2021-05-12 1790 瀏覽
食過2次這店的串燒,2次都係附近泳池同仔仔黃昏玩完水過嚟醫肚。這店6pm至開鋪,早上經常落閘,唔講以為佢已關門大吉。今次點了三款,金菰肥牛卷、芝士雞肉串、芝士煙肉,$62。串燒放在生菜上,仲有車厘茄伴,感覺好refreshing. 第一次食的經驗係:串燒好熱,唔好即刻食。今次醒目咗。阿仔一次過KO曬,話好味😋

這店6pm至開鋪,早上經常落閘,唔講以為佢已關門大吉。

2017-11-19 4225 瀏覽
星期日一個人想食串燒,特登來試下。先叫左1 round 芝士煙肉大菇、羊肉串、蘆筍煙肉卷。老闆好有心,擺盤整得好靚,蔬菜好新鮮👍 大菇味道一流,超級juicy爆汁,又切到一啖啖既size,好細心❤️ 蘆筍卷每卷都有5條,而且好嫩,俾足料👍 而且煙肉係厚煙肉,唔似有d地方用薄煙肉,又油又痴牙。 唯一失色係羊肉,冇孜然味,蓋唔住羊肉臭味,而且亦都凍左。第二round加點燒菠蘿、雞軟骨同燒墨丸。燒菠蘿超級大推薦! 好多串燒店的菠蘿都好老又有渣,但lee到的嫩、甜、香,好似食到有點微微酒味咁!讚!墨丸亦都彈牙。整體來說值得推薦,老細服務態度好好,亦感覺有心。不過在燒野既次序上可能要再落d功夫,才不至於燒完出來有d好夠熱有d已經凍左。加油!

2017-11-19
  • 燒菠蘿,芝士煙肉燒大菇
2017-03-24 2924 瀏覽
串燒唔熱!元燒茄子擺明係用水煮!海鮮炒烏冬啲魷魚可以係唔熟!擺明係唔識煮,個鑊都未熱就放啲嘢落去炒!小喇叭三個人食咗$300!早知自己喺屋企開爐燒好過!食完果盤串燒之後,都冇晒心機!所以條水汪汪的茄子同個唔熟嘅爛鬼烏冬都冇去影相!屋企個印尼姐姐都話: 咁鬼難食都有,小姐早知去食牛腩麵好過!本來滿心歡喜,仲諗住星期五食好啲,點知瀨晒嘢!呢間嘢絕對可以使你嘅心情跌落谷底!雖然個廚師話下次會做返好啲俾我,但試問我又點敢再去!絕對冇下次!certified!

2K
2016-06-14 4219 瀏覽
說好了的川菜變了獨獨鐵板晚餐!頭頂有點冒煙,心裡有團火,衝入元燒。暫時一個食客都未有,室內吧檯只有兩個位,老闆示意我坐門口。唔係掛?我臉色一沉加滴汗,心諗我唔坐街邊架喎,正打算轉身離開。老闆即 offer $500 蚊最低銷費,一個人包場無問題,抵啦 ﹗其實已上網多次查閱 menu,海鮮不是每晚全部都有得供應呢,視乎當日街市有咩賣。先 order 幾款試試,之後再添食。老闆稱帆立貝不太新鮮,取消較好,無問題,聽您的。原來元燒無酒供應的啊,網上見到的照片只係食客 bring your own beer 架乍。那我要杯蘋果梳打得喇,還以為會跟照片一樣用有柄玻璃杯,竟然用 1664 啤酒杯,真係估您唔到。蒜蓉辣椒,味道似現成外購多過自家製,蒜香濃而油而濁,辣味微弱,還可以。見老闆都係剛開檔無耐,好多食材還未預備呢。開定鐵板預熱,待一陣表演。又一估您唔到由羊架打頭陣,有別於由淡食到濃、由蔬菜海鮮到肉類既編排呢。羊架兩面煎封再閣在一旁慢煎,那就能騰出時間煮理其他菜色。薄牛仔骨轉眼兩面煎熟,居然會出動火槍噴射,使其表面燋香,食落就更香口。肥美牛仔骨油脂豐富,被火槍猛燒下散發濃郁燒烤香氣,油脂溶化包

又一估您唔到由羊架打頭陣,有別於由淡食到濃、由蔬菜海鮮到肉類既編排呢。羊架兩面煎封再閣在一旁慢煎,那就能騰出時間煮理其他菜色。薄牛仔骨轉眼兩面煎熟,居然會出動火槍噴射,使其表面燋香,食落就更香口。肥美牛仔骨油脂豐富,被火槍猛燒下散發濃郁燒烤香氣,油脂溶化包整件牛仔骨,閃閃發光。

