[✨元朗凱悅•必食海南雞飯🍚]#凱悅海南雞專門店 #元朗 🔸無骨海南雞飯 $60雞肉肉質嫩滑細密,無骨啖啖肉好滿足!黃油飯都好出色,飯粒金香有光澤,粒粒分明,十分推介🌟🌟😍🔸無骨口水雞飯 $62口水雞飯香辣惹味,特別調配嘅醬汁辣得過癮,蒜香味十足,食辣朋友仔必試👍🏻👍🏻🔸跟餐 紫菜湯紫菜湯係用雞骨熬製,仲加有肉碎粒😋🔸跟餐 熱檸水/凍檸茶 +$5/each正常發揮,解渴一流😊————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳主打自設農場,雞隻每日新鮮到港,質素有保證!價錢親民合理,味道出色,再加上店員友善,絕對值得推介💯📍凱悅海南雞專門店🏠元朗教育路130號安樂樓地舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #凱悅海南雞專門店
[✨元朗凱悅•必食海南雞飯🍚]

#凱悅海南雞專門店 #元朗

🔸無骨海南雞飯 $60

🔸無骨口水雞飯 $62

🔸跟餐 紫菜湯
紫菜湯係用雞骨熬製,仲加有肉碎粒😋

🔸跟餐 熱檸水/凍檸茶 +$5/each
正常發揮,解渴一流😊

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍凱悅海南雞專門店
🏠元朗教育路130號安樂樓地舖

2023-12-19 257 瀏覽
今晚兩個人想簡簡單單食一餐。去咗食凱悅美食坊無骨海南雞專賣店。平時呢度都幾多人㗎。但可能因為今日天氣凍,所以比平時少咗客。咁我哋就可以慢慢坐下喇。無骨海南雞黃薑飯:黃薑飯係用咗香茅,香蒜,雞油,同埋黃薑粉去整。所以好香,味道好有層次。飯粒粒分明,唔會淋到一pat咁。見到舖頭牆身上有寫住佢哋嘅雞係每日新鮮到港,並自設農場。再細問老闆之下,原來佢哋嘅雞係食粟米大嘅,所以雞嘅肉質同埋味道都比出面一般嘅好。唔怪之得佢哋嘅海南雞皮比較薄,而且肉質嫩滑啦。雞嘅味道方面,佢冇太濃嘅調味更加食得出雞嘅鮮味。無骨鹽水家積鴨黃薑飯:鹽水唔會太鹹,小小嘅鹹味帶出鴨既味道。就算我食鴨胸都唔會好鞋。鴨肉份量都好多。瓣醬豆腐:有驚喜。外脆內非常Juice。師傅應該係用咗大火去炸新鮮厚切嘅豆腐,先至做到呢個效果。再加埋鹹鹹辣辣嘅瓣醬,好match。紫菜湯:有好多肉碎粒粒喺紫菜湯入邊。應該係用雞殼熬左個湯底再加紫菜落去嘅。所以唔會飲完好頸渴。可以清下熱。熱杏霜:今晚天氣咁凍,飲番杯熱杏霜,美容又暖胃用心製作嘅小店,各位街坊可以試吓。

熱杏霜:今晚天氣咁凍,飲番杯熱杏霜,美容又暖胃

用心製作嘅小店,各位街坊可以試吓。

2023-12-05 73 瀏覽
平實街坊小店,價錢親民,味道不錯,以食物質素取勝,星期日中午見一家大細坐滿店面。呢度除左有海南雞,仲有鹽水鴨,醉雞,牛腩,咖哩,粉麵,總有一款啱你。餐牌有個名好有趣,叫張飛牛腩,問店員原來係咖哩。但點解叫張飛,佢話唔同一般咖哩咁椰香,啲辣好似張飛塊面咁,即係點?!下次試下先🤣,今日就食海南雞同鹽水鴨先。無骨海南雞飯 $58可選白飯或黃薑飯跟紫菜湯+$5冷熱飲品雞滑,件數多,雞好夠味,沾蔥油已經OK,黃飯唔油,份量好夠。紫菜冇沙,有肉碎,湯清淡但夠味。佢地有自家供應農場,啲雞品質有保證。無骨鹽水加積鴨飯 $58比起雞我更鐘意鴨,肉嫩,一啲都唔酥,一啲都唔咸,夠味,沾自家製酸辣汁,酸酸地好開胃。另外叫左個小食香茅豬扒 $30成個碟咁大塊😳,厚切,唔肥,啖啖肉,香茅味不濃。飲品叫左熱奶茶和熱檸蜜,飲品就好一般,可能凍飲好啲,因為見其他人都係點凍飲😅🌟店員友善,有問有答,果然係做街坊生意。食物質素不錯,不過離大街有啲遠,係康樂路站行8-10分鐘。

