2021-08-12 51 瀏覽
好少黎荃灣食嘢 今日就係為左肉鬆芋泥吐司黎荃灣🤣呢度既menu全部都好抵食叫左個lunch set 包main+小食+飲品魯肉飯魯肉飯仲有d豆卜絲增加口感 份量亦好足 d飯食唔曬🤣魯肉飯普通 反而小食做得比較出色🙈小食要左ー口鹽酥雞拼炸澎湖花枝丸兩樣都好好味!鹽酥雞好脆好香口花枝丸都好彈牙😋飲品就加錢要左 芋泥珍珠小芋圓勁豐富既飲品😂好多芋泥好多芋圓同珍珠😂唔記得叫少甜所以飲落都幾甜 下次一定要叫番少甜😵最後都係飲唔曬另外叫多左個肉鬆芋泥吐司芋泥份量勁多 好足料 甜度剛剛好吐司都烘到好香 食到好香既牛油味食下食下食曬半舊 唔會好漏渦!👍🏼
好少黎荃灣食嘢 今日就係為左肉鬆芋泥吐司黎荃灣🤣

芋泥份量勁多 好足料 甜度剛剛好
吐司都烘到好香 食到好香既牛油味
食下食下食曬半舊 唔會好漏渦!👍🏼

2021-08-11 21 瀏覽
好掛住台灣嘅小食,夜市嘅美食,台式飲料,去一轉”你妳”感受下先,建議等齊人先好入座,因為佢限食用時間一個鐘。夜市鹽酥拼盤$86有鹽酥雞,蝦卷,花枝丸,四季豆,啱啱炸起甘香可口, 十分惹味Super mix 大大份 台灣甜不辣 X 地瓜番薯條$42有六款味粉,可以揀兩款唔同嘅味粉,我哋揀咗酸甜甘梅粉,輕嘗辛辣味,甜不辣外脆內軟,煙韌彈牙,口感十足。另外加多$10仲有台式嘢飲,加左杯炭培烏龍珍珠奶茶再用正價加杯炭培可可珍珠奶茶$35食台式嘢飲點少得珍珠奶茶,必叫紫薯白兔糖麻薯$48 有新口味登場,上次都未見到有得食,加入白兔糖感覺冇咁滯,甜甜的最後加多咗個甜品仙草3號$46除咗仙草仲有三色芋圓,布丁,水晶⋯大大碗都係$46 ,芋圓水晶煙煙韌韌,仙草布丁涼快,夏天食一流。推介
好掛住台灣嘅小食

紫薯白兔糖麻薯$48

最後加多咗個甜品仙草3號$46

2021-07-22
2021-08-11 14 瀏覽
有朋友快要去加拿大,所以要趁飛走前多聚,當然要挑間cp值較高的店,又要外國會懷念的~這間台式店在朋友家附近,幾多人推薦,所以決定約一下。叫了乾拌麵$45,麵身偏軟,溏心蛋很香濃,拌醬很香口,濃度適中。台灣牛肉麵$68,牛肉煮得很淋身,也入味。味道很夠。Super mix 大大分$42,甜不辣加地瓜條~味道很香濃,甜不辣口感帶點煙韌,而地瓜條則脆口。配上調味粉,非常惹味。台灣士林香腸,很香脆,沾蒜蓉醬很香口~一口鹽酥雞$45,鬆軟雞肉還是有肉汁,不錯!另外叫了兩杯飲品,價值地道且質量不錯,是平民好選擇的地方(≧∇≦)

這間台式店在朋友家附近,幾多人推薦,所以決定約一下。

台灣牛肉麵$68,牛肉煮得很淋身,也入味。味道很夠。

台灣士林香腸,很香脆,沾蒜蓉醬很香口~

一口鹽酥雞$45,鬆軟雞肉還是有肉汁,不錯!

2021-08-10 18 瀏覽
實在太耐冇過荃灣食飯依舊非常多特色小店想食台灣野 所以就簡左今日既 👫你妳👫每人叫左一個Lunch Set 每個set 既選擇都幾多樣化可以自由選擇魯肉飯 乾伴麵 牛肉麵我就簡左個台灣牛肉麵湯底係台灣既味道😛 麵份量都幾多差dd 食唔哂台式滷水雞扒拼炸 +澎湖花枝丸滷水味濃 既雞扒 又幾特別 花枝丸意外地幾impress 我😂另外每個set 都有半隻糖心蛋不過我太中意食 所以另外單點左一隻食另一個set 簡選左魯肉飯 同樣份量好足魯肉味道好夠 送飯一流ー口鹽酥雞+炸澎湖花枝丸炸得非常香既鹽酥雞 唔太油膩 另外非常香口大家都一致讚美個炸花枝丸好好味大家可以試試飲品方面我地另外加左10蚊轉特飲炭培烏龍珍珠奶茶芋泥珍珠小芋圓非常解渴😛肉鬆芋泥吐司最後當然要叫一個相機食先 非常igable 既吐司份量係多 絕對係二人份量甜甜芋泥同肉鬆原來又幾夾其實仲好想食芋圓但係真係太飽我地下次再食😛
實在太耐冇過荃灣食飯

