2024-03-01 326 瀏覽
-「將咖啡融入生活當中」香港都有好多好出色嘅咖啡店,呢區五金舖、車房林立,竟然隱藏咗一間特色嘅咖啡店,呢度裝修帶少少懷舊特色,竟然播住張國榮嘅歌,咖啡杯碟都富有中國特色,係一間好特別嘅小店,都發覺不少遊客專登過嚟打卡。☕️ʜᴏᴛ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ : 4種豆mix ᴛᴀsᴛɪɴɢ ɴᴏᴛᴇ: ᴅᴀʀᴋ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ / ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ微酸、中甜、偏苦,雖然不是我喜歡的口味,但真係沖得唔錯,所以我都飲得晒,鐘意nutty嘅朋友一定會喜歡,呢隻咖啡豆都有少少後段,但係唔會過分萃取太苦澀。ᴏᴘᴇʀᴀ ᴄᴀᴋᴇ🍰 ᴡɪᴛʜ 🍦🍦擺盤都好精緻,多層的朱古力蛋糕,散發着淡淡咖啡香氣,朱古力屬於牛奶朱古力,甜度中等,伴碟有自製醬汁ᴍᴀɴɢᴏ ᴡɪᴛʜ ɴᴜᴛs酸酸甜甜的芒果味,可以中程蛋糕的甜,更開胃。sᴇsᴀᴍᴇ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ 芝麻雪糕充滿芝麻香氣,甜度適中不會過甜。ғʀᴜɪᴛ🍎🫐🍯蘋果和藍莓上面有蜜糖點綴💕整體製作都感受到小店的用心,要讚嘅係甜品唔會太過甜,如果喜歡呢隻咖啡豆嘅朋友一定要去試吓。𝓜𝓮𝓷𝓾好可愛好有童真💕_
「將咖啡融入生活當中」

☕️ʜᴏᴛ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ
ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ : 4種豆mix

ᴏᴘᴇʀᴀ ᴄᴀᴋᴇ🍰 ᴡɪᴛʜ 🍦🍦

sᴇsᴀᴍᴇ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ 芝麻雪糕
充滿芝麻香氣,甜度適中不會過甜。

ғʀᴜɪᴛ🍎🫐🍯
蘋果和藍莓上面有蜜糖點綴

𝓜𝓮𝓷𝓾好可愛好有童真💕

_
  • Hot  americano
2024-03-18 86 瀏覽
店舖係幾有feel勁多內地人staff一開口就講普通話我個樣唔似HK人(?)😅食物正常但係飲品真係唔得囉黑糖Latte啲黑糖唔知去咗邊一啲味都無只係一杯普通LatteMatcha Latte抹茶味偏濃奶比較少唔慣嘅人飲落會有啲澀龍眼Latte又係無龍眼味普通一杯Latte🌚Lemon Tart有檸檬味 不過唔會好酸個皮餅唔係硬底牛油果咸點正常發揮 應該好難整得難食😅
店舖係幾有feel

Avocado Bread

牛油果咸點
正常發揮 應該好難整得難食😅
2023-12-28 444 瀏覽
飲完早茶,Shopping at Mongkok波鞋街之後,time to afternoon tea,朋友選了這間“Halfway" 半路咖啡☕☕Rose Latte~加了玫瑰花瓣,提升香味,色香味俱全😎😎Tonic~朋友把咖啡加入tonic時,倒瀉咖啡蝦碌咗😂😂Brownie~great surprise😋😋😋😋😋😋super yummyLemon 🍋Tart~由於brownie實在好好,追加了🍋tart,另一驚喜
Rose Latt

Tonic

Tonic~朋友把咖啡加入tonic時,倒瀉咖啡蝦碌咗😂😂
Brownie

2023-12-23
Rose Latt
Tonic
Brownie
  • RoseLatt
If you want to visit a local coffee shop in Hong Kong, this coffee shop is a must visit for ya! ❤️Halfway coffee has around 5 stores in Hong Kong and it is filled with some traditional HK vibes, especially their cups. 👀Other than coffees, they also serve some food and dessert, totally worth a try because they make some of the ingredients (e.g jam) themselves! They also have their own column of their own special drinks. 🙃If you are looking for something special, take a look at this column! You can give this a try:

☕️Longan Honey Latte ☕️
To be honest, I don’t taste a strong longan flavour to it. 🥹Instead, there is a hint of honey. I think it is because I ordered it less sugar so the flavours are not as strong. 🙃Other than this latte, there is also a longan honey Americano which you could also give it a try!🤩