無骨海南雞飯 $58
可選白飯或黃薑飯
跟紫菜湯
+$5冷熱飲品
紫菜冇沙,有肉碎,湯清淡但夠味。
佢地有自家供應農場,啲雞品質有保證。

無骨鹽水加積鴨飯 $58

香茅豬扒

另外叫左個小食香茅豬扒 $30
成個碟咁大塊😳,厚切,唔肥,啖啖肉,香茅味不濃。

2023-12-03
香茅豬扒
2023-12-02 52 瀏覽
我在元朗區出生、成長、畢業、就業、結婚...但在十數年前遷就孩子上學而遷往九龍區居住。元朗教育路更是見証我成長的一條人生道路,今天舊地重遊,以往馬路兩旁由小學的米舖、飼料舖變成文具舖、建築材料舖,今天已變成馬路兩旁有7成店舖已改為經營食店,可算是元朗的美食街了。街坊好友多次推介我逛教育路時必去試下凱悅海南雞店,難得老婆肯跟我到元朗懷緬一下,我就帶佢去食好嘢啦!店內簡潔舒適,細心觀察牆壁兩對橫額推介,強調售賣的海南雞是來自「自設農場每日新鮮到港」,老板見我對橫額唸唸有詞就熱情地走過來介紹一下,原來售賣的海南雞是來自龍崗自設農場飼養足120天的,比一般90天就上架的雞更多肉,所以每份海南雞的雞肉比例較其他店更多更抵食。我與老婆點了$178的雙人套餐:海南雞黃薑飯、鹽水加積鴨黃薑飯、瓣醬豆腐、紫菜肉碎湯x2、冷熱飲各一杯。這雙人套餐的價格除了超值外,更食了不一般的足料厚切美味海南雞,值得推介的是鹽水加積鴨真的做到肉爽、有層次的鴨肉香味,再配上伴隨的白醋更能提鮮了鴨肉的美味及爽脆質感。老板好客地更介紹牆壁上由食客點讚的打油詩,原來都是出自行家品嚐美食後的難忘分享,可見本店老板人緣客緣多稱頌,食

老板好客地更介紹牆壁上由食客點讚的打油詩,原來都是出自行家品嚐美食後的難忘分享,可見本店老板人緣客緣多稱頌,食物品質聲威响!
海南雞雙人套餐
海南雞雙人套餐
  • 瓣醬豆腐
  • 無骨鹽水加積鴨飯
  • 紫菜肉碎湯
4天前 0 瀏覽
想食好味嘅海南雞飯一定要去元朗教育路既凱悅海南雞飯專門店。小店形式經營,店員服務有禮,上菜好快捷,外賣亦打包得好快。餐廳空間寬敞,坐得好舒服。首先送上紫菜湯無骨海南雞飯 $60海南雞完全起骨,食得好方便。雞肉整得好滑,食落一啲都唔鞋。雞皮好爽滑彈牙,另外雞味特別濃,可以係因為餐廳嘅雞肉係自設農場,用新鮮雞唔係用冰鮮雞,所以分別真係好大。油飯亦都係海南雞飯嘅靈魂,油飯濕度啱啱好,飯粒食落粒粒分明,味道都好好,所以唔會死咸。無骨口水雞飯 $62都係海南雞嘅升級版,加多個秘製嘅口水汁,好惹味,辣度唔算係太勁,應該唔食得太辣嘅都無問題。

首先送上紫菜湯

無骨海南雞飯 $60

無骨口水雞飯 $62
  • 紫菜湯
  • 無骨口水雞飯
2024-05-07 0 瀏覽
位於元朗教育路一間十分有誠意嘅平民小店,店舖唔大,主要以附近街坊生意為主。📌無骨海南雞飯 $60 🐔無骨海南雞啖啖肉,肉質嫩滑,肥瘦適中,雞皮都十分爽口,唔會油膩。可以揀配白飯或者黃薑飯,我哋揀咗黃薑飯,蒜香同雞油味好出,軟硬度啱啱好,粒粒分明,絕對可以食哂成碟!😋 📌無骨鹽水加積鴨飯 $60 🪿除咗海南雞,鹽水鴨都十分出色,鴨肉嫩滑,一D都唔會柴,原本已經有鹽水調味,配上酸汁更可以帶出鴨肉嘅鮮味!😋📌紫菜湯跟餐會送一碗紫菜湯,不含味精,係由大量雞殼熬出嚟!📌蜂蜜生薑茶 (跟餐加$5)📌生薑柑桔蜜 (跟餐加$5)

📌無骨海南雞飯 $60 🐔

📌無骨鹽水加積鴨飯 $60 🪿

📌紫菜湯
跟餐會送一碗紫菜湯,不含味精,係由大量雞殼熬出嚟!

