2024-01-18 433 瀏覽
今日心血來潮去嘗咗公利傳統的竹蓆水,朋友話必試!入口一啖,嗱,甜得嚟仲帶點自然清新,喺這種暖笠笠的日子裏真係涼快添!飲落去細細味,完全冇化學味,淨係有竹蔗嘅天然甜味。😌同場加映嘅係佢哋自制嘅涼茶🍵,五花茶清甜又解渴,越飲越覺得胸口舒服。公利仲有一招我好欣賞,就係佢哋龜苓膏唔算太甜,夠藥材味,賣相又靚,質地細膩,每啖都覺得療癒。最後忍唔住都要讚下公利嘅酸梅湯,個酸味真係岩到毫厘,跟住嗰陣陣清涼感,真係正!😋其實公利帶畀我嘅不只係味道上嘅滿足,仲有佢哋嗰份堅持傳統,用心維持嗰份質素,尤其而家乜都講求快餐,真正有心人做嘅嘢就顯得尤其可貴。飲住杯竹蓆水,真係會令人忘記身邊煩惱,慢慢品味舊香港嘅味道。🌿