2024-03-15 121 瀏覽
一杯凍蔗汁 唔該。飲第一啖,後悔點解唔買枝樽裝飲。甜. 真係好清甜, 又解渴。 成杯飲晒, 喉嚨蒂都甜足半個鐘。 能夠企在一棟過百年樓齡建築物前,品嘗著幾代人承存下來嘅一杯蔗汁, 確實更能飲到多一份舊味道。 雖然我未能嘗過開業時那杯蔗汁味道, 但希望下一代仍然可以嘗到今天我飲過嘅那一份同樣味道。離開時不自覺地我又多買兩枝樽裝蔗汁返屋企慢慢飲。

凍蔗汁

離開時不自覺地我又多買兩枝樽裝蔗汁返屋企慢慢飲。

凍蔗汁
2024-01-18 433 瀏覽
今日心血來潮去嘗咗公利傳統的竹蓆水,朋友話必試!入口一啖,嗱,甜得嚟仲帶點自然清新,喺這種暖笠笠的日子裏真係涼快添!飲落去細細味,完全冇化學味,淨係有竹蔗嘅天然甜味。😌同場加映嘅係佢哋自制嘅涼茶🍵,五花茶清甜又解渴,越飲越覺得胸口舒服。公利仲有一招我好欣賞,就係佢哋龜苓膏唔算太甜,夠藥材味,賣相又靚,質地細膩,每啖都覺得療癒。最後忍唔住都要讚下公利嘅酸梅湯,個酸味真係岩到毫厘,跟住嗰陣陣清涼感,真係正!😋其實公利帶畀我嘅不只係味道上嘅滿足,仲有佢哋嗰份堅持傳統,用心維持嗰份質素,尤其而家乜都講求快餐,真正有心人做嘅嘢就顯得尤其可貴。飲住杯竹蓆水,真係會令人忘記身邊煩惱,慢慢品味舊香港嘅味道。🌿

2023-11-05 651 瀏覽
以前黎親中環都會黎飲返杯蔗汁, 印像中以前係有堂食. 可以坐入去慢慢飲. 但是日路過已經無左堂食了. 今日同朋友路過. 原來佢地未試過呢度的蔗汁, 所以特登帶佢地黎買蔗汁飲. 一杯飲得好趕. 而且佢門口都企左一班人. 所以我地決定每人一枝可以拎住一邊行一邊飲. 一飲落口. 嘩好甜好甜好甜. 我有印像以前坐係度堂食時, 佢地係拎住d蔗用部機窄汁. 一枝窄幾次. 睇落去好原汁原味. 但今日一飲. 究竟真係本身d蔗係咁甜定落左糖?因為唔止我一個話好甜。 連朋友都話超甜。 若果真係有再落糖的話, 希望店家可以手下留情。 唔好再落咁多糖。 若果係原汁原味的話。 咁以後都係買一杯飲就好。 飲成枝真係甜到無命。。飲完晒先記得影返張相。
蔗汁
飲完晒先記得影返張相。
2023-10-29
2023-09-29 550 瀏覽
因為小時屋企樓下有賣鮮榨竹庶汁,所以我好記得竹庶汁既清甜味😌,幾年前幫襯呢間,覺得竹庶汁同竹庶糕都好天然~今日再到訪該店,竹庶汁有啲失望😕。因為唔夠清爽,味道好甜唔自然。$16/杯竹庶汁,好似溝糖水咁,浪費了quota 😩。味道:🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:NA(5🔅為滿分)

$16/杯竹庶汁,好似溝糖水咁,浪費了quota 😩。

味道:🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:NA
(5🔅為滿分)
公利由1948年開業,相距至今也有70多個年頭,而這幢舊唐樓也已有百多年歴史;據說前身是一間本地著名的學校(華仁書院原校校址),而樓上那兩層早已空置多年。這裏最出名的是茅根竹蔗水 及 蔗汁糕 。記得以前還可在店內坐下慢慢享用,不知是否疫情原因,現在只可外賣,實在可惜!「茅根竹蔗水」色澤濃稠,帶有濃郁的竹蔗香味;製作期間沒有加入糖份,原來是採用傳統的蒸焗方法,令糖分更加突出,味道香甜,飲得自然更加健康!「蔗汁糕 」帶有陣陣馬蹄香味,但又沒有馬蹄粒;相信是先把馬蹄打碎,再加入蔗汁內做成,令味道更加突出,好吃。#茅根竹蔗水 $16/杯,$43/支#蔗汁糕 $18/件#公利真料竹蔗水地址: 中環蘇豪荷李活道60號地舖電話: 25443571

