2023-12-19 292 瀏覽
今晚兩個人想簡簡單單食一餐。去咗食凱悅美食坊無骨海南雞專賣店。平時呢度都幾多人㗎。但可能因為今日天氣凍,所以比平時少咗客。咁我哋就可以慢慢坐下喇。無骨海南雞黃薑飯:黃薑飯係用咗香茅,香蒜,雞油,同埋黃薑粉去整。所以好香,味道好有層次。飯粒粒分明,唔會淋到一pat咁。見到舖頭牆身上有寫住佢哋嘅雞係每日新鮮到港,並自設農場。再細問老闆之下,原來佢哋嘅雞係食粟米大嘅,所以雞嘅肉質同埋味道都比出面一般嘅好。唔怪之得佢哋嘅海南雞皮比較薄,而且肉質嫩滑啦。雞嘅味道方面,佢冇太濃嘅調味更加食得出雞嘅鮮味。無骨鹽水家積鴨黃薑飯:鹽水唔會太鹹,小小嘅鹹味帶出鴨既味道。就算我食鴨胸都唔會好鞋。鴨肉份量都好多。瓣醬豆腐:有驚喜。外脆內非常Juice。師傅應該係用咗大火去炸新鮮厚切嘅豆腐,先至做到呢個效果。再加埋鹹鹹辣辣嘅瓣醬,好match。紫菜湯:有好多肉碎粒粒喺紫菜湯入邊。應該係用雞殼熬左個湯底再加紫菜落去嘅。所以唔會飲完好頸渴。可以清下熱。熱杏霜:今晚天氣咁凍,飲番杯熱杏霜,美容又暖胃用心製作嘅小店,各位街坊可以試吓。

熱杏霜:今晚天氣咁凍,飲番杯熱杏霜,美容又暖胃

用心製作嘅小店,各位街坊可以試吓。