燒牛仔骨,首個衝線 ﹗牛仔肉鬆軟棉棉,不乾不硬,醃味恰到好處不過火,煎完再燒份外香口。牛仔骨一向都牛脂澎湃,難得油潤而不膩,而且泛著輕輕燋香味更是吸引。骨頭旁既骨膜結實彈牙非常有咬口,最喜歡慢慢品嚐。

燒羊架 5 成熟,緊隨著牛仔骨送到,擺位整齊有序,撒上炒鮮檸皮點綴一下,還飄著檸皮獨特的清新香氣。豪氣地一咬一扯,無需怕醜,肉汁飛射 ﹗煎封了的外層肉味濃有嚼勁,孜然粉味道突出。保護著裡面鮮甜粉紅嫩肉,水潤棉棉,啖啖肉好幸福。

豉汁炒花蛤,難得係生炒,好多食肆汆完水,求其兜個汁就出貨,味道、海水味、鮮甜味早係汆水時已經全部流失喇。但生炒花時間,而且要冒有砂、有泥、有嗅蜆既風險呢。熱騰騰上檯,鮮甜無比,肥美飽滿脹卜卜,充滿海水咸香,肉汁澎湃,無得輸。雖然有幾點砂,又有隻死蜆,不過我都比滿分 ﹗寫食評時時發現 delete 錯左花蛤張相呢,人家影得好靚架麻,陰功 ﹗

厚切牛舌串燒,略洒海鹽調味已非常足夠,外賣燒得金黃燋香,牛羶味透著少許咸香,質地先腍棉後微爽,都不錯。夾住鮮茄一齊食,依個配搭更是創新,味道清爽。

醬燒鰻魚,原條份量都幾多,決定半條堂食、半條外賣去 Baby 分甘同味吧。煎皮脆肉嫩,鰻魚皮微脆香口,鰻魚肉軟塾,大大啖沾上甜甜照燒汁,不過不失啦。硬係欠一點鮮甜味道,欠缺靈魂。

海螺串燒,螺味強烈,但有點單調。彈力十足,仲彈中帶結實。食左一舊味道有點寡,配上蒜蓉辣椒更加好味,估唔到味道非常夾喎,正呀 ﹗

燒魷魚鬚,索一索香噴噴,暈得一陣陣。見老闆夾起魷魚鬚時十分跳盪,生猛到活既一樣 ﹗燒得好惹味香口啊 ﹗鮮魷魚味突出,天然海水咸香無可媲美,爽嫩彈牙無得頂 ﹗全餐 $500 蚊有找,仲要 order 左幾客串燒外賣添,價錢實惠合理。

蘋果梳打
2016-05-29
豉汁炒花蛤
  • 海螺串燒
2016-06-14 2371 瀏覽
宵夜時間,叫左唔同既串燒試下。花枝丸燒到脆皮,好彈牙。雞軟骨好有咬感、爽口。雞肉好滑,雞皮燒到脆,好香口。牛柳粒好juicy,無渣好淋身,有牛味。拌碟仲有好多蕃茄,好清新。有檸檬可以吱d汁落串燒度食,味道好fresh.
宵夜時間,叫左唔同既串燒試下。
花枝丸燒到脆皮,好彈牙。
雞軟骨好有咬感、爽口。
雞肉好滑,雞皮燒到脆,好香口。
牛柳粒好juicy,無渣好淋身,有牛味。
2015-06-10 2191 瀏覽
一直都覺得宵夜店一定有間串燒鋪先得, 難得大埔開左間新既, 去朝聖一下!晚飯後走入小街, 見到鋪面不大, 店外放兩張細枱, 其中一張已經有人客, 那我和朋友就自己開櫈自己坐底先, 因為老闆忙於燒串燒比隔離枱。餐牌一眼望哂, 算經濟的價錢。 老闆見我地兩個女仔無野飲, 送左兩杯蘋果汁比我地, 無計啦, 尼個天氣要坐室外真係幾熱, 唯有送野飲比我地消扛番啦~叫左五款, 因為第一次來試味, 所以只係叫左幾款平平地既串燒: 翠玉瓜, 雞心, 雞腎, 冬菇, 魷魚。一來到第一個感覺: 擺得幾靚喎; 第二個感覺係: 份量咁細既串燒緊係襯熱食啦, 只係簡單的鹽燒, 沒有其他調味, 燒得剛好也不會太乾身, 不錯整體來說, 味道係幾好, 夠鮮味(原材風味), 吹水好地方, 但只限秋冬天吧, 因為我真係熱溶左

