2022-05-09 567 瀏覽
這cafe也是收藏了很久,結果港島店未去就來了旺角店❤️平日下午人流不多,大家都喜歡點杯咖啡坐下來工作或看書,牆上的照片、cashier的舊式設計風味、大玻璃透光的設計,讓每一個角落都有自己的味道,最有趣是雖然是木長椅,但比想像中好坐,難怪大家都會坐一個下午😆🔹焗煙肉炒滑蛋天然酵母酸種麵包配自家製紅菜頭蛋黃醬 $98食物方面選擇不算多,畢竟喝咖啡才是重點,本來想食水果撻,但肚子餓,所以點了酸種麵包。我喜歡食物有精心設計過擺盤,顏色配搭很吸睛🤩 麵包軟糯有咬口,上面放上顏色呈現橙紅的日本炒蛋,精華是酸酸的紅菜頭蛋黃醬,令麵包更有濕潤感覺,同時可以做到減膩開胃的效果~煙肉用焗所以沒有油但夠脆,和蛋及麵包一口吃,充滿咸香😋整體組合配搭的不錯,而且很飽肚~🔹Flat White $40這裡最出名就是flat White,作為flatwhite更需要點!咖啡用上充滿懷舊風味的杯盛著,上面有一層薄薄的泡泡,有著細膩的拉花,趁熱喝可以感受到蒸奶順滑的口感,每一口會讓你有好舒服的感覺,而咖啡豆本身的朱古力香都慢慢帶出來,放涼依然好喝❤️
🔹焗煙肉炒滑蛋天然酵母酸種麵包配自家製紅菜頭蛋黃醬 $98
🔹Flat White $40
Flat White
這個咖啡店的環境很可以🤩!!!落地玻璃都開了 成個空間變了半開放式十分通風 舒服 不焗促~而且每次沖咖啡都飄來陣陣香味🌬☕️超幸福 超享受🤎不過作為𝗪𝗼𝗿𝗸 𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗖𝗮𝗳𝗲來說圓桌桌面的空間利用的確沒方桌好可能選址離地鐵站有些距離不過勝在沒什麼人流 環境寧靜😍-☕️| 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟬 |港式瓷杯已經是他們的標誌🍶味道清香 不用很厚重就帶出了濃濃咖啡味👍🏻🌟7/10-📍半路咖啡𝗛𝗮𝗹𝗳𝘄𝗮𝘆 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲旺角豉油街6號地舖
這個咖啡店的環境很可以🤩!!!
落地玻璃都開了 成個空間變了半開放式
十分通風 舒服 不焗促~
而且每次沖咖啡都飄來陣陣香味🌬☕️

味道清香 不用很厚重就帶出了濃濃咖啡味👍🏻
🌟7/10

📍半路咖啡𝗛𝗮𝗹𝗳𝘄𝗮𝘆 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲
旺角豉油街6號地舖
最近只想找一點沒太多人的地方忙裏偷閑,但可惜本店的員工做事有點令人很不舒服!讓他找煙灰缸給我們在外面坐位使用,看到他直接取其他客人正在用的給我,我說了不用,因為別人在用的。其後他上的第一杯咖啡喝到有咖啡漬??如何做到? 慶幸叫了他換了才沒有。到他上第二杯放上枱,他又打翻了一點出來,我都只叫他換杯下的碟就算了。早就請他拿水給我又要提多幾次。最後我杯水還未喝完,他可以完全沒問我還否需要就急急直接收走其實又沒有客人在等,也有很多吉位,他做事很令人印象難忘連照片也沒拍完