份量係多 絕對係二人份量
甜甜芋泥同肉鬆原來又幾夾

其實仲好想食芋圓但係真係太飽
我地下次再食😛
☀️你妳一直都係荃灣好出名嘅台式餐廳,因為芋泥toast而聞名~🤍所以今次就唔再介紹芋泥toast啦~🤍今次試左:你妳珍珠魯肉飯,都係餐牌上推薦之選。個人覺得好特別,台灣出名嘅珍珠已經唔再係配奶茶,仲可以拼魯肉飯,非常搞笑同新鮮啊!🤍我覺得都唔錯嘅,可以一試,魯肉質素都唔差。但個人覺得個碗太細,頭嗰幾啖都好驚跌珍珠出嚟,份量都幾細,大概同1個成年男人嘅拳頭差唔多,所以就覺得唔太抵。🤍另外就係真係太多人等位啦,每次攞完飛都要等20分鐘up先入得去,所以就應該唔會成日去食了。🐝🐝
🤍所以今次就唔再介紹芋泥toast啦~

🐝🐝

2021-08-08 13 瀏覽
「大白兔糖」這牛奶糖,相信是不少香港人的童年回憶,近年,有不少餐廳將食物注入白兔糖元素,製作出白兔糖雪糕、奶茶、蛋糕等獨特口味美食。  最近 BeautySearch 發現《你妳you you》亦推出了「白兔糖鮮奶麻糬系列」,當中有芋泥白兔糖麻糬吐司及紫薯白兔糖麻糬吐司兩款選擇,更用了白兔糖紙包裝,玩味十足!當然要試試!我揀選了紫薯白兔糖麻糬吐司,當中除了白兔糖,還加入了北海道 3.6 牛乳作為原材料,令麻糬軟糯之餘更富奶香;紫薯泥是每日新鮮手工製作,注入砂糖調味,香甜細滑口感。想不到,童年回憶與紫薯味道,出奇地夾!友人揀選了招牌飯麵套餐中的滷水雞扒便當,賣相十分豐富,除了雞扒,還有蔬菜茄子,以及拌上魯肉及半隻滷水蛋的白飯。雞扒切件而上,肉質嫩滑而且濃郁入味,加上滷味秘方魯肉拌飯,實在滋味。因為友人一向喜愛多汁拌飯,所以還點選了一客魯肉汁燙青菜,那便更完美。台式特飲當然不可少,這裡的台式特飲都是店子自家調製,我們點選了炭培烏龍奶茶珍珠及高雄紅茶牛奶珍珠。不少台式特飲都會以烏龍搭檔奶茶,美味的確很夾,而且也很適合加入珍珠;不過,想濃香一點,高雄紅茶牛奶珍珠會是更佳選擇喔!大家咁耐無去旅行

大家咁耐無去旅行,來這裏吃返份台式餐滿足一下吧!
2021-08-08 9 瀏覽
食台灣菜點少得台灣甜不辣同地瓜蕃薯條?今次揀咗原味椒鹽粉及香濃咖喱味,甜不辣切成薯條大小,同番薯條一齊炸至金黃香脆,仲有得揀脆度,口味非常個人化,值得推薦!小食仲有一口鹽酥雞,鹽酥雞嘅外皮炸得香脆卜卜,入面嘅肉汁豐富,食落真係有台灣本土嘅鹽酥雞味,台灣牛肉湯麵配醣溏心蛋及自家酸菜,牛肉嫩口,麻醬麵嘅麵底韌度適中,新鮮嘅青瓜配合溫度適中嘅麻醬麵,食落去口感清新爽利,可以一試~而滷肉汁燙青菜味道都唔錯,幫助消濟!飲品方面,炭培烏龍珍珠奶茶味道有驚喜~自從發現了小芋圓的存在,真係愛不釋手了,小芋圓裡面能吃到淡淡的芋頭、蕃薯味道,吃起來 Q 彈有嚼勁,大推介啊!另外,紅茶的茶底濃度適中,適合一啲愛茶嘅飲用,再配合埋牛奶,味道一拍即合!

