🫠餐廳環境體驗都好重要😤 壞冷氣係慘,或者至少禮貌同客人交代聲都唔得?無任何對策解決呢件事(開風扇/俾冰水都好丫..)?我第一次食到一肚氣喺openrice寫食評送俾你!!!仲送埋呢$1000俾你整冷氣!!!😡

隔離左右都喺度埋怨無冷氣,個個都勁快食完走人🫠

2023-05-29 71 瀏覽
今晚同朋友飯聚,揀咗尖沙咀呢間居酒屋,平日六點半去到,開頭冇咩人,但好快已經坐滿成間鋪。我地五個人嗌咗五樣嘢先係呢個黑松露帶子沙律,啲帶子好鮮甜,估唔到咁個黑松露,加埋個酸酸甜甜嘅醋汁,超開胃跟住嚟個牛肉壽喜燒鍋,呢個味道中規中矩,冇咩特別,不過牛肉份量都算幾多。之後仲有個燒魚干、芝士豚肉串燒同海膽吞拿魚卷。首先個海膽卷味道正常,啲海膽都幾鮮甜,可以一試。但燒魚干同芝士豚肉串燒都麻麻,唔食都冇損失!飲品我地揀咗巨峰同白桃梳打,味道如想像中一樣,不過最正係夠大杯,一路傾偈一路飲嘢

我地五個人嗌咗五樣嘢

2023-05-29
2023-05-29 2178 瀏覽
特色型格居酒屋🏮我相信無人個男人會抵擋得到,一坐低就見到太郎喺我隔離😂,真係回憶到以前嘅畫面👍。當然仲有好多其他特別佈置同擺設🤩。枝豆老友記一坐抵就話要叫枝豆,我真係好少食,應該話連點食都要老友話我知🤣🤣🤣,但係食落又唔差喎,做開胃前菜一流👍。火炙北海道帆立貝蟹膏卷卷物就食唔少,又蟹膏又帆立貝真係鮮味十足😋,蟹膏味濃一定係,睇到佢落蟹膏一啲都唔手軟就知😂,帆立貝又鮮味又有咬口,再配埋卷飯,配搭無敵🤭👍。炭燒岩鹽美國封門柳牛肉牛肉上枱出哂煙熱辣辣,牛肉每舊都大大舊😋,啱哂我哋兩個牛魔王👍,老友一坐低就話叫依樣美食👍,牛肉熟得啱啱好,除咗鎖住哂啲肉汁,熟度同要求嘅一樣,牛肉味濃厚,加上有少少🤏芝麻提升香口味👍。再配金香蒜片同特別醬汁,又有不同嘅美味😋👍。原條成田醬炭火燒鰻魚飯依個鰻魚飯未食過嘅人都應該會聽過,就算真係又聽過都唔緊要,嚟到店裏面望一望就會知道依個鰻魚飯絕對係必叫之選,因為枱枱都會有😂🤣,所以叫係基本👍。一上枱已經見到佢嘅超大份量😋,熱辣辣香噴噴👍,食落鰻魚味超濃,配埋鰻魚醬天衣無縫,絕對飽飽👍😋。

枝豆

火炙北海道帆立貝蟹膏卷

炭燒岩鹽美國封門柳牛肉

再配金香蒜片同特別醬汁,又有不同嘅美味😋👍。

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

2023-05-09
  • 火炙北海道帆立貝蟹膏卷
  • 原條炭火燒鰻魚飯
2023-05-17 62 瀏覽
味道樂居酒屋 (河內道) (尖沙咀)尖沙咀河內道2號地舖香煎鵝肝雜菌石鍋飯香煎鵝肝雜菌石鍋飯是一道讓人垂涎欲滴的主菜,鵝肝的香氣和雜菌的口感完美融合,招財的口感,鵝肝的油脂令人回味無窮。海膽壽司(一件)海膽壽司則是一種奢華的享受,只有一件的份量也足以讓人感受到海膽的鮮美和口感的豐富。芥辣八爪魚芥辣八爪魚的辣味和八爪魚的鮮嫩口感相得益彰,芥末菜爽口,作為開胃菜的好選擇。火炙北海道帆立貝蟹膏卷蟹膏和帆立貝的鮮甜味道經過火炙後更加濃郁,口感極佳。芝士免治雞肉棒爽脆軟骨雞棒配上芝士鋪面燒烤更加美味。岩鹽脆炸三文魚鱗口感獨特的小食,岩鹽的鹹香和三文魚鱗的酥脆,魚油香味使人難以忘懷。
味道樂居酒屋 (河內道) (尖沙咀)
尖沙咀河內道2號地舖

