餐廳: 十三姨酸菜魚 (Mikiki)
資訊:

2024-03-11 304 瀏覽
自從啟德站開幕,往新蒲崗比以前更便捷,今天特意和家人到這區走走,晚上到 mikiki 商場覓食 ,其間見到一間酸菜魚專門店,卡位多,環境舒適,菜式配搭也不少,最重要家人對酸菜魚相當有興趣,晚上繁忙時段未開始,可以順利入坐。QR code 掃碼方式下單,方便快捷,套餐或散點的選擇多,要花點時間了解 ,一下子決定非易事。招牌十三姨酸菜魚 ( 配水晶粉 )  2 人份量 $198加配豆腐 $12可選小辣/中辣/大辣先來一口熱辣辣的酸菜魚湯,以出名的老壇酸菜、辣椒混入漁湯一齊淆製,酸菜爽脆,湯汁酸中帶微辛,非常醒胃。魚肉片已起骨,入口啖啖肉,肉質雪白嫩滑,片片厚薄適中,份量也多;粗身水晶粉滑嘟嘟,不易夾起,但入口十分煙韌彈牙,掛滿湯汁持別好味。原本以為盤內只有酸菜魚及水晶粉,所以又預先加配了豆腐, 卻原來盆底還有很多萵筍、 蓮藕片和薯仔片,用料豐富,非常抵食。巴蜀烤魚 $310 (贈送川北涼粉及時蔬1份)原條鉗魚一開為二和大堆辣椒平躺在四方盤內,以明爐保持熱力,湯汁微微滾動,散發誘人香氣。經烤過的鉗魚,外層金黃,略帶焦香,肉厚爽實,有少少骨,肉質嫩滑,鮮甜;我們選了酸菜味(少辣),辣度隨著長時

招牌十三姨酸菜魚 ( 配水晶粉 )  2 人份量 $198
加配豆腐 $12
可選小辣/中辣/大辣

招牌十三姨酸菜魚 ( 配水晶粉 )

巴蜀烤魚 $310 (贈送川北涼粉及時蔬1份)

經烤過的鉗魚,外層金黃,略帶焦香,肉厚爽實,有少少骨,肉質嫩滑,鮮甜;我們選了酸菜味(少辣),辣度隨著長時間的烹調而遞增,真的越食越刺激。
配菜份量也不少:有娃娃菜、蓮藕、鹹酸菜、另送時蔬1份
巴蜀烤魚

川北涼粉即雞絲涼粉;雖然是贈送,但份量不少,上面有少許雞絲拌以少許麻辣醬汁,口感爽彈又美味。

川北涼粉

熱百香果蜜  ;  熱柚子茶
吃完濃味食物來一杯清酸果味飲品最合適,柚子茶清甜果味重,熱百香果蜜甜中帶微酸,解膩又潤喉。

紅糖滋粑($38/4件)

