2021-05-25 949 瀏覽
「亞萊嘜嘜」 <元朗>อร่อยมาก 阿萊麥麥 係泰文既好好食甘解 💁🏿‍♀️疫情久久未結束 以前3個月就飛一次 好掛住泰國呀 唯有去食個泰菜 雖然唔係超級正宗 但頂下癮真係唔錯選擇其實依間都食過幾次 叫左8個餸 900蚊左右賣埋單 都算可以接受🔸生蝦剌身🦐 🌟夠新鮮 再夾住粒蒜頭 配埋個醬汁真係爽爽爽~🔹特色蒜香包 🍞 $48🌟必叫! 佢係成條攞去浸牛油蒜蓉再拎去焗 聽到都邪惡 食落口又唔會好油 焗到質感鬆軟岩岩好 個口夠曬臭😬🔸燒豬頸肉 🌟都係好好食 size切到岩岩好 一口解決了 🤤 炭燒味都好夠 本身應該有醃左豬頸肉 所以就算唔配任何汁醬都好夠味🔹原個菠蘿海鮮炒飯🍍 $118超大、足料 食到一啖不剩🔸冬蔭公湯大大隻蝦 個湯飲落酸香有味🔹馬拉盞炒通菜 $70
「亞萊嘜嘜」 <元朗>

อร่อยมาก 阿萊麥麥
係泰文既好好食甘解 💁🏿‍♀️

🔸生蝦剌身🦐 🌟
夠新鮮 再夾住粒蒜頭 配埋個醬汁真係爽爽爽~

🔹特色蒜香包 🍞 $48🌟

🔸燒豬頸肉 🌟
都係好好食 size切到岩岩好 一口解決了 🤤

🔹原個菠蘿海鮮炒飯🍍 $118
超大、足料 食到一啖不剩

🔸冬蔭公湯
大大隻蝦 個湯飲落酸香有味

🔹馬拉盞炒通菜 $70

• 特色蒜香包
  • 燒豬頸肉
  • 泰式生蝦
2021-05-25 619 瀏覽
💓放假嚟到元朗搵嘢食 天氣咁熱 見到有間泰國菜感覺都唔錯就入咗去試吓~-大蝦冬陰功湯嗌左小份 都有用小火鍋煲裝住可以俾我哋飲到熱辣辣嘅冬陰功😍大蝦斬件後有四件 蝦肉爽口有鮮甜味湯底仲有好多草菇同埋秀珍菇 正🙌🏻-生菜包同埋黃咖喱牛腩 兩樣都是普普通通連鎖餐廳的水準 冇太特別出眾嘅感覺牛腩不會韌 生菜包的肉碎都是正常味道-泰式豬頸肉炒飯 炒飯粒粒分明 豬頸肉比較細粒兩個人分啱啱好 係預期中嘅味道😂-整體感覺上係泰式家庭快餐店嘅感覺食物味道可以接受的 上菜速度也非常快如果想普通食一餐泰國菜 也是不錯的選擇好味評分😋:3 /5🌟🌟抵食指數🤑:3/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:3 /5🌟🌟價錢💰:人均$150-$200 地址:亞萊嘜嘜 元朗安樂路1-11號明珠樓地下4-5號舖
💓
放假嚟到元朗搵嘢食 天氣咁熱 見到有間泰國菜
感覺都唔錯就入咗去試吓~
大蝦冬陰功湯嗌左小份 都有用小火鍋煲裝住

餐廳環境 🤪:3 /5🌟🌟
價錢💰:人均$150-$200
地址:亞萊嘜嘜 元朗安樂路1-11號明珠樓地下4-5號舖
2021-05-10 613 瀏覽
今日母親節前夕.. 外賣自取要等1.5小時先有得拎😌 大時大節都預左要等但去到拎果陣 餐廳其實都幾得閒😂拎到返屋企路程10分鐘左右.. 天氣咁熱既情況下 食物都已經唔係溫熱最明顯係牛油酥餅.. 已經係變左油浸餅 要自己開爐煎返乾身冬蔭公湯 微酸唔辣配料都多.. 半邊蝦有1.5隻 但唔算爽口無骨鳳爪正常馬拉盞通菜正常牛油雞翼表面已經唔酥 但味道正常如果蒜香味出啲會更好串燒幾好 肉嫩易咬軟殼蟹咖喱份量係大既但軟殼蟹炸粉皮好厚 亦炸得唔脆有啲唔知食緊咩個咖喱杰身到生粉水咁..亦無咖喱味牛油酥餅同蟹都唔能夠點汁黎食要靠匙羹潷起再自己淋係食物上面
但去到拎果陣 餐廳其實都幾得閒😂