🍎Apple Tart 🍎
OH My! Definitely give their tarts a try, I was told by the waiter that they made the sauce and dried the fruit themselves which I was surprised. 😌The sauce was a mango sauce, it was pretty refreshing and goes super well with the apple tart. It makes the tart taste less filling. Other than apple tart, they also have this lemon tart, I am definitely trying this next time I visit!🤭

When I went there, it was actually quite hot inside the store. But I totally fell in love with their interior design, it reminds me of home, Home Kong. ❤️
2023-08-24 584 瀏覽
香港有不少特色風格的打卡cafe, 這裡周圍都是車行,突顯這間coffee shop的獨突,樓底很高,入來會很舒服,冷氣也很夠,嘻嘻✅️Iced Latte($50)杯子很可愛,奶味比較重,50元很細杯lol✅️Iced Americano($50)咖啡是偏酸,似西餐廳飲到,可以接受
✅️Iced Latte($50)
杯子很可愛,奶味比較重,50元很細杯lol
✅️Iced Americano($50)
咖啡是偏酸,似西餐廳飲到,可以接受

2023-07-05 636 瀏覽
今日精神狀態極度不佳,好需要一杯咖啡急救!熱氣幾乎要蒸發條街,半路走入呢間咖啡店嘆個lunch!呢度嘅座位同擺設都好有格調,位與位之間都有「安全距離」,坐得好舒適,真正舒適!佢無一個extra lunch menu,咁我就叫咗佢平日有嘅番茄意粉!一嚟唔食得都睇得,畀個擺幾型,一定相機食先!唔少得我杯咖啡,Matcha Coffee配埋半路咖啡嘅特色咖啡杯,very nice!😛😛😛呢度絕對係一個chill嘅好地方,畀大家可以暫備一下繁忙同炎熱感!

今日精神狀態極度不佳,好需要一杯咖啡急救!

熱氣幾乎要蒸發條街,半路走入呢間咖啡店嘆個lunch!

呢度嘅座位同擺設都好有格調,
位與位之間都有「安全距離」,坐得好舒適,
真正舒適!

佢無一個extra lunch menu,
咁我就叫咗佢平日有嘅番茄意粉!

一嚟唔食得都睇得,畀個擺幾型,一定相機食先!

唔少得我杯咖啡,Matcha Coffee
配埋半路咖啡嘅特色咖啡杯,very nice!😛😛😛

2023-05-03 722 瀏覽
📍旺角-Halfway Coffee☕️💗 @halfwaycoffee 大概係兩三年前已經試過同一間分店嘅Halfway Coffee~ 但係嗰陣時未咁鍾意飲咖啡♪( ´θ`)ノ所以覺得呢間咖啡店麻麻哋!✨但係過咗兩三年後嘅今日 我覺得呢樣咖啡店嘅咖啡都唔錯☕️🫶🏼🫶🏼所以同大家介紹吓☕️Hot Latte $45呢間咖啡店嘅拉花十分用心 所以嗰日就叫咗有拉花嘅Latte~🥹🥹☕️首先面頭嘅泡沫好細膩 絕對唔會好粗糙! 飲順口好滑 而且奶味好香好重🥰🥰另外呢間分店嘅特色一定就係佢嘅環境 有一種好復古,亦都返返去以前年代嘅感覺😌😌而且店員都十分之親切(。・ω・。)同埋有禮貌✨✨好想搵日再幫襯其他分店!😍😍———————📍 旺角-Halfway Coffee☕️💗地址: 旺角豉油街6號地舖

☕️Hot Latte $45

———————
📍 旺角-Halfway Coffee☕️💗
地址: 旺角豉油街6號地舖
2023-04-16 516 瀏覽
咖啡味道還不錯,我點了龍眼咖啡,味道還可以,確實有龍眼的味道,但是讓人失望的是牛油果開放式三明治,配有三文魚,我和一起的朋友都吃了一口不吃了,真的超級腥氣,不好吃,浪費了,飯後甜品我們選擇了檸檬塔,總體味道也普普通通!不算好吃
2023-04-02 360 瀏覽
難得空閒,獨意來到半路咖啡打發時間。附近全是汽車、零件、五金相關店舖,路經這間不起眼的門面,只見店鋪最盡頭當眼處的牌匾寫貿易行,鋪內卻是與貿易行違和地空曠,沒有任何貨物,只有整齊的座位。嗯,目的地到了。店內很有建築空間「活化」的感覺,保留部分貿易行舊貌,配灰黑調工業風、水泥風格,開揚的落地玻璃,甚有特色。咖啡機上擺放著不同復古圖案的杯具,咖啡沖調好端上餐桌,可以拍很多打卡照片。當然咖啡沖調技術也十分出色,從咖啡的圖案可以看出啡色與白色分明,代表沖調時咖啡與奶泡完美融合,喝下去時味道均勻。
難得空閒,獨意來到半路咖啡打發時間。