外型似粗條年糕,表層炸得金黃香脆,入口熱辣辣,應該係即叫即做,內層煙韌軟糯,灑上黃豆粉,淋上甜滋滋的黑糖醬,甜甜糯糯,味道真棒。

桂花冰粉 $28
冰粉即白涼粉,晶瑩剔透,口感爽滑,上面放了青提子乾作裝飾,淋上桂花糖漿,入口冰冰涼涼,是一道令人吃起來心情舒爽的甜品
桂花冰粉

其實好多食肆都只會供應一大盤的酸菜魚,但這店郤有提供一人份量的套餐,適合一些想品嚐多幾樣菜式,但又眼闊肚窄,甚或喜歡獨享的朋友。
2024-02-29
招牌十三姨酸菜魚 ( 配水晶粉 )
巴蜀烤魚
川北涼粉
桂花冰粉
2024-02-17 231 瀏覽
近排很多餐廳都推出酸菜魚款式但除了酸菜魚之外,巴蜀烤魚也是特色菜式之一,今日就來這間餐廳吃晚飯吧!地方光猛濶落,木材系列用作卡位間隔很和暖感覺。我們點了巴蜀烤魚餐🍲-原條鉗魚(贈送川北涼粉及時蔬1份)酸菜味可選小辣/中辣/大辣巴蜀烤魚🍲店員會用卡式氣體爐熱住,超大條烤魚上場啦!原條魚已經切半可令魚肉更入味,鍋內配菜有蓮藕、菜蔬、鹹酸菜、青紅辣椒,湯底非常惹味酸酸甜甜好醒胃,魚肉很嫩滑肉質鮮甜美味。川北涼粉很爽滑又彈牙很清新。追加涼菜小食:十三姨秘製雞翼,酸辣小木耳,滑牛肉,萵筍片和豆腐。十三姨秘製雞翼🍗酥炸雞翼很鬆脆,南乳味有咸香配埋乾辣椒粉令味道更出更惹味。人氣蕃茄湯水晶粉🍅超多蕃茄湯底很鮮甜微酸,水晶粉超滑身很Q彈,魚片新鮮厚肉鮮甜。熱柚子茶☕️吃了重味食物可以喝一杯熱柚子茶,令味蕾有解油膩感覺。凍洛神花茶🥤凍酸甜洛神花茶很清涼,有潤喉感覺好舒服。

地方光猛濶落,木材系列用作卡位間隔很和暖感覺。
我們點了巴蜀烤魚餐🍲
-原條鉗魚(贈送川北涼粉及時蔬1份)
酸菜味可選小辣/中辣/大辣
巴蜀烤魚🍲
店員會用卡式氣體爐熱住,超大條烤魚上場啦!
十三姨秘製雞翼🍗
炸雞翼很鬆脆,南乳味有咸香配埋乾辣椒粉令味道更出更惹味。
人氣蕃茄湯水晶粉🍅
熱柚子茶☕️
吃了重味食物可以喝一杯熱柚子茶,令味蕾有解油膩感覺。
凍洛神花茶🥤
凍酸甜洛神花茶很清涼,有潤喉感覺好舒服。

• 十三姨秘製雞翼
  • 人氣蕃茄湯水晶粉
  • 熱柚子茶
  • 凍洛神花茶
  • 巴蜀烤魚
收工之後同同事去左mikiki搵食,見到「十三姨酸菜魚」有個二人套餐幾抵食,就諗住三個人去試吓~😂二人套餐由$238起,可3揀1其中1款酸菜魚、蕃茄魚或酸菜金菇肥牛,小食可從12款選1款,另外仲包兩款前菜,可7選2,仲包兩碗珍珠米飯或米線(+$5)及兩杯飲品,三個人share都夠食!😎⭐️推薦❗招牌十三姨酸菜魚酸菜魚湯底味道香濃,酸菜的酸味和辣椒的辣味相得益彰,湯底還帶有一絲微甜,非常開胃,魚肉鮮嫩多汁,一啲都唔腥,而且份量十足。仲有好多配菜如萵筍、芽菜、薯仔片、薯粉等,薯粉口感柔軟細緻,吸晒湯底的精華,超正!🤤夫妻肺片牛舌、牛肚,拌以辣椒油、花椒等輔料,味道香口,風味別致,不錯吃。⭐️推薦❗十三姨秘製雞翼(4件)雞翼外皮炸得香脆,內裏肉質保持嫩滑多汁,用南乳作調味好入味,蘸上旁邊嘅麻辣粉一齊食,味道更上一層樓!😋⭐️推薦❗麻辣手拍青瓜🥒冇諗過份量咁足,味道越食越辣~超抵食!主食我地揀左米線(+$5),份量好大碗,三個人share食都得!套餐包兩杯嘢飲:熱百香果蜜唔洗加錢都幾好;冷泡桂花烏龍茶(+$8)好大杯,味道清新解渴,飲唔晒仲可以拎走添~😂我哋仲追加咗兩份小食~⭐️推薦❗家常肥腸血旺($
收工之後同同事去左mikiki搵食,
見到「十三姨酸菜魚」有個二人套餐幾抵食,
就諗住三個人去試吓~😂