這裏最出名的是茅根竹蔗水 及 蔗汁糕 。

#茅根竹蔗水 $16/杯,$43/支
#蔗汁糕 $18/件

#公利真料竹蔗水
地址: 中環蘇豪荷李活道60號地舖
電話: 25443571
2023-08-27
$30 (其他)
  • 蔗汁糕
  • 竹蔗汁
2023-08-30 340 瀏覽
—幾鍾意掃街飲嘢同食小食碌ig見到鋪頭原來已經好多年新界牛表示大鄉里出城 失敬晒蔗汁($16杯/$43支)顏色幾濃清澈 隔走晒d渣味道來自竹蔗本身嘅甜 所以很潤喉解渴一杯飲完唔係好夠 想encore 買支裝會抵d蔗汁糕($18)拎咗返屋企做飯後甜品一樣都係很清甜 食完唔會渴喉Klook可以9折買$50現金券上網碌卡買 計埋回贈再平多少少——————————————————公利真料竹蔗水 中環蘇豪荷李活道60號地下
幾鍾意掃街飲嘢同食小食
碌ig見到鋪頭原來已經好多年
新界牛表示大鄉里出城 失敬晒
蔗汁($16杯/$43支)
顏色幾濃清澈 隔走晒d渣
味道來自竹蔗本身嘅甜 所以很潤喉解渴
一杯飲完唔係好夠 想encore 買支裝會抵d

蔗汁糕($18)
拎咗返屋企做飯後甜品
一樣都係很清甜 食完唔會渴喉

Klook可以9折買$50現金券
上網碌卡買 計埋回贈再平多少少
——————————————————
公利真料竹蔗水
中環蘇豪荷李活道60號地下
2023-06-13 415 瀏覽
Kung Lee was a traditional herbal tea shop founded in 1948, for more than 70 years. they are famous for its sugar cane juice, taking pride in using sugar cane 100% made in Hong Kong😍unlike other herbal tea shops, their way of making was slightly more complicated with special treatment instead of simply cold-pressing it🥣 They also sell other herbal tea (Abrus herb tea, Five flowers tea, Sesame tea, Sour plum tea, Chinese herbal tea, grosvenori tea), all of them were locally brewed👍🏼公利真料竹蔗水是一家傳統的中

公利真料竹蔗水是一家傳統的中草藥茶鋪,成立於1948年,至今已有70多年的歷史。他們以甘蔗汁而聞名,百分百使用香港產的甘蔗。與其他中草藥茶鋪不同,不僅僅是簡單的冷壓,他們的製作方法稍微複雜,需要特殊處理。除了蔗汁之外,他們其他中草藥茶(如鷄骨草茶、五花茶、火麻仁、酸梅湯、廿四味、羅漢果水)都是本地釀造的。

⌕ 蔗汁糕𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗰𝗮𝗻𝗲 𝗽𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 | $18

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 9.8/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆: 7/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 7.5/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲: 7.5/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲: $18/ 𝗽𝗽

⍟ 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 ? yes, must try!!!
⍟ 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀: Closed on Mon, Tue - Sun 11:00 - 21:00
2023-06-05 327 瀏覽
貌似以前有得堂食 但系宜家冇位坐了買咗就只可以take away食冰凍蔗汁真系解暑又解渴蔗汁糕都幾過癮 糯嘰嘰又彈牙🐷📍:公利真料竹蔗水中環蘇豪荷李活道60號地下
貌似以前有得堂食 但系宜家冇位坐了
買咗就只可以take away食
冰凍蔗汁真系解暑又解渴
蔗汁糕都幾過癮 糯嘰嘰又彈牙
🐷📍:公利真料竹蔗水
中環蘇豪荷李活道60號地下
公利真料竹蔗水可謂是全香港最傳統的老店之一,由開業到而家已超過80年的歷史,一直見證着中環由古至今的變遷,店舖所在的位置,位於超過百年的戰前唐樓的地舖,樓宇至今仍保持當年的原貌,該楝樓宇更在去年被香港古蹟辦評定為香港文物歷史建築之一. 店舖依然保留了那一個80年前的招牌,還有那些懷舊的陳設,不時都吸引了很多本地人和遊客停下來拍照和欣賞這幢歷史建築物 🔮蔗汁糕   $18說真的我是第一次嘗試蔗汁糕的,這家的蔗汁糕絕對一試便會愛上😋!新鮮的蔗汁以黃金比例與馬蹄粉混合起來,再以傳統的蒸籠蒸成糕狀,質地軟糯煙韌;跟蔗汁一樣可以選熱食和凍食,我點了一份凍食的蔗汁糕,入口非常彈牙,除了滿滿竹蔗的甜香,更有一種冰涼的清爽感覺,超級好食呀!太后仲讚我好介紹呀!我的味覺記憶還對它念念不忘呢!依家香港完全正式開關,我一定會推介來香港的朋友們來試這種香港傳統懷舊的地道小食感受下附近獨有的歷史氛圍呀!

