2021-10-19 385 瀏覽
夜市鹽酥拼盤💰$86😈今次黎到荃灣食街個邊覓食💛就試下台灣野你妳😝我地叫左刺個主食🍱再叫左個夜市鹽酥拼盤🍱佢呢個拼盤四季豆甜不辣花枝丸鹽酥雞🐔佢個鹽酥口味唔算話太重口味但都食到好多粉🙂同埋份量就相對有啲小😣同埋四季豆真係得幾條🍱台式滷水雞扒乾拌麵💰$65😈而朋友仔就叫左台式滷水雞扒乾拌麵🍜朋友仔就話佢個滷水雞扒份量都好大塊🐔同埋佢個滷水汁都好濃味但又唔會過咸😝而佢個乾拌麵撈埋少少滷水汁都唔錯唔會話太乾😈佢仲有隻溏心蛋都好入味🍱台式香腸乾拌麵💰$60😈而我就叫左台式香腸乾拌麵我就稍嫌無咩醬汁令到幸麵既麵質有啲乾😢同埋一凍左就會變左一餅野😣不過佢台式香腸都煎得好香🤔但就有啲普通
夜市鹽酥拼盤
💰$86

🍱台式滷水雞扒乾拌麵
💰$65

🍱台式香腸乾拌麵
💰$60
2021-10-19 201 瀏覽
上年佢地新開個陣係好想試 排晒隊都要去試 啲食物實在太吸引 都叫做食過兩三次 除左個吐司係麻麻地之外 其實食物都好滿意 係初初新開個陣先要等位 之後去食都冇乜人 佢地愈出愈多新既食物 選擇都幾多 早幾日係社交平台見到佢地話荃灣店會係十月二十號結業 就拿拿林去食多次 當日大約夜晚六點半去到餐廳 都坐滿人 但就唔洗等位 門口都一路見到好多人黎買外賣 都聽到話好多野都已經賣晒 我地兩個人叫左一個主食 兩個小食 同埋一個糖水 主食叫左魯肉飯 熱辣辣出煙既 正正常常幾好味 小食叫左個芋泥肉鬆蛋餅 又係熱辣辣 幾大份 有四件 每一件都好足料 芋泥食落甜甜地 仲有肉鬆同蛋 成個配搭好夾 個蛋餅咬落係脆身既 好好味 古早味炸雞卷 同之前一樣咁好食 熱辣辣 塊雞皮咬落去係好脆既 雞肉好嫩好滑 最後 糖水叫左個桂圓紅棗 有仙草 芋圓同埋珍珠 成碗滿 好足料 芋圓同珍珠咬落刂都好煙韌 好好味整體黎講 食物正常 幾好味 價錢合理 可惜既係今日已經係最後一日營業

芋泥肉鬆蛋餅
古早味炸雞卷
桂圓紅棗
芋泥肉鬆蛋餅
桂圓紅棗
2021-10-19 94 瀏覽
平時出街食飯食得多都使唔少錢,但又覺得難得出嚟同朋友見面,都唔想食得太hea,於是朋友就介紹咗我去「你妳」。入到去鋪頭唔大,不過座位都夠寛坐的舒服。魯肉飯賣相雖然平凡,不過滷肉好香入味,最緊要係夠撈飯,兩個人share食都綽綽有餘所以俾個盒呃咗。便當仲會奉送一個湯,就揀咗花枝丸湯,夠彈牙,湯味濃郁,合格!芝士玉米蛋餅都好食,有拉絲效果之餘,加埋爽口粟米粒粒,大大啖咬落去香口好味!朋友一坐低就話台灣香腸一定要食,咁當然都叫咗~其實我本身對臺灣香腸興趣唔大,因為覺得好似臘腸又硬又乾,今次一食真係改變咗我睇法,腸仔有咬口,點埋蒜蓉好惹味!小食拼盤都好豐富,有鹽酥雞,炸蝦捲,炸四季豆同甜不辣,滿足晒我哋兩個咁嘅願望,鹽酥雞夠嫩唔柴口,蝦捲都爽口彈牙,四季豆炸過夠香口,份量嚟講整體係唔錯。最後梗係唔少得臺式特飲,我哋叫咗手作紫芋牛奶同芋泥珍珠小芋圓,紫芋奶嘅芋泥夠軟綿,唔太甜,連埋鮮奶飲落奶滑中帶沙沙感,好香好滑。我嗰杯就係芋泥珍珠小芋圓,珍珠同芋圓煮得夠透,有咬牙,加埋芋泥一軟一韌非常特別,芋泥鮮奶都夠滑,好飲!