仲包兩碗珍珠米飯或米線(+$5)及兩杯飲品,
三個人share都夠食!😎

⭐️推薦❗招牌十三姨酸菜魚
招牌十三姨酸菜魚

酸菜魚湯底味道香濃,
酸菜的酸味和辣椒的辣味相得益彰,
湯底還帶有一絲微甜,非常開胃,
魚肉鮮嫩多汁,一啲都唔腥,而且份量十足。
招牌十三姨酸菜魚

仲有好多配菜如萵筍、芽菜、薯仔片、薯粉等,
薯粉口感柔軟細緻,吸晒湯底的精華,超正!🤤

夫妻肺片

⭐️推薦❗十三姨秘製雞翼(4件)
雞翼外皮炸得香脆,內裏肉質保持嫩滑多汁,

⭐️推薦❗麻辣手拍青瓜🥒
冇諗過份量咁足,味道越食越辣~超抵食!
麻辣手拍青瓜

米線

套餐包兩杯嘢飲:
熱百香果蜜唔洗加錢都幾好;
冷泡桂花烏龍茶

我哋仲追加咗兩份小食~

⭐️推薦❗家常肥腸血旺($88)
肥腸煮得軟爛耙糯,血旺鮮香軟嫩,麻辣惹味!
家常肥腸血旺

⭐️推薦❗紅糖滋粑($38/4件)
炸得金黃香脆,內裏煙韌軟糯,淋上黑糖醬好滋味。😍😍
紅糖滋粑

事後發現原來餐廳都有啲負評話好難食,但又真係未至於喎🤔
我哋真係覺得幾抵食,味道唔錯,性價比幾高!
最後我哋三個人都食得好飽!😂
而且平日下午有午市套餐,$58起,下次lunch再嚟試過~😏

麻辣手拍青瓜
米線
冷泡桂花烏龍茶
2023-12-14 440 瀏覽
今年香港嘅天氣有啲反常,嚟到12月中,日間竟然仲有廿幾30度嘅高溫🌞 濕度仲去到八十幾… 搞到我啲老人風濕又發作🥵 呢晚一於以毒攻毒,搵埋朋友仔去食 #烤魚,實行以辣度迫返啲濕氣出嚟😆#小秘書 乃係屯馬綫街坊,而家由屋企/公司過嚟 譽。港灣-Mikiki 真係好方便,只要搭港鐵去到 #啟德站,行條天橋5分鐘就到😉 所以我好多時都喺附近買完嘢,就去 #Mikiki 食飯😉 咁啱商場2樓開咗間 十三姨酸菜魚,正合我時日心水!諗起都 #口水流🤤 餐廳雖然地方唔算大,但係裝飾都幾骨子,#卡位 以小木屋形狀搭成,兩個人可以靜靜地自成一國,感覺都幾舒服㗎😉一早話咗要食辣嘅我,梗係先嚟個 #巴蜀烤魚 先啦!咁啱餐廳呢排做緊優惠,$288套餐除咗 #全條烤魚 之外,仲包埋兩杯 #檸檬可樂、#川北涼粉 同埋 #唐生菜… 好吸引喎🤩 為咗唔想失儀,我哋呢餐揀咗BB麻辣😅 另外配咗啲 #金菇、#鴨血 同 #蓮藕片 做 #火鍋料 🤤 巴蜀烤魚個醬汁唔算太辣,不過 #麻辣 嗰種獨有香氣,真係份外惹味🤤 魚身啖啖肉,就算煮到尾聲,口感依然咁嫩滑🤤 之後再將火鍋料倒埋入麻辣湯底一齊食,正好吸收晒魚肉同湯底嘅鮮味🤤

