2020-02-20 344 瀏覽
中環一遊 大館/pmq一定走唔甩順道去老字號—公利蔗汁休息一下但記得甘蔗糕無添加每日有限度供應想食就早啲嚟喇賣晒就冇架喇自家製甘蔗糕真材實料 先蒸熟再由原條甘蔗鮮榨汁所以毫無草青味仲有好香好重嘅甘蔗味清甜煙韌 好彈牙 好有咬口唔似普遍人工蔗汁味 或加左好多冰糖濫竽充數.坊間好少地方會有甘蔗糕賣因為費時 又難做得好味公利蔗汁可以屹立不倒咁多年真係好厲害!.潤肺生津 滋陰降燥飯後係西式甜品就食得多中式糕點都可以好出色 仲有益處
中環一遊 大館/pmq一定走唔甩

中式糕點都可以好出色 仲有益處
外賣自取
廿蔗糕
2019-10-27 655 瀏覽
今日在香港島行街食野,行到這間公利,當然不會錯過去飲佢呢度最出名的蔗汁啦,這裡的蔗汁出名真材實料,入口香甜,真是不同其他店舖的味道,這間店都有開了很久,以前灣仔有一間我都耐不耐都會去幫襯,但自從灣仔間分店結業後,都很難有機會飲到,還好,今天來到中環,可以順便來到這兒,我就飲蔗汁,朋友就飲茅根竹蔗水,一樣咁好飲,我還買了兩支回家,仲買左蔗汁糕呢,蔗汁糕很軟,好香甜,真係一食難忘,咁好食的甜品,當然要和家人一同分享啦,媽咪都食得很滋味呢!

2019-10-19
$31 (其他)
2019-10-16 529 瀏覽
某APP呢排經常做大特價,15蚊可以買到50蚊既涼茶券,好正。叫左杯竹蔗水同店舖自家製既竹庶糕,店舖既竹蔗會煲話先蔗汁,蔗汁特別濃,特別香,特別甜,正,同平時街飲到既完全唔同,唔知有d咩既特製配方。而蔗糕就是全香港都從未見過的,糕點好煙韌,好軟綿綿,彈彈地,但又好煙韌,非常有趣。味道同蔗汁唔同,清清淡淡,但庶味又好香,由於是全香港的獨市生意,所以咁多年來還可以起中環企得好硬,幾十年都沒有倒閉,下次再黎。

2019-10-15 445 瀏覽
老字號都冇咩好挑剔啦, 通常行過路過都唔會錯過嘅, 咁多數係過去pmq就順便過嚟飲杯嘢 話說前幾次過嚟都係夜晚黑, 蔗汁糕賣曬失望咗幾次, 今次日光日白過來終於食到蔗汁糕, 佢哋蔗汁糕真係清甜爽口, 我覺得比佢哋嘅蔗汁做得更加好,蔗汁反而會偏甜, 另外有啲熱氣就叫咗個龜苓膏,其實唔係好苦唔落糖都冇問題, 所以前半碗都冇落到糖, 但後半碗都係落番糖又的確好食啲嘅,再飲咗個竹蔗茅根下下火 當然係兩個人食呀…雖然一個人食其實都冇問題

