2022-07-12 325 瀏覽
又到午餐時間, 天氣太熱又唔想出去食, 外賣確實係不錯既選擇。問左同事有咩推介, 建議左呢間餐廳。望望MENU 都有好多選擇, 諗起好耐都無食過青咖哩, 於是就點左個青咖哩雞飯。送餐時間都唔算太耐, 約30分鐘就送到了, 青咖哩唔太辣(唔食辣既朋友都不用擔心), 不過好有一浸棷香味。 雞同飯既份量都好足, 跟飯仲有個免費熱飲可跟, 全餐只係65蚊, 個人覺得非常抵食, 建議推介。
2022-07-08
30 分鐘 (外賣送餐)
2022-06-15 441 瀏覽
家人又想食泰菜,不過今次係外賣平台叫晚餐。元朗總共幫襯過4間泰國餐廳,始終都係比較鐘意食亞萊嘜嘜。炸芝士蝦丸 - 表面夠鬆脆,蝦肉咬落有口感金柚鮮蝦沙律 - 金柚雖然唔係幾甜,不過一舊舊咁咬都幾好味泰式肉碎生菜包 - 肉碎唔會太辣,家人唔食得辣都食到,而且份量都算多,有時食晒生菜都仲有肉馬拉盞炒椰菜苗 - OK泰式乾炒牛河 - 好味,又唔會好多油香芒黑白檽米飯 - 甜品美味,今次芒果亦都好味整體各道菜的味道及份量都令人滿意,。

炸芝士蝦丸 - 表面夠鬆脆,蝦肉咬落有口感
金柚鮮蝦沙律 - 金柚雖然唔係幾甜,不過一舊舊咁咬都幾好味
馬拉盞炒椰菜苗 - OK
泰式乾炒牛河 - 好味,又唔會好多油
香芒黑白檽米飯 - 甜品美味,今次芒果亦都好味

整體各道菜的味道及份量都令人滿意,。
2022-06-15
  • 泰式肉碎生菜包
  • 金柚鮮蝦沙律
  • 香芒黑白糯米飯
  • 炸芝士蝦丸
2022-06-13 240 瀏覽
放假諗住叫外賣,但由落單到拎到個外賣要成一個鐘頭44分鐘先拎到。知道星期日通常都多人出街食或者叫外賣,明白餐廳會比較忙,所以6點就打電話去叫外賣,同職員溝通好7:15拎。點知去到餐廳,個侍應搵張單搵咗好耐,原來都無幫我落單,但就同我講話客人多,要等耐多一陣。但係我見到收據上寫開單時間係7:08😡😡😡😡😡,最後等到7:44先拎到外賣。其實直接講落漏張單真係無問題,唔需要講人多呀,忙呀,所以要等得耐啲咁嘅藉口。

64 分鐘 (外賣自取)
2022-05-16 371 瀏覽
剛入到元朗又路經過阿萊,所以就速成這一餐泰式晚餐!自助落單呢非常好方便!環境:都算舒服...可能我哋坐sofa 卡位服務: 員工都勤快價錢: 略偏貴食物:大蝦柚子沙律: 食材全部新鮮,但柚子唔甜,個汁唔夠味小食拼盤:每款都有兩至三件,蝦餅最好味串燒: 勁推😋👍🏻👍🏻姐姐手勢好得,燒完D肉一D都唔嚡口,仲好嫩滑鹹肉炒椰菜苗: 都好大碟,鹹肉好似唔使錢咁,著咗有一半係佢😅大蝦炒金邊粉:賣相好靚,但味道一般甜品:椰汁糕拼千層糕...椰汁糕正常但千層糕非常淋,完全冇咬口原來太多泰菜了..所以未必會再encore
剛入到元朗又路經過阿萊,所以就速成這一餐泰式晚餐!
自助落單呢非常好方便!
環境:都算舒服...可能我哋坐sofa 卡位
服務: 員工都勤快
價錢: 略偏貴
食物:
大蝦柚子沙律: 食材全部新鮮,但柚子唔甜,個汁唔夠味
小食拼盤:每款都有兩至三件,蝦餅最好味
大蝦炒金邊粉:賣相好靚,但味道一般
原來太多泰菜了..所以未必會再encore
  • 串燒
2022-05-15 243 瀏覽
話說有親戚最近搬入來元朗住,適逢尋日大家就到時間一齊食午飯,就介紹亞萊嘜嘜,一行4人大約下午2點到達餐廳。相對於平時的周末,餐廳的食客較少,可能疫情舒緩後有較多的選擇。親戚各自叫咗咗同的食物,而我同家人就當然叫番我地平時的喜好啦。先講親戚的豬頸肉冬陰功湯檬,個湯好味,豬頸肉亦整得好食。雞扒春卷撈檬就一般OK,並無特別驚喜。親戚第一次見到家人叫個火車頭冬陰功金邊粉個賣相都話個portion好大,可能會食唔晒。食物的味道及質素保持,好味!本身我叫的係乾炒牛河,不過職員落錯咗豬肉河,唔緊要啦,一樣都係咁美味,不過提提幫襯的街坊,亞萊嘜嘜職員有時真係會落錯,最好落完order就即時對番!