單係一條 #烤魚 又點能夠滿足我哋呢兩個 #大胃王🤭 嚟得食 #川菜,點少得食佢哋嘅 #涼菜 同埋 拿手嘅 #夫妻肺片,爽口嘅 #牛肚絲 跟#芹菜、#蒜頭、#特製醬料… 撈埋一齊入口,口感好豐富喎🤤 涼菜方面,服務員就提議我哋可以試吓佢哋嘅 #麻辣豬耳、#擂椒皮蛋,仲有 #手拍蒜蓉青瓜 🥒 果然冇介紹錯,幾個小食味道都好搶口🤤 而我就將啲 #青瓜 拌埋 #涼粉 一齊食,順便幫條脷降溫😆 最後梗係要乾埋我面前杯大檸樂,呢餐先至夠圓滿啦😉🍻

📍 十三姨酸菜魚 (Mikiki) (新蒲崗)太子道東638號Mikiki 1樓119號舖
2023-12-13
2024-04-03 29 瀏覽
📍十三姨酸菜魚係香港食酸菜魚嗌一盤魚最少都要二三百蚊如果人少少食其實唔平好好彩比我搵到間味道唔差又好抵食既酸菜魚店即刻同大家分享🥳🥳🥳😋招牌二人餐 ($238)二人餐包括有一盤魚、再加三個小食、兩碗飯、兩杯熱飲☕️呢個價錢咁多野食真係無得輸‼️🐟招牌十三姨酸菜魚二人份量既酸菜魚都好足料足足有一條魚係入面👍🏻魚片新鮮嫩滑配料有萵荀、芽菜、薯粉、酸菜辣度固定係香港人岩食既辣度大約係譚仔小辣既辣度酸菜既酸味同麻味都好足夠😋🐥啖啖無骨口水雞口水雞既醬汁好濃好惹味重口味人士最愛😈雞件冰凍嫩滑係一碟好開胃既小食👍🏻🥒蒜茸手拍青瓜食左咁多重口味既食物特登嗌一個蒜茸味拍青瓜清一清油膩感雖然無麻辣味青瓜咁重味但青瓜既蒜茸味好出好香解膩一流😚🐤十三姨秘製雞翼私心好中意食呢到既雞翼🙈每隻都係新鮮即炸所以係熱辣辣好脆口咬落去有肉汁咇出黎邪惡之選✅🍬紅糖糍粑 ($38)口痕好想食糍粑好掛住個種煙靭既口感😚可惜呢到既糍粑overcook左外皮炸得太硬入面既糯米太黏口食到痴牙失望🥲總括黎講如果純粹想平平地食酸菜魚唔係要求好麻好酸既超重口味質素我覺得呢間既味道以$200幾蚊價值黎講真係超值咁大盤魚仲要有咁多小食質素正常係
📍十三姨酸菜魚