當然係兩個人食呀…雖然一個人食其實都冇問題

2019-09-22 312 瀏覽
今日假期決定到大館參觀一下 天天氣風和日麗 ☀️有啲風涼涼爽爽 到大館參觀之餘 我想起位於中環既公利真料竹蔗水🍵 由大館沿著中環出名長電梯就會到達位於上斜既公利,去到門口已經人山人海在幫襯、我二話不說一坐底立即要一杯竹蔗水,色澤綠透、味香帶濃、入口味甘,味道自然不造作,相當值得回味❤️兒時回憶返曬黎❤️多謝公利仍然支持原味道👏🏻值得值得日日一杯🤤
2019-09-22
2019-09-01 358 瀏覽
難得黎到中上環,知道在半山扶手電梯附近有間好耐歷史好出名飲竹蔗水的舖頭,所以便去查找一下!在遠處已經看到這間歷史悠久的舖頭,不論舖面,以至室內環境都有一種懷舊的感覺!門口仲掛有一幅畫,上面畫有好像是黎明的畫像,好old school的感覺!竹蔗汁,這裡出名竹蔗汁當然要買黎試試。味道清甜,飲得出是真蔗汁,顏色夠濃沒有加水加糖,飲完都唔會張住喉嚨,有一種潤喉的感覺!酸梅湯,味道好濃,又係冇加水,所以好夠酸味,是從前的味道!老店真的要多幫襯,才能令新世代感受到舊有的味道!

酸梅湯,味道好濃,又係冇加水,所以好夠酸味,是從前的味道!

老店真的要多幫襯,才能令新世代感受到舊有的味道!
2019-08-24 305 瀏覽
公利 蔗汁糕太好味了去到中上環 永遠被「公利」的蔗汁糕吸引,雙腿自動向那邊走。很多時候外來的旅遊團也會介紹團友去品嚐。今午去九如坊午餐,吃得飽飽仍想去吃個蔗汁糕,凍凍的,爽爽的,QQ的,清甜好味。這兒的竹蔗汁好像特別好味,竹蔗汁 生津潤肺、滋陰潤燥,甜甜蜜蜜。

公利 蔗汁糕太好味了

今天帶小米到上環一天遊,先去大館,然後經小路往元創坊。 期間發現路邊有家香港STYLE的飲品店,是聞名的公利竹蔗汁! 竹蔗汁,是天然的蔗糖,又是無奶的飲品,很放心給小米飲用。  一人一杯,盛惠廿八個大洋,係貴!但是為了小米的健康,係值。    一般餐廳通常會在凍飲加入廉價的<人工糖漿>,玉米糖漿,三氯蔗糖,安賽蜜,阿斯巴甜。 但聽講人工糖漿對心血管有很大影響。上網查一下,就知道人工糖漿真面目。日積月累,無聲無色,發出來果下先至得人驚。 天然竹蔗汁,我來也!竹蔗汁      視覺:在店門已經看到一堆蔗渣,以物證來說明此店真材實料。小小的紙杯內,就是主角,竹蔗汁草青色且偏黃。跟蔗渣顏色很接近!   手感:紙杯凍冰冰但輕飄飄囉! 咪因為份量少囉!    味道:聽說這裡的竹蔗是先蒸熟才榨汁,所没有那草青味。而甜味是在口中慢慢地滲出來,比較柔和。並非汽水那強烈的死甜。 嚐過第一口,就想要第二口,真是甜到入心入肺。很快就把竹蔗汁消滅了! 紙杯就丟在店門的大型垃圾桶。    嚐過香甜的竹蔗汁後,去元創坊參觀。   剛好元創坊有竹蜻蜓展區供遊人任玩,小米就在此玩竹蜻蜓,玩足成個鐘。離去之時,小米棟起2
今天帶小米到上環一天遊,先去大館,然後經小路往元創坊。
竹蔗汁,是天然的蔗糖,
又是無奶的飲品,很放心給小米飲用。
一人一杯,盛惠廿八個大洋,係貴!
但是為了小米的健康,係值。

一般餐廳通常會在凍飲加入廉價的<人工糖漿>,
玉米糖漿,三氯蔗糖,安賽蜜,阿斯巴甜。
但聽講人工糖漿對心血管有很大影響。
上網查一下,就知道人工糖漿真面目。
日積月累,無聲無色,發出來果下先至得人驚。

天然竹蔗汁,我來也!
竹蔗汁
視覺:
在店門已經看到一堆蔗渣,以物證來說明此店真材實料。
小小的紙杯內,就是主角,竹蔗汁草青色且偏黃。
跟蔗渣顏色很接近!
手感:
紙杯凍冰冰但輕飄飄囉!
咪因為份量少囉!