🔮蔗汁糕   $18
  • 蔗汁糕
2023-03-31 332 瀏覽
位於中環荷李活道的公利是賣竹蔗水,是間歷史悠久的老店,屹立香港近80年。其充滿60年代懷舊的裝潢吸引不少人去打卡。今天跟朋友第一次光顧,當然選擇其招牌竹蓆水啦。它有兩款,包括竹蓆汁($16/杯)和茅根竹蓆水($13/杯)。我選的是竹蓆汁,剛喝第一口朋友還說想是不是下太多糖了,其實那是竹蓆的本身的甜,公利的竹蓆汁不會加糖,絕對是原汁原味的竹蔗汁,喝起來濃厚實在又非常清甜!除了竹蓆水外,這裡還有其他傳統涼茶如五花茶、火麻仁和酸梅湯等。如果你在中環逛街逛累了,不妨到公利喝一杯竹蔗水,解解渴,放鬆一下心情。

竹蓆汁

2023-03-29
$16 (其他)
竹蓆汁
2023-02-22 872 瀏覽
20230202--公利真料竹蔗水地址: 中環蘇豪荷李活道60號地下沿荷李活道由中環步行至西環吃雲吞麵,途經公利真料竹蔗汁,想起朋友經常推薦這間店,二話不說買杯竹蔗水試試竹蔗汁($16)--價錢牌寫著有潤肺生津、滋陰潤澡功效,味道清清甜甜,非常可口,沒有添加糖的味道一邊喝,一邊看到凍櫃好像有一盒馬蹄糕,聽朋友說每次買馬蹄糕都要預訂,店員說剛巧今天多做了,我就馬上先付款,由西環回來才取貨看到廣告,相信農曆新年前訂單一定很多回程取回已付款($158)的蔗汁馬蹄糕印有店名的外賣背心袋膠盒未有全密封蓋好,有一點點馬蹄汁漏了出來色澤有別於於酒樓的黃澄澄,也許是沒有添加人造色素的原因放了數天後煎香,糕軟腍,比較易爛難切甜度天然,馬蹄粒有咬口,口感Q彈,輕盈清新味道不錯,如果要預訂,我又未必會買一底$158偶然路過,買一小盒$18蔗汁糕和喝上一杯竹蔗汁,值得一試
20230202--公利真料竹蔗水

地址: 中環蘇豪荷李活道60號地下

看到廣告,相信農曆新年前訂單一定很多
回程取回已付款($158)的蔗汁馬蹄糕
印有店名的外賣背心袋

膠盒未有全密封蓋好,有一點點馬蹄汁漏了出來
色澤有別於於酒樓的黃澄澄,也許是沒有添加人造色素的原因
放了數天後煎香,糕軟腍,比較易爛難切
甜度天然,馬蹄粒有咬口,口感Q彈,輕盈清新