香煎鵝肝雜菌石鍋飯

海膽壽司(一件)

芥辣八爪魚

火炙北海道帆立貝蟹膏卷
蟹膏和帆立貝的鮮甜味道經過火炙後更加濃郁,口感極佳。

芝士免治雞肉棒

爽脆軟骨雞棒配上芝士鋪面燒烤更加美味。

岩鹽脆炸三文魚鱗

2023-05-10 64 瀏覽
今日收早,6:30pm去到餐廳啱啱開門,啱啱好。坐低用QR code落單,好方便。呢度嘅食物價錢合理先太貴,所以叫咗6樣嘢食,$500左右,兩個人都夠飽。▶️脆炸軟殼蟹反卷$98軟殼蟹卷一份6小件,軟殼蟹香脆,面上仲有好多蟹籽。鍾意軟殼蟹香脆口感,整個卷物味道大大提升。▶️香煎鵝肝帶子卷$128呢個都係一份有小件,面上有帶子幾鮮味,卷入邊有鵝肝好香。呢個真係幾好食!▶️甜蝦壽司(兩件)$48甜蝦係大甜蝦,非常鮮甜,呢個價錢有兩件幾抵食。▶️清酒煮大蜆$88清酒味香濃,啲蜆完全冇沙,而且非常大隻鮮甜。▶️醬油燒年糕$48鍾意燒年糕,味道煙靭,有醬油味。面上有紫菜。▶️燒秋葵$42有兩串,秋葵面上有柴魚,幾fresh!

▶️脆炸軟殼蟹反卷$98

▶️香煎鵝肝帶子卷$128

▶️甜蝦壽司(兩件)$48
甜蝦係大甜蝦,非常鮮甜,呢個價錢有兩件幾抵食。

▶️清酒煮大蜆$88
清酒味香濃,啲蜆完全冇沙,而且非常大隻鮮甜。

▶️醬油燒年糕$48
鍾意燒年糕,味道煙靭,有醬油味。面上有紫菜。

▶️燒秋葵$42
有兩串,秋葵面上有柴魚,幾fresh!
2023-05-09 84 瀏覽
地鐵站上嚟就見到呢間居酒屋,同朋友有d肚仔餓就即刻入去試試。打開餐牌睇到眼花撩亂,勁多選擇,仲可以用QR Code 落單。加州反卷$78勁多蟹籽,個飯做得超好味,飯軟熟又唔鬆散😋燒豬腩肉串燒$128大大串,勁甘香,朋友勁鍾意食豬腩肉,話好少食到咁高質嘅豬腩肉串燒💯煙肉荔枝卷$68煙肉唔算好肥,呢個配搭幾特別,就算啖啖肉都唔覺好膩迷你三色魚生丼$138魚生新鮮,同加州卷一様個飯超好味😋😋總括有質素嘅居酒晚餐👍👍

加州反卷$78
勁多蟹籽,個飯做得超好味,飯軟熟又唔鬆散😋
加州反卷

燒豬腩肉串燒$128
燒豬腩肉串燒

煙肉荔枝卷$68
煙肉唔算好肥,呢個配搭幾特別,就算啖啖肉都唔覺好膩
煙肉荔枝卷

迷你三色魚生丼$138
魚生新鮮,同加州卷一様個飯超好味😋😋
迷你三色魚生丼

煙肉荔枝卷
迷你三色魚生丼
白桃乳酸梳打
2023-05-03 63 瀏覽
今日係happy friday梗係想放鬆下同朋友食飯,嚟到尖沙咀地鐵站上蓋一出就有間居酒屋,內裡擺滿不同的小擺設,仿如置身日本一樣。由於我們六點多到達人流唔多,可以直接入座。這裡是掃二維碼QRcode落單,非常方便。牛肉壽喜燒,材料豐富,有娃娃菜、鮮冬菇、紅蘿蔔等。牛肉鮮嫩多汁,喝一口湯味道不錯!鍋下有小蠟燭一路食一路加熱保溫!成田醬炭火燒鰻魚飯,鰻魚是原條上,肥美多汁,賣相吸引!軟殼蟹反卷,軟殼蟹脆口完全不淋身!用沙律醬調味,味道酸酸甜甜十分開胃!面頭還鋪上大量蟹籽,性價比高!