入到去鋪頭唔大,不過座位都夠寛坐的舒服。

2021-10-13 66 瀏覽
二次到訪這間人氣芋泥吐司店,幸好2次都不太需要排隊✌🏻2次都吃了芋泥肉鬆吐司,芋頭和肉鬆真的是十分配襯。吐司🍞是烘過的,比較乾但很脆。🥚蛋餅比想像好味道,吃到台灣的味道之餘,材料份量是比台灣更多,很滿足!牛肉麵湯底略嫌不夠濃,牛肉和配料的味道都不太夠味。很可惜這間黃店只是營業至10月20日,以後要到紅磡才可收再買芋泥吐司😿
二次到訪這間人氣芋泥吐司店,幸好2次都不太需要排隊✌🏻

牛肉麵湯底略嫌不夠濃,牛肉和配料的味道都不太夠味。

2021-10-13 61 瀏覽
被呢間鋪粉嫩嘅裝修吸引入去原來係食台式嘢!味道沒有令人失望呢~芋泥白兔糖麻糬包裝好吸睛,好少女,打卡必備~打開內裡都唔簡單,芋泥和麻糬都超多,一啖落去非常滿足芝士玉米蛋餅蛋餅煎到好香脆,上枱時芝士仲有拉絲效果添!玉米甜甜地幾好食,配埋自家醬汁味道一流呀~甜不辣+番薯條雖然係炸物但完全唔油膩,甜不辣煙韌有咬口,番薯條外脆內軟,仲可以自己揀調味粉,超級貼心仙草4號芋圓令人非常驚喜,煙韌帶少少甜味,仲食到少少芋頭或番薯粒,口感更加豐富。仙草清涼解暑,作為飯後甜品一流。加招牌甜品有咬口又香甜,正!
被呢間鋪粉嫩嘅裝修吸引入去
原來係食台式嘢!味道沒有令人失望呢~

芋泥白兔糖麻糬

芝士玉米蛋餅

甜不辣+番薯條

仙草4號
2021-10-11 17 瀏覽
不可去旅行的日子久了,相信也很想念各個地方的美食,想台灣的美食。這個開了木系文青風台式餐廳,一次吃非常多款台灣美吃,台灣夜市美食,有好吃鹽酥雞、蛋餅、仙草芋圓,相當吸引呢!愛吃台灣食物不可錯過~仙草當中有非常多美味甜吃,仙草、三色芋圓、包餡芋圓、紅豆和水晶,芋圓煙韌,又不會太粉,值得一吃。魯肉飯魯肉飯好吃,口感十足,吃法棒棒!芋見紫薯淺紫色的芋泥配上深紫色的紫薯泥,打卡一流!餡料多,一口咬下去,快要溢出來呢~芋泥和紫薯泥味道很好,綿密可口,幼滑濃密,配香脆面包,不錯。一口鹽酥雞便當酥脆外皮搭配鹹香調味,忍不住一口接著一口。豬扒便當便宜的便當裡面,通常會有一塊比臉還要大的巨型豬排,棒~這份經典便當不可錯過,從豬排,到滷汁,這店很台灣感~飲品不同的特色手調飲料,要來喔,實在很棒。

仙草

魯肉飯
魯肉飯好吃,口感十足,吃法棒棒!

芋見紫薯

一口鹽酥雞便當
酥脆外皮搭配鹹香調味,忍不住一口接著一口。

豬扒便當

飲品
不同的特色手調飲料,要來喔,實在很棒。
2021-10-08 23 瀏覽
📍你妳 ,荃灣 Tsuen Wan抵食台式小店⭐️🍚🐷魯肉飯連配菜+ 熱冬瓜茶 $55配茶凍粉絲微辣好開胃👍🏻 溏心蛋 甜甜地。成個魯肉飯超足料唔會太鹹😆 撈晒成個飯岩岩好。唔會出現唔夠汁撈飯嘅情況。跟餐嘅熱冬瓜茶就甜左少少 可以加錢轉其他飯品。台灣甜不辣 配限定草莓味 $35甜不辣有酥脆度選擇。揀左中間五分,即係唔太硬/ 太韌。但咬落有啲細塊嘅甜不辣都會有炸到太硬身嘅情況。 草莓味係灑左啲粉紅色嘅草莓粉調味 唔會太甜。不過下次會㨂返椒鹽粉😂
📍你妳 ,荃灣 Tsuen Wan

