餐廳: 十三姨酸菜魚 (Mikiki)
資訊:

2024-01-24 42 瀏覽
早2晚係mikiki食左呢間好抵食既川菜,唔使加一真心幾抵,晚市2人餐性價比好高👍🏼👍🏼。🥢晚市自選2人套餐 $238:晚市自選2人套餐,主菜擇左「招牌十三姨酸菜魚」味道鮮美,魚肉鮮嫩,酸菜醃製得剛剛好。小菜擇左「腩肉炒花菜」花菜爽脆,腩肉鮮嫩多汁。小食「秘制雞翼」煎至金黃酥脆,肉質鮮嫩,帶嚟一份滿足感。小食「手撕雞涼粉」爽口清涼,配上珍珠米飯同米線(另加$5)。套餐超多野食又飽肚!尤其個酸菜魚好多料!真心抵!。🥢牛肉香鍋配白飯 $68:牛肉香鍋配白飯,牛肉切得薄片,經過熱鍋快炒,保持肉質嫩滑,帶嚟一份濃郁嘅牛肉香氣。配上香噴噴嘅白飯,味道突出。。🥢辣子肥腸 $88:辣子肥腸夠晒麻辣可口,肥腸經過煮熟後,切成薄片,再經過炸至酥脆,表面裹上辣椒和香料,帶嚟一份辣中帶麻嘅味覺享受。。🥢椒鹽小酥肉 $68:椒鹽小酥肉肉經過裹上椒鹽粉,再炸至金黃酥脆,外脆內嫩嘅口感好惹味。。

🥢晚市自選2人套餐 $238:

🥢牛肉香鍋配白飯 $68:

🥢辣子肥腸 $88:

🥢椒鹽小酥肉 $68:
2024-01-18 36 瀏覽
Mikiki 嘅「十三姨酸菜魚」勁抵食!唔怪得咁多人幫襯。差唔多每枱都嗌酸菜魚,我哋又嚟試吓佢個晚市自選二人套餐先。酸菜魚/烤魚+自選小菜+兩款涼菜+飯+飲品,只係238蚊。招牌十三姨酸菜魚好大一盤,賣相唔輸比連鎖大牌子,小辣唔會太辣好岩我哋,魚肉份量足夠,魚肉質鮮嫩扎實,湯底唔油,配有萵筍片、酸菜、米粉,酸酸辣辣好開胃。啖啖無骨口水雞,已經去咗骨,方便食用,雞肉嫩滑大舊,送飯一流。擂椒松花皮蛋,皮蛋Q彈糖心,份量足夠。手撕雞涼粉,雞絲上鋪滿麻辣醬,雞絲嫩口,配涼份好夾。另外再嗌個牛肉香辣,有好多嫩牛肉、蓮藕片、黑木耳、四季豆、薯仔,豐富好味,而且晤算太油,送飯一流。

酸菜魚/烤魚+自選小菜+兩款涼菜+飯+飲品,只係238蚊。

招牌十三姨酸菜魚

擂椒松花皮蛋,皮蛋Q彈糖心,份量足夠。

手撕雞涼粉,雞絲上鋪滿麻辣醬,雞絲嫩口,配涼份好夾。

Yum affordable value for money perserved veggie fish and chinese food@Mikiki,San Po Kong."Auntie 13 Kitchen " (十三姨酸菜魚)Shop 119, 1/F, Mikiki, 638 Prince Edward Road East, San Po Kong新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓119號舖Auntie 13 secret recipe Chicken wings十三姨秘製雞翼HKD$38/5 pcs 隻.incredibly crispy and crunchy,golden brown skin.juicy,moist,soft and tender on the inside.with secret recipe dipping,packed with spice flavour with tantalizing kick!Signature Sliced Fish with Preserved CabbageServed with Potato Crystal
"Auntie 13 Kitchen " (十三姨酸菜魚)
新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓119號舖

十三姨秘製雞翼
HKD$38/5 pcs 隻

Served with Potato Crystal Sheet
(Can choose spicy levels)
十三姨招牌酸菜魚
HKD$198/For 2 Persons 二人份

generous amount of bass fillet
the fish fillet is flaky,delicate and moist
the soup base is flavourful
the crystal sheet is al dente
super yum!value for money!