📌蜂蜜生薑茶 (跟餐加$5)
📌生薑柑桔蜜 (跟餐加$5)
2024-05-03 0 瀏覽
👏🏻叫飯後 先送上兩碗紫菜湯清清哋 有少量肉絲 真味道 無味精👍🏻😋皇牌雙拼飯 $68(無骨海南雞+白雲無骨豬手)配*老闆特別推介秘製口水雞汁 或*豬手酸醋汁 或 *薑油蔥雞皮與雞肉之間嘅啫喱狀 滑捋捋 非常正🤤雞件有光澤 口感滑身 配秘製醬料 味道豐富可口豬手軟腍 唔會有豬臊味 配醋汁一齊食 酸酸甜甜 夠晒開胃😋😋咖喱牛腩飯 $60香辣咖喱 非常惹味煎香過嘅薯仔 口感冇咁鬆散而且更香口 牛腩炆得非常入味絕對係下飯好餸👏🏻
👏🏻叫飯後 先送上兩碗紫菜湯
清清哋 有少量肉絲
真味道 無味精👍🏻

😋皇牌雙拼飯 $68
(無骨海南雞+白雲無骨豬手)
配*老闆特別推介秘製口水雞汁 或

而且更香口 牛腩炆得非常入味
絕對係下飯好餸👏🏻
  • 紫菜肉碎湯
2024-04-30 0 瀏覽
今次已經係第二次再嚟食呢間元朗嘅海南雞飯,上次朋友介紹嚟食覺得幾出色, 今次再嚟試多一次仲覺得keep到個水準, 可以清晒成碟飯😝招牌海南雞飯個海南雞依然keep到個水準,今次幾好彩拎到個雞髀位置,雞皮爽彈,而且肥瘦啱好唔會太多肥膏同埋肉質食落去都幾Juicy同腍身。當然海南雞梗係唔少得個油飯啦,油飯都幾出色,濕度啱啱好,粒粒分明,而且雞油香味十足👍👍再配搭上佢薑蓉真係非常出色呢個飯仲有送一個紫菜湯紫菜份量都幾多,而且有少少豬肉碎鹹香嘅感覺都係唔錯👍👍

招牌海南雞飯
2024-04-24 1 瀏覽
凱悅海南雞專門店(元朗)今日嚟到元朗是一間朋友推介嘅海南雞飯, 作為海南雞愛好者嘅我都試過好多唔同嘅海南雞飯,今次即管試吓有冇驚喜😝招牌海南雞飯首先個油飯做到粒粒分明,而且散發淡淡嘅油香非常唔錯👍 雞肉油脂分佈都唔錯唔會話太肥,而且肉質滑嫩屬於中上之作招牌鹽水鴨飯一間海南雞專門店嚟講,呢個鹹水鴨飯都係個驚喜,鹹水鴨唔會話做得好濃味,清淡得來又帶有少少鹹香味,鴨身肉質唔會太肥入口一啲都唔肥膩而且美味嘅鹹香更加帶出咗鴨肉嘅鮮味值得一讚👍👍👍凱悅海南雞專門店 (元朗)元朗教育路130號安樂樓地舖
凱悅海南雞專門店(元朗)

招牌海南雞飯

招牌鹽水鴨飯

凱悅海南雞專門店 (元朗)
元朗教育路130號安樂樓地舖
2024-04-05 19 瀏覽
今日同阿媽去到元朗度食晚餐👍 就試咗呢一間海南雞飯,自己本身都好鍾意食海南雞,但係又好驚食中啲好諧霎霎雞,但呢一間絕對係滑捋捋😎😎無骨海南雞飯-$60 佢前菜都會有個海帶湯,然後呢一個海南雞飯都不錯,雞肉十分之嫩滑,因為佢哋都係有自家農場去養👍👍😎無骨口水雞飯-$62絕對要推介大家食呢一個口水雞,因為佢唔算太辣,全部都係可以接受到,而且酸酸美味十分之容易入口再配一個黃油飯,黃油飯有淡淡的香茅味十分之爽,唔會油淋淋👍👍😎同埋佢都會有啲特色飲品㗎生薑柑桔梳打蜜蜂生薑茶兩個我哋都試過很不錯😎👍