其後他上的第一杯咖啡喝到有咖啡漬??
如何做到?
慶幸叫了他換了才沒有。

早就請他拿水給我又要提多幾次。

最後我杯水還未喝完,他可以完全沒問我還否需要就急急直接收走

其實又沒有客人在等,也有很多吉位,他做事很令人印象難忘

連照片也沒拍

2022-03-14
2022-01-17 574 瀏覽
🐱🐷旺角半路咖啡喺出面經過已經比佢嘅裝修吸咗入去 復古金屬風加上本土嘅情懷 mix埋一齊竟然咁夾牆上面嘅係床褥嘅彈弓 用嚟掛野啲裝飾真係喺街市度執番嚟㗎!好鍾意呢個好似溫室咁嘅戶外位 對於條後巷仔反而冇對街人來人往咁尷尬啲menu好型咁掛嚟牆上面嗌咗一壺伯爵茶 正正常常嘅味道 飲落口唔苦澀 順口✅另外仲嗌咗一壺日本煎茶 杯同外型都一樣就冇特別影喇🤣日本煎茶亦都好香甜品嗌咗兩樣 第一款係檸檬撻 好creamy之餘亦不失清新嘅感覺 配芒果雪糕🍦新鮮蘋果 同埋芒果醬 雪糕上面仲有一塊自家製嘅水果乾🤩另一款嗌咗蘋果批 整得幾靚💓配朱古力雪糕 新鮮蘋果芒果醬 同埋紅龍果乾 佢個朱古力雪糕好濃郁😗幫個甜品帶嚟好好嘅平衡~🐱🐷總結:好鍾意呢度平日靜靜地 可以好好放鬆一下☺️❗️注意:室外位始終對住巷仔 啲窗亦開得比較大 有機會會聞到煙味 介意嘅話就坐番室內啦~
🐱🐷旺角半路咖啡
牆上面嘅係床褥嘅彈弓 用嚟掛野

啲裝飾真係喺街市度執番嚟㗎!

啲menu好型咁掛嚟牆上面

2022-01-13
伯爵茶
檸檬撻
2022-01-10 376 瀏覽
半路咖啡地址: 旺角豉油街6號地舖電話: 26061160🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹 喺熱鬧又節奏快的旺角入面, 向大角咀方向行落少少, 有一間CAFÉ帶俾人截然不同的感覺。 Café 裝修走五金工業風, 塑造一種好raw 好粗獷既格調, 入面仲有個「堅強貿易行」招牌, 好似時光倒流咗幾廿年前咁。 💫配番杯拉花好Girly 嘅咖啡 ($38), 個反差感好大。咖啡入口好香滑, 好啱我口味。拉花好靚,適合鐘意相機食先嘅我。 💫Prawn Pasta w/ Homemade Tomato Sauce (@98)個大蝦蕃茄意粉, 大蝦好爽口,扁意粉好彈牙,唔會煮得過熟,蕃茄汁扁酸醒胃,食落覺得好Healthy唔膩。 💫Avocado, Smoked Salmon, Onsen Egg on Sourdough  ($108) 牛油果+煙三文魚+溫泉蛋放喺Sourdough  上面, 伴住沙律菜。牛油果係半個咁上喎! 溫泉蛋外面熟入面流心,切落去啲蛋漿流落去個sourdough 度,每一啖都包住蛋漿😋😋😋😋😋成碟食物個顏色好豐富, 又好味又靚。
半路咖啡
地址: 旺角豉油街6號地舖
電話: 26061160
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

2022-01-08 216 瀏覽
今日order 左一杯cappuccino ,味道可以,另一杯sun juice 糸apple carrot lemon mix, 几清新几好味,再叫左個lemon tart,賣相晤錯,味道亦都好好
不知不覺已經第四間分店了由中環摩羅街再擴展到何文田,再有旺角呢間分店。眨吓眼就已經幾年了。平心而論,去開中環摩羅街嗰間,個人認為食物味道只屬中等。只不過環境不錯,好像比較適合年長少少的咖啡友(即係唔會見到隔離一班人企喺度影影影影影,which is good!!同樣,也因此沒有限時交枱的時間限制)。這間分店雖然在旺角,但不在旺角正中央,離地鐵站有點距離,所以人流不算旺,週末下午居然還有頗多吉位。不過,這正正就是咖啡店本該有休閒舒適的感覺。不是為了打卡,淨係想發下呆就很適合來這裏。咖啡質素中上。男店員的服務也很殷勤。
不知不覺已經第四間分店了