Lamp Pot (spicy)
羊腩煲
HKD$98
only costs HKD$98,how affordable it is
the lamp is soft and tender
highly recommended

2024-01-09 53 瀏覽
招牌十三姨酸菜魚是一道讓人垂涎欲滴的美食。酸菜魚以其獨特的酸辣口味和鮮美的魚肉而聞名,而這家餐廳的版本絕對不會讓你失望。首先,酸菜魚的魚肉非常鮮嫩多汁。餐廳選用了新鮮的魚類,經過巧妙的處理和烹調,讓魚肉保持了原有的鮮味和口感。每一口都能感受到魚肉的鮮甜,令人回味無窮。其次,酸菜魚的酸辣湯底非常開胃。湯底的酸菜醬料與辣椒完美結合,形成了一種獨特的風味。酸菜的酸味和辣椒的辣味相得益彰,讓人垂涎三尺。湯底還帶有一絲微甜,平衡了整個味覺體驗。最後,配幼蒔薯粉的搭配非常恰到好處。蒔薯粉的口感柔軟細緻,能夠很好地吸收湯底的味道。它的清淡口感與酸辣湯底形成了鮮明的對比,增添了整道菜的層次感。總結來說,招牌十三姨酸菜魚配幼蒔薯粉是一道令人難以忘懷的美食。魚肉鮮嫩多汁,酸辣湯底開胃美味,配上幼蒔薯粉的搭配更是絕佳。如果你喜歡酸辣口味和魚肉料理,這道菜絕對值得一試。

2024-01-09
2024-01-09 43 瀏覽
呢間嘅二人套餐真係超抵👍🏻不過見到🈶 烤魚食,又覺得好吸引🤩叫咗個巴蜀烤魚➡️原條鉗魚,贈送川北涼粉及時蔬1份,口味揀咗酸菜味(小辣),好似我咁唔食得辣嘅朋友🉑以撈起晒啲辣椒🌶️,咁就變咗係bb辣,啱晒我口味,魚肉更加係香滑美味😋追加咗兩款涼菜小食👉🏻十三姨秘製雞翼(5隻)➕手拍酸辣青瓜🥒,雞翼炸到外香脆內juicy,食落非常惹味。青瓜好爽口,不過對於唔食得辣嘅我黎講都真係幾辣下配菜揀咗豆腐➕鴨血,口感嫩滑靈芝菇炒萵筍絲真係炒到好夠火喉,食落香甜爽口,十分值得一試紅糖滋粑揀咗4件,炸到外香酥內煙韌,配上紅糖食真係滋味十足飲品叫咗冷泡玫瑰茉莉茶➕凍檸檬可樂,冷泡茶入口解渴清爽,可樂係罐裝另上的

青瓜好爽口,不過對於唔食得辣嘅我黎講都真係幾辣下

配菜揀咗豆腐➕鴨血,口感嫩滑

靈芝菇炒萵筍絲真係炒到好夠火喉,食落香甜爽口,十分值得一試

紅糖滋粑揀咗4件,炸到外香酥內煙韌,配上紅糖食真係滋味十足

2023-12-31 107 瀏覽
紅燒牛腩麵/米線/刀削麵(辣) (贈送前菜一份)麵/米線/刀削麵:刀削麵小食加配:不用加配有太不同麵底選擇爸爸太贊多選擇牛腩夠前菜係雲耳青瓜酸酸地幾開胃熱百香果蜜*2聞就好甜甘但飲就無咩野招牌十三姨酸菜魚飯/米線/水 晶粉絲/幼薯粉/水晶粉絲米飯/薯粉/米線/水晶粉/淮山麵/烏冬:水晶粉小食加配:十三姨秘製雞翼(5 隻)即炸夠晒脆口口味:中辣小鍋米線餐$42(米線+2款配 料麵底:幼薯粉辣/不辣:不辣配料:肥腸,豬爽肉小食加配:不用加配熱柚子茶吾多地方有豬爽肉真係好好食
紅燒牛腩麵/米線/刀削麵(辣) (贈送前菜一份)
麵/米線/刀削麵:刀削麵