係香港食酸菜魚嗌一盤魚最少都要二三百蚊
如果人少少食其實唔平
好好彩比我搵到間味道唔差又好抵食既酸菜魚店
即刻同大家分享🥳🥳🥳

😋招牌二人餐 ($238)
二人餐包括有一盤魚、再加三個小食、兩碗飯、兩杯熱飲☕️
呢個價錢咁多野食真係無得輸‼️

🐟招牌十三姨酸菜魚
二人份量既酸菜魚都好足料
足足有一條魚係入面👍🏻
魚片新鮮嫩滑
配料有萵荀、芽菜、薯粉、酸菜
辣度固定係香港人岩食既辣度

每隻都係新鮮即炸
所以係熱辣辣好脆口
咬落去有肉汁咇出黎
邪惡之選✅

🍬紅糖糍粑 ($38)
口痕好想食糍粑

2024-04-02
  • 招牌十三姨酸菜魚
  • 十三姨秘製雞翼
1K
早前在YouTube 看到酸菜魚介紹,想到口水直流,這天在碰巧經過十三姨,就火速入內開餐。午市套餐選擇非常多,但最後我們點了招牌二人套餐。招牌十三姨酸菜魚用上醃制20至30日的傳統老壇醃制酸菜泡製,爽脆開胃,湯底集麻、辣、鮮、香於一身,鱸魚片份量挺多,而同較坊間吃到的厚身,口感嫩滑實在,加上魚塊全無骨絲,吃時感覺超爽。夫妻肺片內裏有不少牛腱、牛舌及牛肚等材料,再淋上红油,花生粒及芝麻,入口時辣椒油及花椒味道突出,味道辣辣的,非常鮮香。十三姨秘製雞翼雞翼炸至金黃色,入口超級酥脆,內層雞肉嫩滑多汁,入口帶有點點南乳香,蘸上麻辣粉會更惹味。野山椒泡鳳爪雖然是跟套餐,但鳳爪份量蠻多,由於是用辣椒浸泡醃製過,所以味道酸中帶,口感爽脆,絕對是必食推介。家鄉回鍋肉小炒煮得挺夠鑊氣,腩片炒得非常香口,豆瓣醬味道香濃,微辣的味道,很適合佐飯。腩肉炒花菜這個小炒是完全不辣,但同樣炒得鑊氣十足,五花腩早已迫出豬油,所以肉質爽口,入口肥而不膩,配上煮得入味的花菜,真心不錯。啖啖無骨雞 (口水汁)啖啖無骨雞有兩種口味,分別係口水汁及椒麻汁,我點的是口水汁,味道辛辣中帶有麻香,配上入口啖啖肉的雞件,入口皮爽肉嫩,
午市套餐選擇非常多,但最後我們點了招牌二人套餐。
野山椒泡鳳爪
家鄉回鍋肉
腩肉炒花菜
啖啖無骨雞 (口水汁)
啖啖無骨雞有兩種口味,分別係口水汁及椒麻汁,我點的是口水汁,味道辛辣中帶有麻香,配上入口啖啖肉的雞件,入口皮爽肉嫩,讚。
紅糖糍粑
糍粑外層酥脆,內層Q彈軟糯,配上紅糖醬汁,巨好吃。
柚子梳打及加多寶
柚子梳打及加多寶都是加錢upgrade 的,柚子梳打入口冰冰涼涼,香甜得來又可以解辣。
間唔中都想食酸辣野,去新蒲崗探朋友~朋友介紹左呢間 十三姨酸菜魚📍-可以用QR code落單📱有set/單點都可以我地揀左招牌甜魚分享滋味招牌二人套餐📋入面有招牌十三姨酸菜魚 我地揀左酸菜魚清湯魚肉好滑,同埋都幾多! 無骨的! ✅配料十足,有酸菜、萵筍、芽菜等! 份量都好多架!💚-小食揀左啖啖無骨口水雞,不過呢個偏油‼️如果減少一點會更加好!再點左十三姨秘製雞翼,好脆口,夠惹味😁-我地額外點了手撕雞涼粉,呢個都係偏辣🌶如果唔食得辣既朋友要留意! 想食個菜,所以點左靈芝菇炒萵筍絲🥬呢個係爽口之選! 想對淡口味! 唔辣!-最後點左甜品 紅糖糍粑4件 幾驚喜😍好有咬口! 又唔會太甜! 🍴-價錢都幾抵食! 輕鬆的川菜之選! 不過地點唔算方便,平日好少去到呢❗️
間唔中都想食酸辣野,去新蒲崗探朋友~
朋友介紹左呢間 十三姨酸菜魚📍
可以用QR code落單📱有set/單點都可以
我地揀左招牌甜魚分享滋味招牌二人套餐📋
入面有招牌十三姨酸菜魚 我地揀左酸菜魚清湯
魚肉好滑,同埋都幾多! 無骨的! ✅
配料十足,有酸菜、萵筍、芽菜等!
份量都好多架!💚
小食揀左啖啖無骨口水雞,不過呢個偏油‼️
如果減少一點會更加好!
再點左十三姨秘製雞翼,好脆口,夠惹味😁
我地額外點了手撕雞涼粉,呢個都係偏辣🌶
如果唔食得辣既朋友要留意!
想食個菜,所以點左靈芝菇炒萵筍絲🥬
呢個係爽口之選! 想對淡口味! 唔辣!
最後點左甜品 紅糖糍粑4件 幾驚喜😍
好有咬口! 又唔會太甜! 🍴
價錢都幾抵食! 輕鬆的川菜之選!
不過地點唔算方便,平日好少去到呢❗️
招牌甜魚分享滋味招牌二人套餐
招牌甜魚分享滋味招牌二人套餐
紅糖糍粑4件
靈芝菇炒萵筍絲
2024-03-06 28 瀏覽
🐟成日周圍尋尋覓覓都搵唔啱嗰浸味🧐我鐘意既酸菜魚係,魚要滑湯夠濃!今次去粉嶺十三姨酸菜魚,終於食得得返我回憶中嘅味道😋😋仲要呢度嘅二人套餐真係好抵,二百幾蚊包哂酸菜魚、一款小菜、兩款小食同嘢飲,性價比超高🥰招牌十三姨酸菜魚勁大盤,上枱見到都開心🥳首先,梗係要飲一飲個湯,酸酸味味嘅魚湯濃郁又開胃,仲有少少麻,正!魚肉好厚、好滑,當然係起哂骨,可以放心食。配菜除咗有基本嘅酸菜、芽菜、蒿筍,仲可以加錢配你想要嘅嘢 ,選擇好多任君選擇。一路食酸菜魚,記住叫埋佢個冰粉,好適合解辣。走之前,記住試埋紅糖滋粑。外層脆卜卜,入面煙煙韌韌,點埋黑糖Perfect。