由於我們六點多到達人流唔多,可以直接入座。

這裡是掃二維碼QRcode落單,非常方便。

成田醬炭火燒鰻魚飯,鰻魚是原條上,肥美多汁,賣相吸引!

2023-04-27 55 瀏覽
放工跟朋友來尖沙咀晚飯,吃我最喜歡的日本菜!<味道樂>在K11附近,位置挺好的,可能因此很受歡迎,大約晚上七點左右都差不多坐滿了。先說說吃下來覺得最驚喜的是明太子免治雞肉串!免治雞肉串很常吃,平日大多是配生蛋汁的,但它配明太子醬原來也非常搭,因為雞肉味不會很濃所以再加醬味道很好,而且有醬令串燒多了點口感!加上它的雞肉串本來是有加點燒汁的,整體我覺得甚至可以配一個飯一起吃!因為想點一些比較特別的選了一個火炙帆立貝蟹膏卷,不算很大件,看上去也很平凡,但吃下去味道很好蟹膏味道很濃郁,加上中間的青瓜剛剛好,不會很油膩,多吃幾件也可以。牛肉壽喜燒鍋,上菜時是有火在下面燒著熱辣辣的,讚!牛肉數量不少,還有洋蔥、紅蘿蔔、秋葵、豆腐等,料很足,味道也不錯,剛好另外點了的原條燒鰻魚飯有很多飯,可以配這壽喜燒的醬汁一流!可惜我們都不太喝酒,如果會喝酒的朋友,星期五晚來吃過串燒飲杯酒,應該超級爽!

先說說吃下來覺得最驚喜的是明太子免治雞肉串!

牛肉壽喜燒鍋,上菜時是有火在下面燒著熱辣辣的,讚!
2023-04-23 59 瀏覽
之前試過長沙灣元州街那一間,裝潢很有和式風味,木系我本身也是很喜歡的,所以現在也試試尖沙咀的,看看有沒有驚喜☺️上次在長沙灣主要吃刺身壽司,今次試一點熟食,不過鵝肝壽司跟珍寶蟹膏帶子壽司都要再食🤭火炙鵝肝使外面脆得近乎炸的程度,香味跟口感都在另一個層次,一定要再試😋珍寶帶子跟蟹膏很夾,鮮味提升了不少,加上帶子大大件,很滿足☺️熟食重點蒜片煎厚切牛舌,喜愛蒜的朋友不要錯過,鉄板上趁熱食蒜香味十足,停留在口腔很久🙊厚切牛舌有口感,配上兩三塊脆蒜片就更香了~還有黑松露和牛炒飯,黑松露真的好像配每種食材都很美味🤣不知是否我太集中在松露香味,和牛有一點被搶過風頭了🤭最後超大條成田醬炭燒鰻魚飯,就算已經很飽,醬汁太野味的情況下都把飯全吃光了😂整體感覺跟長沙灣那間差不多,刺身跟熟食也都有一定水準呢👍🏻

整體感覺跟長沙灣那間差不多,刺身跟熟食也都有一定水準呢👍🏻
2023-04-17
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
  • 鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌
  • 黑松露和牛炒飯
2023-04-16 48 瀏覽
叫了幾款食物,有些忘了拍照。還好預先訂了枱,外面有人在等。最推介是這款帶子蟹膏壽司!帶子很鮮甜,與蟹膏味道很搭,值得再Encore。另外有多款壽司,味道也是不錯。炸魷魚鬚很大份,味道不過不失,沒有很特別。沒有拍照的還有食日本野必叫芝士年糕串,一客三件。有鐵板牛舌,味道好夠,口感好好,而且好大塊。還有明太子雞肉串,這個也很好吃!兩個人吃以上份量已經很飽,再加一杯酒,最後結帳連同加一共六百幾。環境上,二人桌子不是很大,但氣氛不錯,適合聊天。員工也很友善。
叫了幾款食物,有些忘了拍照。