但飲就無咩野

招牌十三姨酸菜魚飯/米線/水 晶粉絲/幼薯粉/水晶粉絲
米飯/薯粉/米線/水晶粉/淮山
麵/烏冬:水晶粉
小食加配:十三姨秘製雞翼(5 隻)
即炸夠晒脆口

吾多地方有豬爽肉真係好好食

2023-12-31
  • 招牌十三姨酸菜魚
2023-12-23 104 瀏覽
佢地嘅招牌菜酸菜魚,魚肉鮮嫩多汁,配上豐富的酸菜和香料,令人回味無窮。/紅糖糍粑,紅糖的香甜味道讓人愛不釋手。/嫩雞香鍋,鍋中的嫩雞肉十分嫩滑,搭配著香氣四溢的調味料,每一口都讓人陶醉。/靈芝菇炒萵筍絲是一道清爽的蔬菜菜餚,靈芝菇的嚼勁和萵筍絲的鮮甜相得益彰。/椒鹽小酥肉是我個人的最愛,外酥內嫩的肉質,搭配獨特的椒鹽調味,絕對是一道美味的小吃。/紅油牛舌則是一道口感豐富的肉類料理,牛舌軟嫩多汁,紅油的辣味和香氣讓人胃口大開。/冷泡玫瑰茉莉茶和凍檸檬可樂都是絕佳的飲品選擇,清涼又開胃。
紅糖糍粑,紅糖的香甜味道讓人愛不釋手。
冷泡玫瑰茉莉茶和凍檸檬可樂都是絕佳的飲品選擇,清涼又開胃。
2023-12-21 54 瀏覽
/📍十三姨酸菜魚 (Mikiki) (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓119號舖兩人套餐只需$238,招牌十三姨酸菜魚,魚片嫩滑入味,搭配酸菜的酸甜風味,讓你一口接一口,酸菜的酸度和魚的鮮美完美結合,讓每一口都充滿層次感。啖啖無骨口水雞,肉質鮮嫩多汁,辣度適中的口水雞醬汁包裹著每一塊雞肉,帶來一種辣中帶甜的獨特風味。蒜茸手拍青瓜清爽爽脆,蒜茸的香氣和青瓜的清甜相互融合,帶來一種清新的口感,讓你在辣味中感受到一絲涼意。十三姨秘製雞翼外酥內嫩,炸至金黃酥脆的外皮下,是鮮嫩多汁的雞肉,每一口都帶來滿滿的肉汁和豐富的香料風味,讓你停不下來。除此之外,燻香樟茶鴨以傳統的燻烤技巧製作而成,鴨肉肥美鮮嫩,搭配特殊的樟茶香氣,散發出誘人的香味。
📍十三姨酸菜魚 (Mikiki) (新蒲崗)
新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓119號舖