平心而論,去開中環摩羅街嗰間,個人認為食物味道只屬中等

不過,這正正就是咖啡店本該有休閒舒適的感覺。
不是為了打卡,淨係想發下呆就很適合來這裏。

咖啡質素中上。男店員的服務也很殷勤。

旺角豉油街一堆工程五金鋪中間,竟然有一間咖啡店,眼大少少都會忽略。如此懷舊裝修風格是半路咖啡的標記,唔好以為間咖啡店真係叫堅強貿易行啊。用港式瓷杯裝住香港本地烘焙咖啡豆沖的咖啡,唔會令人失望的地方。這個門口夾雜在五金鋪中間,一個唔留神就會行過左。咖啡店轉角就係旺角希爾頓花園酒店,位置都幾唔錯。設有半戶外和後巷座位,每個角落都好有特色,攝影愛好者會很開心。被老鋪老房子包圍之下喝咖啡,別有一番風味。睇相先明白係「一碌木」的意思。設計很有特色的空間,舊中帶新新中帶舊的感覺。飲咖啡為主,吃的部分都有簡單三文治和甜品。部咖啡機透明的啊好有趣,可以看到內部結構。Latte HK$40用港式瓷杯裝咖啡是半路咖啡的標記,我覺得這間的感覺比九龍城果幾間更有重現香港情懷的感覺,個招牌都真係幾正。咖啡風味醇厚,可以喝到很多層次。半路咖啡每間分店都很有特色,我之前去上環飲過,來這邊又發現不同情調。如果你也喜歡這種懷舊感覺,可以記得這個品牌逐間去飲啊。

被老鋪老房子包圍之下喝咖啡,別有一番風味。

睇相先明白係「一碌木」的意思。

設計很有特色的空間,舊中帶新新中帶舊的感覺。

飲咖啡為主,吃的部分都有簡單三文治和甜品

部咖啡機透明的啊好有趣,可以看到內部結構。

Latte HK$40

2021-12-31
2021-12-29 124 瀏覽
趁聖誕同朋友一齊嚟Halfway coffee一直都好想嚟💜💜食評シ☺︎ Prawn Pasta $98蝦都算幾新鮮爽口,醬再濃味啲會更好~☺︎ Rose Latte 入口好順滑
趁聖誕同朋友一齊嚟Halfway coffee
一直都好想嚟💜💜
食評シ
☺︎ Prawn Pasta $98
蝦都算幾新鮮爽口,醬再濃味啲會更好~
☺︎ Rose Latte
入口好順滑
𝑻𝒉𝒆𝒓𝒆'𝒔 𝒏𝒐𝒕𝒉𝒊𝒏𝒈 𝒂 𝒈𝒐𝒐𝒅 𝒄𝒖𝒑 𝒐𝒇 𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒄𝒂𝒏'𝒕 𝒄𝒖𝒓𝒆..✔✔ Dirty // $42 Favourite house blend with crema on top.Nutty. Punchy yet well-balanced.I missed the perfect moment to capture the gradient (-_-;).✘ Passion fruit Mousse CakeRefreshing, yet slightly too sweet.- - - - -Follow IG @ fisweet for more.
✔✔ Dirty // $42
✘ Passion fruit Mousse Cake
- - - - -
Follow IG @ fisweet for more.

• Dirty
2021-11-04 276 瀏覽
這陣子工作繁忙有點壓力,突然想起在附近的「半路咖啡」立即放下工作過去停一停透一透。我喜歡這裡可能同我行業有關,這裡的裝修設計都以五金為題材。👍☕️ $40先來杯提神醒腦咖啡,老規矩平日飲黑啡的我遇上這類慢活咖啡店,我會選擇嘗試他們的拉花咖啡,欣賞一杯美美的咖啡,是藝術同咖啡結合,香滑順喉已足夠了!😘🍴店子只提供輕食,熱食類有二款我選擇了,焗煙肉炒蛋酸種包,我個人喜歡食酸種包又有質感同口感,再加上賣相有心思睇到都開心。🥰