抵食台式小店⭐️

🍚🐷魯肉飯連配菜+ 熱冬瓜茶 $55
跟餐嘅熱冬瓜茶就甜左少少 可以加錢轉其他飯品。

台灣甜不辣 配限定草莓味 $35
台灣甜不辣
台灣甜不辣
2021-10-03 58 瀏覽
.呢間荃灣出晒名既台式小店一向都出晒名平靚正尤其係佢既特色期間限定吐司同多種台式甜品午餐有lunch set 牛肉麵 魯肉飯呢啲都有架今次就揀左份台式魯肉飯 有滷水蛋 燙青菜同粟米粒簡簡單單但不失好味 白兔糖麻糬吐司係limited edition啊 味道唔會太甜 包裝紙可愛度爆燈💡好似細個食既白兔糖咁超大份 極度建議同朋友share食🤣入面既芋泥同白兔糖麻糬超多 爆餡😍食落煙煙韌韌 口感十足吐司哄得好香脆 熱辣辣食好味💜.仙草4號有芋圓 珍珠 仙草 荔枝爆珠等等好適合夏天食 味道清新❤️芋圓好足料 口感超煙韌 好正🤤一定要捕住佢地啲吐司下次黎食~
呢間荃灣出晒名既台式小店一向都出晒名平靚正
尤其係佢既特色期間限定吐司同多種台式甜品
午餐有lunch set 牛肉麵 魯肉飯呢啲都有架
今次就揀左份台式魯肉飯 有滷水蛋 燙青菜同粟米粒
簡簡單單但不失好味

吐司哄得好香脆 熱辣辣食好味💜

仙草4號有芋圓 珍珠 仙草 荔枝爆珠等等
好適合夏天食 味道清新❤️芋圓好足料 口感超煙韌 好正🤤
一定要捕住佢地啲吐司下次黎食~
2021-09-20
2021-10-02 47 瀏覽
耐冇出過荃灣,作為半個地膽,每次去親一定至少有餐係到潮下聖🤩店員推介:白兔糖鮮奶麻糬系列🐇望到個包裝,童年回憶翻曬黎吖!!😍😍😍本以為會好甜,所以叫芋泥中和翻但原來白兔糖+鮮奶不但唔會過溜仲會有好濃既奶香味~🍼加上醬爆+微煙韌口感⋯簡直係視覺味覺嗅覺享受吖~🥰🥰🥰台灣甜不辣 X 地瓜蕃薯條🍠店員建議甜不辣揀椒鹽味,地瓜條嘗試草莓味第一次食甜不辣估唔到7分真係幾脆😍地瓜條條條都好粗!冇揸流攤!以為草莓好伏,配地瓜條又出奇地夾😂凍葡萄柚綠茶🍹見之前次次都嗌紫芋牛奶突登叫杯飲葡萄柚綠茶試試唔會太甜,茶味好出,解溜解渴一流!🥰

店員推介:白兔糖鮮奶麻糬系列🐇
望到個包裝,童年回憶翻曬黎吖!!😍😍😍
本以為會好甜,所以叫芋泥中和翻
但原來白兔糖+鮮奶不但唔會過溜
仲會有好濃既奶香味~🍼
加上醬爆+微煙韌口感⋯
簡直係視覺味覺嗅覺享受吖~🥰🥰🥰

台灣甜不辣 X 地瓜蕃薯條🍠
店員建議甜不辣揀椒鹽味,地瓜條嘗試草莓味
第一次食甜不辣估唔到7分真係幾脆😍
地瓜條條條都好粗!冇揸流攤!
以為草莓好伏,配地瓜條又出奇地夾😂