2024-03-06 17 瀏覽
這間十三姨酸菜魚晚市二人套餐十分抵食,內邊有好多選擇。$238 有份酸菜魚,麻婆豆腐,手拍青瓜,手撕雞涼粉,兩碗白飯及兩杯飲品。酸菜魚份量大得足夠三,四人份量。魚肉份量十分多,魚肉嫩滑無骨,啖啖肉,湯底酸酸辣辣,十分開胃,內邊還有水晶粉,蓮藕,萵筍及薯仔片,十分飽肚。唔夠的話都可以再追加的。麻婆豆腐可選辣或走辣,豆腐沒有煮得碎濕濕,是個很好送飯的一個惹味家常菜。手拍青瓜及手撕雞涼粉都是開胃小食,涼粉頗辣惹味。

手拍青瓜及手撕雞涼粉都是開胃小食,涼粉頗辣惹味。
2024-03-05
過完年後,人人都到內地消費,而我們支持本土餐廳,來到新蒲崗Mikiki的一間吃酸菜魚🐟有名的餐廳,店內座位寬敞,亦有適合一家大小的卡位梳化位置,燈光溫暖舒適。我們一家人點了招牌四人套餐,方便大家分享。家人說店內的招牌十三姨酸菜魚是必食的食物🥘,果然酸辣度適中,魚件去骨滑嫩,吃得我們津津有味😋。乾煸四季豆炒得香口,四季豆顏色翠綠,肉粒鹹香味重。前菜的蒜茸手拍青瓜新鮮呈上🥒咬下爽口多汁,蒜茸香覆蓋口腔,令人開胃。擂椒松花皮蛋放上芝麻及蔥花,上面淋了一些花椒油,令皮蛋的味道更加香辣。嫩滑香ロ椒麻雞一上菜時香氣撲鼻,椒麻滲入雞件中,雞件肉質幼嫩。新鮮即炸的十三姨秘製雞翼非常脆口🍗若能配上甜酸醬更佳。來到女生最愛吃的甜品系列,晶瑩剔透的桂花冰粉入口即溶,冰涼爽口感覺消暑解渴。新鮮即炸的紅糖糍粑烤得金黃色,外脆內軟,表面淋上紅糖漿以及黃豆粉作調味,糍粑內層煙靭。飲品方面,熱百香果蜜味道甜甜蜜蜜,酸甜味解油膩感覺,令人心滿意足。套餐更奉送珍珠米飯🍚我們既想吃白飯,亦想吃湯麵,便額外加$5 轉了米線🍜米線口感彈牙,奶白色雞湯底味道鮮甜美味。