2021-08-07 12 瀏覽
心掛掛台灣的美食,嚟到荃灣區見到有間台灣餐廳又有甜品又有鹹點就去食下。芋見紫薯吐司-用厚板吐司包住一層手作芋泥、天然無添加的材料、令人倍感驚喜,外皮烤得脆卜卜,內餡綿密細滑,一熱一凍超級推介,仲有淺紫色和深紫色、顏色配搭賞心悅目。Supermix 大大份-原味椒鹽粉和酸甜甘梅粉、兩隻味都試過後比較鍾意椒鹽有種鹹鹹既甜不辣和番薯條,較為啱我口味!手作紫芋牛奶-紫芋甜而不膩、手作顯得誠意滿滿、配合牛奶後更勝一籌。台灣牛肉湯麵-牛肉煮既時間岩岩好、加上糖心蛋後、滿滿台灣的風味,加上湯底不會太濃味、配上麵條後剛剛好。仙草3號-甜品份量大大碗、芋圓有三款口味、更有流心芋圓、和我最喜歡的布甸、十分足料。炭培珍珠烏龍茶-珍珠偏向彈口、與烏龍茶淡味道,十分夾。古早味炸雞卷-外皮脆、肉質軟淋、和以前在台灣吃到的古早味一樣。

芋見紫薯吐司

Supermix 大大份

手作紫芋牛奶
-紫芋甜而不膩、手作顯得誠意滿滿、配合牛奶後更勝一籌。

台灣牛肉湯麵

仙草3號

炭培珍珠烏龍茶
-珍珠偏向彈口、與烏龍茶淡味道,十分夾

古早味炸雞
-外皮脆、肉質軟淋、和以前在台灣吃到的古早味一樣。

2021-08-05 23 瀏覽
你妳芋泥白兔糖麻糬吐司台灣甜不辣台式滷水雞扒乾拌麵價錢💲: 48/ $35/ $65好味程度😋: 3.4/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: 3.6/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 3/5-講到台灣人氣台灣嘢,個個都一定係諗起呢間。佢地的白兔糖吐司好有gimmick,吸引唔少人突登去。星期五晚七點幾去到都要等一陣,因為入面空間比較狹窄,已經坐滿晒🤭-❌芋泥白兔糖麻糬吐司🍞講真食過ig個啲爆餡芋泥吐司,都冇抱有好大期望。一來到,嗯,同想像的差不多😌吐司比較薄,用牛油煎過,所以食落有d油膩😕芋泥雖然綿滑,但可見份量只有薄薄一層,令到芋頭味唔出。相反,白兔糖麻糬超大舊,比例上麻麻地🤨 麻糬食落有白兔糖的奶香,味道👌🏻,但個質地好唔煙韌QQ,而係似一舊軟身啲嘅啫喱🥺 最緊要係個吐司唔夠熱,完全影響成個感覺😶‍🌫️ 但讚的係個包裝紙真係好靚,做到好真😍-✅台灣甜不辣。呢到的甜不辣係切成薄條再拎去炸,好似食緊薯條咁😬出面好脆,入面好韌,好好趙🤣 我地揀左限定草莓味,完來係點士多啤梨🍓醬,不過估唔到又幾夾!呢個係幾好食,但如果2個人share小心都會趙到牙鉸軟😛-🆗台式滷水雞扒乾拌麵。雞扒正常,滷水味
你妳
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: 3.6/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 3/5

🆗台式滷水雞扒乾拌麵。雞扒正常,滷水味主要停留係塊皮到,所以如果你唔食皮就會冇咩滷水果味。肉質唔乾☺️乾拌麵其實份量唔多,係用肉燥汁撈。麵條小小粗有咬口,幾中意,但略嫌滷肉汁有啲太肥🤐 配菜仲有溏心蛋、酸菜同木耳等。