餐牌一眼望哂, 算經濟的價錢。

, 唯有送野飲比我地消扛番啦~
店主送的蘋果汁

一來到第一個感覺: 擺得幾靚喎
; 第二個感覺係: 份量咁細既

五款串燒

$30 (宵夜)
店主送的蘋果汁
五款串燒
  • 燒蔬菜類
2014-05-18 1473 瀏覽
假期去大埔逛逛,居然有意外收穫。路經富萊花園看見一間新裝修的鐵板燒。抗拒嚐新的我,胆粗粗就入去一試,唔知有乜嘢好吃的,就讓主理人介紹。由清淡的慢慢開始吃。首先端上的是鮑魚,入口嫩滑爽脆。然後來一客香,甜,爽,脆的聖子王及鮮甜的半生熟蝦,飲咗一淡啤酒,食慾頓開。跟著來的就是一客羊架,意外的是沒有羶味,然後就是一客牛肉,鬆化多汁。眼闊肚窄的我開始飽了,就向主理人偷師廚藝。期間見到鄰枱點了魚肝多士賣相不錯,我便order一客果然了得,感覺好rich。最後更點了一個甜品冰火薯仔作結尾,有新意。總結今天吃得舒適價錢又實際,值得推介。
2014-05-17
2014-03-25
  • 聖子王,飽魚,魚肝多士
2014-03-12 1208 瀏覽
有日上open rice見到大埔開左間新嘢, 係食我最愛嘅鐵板燒同串燒, 我一定要去試下!個舖頭好細只可以坐2個位係入面. 不過唔緊要, 因為我地外賣.  雖然仍舖頭細細, 不過五臟倶全, 仲有好多唔同嘅鹽. 佢地有2個汁, 一個係泰式辣汁, 一個係蒜頭辣汁, 好野味!我地叫左好多嘢食, 不過我個人覺得d份量好細, 例如豬頸肉係一粒一粒上仲要好細粒, 羊肉係非常薄, 厚度有d似打邊爐果d.  豆腐"pop"唔好食, 不過反而海鮮有驚喜, 可以一試!  佢地有魚缸養住d海鮮, 可能係咁所以好新鮮.  個帶眼鏡個女廚師好好人, 值得加分!

海鮮
2014-03-05
25 分鐘 (外賣自取)
海鮮
2014-02-17 1115 瀏覽
拜完年行經呢道, 比D香味吸引咗入去。 師傅啱啱招呼完一個客, 所以我就坐低咗。見佢餐牌D野食唔貴,就是旦叫幾款豬、牛、雞試下啦。在煮既過程已經嗅到好香,加上師傅一路都好建談,一D都唔覺得耐。食物上檯了! 賣相唔錯,之後師傅再灑上一D特色既鹽(我唔記得左D鹽叫咩名= ="),食落好香口,生熟又剛剛好,好味!比佢D野食攪到我開左個胃想食多D添^^"見佢又有帶子,新鮮聖子,雪花牛扒供應就試下啦, 一於醫飽個肚!帶子唔韌,冇雪味又香口調味相當好。聖子好新鮮,鐵板燒真係好小食,但都好好味!牛扒直頭一絕!肥瘦啱啱好,好有肉味!正頭係和牛既口感!一路食既過程,師傅都有講有笑,又可以睇到即席既表演!我食左咁多野都係二百蚊有找!抵呀!我住九龍都會專登揸車入去(因門口停到車)!總括黎講,係一間好味又抵食既鐵板燒!
總括黎講,係一間好味又抵食既鐵板燒!
2014-02-09
  • 串燒,帶子,聖子,雪花牛扒
2014-02-16 1056 瀏覽
想不到在大埔有鐵板燒食呢就和女友一試了♡!!店舖骨子,裝修不錯,主打外賣,在鐵板燒面前有2個位坐(包場了)年輕老闆老闆娘態度好nice 。鐵板燒需時就係人都知。但無呆等feel。。老闆用心的燒烤亦常和客人交流傾計。溫馨小店我以為日本漫畫先有既呢我和女友皆食得輕鬆滿足。。吾會有<食完放低$$錢走人>既麻木公式感覺。。。用餐期間亦有不少人鐵板燒外賣。。。看得出老闆老闆娘皆親切的招呼,無冷場無欺場,值得一讚及支持我們食左幾樣。。。老闆在面前即點即鐵板燒。。色香味俱佳。。亦有不同調味料推介1/蟶子王-好食鮮甜。。老闆介紹加即磨塞浦路斯黑海鹽。。味道更掂!2/鮟康魚肝多士-比鵝肝多士好味。。可能少地方有鮟康魚肝食。。食過想再食3/安格斯牛肉串/紐西蘭羊肉串-燒得幾香,店主介紹加辣粉燒,岩我口味,勁香口4/煙肉車厘茄-食過幾樣重口味,老闆娘介紹的,清爽的味道,令平時少食車厘茄的我都覺得好味!水缸亦有其他新鮮食材。。鮑魚,龍蝦,心郁郁和女友再來用餐呢
想不到在大埔有鐵板燒食呢
就和女友一試了♡!!

水缸亦有其他新鮮食材。。鮑魚,龍蝦,心郁郁和女友再來用餐呢
2014-02-08
  • 鮟康魚肝多士