乾煸四季豆炒得香口,四季豆顏色翠綠,肉粒鹹香味重。

新鮮即炸的十三姨秘製雞翼非常脆口🍗若能配上甜酸醬更佳。

米線口感彈牙,奶白色雞湯底味道鮮甜美味。
2024-02-22 39 瀏覽
今日去咗新蒲崗mikiki度行街 見到十三姨酸菜魚啲晚市套餐都幾抵食 所以就入咗去試下晚市招牌二人套餐 有一個魚 一個主食 同埋兩個小食 仲包兩杯嘢飲同飯或者米線 只係二百幾蚊招牌十三酸菜魚 我鍾意佢湯底夠酸 我哋叫咗小辣但都夠辣 魚片全部都啖啖肉起曬骨 除咗魚片之外裏面仲有蓮藕/萵筍/薯仔片 用呢個湯底配埋跟餐嘅米線食一流四川回鍋肉 炒得好香口同惹味 送飯一流十三姨秘製雞翼 生炸雞翼外皮香脆 內裏爆汁 而且雞翼都算大隻 所以脹卜卜啖啖肉麻辣手拍青瓜 青瓜就正正常常不過不失另外嘢飲叫咗凍柚子茶同凍柚子蘇打 貪佢可以不停加水Refill都仲有味另外我哋散叫咗兩個餸腩肉炒花菜 腩肉爽彈 花椰菜好惹味 喺屋企煮唔到嘅味道乾扁四季豆 四季豆走過油之後配埋欖菜肉碎一齊炒 又係惹味送飯之選埋單先四百幾蚊 真係超級抵食

四川回鍋肉 炒得好香口同惹味 送飯一流

麻辣手拍青瓜 青瓜就正正常常不過不失

另外我哋散叫咗兩個餸

腩肉炒花菜 腩肉爽彈 花椰菜好惹味 喺屋企煮唔到嘅味道

埋單先四百幾蚊 真係超級抵食
2024-02-16 25 瀏覽
Lunch time中意去Mikiki食飯,貪佢夠近夠方便夠就腳。如果由啟德站沿住地鐵站行過去沿途都有行人天橋接駁。最重要係可以用APP拎定飛。🌟 蕃茄湯酸菜魚|$85味道不過不失,蕃茄酸酸甜甜幾開胃,值得一讚既係佢D餸既份量真係幾多,D魚舖滿哂成隻碗,魚質都算鮮嫩跟餐仲送一杯酸梅湯,不過就得好細杯同埋偏甜。Lunch time時間好多人食好繁忙,可能要等得比較耐先有得食,試過有一兩次要等半個鐘以上。😋推薦指數:7/10