凍葡萄柚綠茶🍹
見之前次次都嗌紫芋牛奶
突登叫杯飲葡萄柚綠茶試試
唔會太甜,茶味好出,解溜解渴一流!🥰
路德圍貴為美食天堂,當然要試多幾間唔同餐廳,今日就約咗朋友去試呢間台式餐廳你妳~呢間餐廳以小清新風格作為裝潢主題,十分舒適。芋泥吐司作為佢地嘅招牌,一定要嗌一份試試~今次同朋友揀咗肉鬆芋泥吐司,一拎上手真係比份吐司辣親手咁款!仲要芋泥同肉鬆多到就嚟要逼爆份吐司,芋泥有淡淡芋頭味,好綿密細緻!肉鬆好鬆化,麵包好明顯有搽牛油烘過脆卜卜,十分出色~不過建議各位朋友仔一人食半份就好啦,因為要留肚試多幾款菜式~主食方面我地揀咗台式滷水雞扒魯肉飯便當,滷水雞扒好厚身,咬落去頗滑身,唔係好鹹味道適中。另外我地都點咗個芝士玉米蛋餅,個蛋餅係酥皮底,煎得非常香脆,中間嘅芝士就嚟爆出嚟咁!再配上佢個少少甜嘅醬汁,真係食唔停,差啲一個人食咗成份!本身仲想試佢地個芋圓,但食完以上嘅野食已經飽到食唔到,唯有下次再同朋友嚟試啦!

呢間餐廳以小清新風格作為裝潢主題,十分舒適。

2021-10-02 30 瀏覽
突然想食台灣野,行過見到呢間好似唔錯就入左去你妳芋泥吐司套餐 $68芋泥肉鬆吐司+ 芋泥肉鬆蛋餅吐司包皮都幾硬同脆,芋泥同肉鬆都幾多,幾足料,可惜整體比較乾。芋泥味唔突出,但好match,如果芋頭味太濃會搶咗肉鬆味,佢啲味道調配得啱啱好,口感又多層次,試得過。芋泥肉鬆蛋餅 $40幾大份,開頭食到蛋餅餅皮既煎味,之後會食到肉鬆味,蛋味,最後係芋泥味,芋泥味到最後會慢慢滲出嚟,味道幾豐富。台灣士林香腸 $38幾好食幾有咬口,好大陣蒜味同蜜糖味,整體幾入味。夜市鹽酥拼盤 $79四季豆:會食到好強鹽酥味,有啲太咸,保留到小小菜既甜味。鹽酥雞:唔錯,炸得幾脆,中上質素蝦卷:不過不失,無乜特別甜不辣:好似食緊年糕,有陣特別嘅面粉味。高雄紅茶牛奶小珍珠 $32啲珍珠好軟爛,無乜咬口,飲唔到奶味,好淡。白桃烏龍茶 $29白桃味都幾出,又飲到茶味,唔錯。仙草。大滿貫 $54仙草底芋泥同仙草match三色圓淨係食到芋圓係芋頭味其他都冇咩味芋圓入面有芋頭粒很煙韌,整體成碗野係口感好豐富。細粒果啲得綠茶味食到有綠茶味,其他味都無咩味,好似咬面粉咁,但好煙韌。口感嚟講做得幾出色。總結,中意食芋頭同芋圓既人必食!
突然想食台灣野,行過見到呢間好似唔錯就入左去

你妳芋泥吐司套餐 $68
芋泥肉鬆吐司+ 芋泥肉鬆蛋餅吐司

芋泥肉鬆蛋餅 $40

台灣士林香腸 $38
幾好食幾有咬口,好大陣蒜味同蜜糖味,整體幾入味。

夜市鹽酥拼盤 $79
四季豆:會食到好強鹽酥味,有啲太咸,保留到小小菜既甜味。
鹽酥雞:唔錯,炸得幾脆,中上質素
蝦卷:不過不失,無乜特別
甜不辣:好似食緊年糕,有陣特別嘅面粉味。

高雄紅茶牛奶小珍珠 $32
啲珍珠好軟爛,無乜咬口,飲唔到奶味,好淡。

白桃烏龍茶 $29
白桃味都幾出,又飲到茶味,唔錯。

仙草。大滿貫 $54
仙草底
芋泥同仙草match
三色圓淨係食到芋圓係芋頭味其他都冇咩味
芋圓入面有芋頭粒很煙韌,整體成碗野係口感好豐富。

總結,中意食芋頭同芋圓既人必食!
2021-10-02 51 瀏覽
路過見到呢間餐廳賣台式野,就一齊同朋友試下。首先點左藥膳排骨湯麵(手工麵條,$78),湯底幾香藥膳味,撈落都有杞子等藥材係湯裡面,排骨正正常常,都煮得幾淋。另外點左個檸檬風味烤雞腿($45),呢個意外有驚喜,熱辣辣上枱,外脆內軟嫩,有少少檸檬酸味唔會太膩,算係個幾得意嘅小食。最後試下肉鬆芋泥吐司($40),吐司有輕輕烘到,表面少脆,芋泥餡少少甜,都算綿滑,肉鬆鹹香,味道正正常常,但勝在份量十足,食落飽肚,如果上枱再熱少少就好啦。
路過見到呢間餐廳賣台式野,就一齊同朋友試下。