2023-12-20 56 瀏覽
見天氣愈來愈寒冷,便想去食一食「辣嘢」,暖一暖身子,適逢今日經過新蒲崗,在Mikki 商場見到十三姨酸菜魚有熱滾滾的烤魚便入內試一試。店內簡潔乾淨,牆上有很多魚形狀的碗碟作點綴,用一壺裝滿熱水的保暖壺可供自由飲用,天氣冷的時候令人感到非常貼心。淡淡無骨口水雞飯 ($88)口水雞肉質鮮嫩,雞味濃郁,加上是無骨,可每一啖都享受雞皮和雞肉,不用擔心有碎骨,大飽口福,口水汁惹味得來亦不會太辣,更偏向麻辣一些。卜卜冒粉 ($71)粉底:水晶粉湯底:鮮魚湯配料:萵筍片 肥腸 鴨血類似於車仔麵,可以自由選配湯底、粉底和配料。水晶粉煙韌彈牙,鮮魚湯味道濃郁,肥腸、鴨血都在水準之上,整體感覺十分滿足。夫妻肺片 ($68)不同牛雜例如牛舌、牛肚配以麻辣醬汁調製,片片厚薄適中,與芝麻香蔥花生一起食用,麻辣鮮香,很適合與米飯一起食用。巴蜀烤魚(青江魚)(蕃茄味) ($288)首先一上桌的時候,其份量已震驚我和友人,鉗魚十分大條,基本上每一啖都是啖啖肉,魚骨相對上比較少,因為我們選擇了蕃茄湯底,所以佈滿了滿滿的蕃茄肉,魚的底下還有青瓜、蓮藕、薯仔、蔬菜等,煮出來的湯汁與烤魚融為一體,鮮味十足。紅糖滋粑($38)
淡淡無骨口水雞飯 ($88)
卜卜冒粉 ($71)
粉底:水晶粉
湯底:鮮魚湯
配料:萵筍片 肥腸 鴨血
夫妻肺片 ($68)
巴蜀烤魚(青江魚)(蕃茄味) ($288)
紅糖滋粑($38)
糍粑煙靭,有很重的糯米香味,配搭黑糖將其香味更上一層樓。
桂花冰粉 ($28)
口感彈牙,滿滿的冰粉配糖桂花和提子乾,十分開胃。
2023-11-06 205 瀏覽
同朋友係啟德附近行下,周圍都咁多人,諗住行去mikiki附近食下唔洗點排隊嘅鋪頭,呢間十三姨雖然真係唔洗排隊,都預左味道唔會係好好食格啦,但叫左個招牌酸菜魚,諗住話明招牌唔會差得去邊,點知真係有啲失望…魚肉係算滑,但酸菜湯底一啲都唔入味,令到魚肉滑而無味,不過好彩寬粉都入到味,成碟酸菜魚真係寬粉搭救,如果唔係真係更加失望😵‍💫
2023-10-22 206 瀏覽
話說原本諗住行吓Airside食埋飯點知太多人食飯都冇位唯有去對面Mikiki睇下有咩食我哋叫咗個晚巿二人套餐$258主菜叫咗招牌十三姨酸菜魚配口水雞小食就配青椒皮蛋同炸雞翼連兩杯飲品❕❕❕❕❕❕1)十三姨酸菜魚上枱個賣相都幾好但真係未食過咁難食嘅酸菜魚首先魚既口感好實,又無味酸菜係好老好淋,唔酸亦都無口感個湯又偏鹹 完全飲唔落口總括而言真係非常難食,好失望❕❕❕❕❕❕2)口水雞呢個口水雞又係勁難食好大浸雪味仲喺度擺好多辣椒都無補於事試左一舊已經成碟無食過❕❕❕❕❕❕3) 青椒皮蛋都係難食D皮蛋都唔太新鮮 又無青椒味❕❕❕❕❕❕4) 炸雞翼係呢個叫做正常雞翼炸得夠脆口❕❕❕❕❕唯獨要讚嘅就係飲品叫咗個凍柚子蜜同埋凍百香果都幾好飲但係食物真係完全不能夠接受真係好難食以後都唔會再去
話說原本諗住行吓Airside食埋飯
連兩杯飲品
1)十三姨酸菜魚
上枱個賣相都幾好
但真係未食過咁難食嘅酸菜魚
首先魚既口感好實,又無味
酸菜係好老好淋,唔酸亦都無口感
個湯又偏鹹 完全飲唔落口
總括而言真係非常難食,好失望
2)口水雞
但係食物真係完全不能夠接受
真係好難食
以後都唔會再去

2023-07-02 808 瀏覽
Mikiki 新開誠品書店,所以點都花時間過去襯墟。雖然Mikiki 店嘅排書方法幾好,但人太多所以好快走咗。Mikiki新開好多食肆,全部都價格相宜同好啱食,行咗個圈決定食十三姨酸菜魚。冇乜餐廳會做一人份酸菜魚套餐,所以見到餐牌都喜出望外。今次叫咗個蕃茄擔擔麵套餐,因為走辣所以好似蕃茄麵。套餐送飲料,我叫咗酸梅湯,味道冇乜特別。基本上就係一個性價比非常高嘅餐廳,可以再去。
Mikiki 新開誠品書店,所以點都花時間過去襯墟。
雖然Mikiki 店嘅排書方法幾好,但人太多所以好快走咗。
冇乜餐廳會做一人份酸菜魚套餐,所以見到餐牌都喜出望外。
蕃茄擔擔麵
今次叫咗個蕃茄擔擔麵套餐,因為走辣所以好似蕃茄麵。
套餐送飲料,我叫咗酸梅湯,味道冇乜特別。
基本上就係一個性價比非常高嘅餐廳,可以再去。
2023-06-30
2023-06-26 383 瀏覽
服務態度極之差,洗完碗筷的水,叫佢倒,佢就指向收碗碟的車仔說,“呢度咪有得倒攞”的說話而且晦氣到極點。這個服務員是穿紅色衫黑色褲的大嬏。以後都唔會再幫襯呢間分店!
這個服務員是穿紅色衫黑色褲的大嬏。