還好預先訂了枱,外面有人在等。

另外有多款壽司,味道也是不錯。
炸魷魚鬚很大份,味道不過不失,沒有很特別。

2023-04-09 49 瀏覽
#20230323 🤍📍 味道樂居酒屋 尖沙咀河內道2號地舖 🍽️長沙灣元州街498號青華閣地下C舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#枝豆 $38💭 份量唔算好多,不過係尖沙咀地舖算係咁啦😬面頭啲鹽有啲多,可能因為🐷無叫酒飲,就咁食就會覺得碗枝豆有啲咸😅.#牛肉壽喜燒 $128💭 同樣都係偏咸,牛肉既份量比🐷想像中要多,質素比普通打邊爐啲肥牛靚啲,無咁多肥邊位,底下仲有啲娃娃菜同薯粉索左啲壽喜燒湯好味😋.#黑蒜豬軟骨烏冬 $108💭 一上枱聞都好重好重黑蒜味🧄豬軟骨煮得夠淋,食落口充滿膠質,拉麵入面有娃娃菜好少見,但🐷鐘意,有啲菜食下感覺健康啲😬.#明太子醬玉子串 $58💭 呢個感覺有啲唔抵,得兩串玉子,雖然上面有好多明太子醬,但如果食晒會好咸,最尾🐷都係撇開左,用啲啲醬點啲玉子食😅.#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #長沙灣美食 #🐷在長沙灣 #🐷_食
#20230323 🤍

#牛肉壽喜燒 $128

#黑蒜豬軟骨烏冬 $108

#明太子醬玉子串 $58

2023-04-09 1702 瀏覽
好耐冇出嚟尖沙咀行街,今日約咗閨蜜去買化妝品。行經河內道見到味道樂居酒屋,好有日本風味就入去一試。赤貝刺身(兩隻)$128赤貝是一種深海貝類,具有豐富的蛋白質和營養價值,第一口入口,味道鮮美,口感爽脆,沒有任何腥味,非常新鮮。建議在吃赤貝刺身的時候不要放太多醬油和芥末,以免掩蓋了赤貝本身的味道。珍寶膏蟹帶子壽司兩件($78)膏蟹肉味道鮮美,口感滑嫩,加上店家使用的是非常新鮮的膏蟹肉和帶子,讓整道菜的口感更加頂級。壽司的米飯也非常好吃,口感軟糯,且不會過於黏稠。米飯的味道非常純粹,讓人可以完全品嚐到海鮮和食材的原味。脆炸軟殼蟹反卷($98)軟殼蟹的口感特別,因為殼還沒有變硬,所以非常酥脆,吃起來十分有嚼勁。店家的軟殼蟹很新鮮,將軟殼蟹和其他食材一起卷進紫菜和米飯中,上面舖滿滿滿的蟹子,讓整道菜的口感更加豐富。海膽手卷($88)海膽手卷,色澤鮮亮,讓人一看就食慾大開。它擁有濃郁的海洋味和鮮美的口感,店家使用的是頂級新鮮的海膽,食下去有滿滿的幸福感。鹽燒雞軟骨($42)看起來非常香脆,色澤金黃,味道唔錯,鹽和香料的味道搭配,讓人吃起來非常過癮。此外,雞軟骨的口感脆爽,讓人一口接一口的吃不停。

赤貝刺身(兩隻)$128
赤貝刺身兩隻

珍寶膏蟹帶子壽司兩件($78)
珍寶蟹膏帶子壽司

脆炸軟殼蟹反卷($98)

炸軟殼蟹反卷

海膽手卷($88)

海膽手卷

鹽燒雞軟骨($42)
鹽燒雞軟骨

鹽燒華美雞雞頸肉($68)
華美雞雞頸肉的口感非常獨特,灑上少少鹽,帶點燒焦的香味,是一道非常美味的日式菜品,尤其是對於喜愛雞肉和燒烤風味的人來說更加適合。

鹽燒華美雞雞頸肉

這裏地點方便,就在尖沙咀地鐵口1分鐘的路程,下次一定再來。

2023-03-29
赤貝刺身兩隻