無骨海南雞飯-$60

無骨口水雞飯-$62

同埋佢都會有啲特色飲品㗎
生薑柑桔梳打

蜜蜂生薑茶

兩個我哋都試過很不錯😎👍

2024-03-20 23 瀏覽
早上星期約了由英國返嚟渡假的舊同事食飯她說好掛住 凱悅美食坊的海南雞飯卡卡又怎麼會不約飯局聚聚丫二話不說就帶了她到我倆以前的飯堂🥰卡卡推介大家食這個抵食2人套餐 $186有海南雞半隻、2碗黃薑油飯、一大碗靚湯、2杯冷熱飲品都不用200元真心抵食!平時我多數買外賣回家吃堂食真的比較少原來堂食仲正呀!今次我倆選了以下這個配搭:❤️招牌無骨海南雞(半隻)➡️ 100%無激素雞,每日新鮮運來香港再烹調,吃過便知是有雞味的海南雞➡️無骨海南雞啖啖肉,完全不用吐骨,確是又爽又方便❤️枸杞豬潤瘦肉湯➡️大人小朋友都很適合喝這個湯,能清肝養腎明目之功效➡️好甜美的湯頭呀!老板說每日用很多雞殼及瘦肉來煲湯的,所以湯頭這麼美味吧~❤️豆瓣醬豆腐➡️豆腐用油炸到外皮脆卜卜,內裡又軟又多汁➡️配上其豆瓣醬,真的能再令豆腐的味道提升❤️黃薑油飯2大碗➡️滿滿的黃薑油飯,就算幾大碗都可以食完!非常好食😋❤️凍生薑柑桔,跟餐+特飲$5 ➡️第一次接觸生薑配柑桔蜜,又幾特別喎,味道也唔錯❤️凍檸檬茶➡️正常3片檸檬的檸檬茶,有茶味

早上星期約了由英國返嚟渡假的舊同事食飯
她說好掛住 凱悅美食坊的海南雞飯
卡卡又怎麼會不約飯局聚聚丫
二話不說就帶了她到我倆以前的飯堂🥰

卡卡推介大家食這個抵食2人套餐 $186
真心抵食!
平時我多數買外賣回家吃
堂食真的比較少
原來堂食仲正呀!

今次我倆選了以下這個配搭:
❤️招牌無骨海南雞(半隻)
➡️無骨海南雞啖啖肉,完全不用吐骨,確是又爽又方便

❤️枸杞豬潤瘦肉湯
➡️大人小朋友都很適合喝這個湯,能清肝養腎明目之功效

❤️豆瓣醬豆腐
➡️豆腐用油炸到外皮脆卜卜,內裡又軟又多汁
➡️配上其豆瓣醬,真的能再令豆腐的味道提升

❤️黃薑油飯2大碗
➡️滿滿的黃薑油飯,就算幾大碗都可以食完!非常好食😋

❤️凍生薑柑桔,跟餐+特飲$5
➡️第一次接觸生薑配柑桔蜜,又幾特別喎,味道也唔錯
❤️凍檸檬茶
➡️正常3片檸檬的檸檬茶,有茶味

2024-03-13 21 瀏覽
這家小店多次回訪,食完第一次,已經念念不忘,每次去元朗工作,都會心思思想食海南雞。今日又要到元朗。即刻入去食海南雞飯,再試埋其他食物,依然沒有令我失望。今次點咗招牌無骨海南雞飯和鹽水加積鴨飯,可以配白飯或黃薑飯,跟餐送紫菜湯海南雞嫩滑肉厚,平時都好驚食雞皮,這家沒有多餘嘅皮下脂肪,食落雞皮仲會Q彈。所以每次嚟到都係必點。鹽水加積鴨唔會有騷味,鴨肉嫩滑,點埋酸汁,更好食。紫菜湯係用雞殼熬製而成,湯底仲有好多雞肉碎,而且紫菜營養豐富,高蛋白質,又可以補鈣,飲曬成碗湯都唔會口渴。椰汁紅豆冰紅豆粒粒飽滿又夠淋,飲得出好香椰奶味道,唔太甜。生薑柑桔梳打飲落酸酸地,味道清新。