拎到返屋企路程10分鐘左右..
天氣咁熱既情況下 食物都已經唔係溫熱

牛油酥餅同蟹都唔能夠點汁黎食
要靠匙羹潷起再自己淋係食物上面

外賣自取
2021-04-05 832 瀏覽
餐廳管理失敗,員工傳菜錯漏百出,員工不是在工作,而是在夢遊。今天午餐是,無骨海南雞金邊粉冬陰功湯底,無特別,普通,不過,加料手指公插入冬陰功湯粉傳菜,員工手指公忍耐力其高。黃咖哩雞飯,是熱的。最精彩炸蝦餅拼越式網春捲,奉上外炸春卷餡料冰凍,完全冰凍,廚藝已達神級。燒豬頸肉,室溫豬頸肉,每片也是硬硬的。凍青檸檬梳打,幸好是凍,凍檸7,汽水機7up。餐廳為了道歉外炸內冰春卷,我們二人,送了一件泰式椰汁糕,一件椰青糕,我們要每人一口。如果沒有味覺和自問忍耐力驚人,可以一試的餐廳。
2021-04-05
$97.5 (午餐)
難得放寬番,諗住同屋企人食番餐好既。d野食冇問題,係服務員態度差左d囉!屋企人最鐘意食咖哩軟殼蟹,咁照menu叫喇。服務員問:咁你要椒鹽定泰式炸?我:下?咖哩都有分?咁椒鹽喇。黎到,得一碟炸左既軟殼蟹...我當堂驚訝左,下?我d咖哩呢?個服務員仲要話係我自己嗌椒鹽......我:我要咖哩蟹,你問我要邊款,2揀1。我真係會知原來一個item寫住有咖哩可以揀個option 變冇咖哩?佢:我同你解釋左ga la wo我:你係解釋有2款,但冇講原來可以冇咖哩岀現囉!之後佢換比我,但一轉身就係度講個客唔岩。心諗,你想話個客真係要係個客面前講?食餐飯都係想開心,但比服務員搞到辣馨哂!
難得放寬番,諗住同屋企人食番餐好既。
d野食冇問題,係服務員態度差左d囉!
屋企人最鐘意食咖哩軟殼蟹,咁照menu叫喇。
服務員問:咁你要椒鹽定泰式炸?
我:下?咖哩都有分?咁椒鹽喇。
黎到,得一碟炸左既軟殼蟹...
我當堂驚訝左,下?我d咖哩呢?
服務員仲要話係我自己嗌椒鹽......
佢:我同你解釋左ga la wo
我:你係解釋有2款,但冇講原來可以冇咖哩岀現囉!

食餐飯都係想開心,但比服務員搞到辣馨哂!
2021-03-01 558 瀏覽
This restaurant is kinda famous. I went there expecting quality Thai food and promising service. The foods are fair but not extremely good. I don’t think it deserves the fame and worth the wait and money. If you are looking for fair Thai food and you are not considering about money, you can pay a visit to their place. Staff are always busy and not being able to serve on time. Overall, this place is fairly good but not worth all the waiting time and high fee. Their salad and curry seafood are quite good but you can also get them in other Thai restaurants with a lower price.
2021-01-21 796 瀏覽
星期日晚 order晚餐,19:15 可以去餐廳拎。19:25去到餐廳,有一堆人已經等左好耐都仲未有得拎,餐廳d職員放到成檯都係外賣盒,唔知係咪唔夠人做,搞到等左好耐都未有,而餐廳仲係度響不斷接緊order. 其實如果唔夠人係咪應該唔好接order住,你地咁樣會令到人地下次唔再叫你地外賣。最後等到20:15都等唔倒決定取消order, 失望。
2020-10-25 1309 瀏覽
今晚約咗老友食飯...佢話想食泰國菜所以就同左佢去元朗橋底嘅亞萊嘜嘜試吓...呢度平時都好多人等位㗎泰式餐廳來講佢哋嘅選擇都算多而且有好多唔同種類嘅小食先來呢個芝士炸蝦丸...有四大個芝士球...外脆內軟裏邊仲有濃濃嘅芝士醬再嚟呢個串燒我哋叫咗四豬兩雞串燒好夠份量...而且好厚肉再嚟一個肉碎生菜包...分量多到食唔晒不過呢個蟹肉芒果炒飯就遜色咗少少...因為蟹肉冇乜味道不過總括來講都尚算合格我都會繼續嚟幫襯
今晚約咗老友食飯...佢話想食泰國菜
不過呢個蟹肉芒果炒飯就遜色咗少少...因為蟹肉冇乜味道
不過總括來講都尚算合格
我都會繼續嚟幫襯