2021-10-26 307 瀏覽
喺社交平台睇到好多人既打卡同介紹,而慕名而來既cafe🤤個朝做完運動諗住過嚟飲杯咖啡,好彩佢去時間唔多人,仲可以揀位啊同朋友一人叫咗一杯咖啡飲,我叫左杯blackccino ,飲落去係偏酸調嘅咖啡,飲落去唔會好苦澀。以朋友嗰杯flatwhite就飲落好順滑同埋唔會話好重咖啡味,幾啱飲唔到咖啡味好重嘅朋友。我哋仲叫咗一個全麥香蕉蛋糕,佢食落係一個偏濕潤啲嘅蛋糕,而且食落好重香蕉味,仲有啲合桃。加埋仲有其他生果仲要一球雪糕食完都幾飽㗎,可以同朋友一齊分享~~
Flat  white
Blackccino
全麥香蕉蛋糕
Flat  white
  • Flat  White
嚟過兩次都係去旺角分店,唔知點解呢間咖啡店總係會引發到我同男朋友傾一啲又新又深奧嘅話題,令我好鍾意呢到度🤪 今次我一個人飲咗兩杯咖啡同一個甜品☕️ 整體質素都好OK,而甜品亦有驚喜!如果喺旺角又想搵個位吹水,不妨嚟坐下,但係呢到只係得甜品同咖啡提供,同埋我真係咁啱兩次嚟都唔洗等,感恩🤪📍半路咖啡🔍地址︰旺角豉油街6號地舖

📍半路咖啡
🔍地址︰旺角豉油街6號地舖
2021-09-24 316 瀏覽
很堅強很堅強很堅強🎼講緊嘅係呢間「堅強貿易行」,懷舊風嘅裝修🎞加上玩味十足嘅牌匾,難怪日日都吸引到一班咖啡控黎打卡📸————————————————🥇Flat White($38)👍🏻 拉花拉得幾好,咖啡入口好smooth,少少奶味更帶出咖啡嘅香滑😋🥈Mango Dome Cake($40)👍🏻 蛋糕鬆軟,芒果味甜甜酸酸幾開胃,餸咖啡啱哂☕️———————————————💡 鋪位細細,位置唔多,想打卡嘅就要等下位喇📍 半路咖啡: 旺角豉油街6號地舖
很堅強很堅強很堅強🎼

————————————————
🥇Flat White($38)

🥈Mango Dome Cake($40)
👍🏻 蛋糕鬆軟,芒果味甜甜酸酸幾開胃,餸咖啡啱哂☕️

———————————————
💡 鋪位細細,位置唔多,想打卡嘅就要等下位喇
📍 半路咖啡: 旺角豉油街6號地舖
TEA
2021-09-17 169 瀏覽
一間被五金鋪包圍既小店 店面不大但幾有風味 堅強貿易行呢幾隻夠搶眼 懷舊風小店飯後一點甜 今日放假飲返杯咖啡HEA下先!佢地既用豆係重果仁香氣無酸味 入口好滑又香濃 大大杯既Dirty可以飲好耐 飲落好順口凍朱古力,檸檬撻同榛子朱古力蛋糕凍朱古力係重可可味 加左3.6牛奶,特別香滑 冰凍透心檸檬撻同朱古力蛋撻都係自家出品 賣完就無檸檬撻酸香清爽 入口慢慢滲出檸檬既香味同獨有酸味濃情不變朱古力蛋糕 入口即溶既質感 每一口都係濃濃既朱古力味道 好似食緊一件朱古力咁價錢唔貴,食物同飲品都有水準 環境又舒適平均消費$100評分8/10旺角豉油街6號地舖
一間被五金鋪包圍既小店 店面不大但幾有風味
堅強貿易行呢幾隻夠搶眼 懷舊風小店
飯後一點甜 今日放假飲返杯咖啡HEA下先!
凍朱古力,檸檬撻同榛子朱古力蛋糕
凍朱古力係重可可味 加左3.6牛奶,特別香滑 冰凍透心
檸檬撻同朱古力蛋撻都係自家出品 賣完就無
檸檬撻酸香清爽 入口慢慢滲出檸檬既香味同獨有酸味
價錢唔貴,食物同飲品都有水準 環境又舒適

平均消費$100
評分8/10