餐廳: 十三姨酸菜魚 (Mikiki)
資訊:

收工之後同同事去左mikiki搵食,見到「十三姨酸菜魚」有個二人套餐幾抵食,就諗住三個人去試吓~😂二人套餐由$238起,可3揀1其中1款酸菜魚、蕃茄魚或酸菜金菇肥牛,小食可從12款選1款,另外仲包兩款前菜,可7選2,仲包兩碗珍珠米飯或米線(+$5)及兩杯飲品,三個人share都夠食!😎⭐️推薦❗招牌十三姨酸菜魚酸菜魚湯底味道香濃,酸菜的酸味和辣椒的辣味相得益彰,湯底還帶有一絲微甜,非常開胃,魚肉鮮嫩多汁,一啲都唔腥,而且份量十足。仲有好多配菜如萵筍、芽菜、薯仔片、薯粉等,薯粉口感柔軟細緻,吸晒湯底的精華,超正!🤤夫妻肺片牛舌、牛肚,拌以辣椒油、花椒等輔料,味道香口,風味別致,不錯吃。⭐️推薦❗十三姨秘製雞翼(4件)雞翼外皮炸得香脆,內裏肉質保持嫩滑多汁,用南乳作調味好入味,蘸上旁邊嘅麻辣粉一齊食,味道更上一層樓!😋⭐️推薦❗麻辣手拍青瓜🥒冇諗過份量咁足,味道越食越辣~超抵食!主食我地揀左米線(+$5),份量好大碗,三個人share食都得!套餐包兩杯嘢飲:熱百香果蜜唔洗加錢都幾好;冷泡桂花烏龍茶(+$8)好大杯,味道清新解渴,飲唔晒仲可以拎走添~😂我哋仲追加咗兩份小食~⭐️推薦❗家常肥腸血旺($
收工之後同同事去左mikiki搵食,
見到「十三姨酸菜魚」有個二人套餐幾抵食,
就諗住三個人去試吓~😂

仲包兩碗珍珠米飯或米線(+$5)及兩杯飲品,
三個人share都夠食!😎

⭐️推薦❗招牌十三姨酸菜魚
招牌十三姨酸菜魚

酸菜魚湯底味道香濃,
酸菜的酸味和辣椒的辣味相得益彰,
湯底還帶有一絲微甜,非常開胃,
魚肉鮮嫩多汁,一啲都唔腥,而且份量十足。
招牌十三姨酸菜魚

仲有好多配菜如萵筍、芽菜、薯仔片、薯粉等,
薯粉口感柔軟細緻,吸晒湯底的精華,超正!🤤

夫妻肺片

⭐️推薦❗十三姨秘製雞翼(4件)
雞翼外皮炸得香脆,內裏肉質保持嫩滑多汁,
十三姨秘製雞翼

⭐️推薦❗麻辣手拍青瓜🥒
冇諗過份量咁足,味道越食越辣~超抵食!
麻辣手拍青瓜

米線

套餐包兩杯嘢飲:
熱百香果蜜唔洗加錢都幾好;
冷泡桂花烏龍茶

我哋仲追加咗兩份小食~

⭐️推薦❗家常肥腸血旺($88)
肥腸煮得軟爛耙糯,血旺鮮香軟嫩,麻辣惹味!
家常肥腸血旺

⭐️推薦❗紅糖滋粑($38/4件)
炸得金黃香脆,內裏煙韌軟糯,淋上黑糖醬好滋味。😍😍
紅糖滋粑

事後發現原來餐廳都有啲負評話好難食,但又真係未至於喎🤔
我哋真係覺得幾抵食,味道唔錯,性價比幾高!
最後我哋三個人都食得好飽!😂
而且平日下午有午市套餐,$58起,下次lunch再嚟試過~😏

十三姨秘製雞翼
麻辣手拍青瓜