ermm小失望🥲吐司你食過ig既真係返唔到轉頭。其他嘢都係一般般。去開荃灣可以試下💛 但唔洗突登來食。
2021-08-04 49 瀏覽
入荃灣入得多,但好少發現荃灣路德圍會有間台灣小台~仲要有我最中意食嘅肉鬆芋泥多士當然急不及待入去試吓啦首先嗌左個滷水雞扒便當,啲鹵肉都幾香~但嫌佢個量唔夠多,中意食鹵肉嘅朋友可能嫌唔夠喉~便當入面仲有啲茄子🍆當蔬菜咁食,醃得都幾入味!但個雞扒嘅分量我覺得就太少了~得4舊仲要每舊都細細舊咁,覺得唔係幾滿足個便當仲包埋個湯,我嗌左蝦捲湯,蝦捲幾好食,都幾煙韌,但個湯除左飲到佢額外加嘅炸蒜之外,都飲唔出佢究竟落左啲咩嘅調味料,飲左一半就無飲啦~嗌左個雞捲小食,呢個都覺得ok嘅,炸得幾脆,但只係油左少少黎到重點啦!嗌左肉鬆芋泥多士!一上菜啲肉鬆同芋泥的確好飽滿!同埋塊多士真係好厚可惜,一食落去,完全食唔到有芋泥味唔講唔知自己真係食緊芋泥除左個量係多之外,但質素就真係唔多掂肉鬆就正常啦,呢啲都係當零食小吃咁~食左一半就無食晒啦完全覺得唔掂….So far, 呢間野好大驚喜!真係差嘅驚喜!唔會再食架啦
當然急不及待入去試吓啦

仲要每舊都細細舊咁,覺得唔係幾滿足

嗌左個雞捲小食,呢個都覺得ok嘅,炸得幾脆,但只係油左少少
黎到重點啦!嗌左肉鬆芋泥多士!
一上菜啲肉鬆同芋泥的確好飽滿!同埋塊多士真係好厚
可惜,一食落去,完全食唔到有芋泥味
唔講唔知自己真係食緊芋泥
除左個量係多之外,但質素就真係唔多掂
肉鬆就正常啦,呢啲都係當零食小吃咁~
食左一半就無食晒啦
完全覺得唔掂….
So far, 呢間野好大驚喜!真係差嘅驚喜!唔會再食架啦

2021-08-03
2021-08-04 20 瀏覽
荃灣一直都係美食天堂,有好多小店都好有特色,好好味。今次見到呢間叫你妳嘅台式小店,長時間都好多人等位,所以我地都好奇試一下。台式厚多士真係好吸睛,我地第一時間俾佢吸引住。紫薯芋泥係perfect 配搭,再加咸蛋黃,一定好好味,可惜咸蛋黃果款已經售罄,唯有退求其次。小店d食物好有特色,好多選擇,除左多士,我不是薯條都好特別,有n種口味,我地揀左咖哩味。厚多士好大份,芋泥紫薯饀料超多,面包外脆內軟,非常好味。薯條其實係蕃薯條,比薯條健康,而且帶一點甜味。加d咖哩味令味道更多層次。主食方面都有好多選擇,牛肉面,肉燥飯都好好味,難怪咁多人排隊。

厚多士好大份,芋泥紫薯饀料超多,面包外脆內軟,非常好味。

2021-08-03 22 瀏覽
每次行荃灣都會望到餐廳排晒隊,難得早兩天在平日放假,咁岩經過又不用排隊,立即進去。大大份肉鬆芋泥吐司,餡料十足肉鬆和芋泥相當飽滿,不會感覺太乾身。台灣甜不辣,我最喜歡的小食,記住它不是薯條,點了細份,五分脆,椒鹽味,條條外脆內嫰,入口煙煙韌韌,必點小食。招牌牛三寶湯麵,裡面有牛筋、牛肋,牛腱,份量十足,重有非常嫰滑的糖心蛋,滿足到極點,但個人覺得湯底濃一點會更佳。太熱天是飲杯蜂密綠茶,大大杯,夠消消暑。

太熱天是飲杯蜂密綠茶,大大杯,夠消消暑。
雖然本身唔係好鐘意紫色 但就鐘意同朋友食好西影靚相 你妳主打以紫色🟪為主調 木系既裝修風格 非常特別 亦成為佢既signature 💜🌟今次係佢未開門前就已經早15分鐘到 點知都有好幾個等緊😂佢既招牌菜同佢隻色一樣😍 就係手作芋泥吐司wo ho~~~💓一上枱 就覺得好吸引 芋泥唔會太甜 好新鮮既感覺 加上肉鬆鹹香既配搭 好加分好滿足🥰再叫左一個滷肉飯🍛加鹽酥雞🐓配花枝丸🐙仲有個糖心蛋🥚滷肉飯同鹽酥雞都不過不失 印象最深刻就係花技丸 香脆外皮加Q彈 不錯不錯👍🏻