味道不錯,如果要預訂,我又未必會買一底$158

偶然路過,買一小盒$18蔗汁糕和喝上一杯竹蔗汁,值得一試
2023-02-02
$50 (其他)
2023-02-18 264 瀏覽
這間老店每次行過都有人幫襯,但我一直都無買過。今天吃完午餐,朋友話買回公司飲,咁我都試吓。我一向好小飲蔗汁,怕會加糖。飲落又唔似加糖喎!不過我覺得唔清甜,跟小時候吃蔗的清甜味有距離。只能夠說老店尋不到以往的味道。
2023-02-10
外賣自取
還記得小時候的冬天很寒冷,怕冷的我最印象深刻的除了喝一支支裝熱維他奶外,就最愛吃上海菜館的外賣熱騰騰菜肉包跟新鮮即榨蒸氣滿滿的熱甘蔗汁!現在還可以喝到熱維他奶,可以賣到菜肉包的上海菜館已經找不到,連喝甘蔗汁的地方也是少之有少~ 可以回憶兒時味道的,想來就是中環這間賣竹蔗水的老店竹蔗汁 $15(杯)$40(支)相信是全港最好喝的竹蔗汁無誤!跟外邊喝到的絕對不一樣,翻查資料才知道店家用上了蒸煮的方法先將竹蔗自身的糖份提高,再用古法將竹蔗汁榨出來,質感比外邊喝到的更厚重~ 一杯完全無添加任何糖份的純榨蔗汁,濃郁又清甜,甜味跟香味完全來自竹蔗本身,味道還要比加糖的更甜!而這種古早味道真的少之有少,熱飲滋潤,冷飲清爽!雖然一支竹蔗汁定價跟吃一個午餐差不多,不過這個味道絕對是值回票價~蔗汁糕 $18甜的中式糕點吃過不少,但蔗汁糕還是因為店家才第一次接觸,而且還要一試就愛上,每次來到非買走不可~ 用天然的鮮榨蔗汁配馬蹄粉製成,黏度高而入口煙韌軟糯,像馬蹄糕的質感,甜度相對蔗汁為低,淡淡的竹蔗甜香,清甜滋潤又潤喉~ 特別推薦先冷藏一下再吃,更會外帶一種冰涼感啊!超好吃的!可是一盒只有4件真的不滿足,要

竹蔗汁 $15(杯)$40(支)

蔗汁糕 $18
甜的中式糕點吃過不少,但蔗汁糕還是因為店家才第一次接觸,而且還要一試就愛上,每次來到非買走不可~ 用天然的鮮榨蔗汁配馬蹄粉製成,黏度高而入口煙韌軟糯,像馬蹄糕的質感,甜度相對蔗汁為低,淡淡的竹蔗甜香,清甜滋潤又潤喉~ 特別推薦先冷藏一下再吃,更會外帶一種冰涼感啊!超好吃的!可是一盒只有4件真的不滿足,要多買幾盒才可以

店家是香港老店之一,屹立接近80年,一直見證香港高低起伏,賣的除了招牌竹蔗汁跟蔗汁糕外,還會有各款中式涼茶出售,不過無論是年輕的年老的或是不同國籍的,都愛一人一份蔗汁糕或竹蔗汁來感受店家的歷史
因疫情關係這幾年來只提供外帶,未能坐下來品嚐美食;不過也可趁機會欣賞一下店內仍保持得完備的懷舊裝潢跟擺設,感受四五十年代的舊有風格,而店家所在的樓宇已超過百年歷史,全都保持得非常好,更在今年6月被列入歷史建築之一,現時仍保留戰前唐樓的地方寥寥可數,拜訪店家購物美食同時欣賞一下歷史留下來的美好吧!
2022-09-24
2022-11-13 455 瀏覽
店舖門面好懷舊,有好“過癮”嘅懷舊poster,疫情關係冇得堂食,如果堂食一定有另一番風味😆,唯有在門外解決嚿蔗汁糕$18🤣,蔗汁糕已分開咗四件,幾貼心方便食用,質地有啲似茶樓食嘅馬蹄糕,蔗汁味偏淡,但都有啲蔗汁嘅清甜味,不過同預期中有啲出入😅,呢啲老鋪已經買少見少,點都要支持下💪魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
2022-11-05 559 瀏覽
當天在自助山吃完後,便去公利真料竹蔗水飲蔗汁和吃蔗汁糕, 這間店本來在灣仔有分店,但現在灣仔的分店已經沒有了,所以這次轉程上山下海到它上環的分店,懷念以前的味道。該店舖以前有堂食,疫情後便取消了堂食,只有外賣。 蔗汁做得非常清甜,而且有蔗香味,是我在全世界飲過最好飲的蔗汁。 15元的價錢來說非常抵飲。蔗汁糕的質感像是馬蹄椰汁糕但沒有馬蹄, 和馬蹄椰汁糕不同的是它有很香的蔗汁味,而且也不算太甜,如果係凍食,在大熱天時非常適合。 而且蔗汁糕在其他地方我看不到有得買,所以如果大家要一試,就一定要來這裏了。

該店舖以前有堂食,疫情後便取消了堂食,只有外賣。
竹蔗汁

蔗汁做得非常清甜,而且有蔗香味

蔗汁糕
2022-10-16