🌟 蕃茄湯酸菜魚|$85

😋推薦指數:7/10
2024-02-14 30 瀏覽
天氣凍凍地,見到有期間限定嘅羊腩煲,價錢幾抵食,所以就同朋友撐枱腳,食羊腩煲加套餐小菜。點了一個晚市2人自選套餐招牌十三姨酸菜魚,加靈芝菇,外婆菜紅燒豬肉,酸辣小木耳,十三姨秘製雞翼。古法羊腩煲送生菜。朋友和我都覺得味道不錯,但略嫌唔夠盡興,本來餐廳的食物不算高價,所以又點了兩款小菜,邊聊邊食~嫰滑香口椒麻雞,非常合我口味,少少麻雞胸都很嫰滑。腩肉炒花菜,香口送飯一流。點了個飯後甜品~桂花冰粉,冰甜美味。冷泡桂花烏龍,大大杯夠解辣。
點了一個晚市2人自選套餐
2024-02-11 28 瀏覽
好耐都未試過食一間性價比如此高的酸菜魚,無論食物味道,還是價錢,都絕對抵食。我們選了招牌二人套餐,$238招牌十三姨酸菜魚魚肉搭配酸菜為主要材料,酸菜的酸味與魚肉的鮮嫩相互融合,魚肉軟嫩多汁,搭配上酸菜,口感豐富而清爽。除了酸菜,還有其他配料例如萵筍片和紅薯粉。這道菜的湯汁酸辣可口,能夠增加食慾。啖啖無骨口水雞雞肉經過特殊的處理,口感鮮嫩多汁,肉質十分細膩。配上辣椒油和花椒粉,帶來了一種麻辣的風味,令人垂涎欲滴。這道菜的特點是辣而不燥,口感豐富,非常適合作為開胃菜或下酒菜。十三姨秘製雞翼雞翼經過特殊的調味和烹調方式製作,雞翼外酥內嫩,肉質鮮美。秘製的調味料讓雞翅膀更加香醇,帶有微微的香料香氣,非常開胃美味。手撕雞涼粉這是一道涼拌菜,涼皮是由麵粉製成的凍皮,搭配上嫩滑鮮嫩的手撕雞肉和青瓜絲,再加上特製的涼拌醬料,口感鮮美清爽。這道菜非常適合夏天食用,能夠消暑解渴,讓人感到清爽舒適。野山椒泡鳳爪肉質鮮嫩多汁,搭配上辣椒和野山椒,帶來了一種辣而不燥的風味。這道菜的辣味和麻辣感非常突出,非常適合辣食愛好者品嚐。小窩米線加配萵筍片和鴨血 $42小窩米線的湯汁鮮美濃郁,充滿了米的香甜味道,讓人不禁

啖啖無骨口水雞

野山椒泡鳳爪

小窩米線加配萵筍片和鴨血 $42
小窩米線的湯汁鮮美濃郁,充滿了米的香甜味道,讓人不禁一口接一口。麵條本身細軟有嚼勁,與湯汁的融合非常完美。而配料中的萵筍片和鴨血則為這碗小窩米線增添了獨特的風味。萵筍片清脆爽口,帶有淡淡的甜味。鴨血口感綿密,入口即化,帶有一絲的彈性。它的味道鮮美鮮香,與湯汁的交融非常完美。

柚子茶和百香果蜜味
獨特的柚子香氣和微酸的口感,非常開胃解渴。百香果蜜味則是一款口感豐富的飲料,結合了百香果的香甜和蜂蜜的滋味,帶來了一種甜蜜的享受。
2024-02-06 35 瀏覽
這一間餐廳在啟德的大商場內,位置十分之方便.餐廳環境佈置十分之明亮,加上店員也熱情地招待.酸菜魚米線是一道令人垂涎欲滴的美食,結合了酸菜的酸爽和魚的鮮美,再加上綿密的米線,為味蕾帶來一場絕妙的享受。這道菜的製作過程需要一些技巧和耐心。首先,選擇新鮮的魚,它們的肉質鮮嫩,令人回味十足. 即炸雞翼香脆十足十分之推薦. 古法羊腩煲是一道美味而濃郁的菜餚,展現了古老烹飪技法的精髓,讓人回味無窮。首先,選用優質的羊腩,它的肉質鮮嫩多汁,富含膠原蛋白,經過慢煮可以使肉質更加軟嫩。接下來,將羊腩切成適當大小的塊狀,並將其放入煲中。加入一些香料,如八角、草果、桂皮等,這些香料能夠增添獨特的風味。然後,加入適量的水或高湯,使羊腩完全浸泡其中。煮開後,撇去浮沫,再加入一些調味料,如生薑、蒜末、料酒等,以增加菜餚的鮮味,這一個套餐還配上鮮嫩的生菜,簡直是最美好的配搭.這個烤魚十分之香滑配上精美的酸菜,真是令人回味無窮.
這一間餐廳在啟德的大商場內,位置十分之方便.

餐廳環境佈置十分之明亮,加上店員也熱情地招待.

炸雞翼香脆十足十分之推薦.

這個烤魚十分之香滑配上精美的酸菜,真是令人回味無窮.