鹽水加積鴨唔會有騷味,鴨肉嫩滑,點埋酸汁,更好食。

椰汁紅豆冰
紅豆粒粒飽滿又夠淋,飲得出好香椰奶味道,唔太甜。

生薑柑桔梳打
飲落酸酸地,味道清新。
  • 無骨鹽水加積鴨飯
元朗教育路嗰邊有間家庭式嘅海南雞飯專門店,平時👦🏻👧🏻想食海南雞飯就會嚟呢間,價錢合理而且海南雞同鹽水加積鴨質素真係唔錯。我地坐喺度食飯,見到堂食同外賣嘅人流源源不絕,呢度嘅海南雞飯真係好有吸引力😆!🐤無骨海南雞黃薑飯 $58海南雞充滿光澤感✨,雞皮油潤爽口,肉質非常嫩滑。呢度嘅海南雞係唔需要沾雞醬,有蔥油同酸汁已經好足夠。黃薑飯撈少少蔥油食,令👧🏻不知不覺都食多咗飯😆!🦆無骨鹽水加積鴨黃薑飯 $58鴨肉軟腍入味,鹽水微微嘅鹹味浸入鴨肉裏面,沾上酸汁食,味道層次更豐富🆙。🥣紫菜湯 奉送除咗有紫菜,仲有好多肉碎係入面,用雞殼煲出嚟味道鮮甜。🍗蜜糖雞翼 $37雞翼煎到金黃香脆💛,灑咗滿滿嘅芝麻粒係上面🫳🏻,塗上甜甜嘅蜜糖🍯。雞翼外脆內嫩,甜甜地令人開胃。🥤凍西洋菜蜜 +$5🥤凍奶茶 +$5📍 凱悅海南雞專門店 (元朗)元朗教育路130號安樂樓地舖

🐤無骨海南雞黃薑飯 $58

🦆無骨鹽水加積鴨黃薑飯 $58

🥣紫菜湯 奉送
除咗有紫菜,仲有好多肉碎係入面,用雞殼煲出嚟味道鮮甜。

🍗蜜糖雞翼 $37

🥤凍西洋菜蜜 +$5
🥤凍奶茶 +$5

📍 凱悅海南雞專門店 (元朗)
元朗教育路130號安樂樓地舖
2024-03-05
元朗真係好多特色小店,本身就鍾意海南雞,經過見到呢間人流都幾多,仲好多人等外賣。餐湯係紫菜湯,本身都冇咩期望,通常都係淡淡地用嚟暖下胃。點知飲落好鮮甜,聽老闆講係雞熬出嚟/。對待餐湯都咁有心機,好抵讚。💡無骨海南雞油飯 $58招牌真係招牌,望落色水已經好靚,會反光嘅滑嫩感。去骨好徹底,懶人恩物。雞肉好嫩,味道好夠,配上黃薑飯好開胃。💡豬手飯豬手切成一塊塊,比較容易送飯,豬手咬落質感好彈牙。仲可以點蒜蓉醋。💡椰汁紅豆冰 & 蜂蜜生薑茶叫咗兩杯特飲,椰汁紅豆冰椰香同紅豆自然甜味好味,蜂蜜薑茶就算係凍飲都好夠薑味,又甜甜地。

💡無骨海南雞油飯 $58

💡豬手飯
💡椰汁紅豆冰 & 蜂蜜生薑茶
2024-02-22
2024-02-16 38 瀏覽
呢間餐廳應該係我食過最好食嘅海南雞啲雞好有雞味,而且好滑!仲好抵食添🤭我哋叫咗兩個飯,一個係無骨海南雞飯$58另一個係無骨鹽水加積鴨飯$58呢個價錢仲有送紫菜湯兩杯凍檸茶就每杯加$5無骨海南雞飯雞肉好滑好嫩,真係好好食。黃薑飯好正!無骨鹽水加積鴨飯鴨肉好鮮嫩,鹽水煮鴨肉好入味鴨肉好嫩,微微嘅鹹味好好食🤤總括而言,我對呢間餐廳嘅飯菜印象好好。無骨海南雞飯同無骨鹽水加積鴨飯都好鮮嫩多汁,份量都唔少,夠晒飽😆打緊呢篇食評嘅時候已經好想下次再去食😋😋😋
呢間餐廳應該係我食過最好食嘅海南雞
啲雞好有雞味,而且好滑!仲好抵食添🤭
我哋叫咗兩個飯,
一個係無骨海南雞飯$58
另一個係無骨鹽水加積鴨飯$58
呢個價錢仲有送紫菜湯
兩杯凍檸茶就每杯加$5

無骨海南雞飯
雞肉好滑好嫩,真係好好食。黃薑飯好正!

無骨鹽水加積鴨飯
鴨肉好鮮嫩,鹽水煮鴨肉好入味
鴨肉好嫩,微微嘅鹹味好好食🤤