2020-10-04 1043 瀏覽
二個人食既份量,之後再叫多咗個生菜包不過冇影到相。所有嘢加埋好似四百幾蚊啲蟹肉好似比之前多咗不過冇乜蟹肉味,個飯都無味,要另外叫佢比辣椒醬至會豐富返個味道今次淨係叫咗黃咖喱牛肉冇配到農夫包,牛肉係普通滑牛。黃咖喱一啲都唔辣同冇乜特別🤕今次嘅蒜蓉包比較似煎嘅方法製作,唔係炸嘅方法之後加咗個飲品可能食啲嘢太濃味,所以杯野好似冇乜味咁
蟹肉芒果炒飯

黃咖喱牛肉

蒜蓉包

今次嘅蒜蓉包比較似煎嘅方法製作,唔係炸嘅方法

之後加咗個飲品可能食啲嘢太濃味,所以杯野好似冇乜味咁
2020-09-24 586 瀏覽
Unscrupulous restaurant 這餐廳是不道德的營商手法欺騙食客第一次來到這間餐廳!發現這間餐廳實在太差1. 服務員態度欠佳*Impolite and impatient service2. 食物質素沒有水準*Bad quality of the food,Can not accept海鮮沒有鮮味,咖哩沒有咖哩味3. 服務員給了我們沒有點的菜*We didn’t ordered the food, and they didn’t want to change the food for us! Really ridiculous叫服務員前來要求更換她竟然反問我能否不更換勉強要求客人接受不想吃的食物完全超越了我的底線4. 廁所🚽在外面,極之不方便If you want to go to toilet, you need to go outside of the restaurant, Inconvenient design!不會再次光顧此餐廳!unforgettable experience!We will not go to this restaurant again!
Unscrupulous restaurant
這餐廳是不道德的營商手法欺騙食客

第一次來到這間餐廳!
發現這間餐廳實在太差
1. 服務員態度欠佳*

2. 食物質素沒有水準*
Bad quality of the food,
Can not accept
海鮮沒有鮮味,咖哩沒有咖哩味

3. 服務員給了我們沒有點的菜*
We didn’t ordered the food,
服務員前來要求更換
她竟然反問我能否不更換
勉強要求客人接受不想吃的食物
完全超越了我的底線

4. 廁所🚽在外面,極之不方便

不會再次光顧此餐廳!

通菜
2020-09-22 639 瀏覽
突然之間好想食泰菜,呢間近我落車點,所以就入左去。唔洗等,一入去就有位。上菜快,但食物麻麻地。上第一道菜係燒豬頸肉,煙刃,汁唔會太辣。可以話好食。炸蝦餅,大件,脆口,但感覺唔太蝦,可以吧。菠蘿炒飯,外型討好,但面頭既海鮮似白水烚,麻麻地。黃咖哩雞肉,呢個係超級失望,因為雞肉有雪味,入口係想回吐的,咖哩唔香。蒜蓉包,必勝黑係好味過佢。服務係唔打擾你食飯,舉手有人應,咁就算ok啦。因為味道唔好,所以餐飯係貴。
突然之間好想食泰菜,呢間近我落車點,所以就入左去。