味道:
聽說這裡的竹蔗是先蒸熟才榨汁,所没有那草青味。
而甜味是在口中慢慢地滲出來,比較柔和。
並非汽水那強烈的死甜。
嚐過第一口,就想要第二口,真是甜到入心入肺。
很快就把竹蔗汁消滅了!
紙杯就丟在店門的大型垃圾桶。
嚐過香甜的竹蔗汁後,去元創坊參觀。
剛好元創坊有竹蜻蜓展區供遊人任玩,
小米就在此玩竹蜻蜓,玩足成個鐘。
離去之時,小米棟起2隻手指V字,
問:
媽咪,我想再去飲竹蔗水!2杯喎!

衣家尐細路仔真識食,仲要食髓知味!
2019-08-10 269 瀏覽
黎到中環唔上公利飲返杯蔗汁,你都唔好話黎過中環!!之前已經黎過幾次!天時暑熱飲返杯凍蔗汁你都咪話唔爽!之前同過老細傾計,佢話佢既蔗汁之所以咁甜係因為佢地會先蒸竹蔗再榨汁,所以會蒸乾大部分水分,留低蔗糖,所以會特別甜~之前都食過蔗汁糕同五花茶,都食/飲得出係自家野~今日天氣咁熱就順便叫多枝酸梅湯,我覺得後勁先感受到酸,感覺上好清熱~舖頭的亮點一定係少人先出黎的貓貓!可愛到爆,如果人少少,記得要入去坐一坐,或者你都會見到可愛貓貓想俾你摸!

2019-08-07 184 瀏覽
是一家只賣幾款飲品和龜苓膏的小店,屹立大半個世紀還依然人氣旺盛,歸功於“用心”二字。龜苓膏和蔗汁糕都是不可多得的好味,最推薦竹蔗水,青翠通透,帶著竹蔗的清香,入口清甜,不膩不澀,是健康美味的最佳選擇。
2019-07-17 297 瀏覽
公利只係有緣食過幾次,因為地理位置唔係勁就腳。今日咁岩經過就買左蔗汁($38一樽)同蔗汁糕($17一盒,有四小舊)。呢度既蔗汁糕一直都好好食。佢既味好淡既,質感就好似大菜糕,少少qq地,重點係唔會腍到一pat pat。鍾意佢有蔗汁香味,又唔太甜,感覺好清新。蔗汁一樽好大支,夠我地幾個人過口癮。佢都幾甜既,小妹認為可以溝水飲添呀如果怕甜。我飲幾啖就夠哂數喇。見到佢有蔗汁啤酒,不過我要番公,無得買黎試,有機會大家可以試下。
公利只係有緣食過幾次,因為地理位置唔係勁就腳。

呢度既蔗汁糕一直都好好食。
鍾意佢有蔗汁香味,又唔太甜,感覺好清新。

蔗汁一樽好大支,夠我地幾個人過口癮。
佢都幾甜既,小妹認為可以溝水飲添呀如果怕甜。
我飲幾啖就夠哂數喇。

蔗汁加蔗汁糕

2019-07-17
外賣自取
蔗汁加蔗汁糕
2019-06-17 455 瀏覽
公利真料竹蔗水,坐落半山SOHO區,超過半個世紀的老字號,是香港僅存的幾間老店之一。其裝潢停留在60年代,涼茶櫃台、紙皮石、海報牌匾、戰前唐樓的格局,保留了本店的原汁原味....既然是標榜真材實料,當然要親身一試...公利除供應竹蔗汁與竹蔗水,還會提供涼茶、龜苓膏、蔗汁糕,以及酸梅湯、五花茶等產品。竹蔗汁顏色黃中帶綠,喝下去清甜潤喉,沒有那種加入糖份的甜膩,蔗味濃郁,是名副其實,真材實料以新鮮竹蔗鮮榨而成,絕無添加任何糖分或防腐劑。時至今日,很多涼茶舖都追上潮流,換上新裝,如果想體驗當年的感覺,大家或者要到中環的「公利真料竹蔗水」了。

既然是標榜真材實料,當然要親身一試...