以後都唔會再幫襯呢間分店!
2023-06-01 508 瀏覽
新蒲崗覓食之二,MIKIKI內的『十三姨酸菜魚』一齊來看看午市精選先:還有粉類:我們用手機掃QR CODE落單,點了酸菜魚飯$72 和雞湯手工抄手米線(送前菜)$48。加熱百香果蜜和熱柚子茶。飲品在落單後2分鐘就上了,非常快手!之後1分鐘,前菜也送到了。蒜香小黃瓜加黑木耳,醒胃小菜,爽口。主菜則由落單後5分鐘送到,高效率到不得了~酸菜魚:選了小辣但都頗辣,要加很多飯才平衡得到。魚肉嫰,酸菜足料。由於較辣,喝不到湯底是什麼味。。。雞湯手工抄米線:四粒大隻抄手,皮厚和彈牙、有肉汁。有紫菜和生菜。米線都算多,下次叫減少米線較好。總括:食物質素好、座位算舒適。唯職員不夠,收銀要顧樓面,非常忙碌,等了十分鐘才有人收錢,這點需要改善。無加一收費。
新蒲崗覓食之二,MIKIKI內的『十三姨酸菜魚』

一齊來看看午市精選先:

還有粉類:

加熱百香果蜜和熱柚子茶。

百香果和袖子蜜

飲品在落單後2分鐘就上了,非常快手!

前菜

主菜則由落單後5分鐘送到,高效率到不得了~

。由於較辣,喝不到湯底是什麼味。。。

酸菜魚

雞湯手工抄米線:四粒大隻抄手,皮厚和彈牙、有肉汁
。有紫菜和生菜。米線都算多,下次叫減少米線較好。

雞湯抄手米線

總括:食物質素好、座位算舒適。

2023-05-15
酸菜魚
雞湯抄手米線
  • 招牌十三姨酸菜魚
2023-05-25 398 瀏覽
喺新蒲崗呢頭返工,中午通常都係去Mikiki搵吓有咩食。呢間十三姨酸菜魚喺Lunch time好旺場,成日都唔係好等到位,早兩日終於咁啱見到有位直入💪🏻!難得咁順利有位坐,我哋嗌咗個$368招牌四人套餐🌟🌟。不過嗌餐嗰陣發現用手機落單,會有啲嘢搵唔到,冇得比我加豆漿🫠;後來問返店員先知原來今日冇豆漿,所以佢個App冇Show出嚟。最後都係搵店員落單先最清晰!嘢食都等咗唔算太耐就有,呢個餐我哋揀咗招牌十三姨酸菜魚 (少辣)。我唔係好食得辣就覺得愈食愈辣,怕辣建議唔好比佢浸太耐,一上菜快啲撈起食魚就唔怕辣喇👌🏻!啲魚嘅份量都幾多吓,同埋質感都幾新鮮又無骨,係幾好味🤟🏻!不過美中不足,居然冇水晶粉麵底🥺🥺,好似之前過嚟食都有,唔知點解今轉嚟係冇咗,不過魚嘅份量又好似多咗嘅。呢個Set裝小菜可以揀2款 (揀咗四季豆同雞),而小食就揀3款 (皮蛋、手拍青瓜、秘製雞翼)。四季豆都OK,見佢有辣椒但其實係唔辣,而個雞就好似油浸咁,麻麻地,唔特別建議嗌🤫。 小食嚟講,個雞翼新鮮炸出嚟係幾好味,識揀記得揀雞翼!小食青瓜同皮蛋都係啲正路嘢,冇乜特別!食食吓發現呢個Set餐原來份量好多,食到好飽,最後都有啲

難得咁順利有位坐,我哋嗌咗個$368招牌四人套餐🌟🌟。

食食吓發現呢個Set餐原來份量好多,食到好飽,最後都有啲嘢食食唔晒。