藥膳排骨湯麵

檬風味烤雞腿

肉鬆芋泥吐司
2021-01-03
檬風味烤雞腿
2021-10-02 10 瀏覽
荃灣係一個有好多美食嘅地方,今次去咗一間喺地鐵站附近,地點好方便嘅台灣餐廳,雖然你間舖頭唔係好大,但係佢嘅位置安排得坐得唔逼夾,所以都幾適合坐得耐嘅地方,同埋佢嘅裝修都好光鮮,適合留喺度坐多陣。佢嘅餐牌設計得幾有特色,有好多種唔同地道嘅台灣美食裝修都好新潮呢個係蝦捧湯,佢個湯底好濃郁,好有家鄉嘅味道呢個台灣腸又係必點,煎得好香同好入味。當然唔少得要點杯台式特飲,基本上每台客都有叫。我主食叫咗個牛肉麵,唔記得咗影相,但係感覺都OK的。所以整體來講呢間餐廳都唔差

佢嘅餐牌設計得幾有特色,有好多種唔同地道嘅台灣美食

裝修都好新潮

呢個係蝦捧湯,佢個湯底好濃郁,好有家鄉嘅味道

呢個台灣腸又係必點,煎得好香同好入味。

當然唔少得要點杯台式特飲,基本上每台客都有叫。

我主食叫咗個牛肉麵,唔記得咗影相,但係感覺都OK的。

所以整體來講呢間餐廳都唔差
2021-10-02 22 瀏覽
平時行過呢間你妳都見到大排長龍,決定搵一日帶BB嚟,今日一早6點嚟到,唔洗等位,我哋一人叫一個主食,非常滿足。呢到嘅主食都會跟一個前菜,有得揀花枝丸湯、蝦捲湯、魯肉汁青菜,我哋叫咗花枝丸湯同青菜。酥炸雞排便當 $75雞排超多,應該係一開四,炸皮幾特別,唔係鹽酥嗰種,似係吉列,炸皮薄而脆,雞排仲係好嫩滑,唔錯,個飯有埋魯肉,份量都唔少,抵過叫魯肉便當,便當仲有半隻糖心蛋同撈粉絲,好豐富,$75真係好抵食。台灣牛肉麵 $79牛肉麵有五舊牛肉,炆得好入味,夠哂淋,湯底亦都好香濃,啲麵索哂湯,幾正,入面配埋酸痛、紅蘿蔔、半隻糖心蛋,同樣食得好豐富過引。烏龍奶茶小芋圓 $10本身個餐包一杯冬瓜茶,加 $10轉咗烏龍奶茶小芋圓,烏龍味香,芋圓煙銀,相當高汁,好推薦大家嚟試!

炸雞排便當 $75

便當仲有半隻糖心蛋同撈粉絲,好豐富,$75真係好抵食。

台灣牛肉麵 $79

同樣食得好豐富過引。

烏龍奶茶小芋圓 $10

2021-08-20
2021-10-02 23 瀏覽
你妳成日係社交平台見到有人打卡,全因為佢嘅食物賣相夠靚,特別多芋泥食物,粉紫色打卡一流。芋泥肉鬆吐司+芝士玉米蛋餅吐司配蛋餅一set $68,一次過嗌哂兩個邪惡嘅配搭,芋泥肉鬆吐司好把,而且脹卜卜好多料,芋泥淡淡地、肉鬆咸咸地,非常之夾。芝士玉米蛋餅呢個配料係一定好食,蛋餅煎得夠香脆,加埋個醬甜甜地,好好食。魯肉飯便當便當不過不失,呢個唔係用嚟打卡,係俾我填飽個肚,配菜都好豐富,粉絲落咗麻油撈,好惹味,魯肉半肥瘦,餸飯一流。芋泥珍珠小芋圓呢杯野幾正,有齊哂最冇得輸嘅配搭,芋泥好creamy,每啖都係一個正字。仙草2號除咗芋泥,呢到嘅芋圓都幾出色,仙草2號有三色芋圓、小芋圓、紅豆同仙草,芋圓好煙韌,仙草滑溜,口感好豐富,唔錯唔錯。

芋泥肉鬆吐司+芝士玉米蛋餅

魯肉飯便當