2019-05-23
下午茶
2019-06-02 385 瀏覽
炎炎夏日,行兩步路都已經成身汗,有咩好得過像枝冰涼爽甜的竹蔗水呢FATBROWN 今日做跟得男友,陪女朋友仔去大館行逛,逛住大館就買周圍行下睇下,大熱天時行左幾個字都開始身水身汗行行蘇豪見到有間同側邊鋪頭格格不入的舊式涼茶鋪-公利真千竹蔗水,好似幾特別下,即刻上網search 下,原來間野好出名,好多旅客黎香港都會專程去整番支竹蔗汁或者食番舊蔗汁榚會網上評價咁高,大熱天時介介有咁多人系外面排住隊咁食蔗汁榚,Fatbrown 呢個九龍人難得經過,梗系唔執輸食番次先喇<蔗汁榚$17> 一打開個盒蓋,即刻嗅到好清甜的蔗汁味食落口口感系淋淋地,唔系大菜榚個種口感好種蔗汁味,食得出系用新鮮甘蔗打出黎的有機會經過再買!

<蔗汁榚$17>
一打開個盒蓋,即刻嗅到好清甜的蔗汁味

食落口口感系淋淋地,唔系大菜榚個種口感

好種蔗汁味,食得出系用新鮮甘蔗打出黎的

有機會經過再買!
  • 蔗汁糕
2019-06-01 306 瀏覽
公利真料竹蔗水 (中環)中環蘇豪荷李活道60號地下~~~這家70多年的老店 能在租金這麼貴的中環生存這麼多年 肯定有他厲害的地方 在網上看到別人介紹之後 小Q跟大舊也一起去試試 店面幾乎沒有什麼裝修 有種懷舊的感覺 很有特色 是香港少見的老店(而且還在港島商業區中間)跟附近的新式店面相映成趣 店內賣的食物類別不多 但座無虛席 這次來 我們點了平時邵家渡蔗汁糕 糕點彈牙 帶點粘稠感 蔗汁味道濃郁 冰冰涼涼的 夏天吃好舒服呢 推薦大家去哦~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
公利真料竹蔗水 (中環)
中環蘇豪荷李活道60號地下
~~~
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥(5🔥最高)
2019-05-29 596 瀏覽
週末約咗一班朋友去PMQ元創方,沿路會經過公利蔗汁🎋 之前咁啱睇TVB(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)記得都有介紹過佢地嘅蔗汁糕同蔗汁啤酒🍻 難得經過當然要去試一試啦!🥳店內唔算好大,大約坐到十個鬆啲嘅人。仲見到店員不停係度榨蔗汁添啊🎋左圖:🔸五花茶($12)🔸右圖:🔸蔗汁($14)🔸夏熱天時坐底飲杯涼茶就最正🤣 五花茶甘甜解渴😋蔗汁就不嬲都清甜㗎啦,鮮榨係好味啲🤤🔸蔗汁糕($17)🔸有少少Q彈😂 食落清甜,但無蔗汁咁甜,味道有少少似馬蹄糕,不妨一試👍🏻🔸蔗汁啤酒($40)🔸啤酒就要外賣或者拎走飲嘅,而蔗汁啤酒只有6%酒精,同朋友share嚟試每人幾啖就飲完。不過就唔係好飲到蔗汁嘅甜味,但細味啲㗳真啲就有好似”食蔗渣食到最後嘅蔗渣味”😂 啤酒反而相對地麥味較重,但幾香口,所以都好易入口,不過如果蔗汁味明顯啲就好了?是🤤

五花茶+蔗汁

左圖:🔸五花茶($12)🔸