Latte

Latte
難得閒日放假 梗係要去Cafe Chilli 下🤍今次揀左一直都好想去既 \ ✨半路咖啡☕️ / *** 聽個名都知佢最出名咖啡啦~\ ☕️ hot cappuccino ($45) /個人認為天氣再熱🔥黎到半路都一定要點杯熱咖啡因為佢地既咖啡杯使用中式懷舊陶瓷杯 🐲🧧而最特別當然係「萬壽無疆」杯 不過有D可惜既係旺角店只有碎花杯🥲外賣杯先有萬壽無疆圖案講返杯cappuccino先咖啡濃郁醇厚 奶味偏重 飲落順口 唔會有苦澀味 好岩我個人口味 拉花靚不過偏細杯 飲完覺得唔夠喉 想再續杯\ 🥛 iced latte ($50) /而朋友既凍Latte都話好飲 杯子都係非常可愛食物方面 選擇唔多 只有2款輕食同甜品\ 🥓 scrambled egg, bacon on sourdough ($108) /\ 🥑 avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough ($128) /我哋2款輕食都叫左黎試2款都係酸種包🥖配上不同既食材牛油果 🥑 蛋 🍳 煙三文魚 🐟 煙肉 🥓 新鮮食材再加上配菜同醬汁食物味道普通 份量方面略嫌少唔算太大食既我食完竟然
難得閒日放假 梗係要去Cafe Chilli 下🤍
今次揀左一直都好想去既 \ ✨半路咖啡☕️ /

***
聽個名都知佢最出名咖啡啦~
Cappuccino

***

工業風既裝修 水泥牆 ⬜️
大大個港式復古牌匾
再加上播住80年代經典金典📀📽️🎞️
(🎵背景音樂係張學友既這麼近那麼遠)
有種港產電影feel 🎬

下次可以去其他分店淨係叫飲咖啡 chill下☕️
2023-03-15
Cappuccino
2023-03-05 275 瀏覽
某日行過豉油街,發現這家咖啡店,覺得氛圍不錯,見沒事趕就順便走入來喝杯咖啡。咖啡店是從以前的舊店舖改裝而成, 懷舊有特色,咖啡又好喝,自此我就愛上了他,每逢週末都會跟家人來吃早餐嘆咖啡。這天又來了, 三人行分別點了兩份早餐,一份是煙肉炒蛋配酸種麵包,另一份是牛油果煙三文魚配酸種麵包。咖啡是Cappuccino 和Flat White。他們的早餐擺盤幾漂亮,影相很好看。煙肉煎得很脆,炒蛋夠滑。最重要是酸種麵包很好吃。另一份配搭,牛油果是半個直接上,牛油果熟度適中, 加煙三文魚就是最健康正常的配搭。咖啡是比較柔和的味道,奶重味重但不會過火。所以我很喜歡他們的咖啡,是少數我會不斷想再回頭幫襯的咖啡店。