今次係佢未開門前就已經早15分鐘到 點知都有好幾個等緊😂

再叫左一個滷肉飯🍛加鹽酥雞🐓配花枝丸🐙仲有個糖心蛋🥚

2021-08-03 12 瀏覽
封關至今,沒有機會到訪台灣吃美食,我和朋友都好想再細味台灣小食。途經荃灣見到"你妳"的店外宣傳品,看見甜不辣就忍不了口要進去吃台灣甜不辣餐配冬瓜茶還是我的最愛,配上酸甜甘梅粉味道是一流。更特別的是可以選擇酥脆度,甜不辣就是要有QQ的口感,所以我覺得3是最好。令人停不了的小食,再配上凍涼都冬瓜茶,仿如置身台灣夜巿。台灣地瓜蕃薯條配芋泥珍珠小芋㘣地瓜蕃薯條外脆內軟,這個組合在台灣未試過,但都不錯。不過我還是鍾情於甜不辣。另一杯餐飲為手作特飲,芋泥珍珠小芋㘣。珍珠和芋圓控必叫,非常足料,但飲完有點飽肚。一流的夜消配撘。另外還叫了一個吐司,是黃金蛋黃肉鬆吐司。咸蛋和肉鬆都是我的至愛,吃了一半吃不下,真的太飽了,唯有帶走。夜巿鹽酥拼盤鹽酥系列是台灣必備的小食,拼盤有鹽酥雞,花枝丸,蝦餅和四季豆。整個拼盤都很好吃,特別欣賞四季豆,軟軟的但又不是煮老了,配啤酒一流,可惜沒有。便當D 炸澎湖花枝丸便當很豐富,有糖心蛋、四粒熱辣辣又彈牙的花枝丸,還有自制酸菜和涼拌蒜香木耳配上乾拌麪。便當不但賣相吸引,味道都很好。仙草4號(荔枝爆珠,布丁)最後還是忍不了口叫了個甜品,有仙草、珍珠、三色芋圓、包餡芋圓,布丁

台灣甜不辣餐配冬瓜茶

台灣地瓜蕃薯條配芋泥珍珠小芋㘣

夜巿鹽酥拼盤

便當D 炸澎湖花枝丸

仙草4號(荔枝爆珠,布丁)

最後還是忍不了口叫了個甜品,有仙草、珍珠、三色芋圓、包餡芋圓,布丁,荔枝爆珠,十分足料。夏天吃仙草感覺一流,荔枝爆珠都是我的至愛,一入口壓下爆出的荔枝汁好好味,芋圓和珍珠都是QQ的。

結帳不用加一,真的是不錯的晚餐選擇
2021-07-06
  • 甜不辣
2021-08-01 21 瀏覽
今日同朋友黎到黃店群立既路德圍覓食,朋友話想食台灣野咁所以就黎左啦好彩我地早少少六點三黎到,餐廳已經滿到得翻一張台,好彩唔洗排隊芋見紫薯($45)個人都幾喜歡佢地呢個手作芋泥吐司雖然成舊野都係澱粉黎既,食落真係覺得好罪惡,但食完之後覺得佢係值得既吐司選用烤過既厚方包,外層脆脆地,本身就已經好食最吸引既係佢個層成10cm厚既芋泥紫薯餡料餡料冇特別調味,淡淡既芋泥紫薯味會隨住你細味既時候慢慢滲出黎,好香又唔會好甜,很不錯:)招牌牛三寶湯麵($75)湯底偏甜,唔鹹,飲埋個湯都唔會覺得渴牛三寶燜得好淋同埋入味台灣甜不辣x地瓜番薯條($42)叫左個大大份有得揀兩款調味料我地揀既椒鹽同埋咖喱味配落d炸物度好夾朋友大讚呢份餐點,話厚切地瓜番薯條好甜、地瓜味好濃好香手作紫芋牛奶(跟餐價$19)紫芋份量唔係講笑,多到一個點,杯野真係好濃紫芋味,真係好抵飲
芋見紫薯($45)
個人都幾喜歡佢地呢個手作芋泥吐司
吐司選用烤過既厚方包,外層脆脆地,本身就已經好食
最吸引既係佢個層成10cm厚既芋泥紫薯餡料
招牌牛三寶湯麵($75)
湯底偏甜,唔鹹,飲埋個湯都唔會覺得渴
牛三寶燜得好淋同埋入味
台灣甜不辣x地瓜番薯條($42)
叫左個大大份有得揀兩款調味料
我地揀既椒鹽同埋咖喱味配落d炸物度好夾
朋友大讚呢份餐點,話厚切地瓜番薯條好甜、地瓜味好濃好香
手作紫芋牛奶(跟餐價$19)
2021-07-07