唔洗等,一入去就有位。

上菜快,但食物麻麻地。

上第一道菜係燒豬頸肉,煙刃,汁唔會太辣。可以話好食。

炸蝦餅,大件,脆口,但感覺唔太蝦,可以吧。

菠蘿炒飯,外型討好,但面頭既海鮮似白水烚,麻麻地。

蒜蓉包,必勝黑係好味過佢。

服務係唔打擾你食飯,舉手有人應,咁就算ok啦。

因為味道唔好,所以餐飯係貴。

燒豬頸肉
蝦餅
燒豬頸肉
2020-09-13 593 瀏覽
/🔻環境/ 服務 (3.5/5). 除咗日本菜,泰國菜係我地嘅另一favorite🇹🇭 今次試咗一間喺元朗人氣好高嘅泰國餐廳🥢 有卡位,坐得都算舒服,感覺係可以family dinner嘅餐廳🧡-🔻食物/ 飲品 (3.5/5)🍽 泰式肉碎生菜包 HKD80最怕生菜包嘅肉碎煮到乾爭爭,但呢間絕對唔會👍🏻 佢選用咗半肥瘦嘅豬肉,食落仲好juicy🐷 特別一讚嘅係佢俾嘅生菜每一塊大小適中,唔係係有啲size太小完全包唔到肉碎的🥬 而家佢嘅辣味後勁強,如果唔食得辣嘅朋友仔要留意下🌶.🍽 泰式海鮮粉絲沙律 HK62雖然唔係用新鮮嘅海鮮,但係份量都唔少👌🏻 味道唔錯但都係偏辣💥 唔係特別食得辣嘅我基本上食咗呢兩道菜式都已經要不斷飲水💦.🍽 冬陰公明爐蒸魚 HKD168魚嘅肉質本身係無問題的,同出面食到嘅無異✔️ 但因為佢嘅冬陰公湯係另上的,變咗佢好似sauce咁,所以基本上條明爐魚係無味的🍲 就有點扣分!-🔻總結 (7/10)雖然唔係正宗嘅泰國菜,但其實又比某啲喺九龍城自稱係正宗泰國菜嘅餐廳好食✨只係味道有點偏辣,未必所有人可以handle到,大家要有心理準備喔‼️-🔎 詳細資料. 餐廳 : 亞萊嘜嘜
🔻環境/ 服務 (3.5/5)
🔻食物/ 飲品 (3.5/5)
🍽 泰式肉碎生菜包 HKD80

🍽 泰式海鮮粉絲沙律 HK62

🍽 冬陰公明爐蒸魚 HKD168

🔻總結 (7/10)
🔎 詳細資料
. 餐廳 : 亞萊嘜嘜
元朗安樂路1-11號明珠樓地下4-5號舖
. 地區 : #FJ香港 #FJ西鐵線 #FJ元朗
. 菜式 : #FJ泰式 #FJ泰國菜
2020-09-10 631 瀏覽
用外賣平台外賣自取有6折,四樣嘢夾埋$432折實$259.20招牌咖哩軟殼蟹$238分量有三隻軟殼蟹,隻隻都完整,外賣自取關係,返到屋企又乾又硬又凍,希望堂食會好食啲!好在個咖喱汁都好味道,唔辣,偏甜,好多蛋花,有些少蔬菜。亞萊嘜嘜特色蒜香包$58蒜香包好好味呀又香又軟,上次喺屯門幫襯「X泰」同呢一件相比,真係差天共地,阿來嘜嘜蒜香包好味好多糯米釀雞翼$95雞翼脹卜卜,味道就正正常常啦芒果沙冰$41香甜、好飲、夠凍
招牌咖哩軟殼蟹$238
咖喱軟殼蟹
亞萊嘜嘜特色蒜香包$58
蒜香包好好味呀
特色蒜香包
糯米釀雞翼$95
雞翼脹卜卜,味道就正正常常啦
糯米釀雞翼
特色蒜香包
糯米釀雞翼
芒果沙冰
2020-08-18 443 瀏覽
每個星期都起碼會幫襯一至兩次,其中一次通常係周末的午餐。亞萊嘜嘜的食品選擇豐富,但我同家人作為熟客,午餐通常都會點火車頭金邊粉,一款炒飯再加個菜。要留意火車頭個份量都好勁,就算男人食都會幾飽上個星期六午餐時間又同家人去幫襯,見到午餐有個幾吸引的炒河粉,所以就叫來試下,味道真係唔錯而且賣相及份量都好掂。至於晚餐方面,因為屋企人少,所以我地通常會叫半隻海南雞,加個小食例如金柚鮮蝦沙律,加個炒菜就差唔多。唯一要改善下的就係冷氣有時真係唔夠。

2020-08-15
  • 火車頭金邊粉
  • 金柚鮮蝦沙律
  • 無骨海南雞
  • 炸芝士蝦丸
2020-07-25 571 瀏覽
食物有質數,每次一捻唔到唔知食咩,都會去呢間,每一樣餸都有水準,實冇死,最鍾意係佢上菜快,係快得黎又好味,呢頭叫完,嗰頭就上菜了。價錢又合理,啲位都闊落,坐得舒服。

泰式鮮蝦炒金邊粉
冬陰功明爐魚