2023-03-04
早餐
𓍯 Hᴀʟꜰᴡᴀʏ Cᴏꜰꜰᴇᴇ 𓂃𝐀 𝐜𝐚𝐟𝐞 𝐟𝐮𝐥𝐥 𝐨𝐟 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬 @halfwaycoffee ☕️ Personally feel that they do the best 𝑬𝒔𝒑𝒓𝒆𝒔𝒔𝒐 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 in town 🍵 its the perfect balance between the two ✨ I’m very sensitive to caffeine 😴 but 𝘸𝘪𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘰 𝘭𝘰𝘴𝘦 𝘴𝘭𝘦𝘦𝘱 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬 💚 Have been to quite a few of their branches and 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑡ℎ𝑒𝑖𝑟 𝑜𝑙𝑑 𝑠𝑐ℎ𝑜𝑜𝑙 𝑣𝑖𝑏𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑎𝑒𝑠𝑡ℎ𝑒𝑡𝑖𝑐𝑠 📺 ❣︎ 𝚃𝚑𝚎𝚢 𝚑𝚊𝚟𝚎 𝚏𝚘𝚞𝚛 𝚋𝚛𝚊𝚗𝚌𝚑𝚎𝚜 𝚊𝚌𝚛𝚘𝚜𝚜 𝚑𝚔 𝚒𝚜𝚕𝚊𝚗𝚍 & 𝚔𝚘𝚠𝚕𝚘𝚘𝚗᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱ও 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 |$𝟻𝟻...𖤥 Hᴀʟꜰᴡᴀʏ Cᴏꜰꜰᴇᴇ @halfwaycof
𓍯 Hᴀʟꜰᴡᴀʏ Cᴏꜰꜰᴇᴇ 𓂃

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

ও 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 |$𝟻𝟻
𖤥 Hᴀʟꜰᴡᴀʏ Cᴏꜰꜰᴇᴇ @halfwaycoffee
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_cafes
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_sheungwan #thefchk_mk
#halfwaycoffee #半路咖啡
2022-09-27
  • Espresso  Matcha  Latte
2022-09-20 597 瀏覽
老實說原本經過,還以為是五金店,但看到有人在店內喝咖啡才發現原來是一間Cafe。早上大概10:00,店內只有兩檯客,環境恬靜,正合我意,我認為吃早餐是應該靜靜的,好讓自己沈澱一下,好好計劃接下來一天的工作。我叫了一份早餐:牛油果、挪威三文魚、炒蛋、天然酵母酸種麵包配自家製芒果核桃醬。份量偏小(如果不另加咖啡的話,老實說不是太夠飽😓 ),食材中規中矩,值得一讚的是自製芒果核桃醬,有酸酸甜甜的清新感,很開胃,好適合用麵包蘸來吃。飲品點了玫瑰鮮奶咖啡,除了飲品上有幾片玫瑰花乾,其實咖啡是沒有玫瑰味的,當它是一杯latte就好了⋯⋯另外溫提,店裏只有一個員工,她既要下單收錢,又要煮咖啡、煮早餐,如果趕時間的話就不建議來了。

$160 (早餐)
某日經過半路咖啡,見到個 style 都幾得意,剛好啡癮起 🙈 就決定入去試一下~見到個杯真係心心眼~ 好有特色嘅港式茶杯,令我覺得杯咖啡當堂特別左幾倍 🙈 至於味道方面,飲得出個啡底幾香,唔會太酸,個甜味雖然清新,不過龍眼蜜味道唔算太突出,但整體味道唔錯,值得一試 😆個環境真係大加分!好懷舊,keep 返 d 舊式舖頭嘅招牌擺設,好得意,就算一個人黎都唔會悶,因為 d 擺設真係好吸引,飲住咖啡慢慢欣賞,就好似入左時光隧道咁,加上佢喺後街,望住個街景,好似時間都過得慢左咁~

龍眼蜜糖鮮奶咖啡
這間咖啡店,已經開咗4間分店,每一間都是以貼地舊區特色風格為店舖主題。今次我去咗旺角分店,以五金行工業風為主題,其半開放式設計融入這舊區的唐樓和唐樓下的五金行和車房。一行入店內就會見到「堅強貿易行」,原來好多人以為是店名 (你google下就知道🤭),原來係上上手的店名,保留係想香港人要堅強啲生活,旁邊的玻璃窗貼滿晒喺果欄生果檔用過嘅手寫價錢牌。感覺自己在80年代的香港裡😌龍眼蜜糖鮮奶咖啡 (HK$50)呢杯嘢好特別㗎!1. 用咗以前喺茶樓飲茶用的港式瓷杯裝著2. 用咗香港本土生產的龍眼蜜糖3. 用咗本地炒嘅咖啡豆每一啖香濃咖啡味帶有清甜的龍眼蜜糖味,真係好飲😋餐牌:

龍眼蜜糖鮮奶咖啡 (HK$50)
呢杯嘢好特別㗎!
1. 用咗以前喺茶樓飲茶用的港式瓷杯裝著
2. 用咗香港本土生產的龍眼蜜糖
3. 用咗本地炒嘅咖啡豆
每一啖香濃咖啡味帶有清甜的龍眼蜜糖味,真係好飲😋

餐牌:
2022-04-05