先講親戚的豬頸肉冬陰功湯檬,個湯好味,豬頸肉亦整得好食。
雞扒春卷撈檬就一般OK,並無特別驚喜。

豬頸肉冬陰功湯檬粉
豬頸肉冬陰功湯檬粉
火車頭冬陰功金邊粉
乾炒豬肉河
  • 豬頸肉冬陰功湯檬
今日星期六要返半日,放工時已經2點幾,即時問家人午餐有咩打算。家人話都有段時間無食過亞萊嘜嘜,記得早排第五波最嚴重的時候,呢間餐廳都暫停營業咗超過一個月,每次經過餐廳外面都希望佢地快啲開番!好彩後來終於都恢復營業。搭MTR途中就先打去落外賣自取,落車車站行到去就即時攞得!午餐無論外賣或堂食通常都好快出餐,反而如果晚市就要有啲心理準備要等。午餐幫襯亞萊嘜嘜通常都係簡單,家人今次叫咗火車頭冬陰功金邊粉,我就叫咗乾炒牛河,再加個飛天通菜。全部食物無論份量,味道及質量均保持,價錢亦都尚算大眾化。順帶一提,佢地的無骨海南雞,炸芝士蝦丸,肉碎生菜包都美味,有機會可以試下!

2022-05-07
  • 火車頭冬陰功金邊粉
  • 乾炒牛肉河
2022-04-16 330 瀏覽
上星期日去左元朗亞萊唛唛買外賣、見到外賣有8折、好似好抵、雖然未食过、試下無妨🤤上網睇到啲人介紹的相片好似好正、於是我哋叫咗特色蒜蓉包、泰式鮮蝦炒金邊粉、燒豬頸肉、泰色炒飯同南瓜粟米餅😜等咗十分鐘啲食物就ready咗、即時拎走返屋企開餐、打開食物盒、香噴噴熱辣辣聞到都流口水😋見到個蒜蓉包切到好似一條條黃金好靚、食落好大陣椰香味、真係好好食👍炭燒味豬頸肉、肉質嫩滑好味、泰式鮮蝦炒金邊粉有四隻蝦都好新鮮同比較大隻、味道都唔錯、至於泰色炒飯、正正常常、不过就比較油膩、最後南瓜粟米餅、質感脆脆、好特別、原來南瓜加粟米系甘夾喎🙄仲有最後嗰個紅咖哩雞、好味得滯爭啲漏咗添🤣總括嚟講每一款嘅食物我都係好鍾意食、放寬晚肆堂食時一定去餐廳擦番歺先。
2022-04-10
10 分鐘 (外賣自取)
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 特色蒜香包
  • 燒豬頸肉
2022-02-20 327 瀏覽
而家6點後禁堂食,有日過咗6點行過門口見餐牌有二人餐,諗住買返去同老婆食,入到去收銀個女人態度又唔係咁好,又話星期六日冇set,抗疫set乜set都冇,要散叫,咁咪散叫,等咗好耐先冇得拎都算,响等待期間睇送外賣果隻熊貓睇下附近其實有咩食,見到aloymakmak咩set都有得叫,仲65折。比漏咗雞醬呀😫食物正常嫁,叫咗個小食拼盤、炒金邊粉同一個菜。小食拼盤唔知點解好多炸南瓜,荷葉包雞就得單丁一隻,不過味道正常。

比漏咗雞醬呀😫

外賣自取
下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 青咖哩豬肉片配飯(午市套餐)青咖哩汁既甜味同辣味都好温和 材料比得超足 入面除左有約10塊大片又滑身既豬肉片外🐷仲有茄子 南瓜 蘆筍 車厘茄等🥰🥰呢個送飯一流👍🏻 特色蒜蓉包(跟餐加35蚊)味道同造型都有別於一般既蒜蓉包 長條型 每個切面都金黃金黃 牛油味道較重🧈外脆內軟 麵包仲可以拉絲 可同咖哩汁一齊食🙋🏻‍♂️👍🏻 飛天炒通菜(跟餐加35蚊)呢個價錢 份量算比得好足 通菜每條都入味 而且用既都係嫩通菜 值得加錢食➕注意事項⚠️- 餐廳有兩層 地方算大 座位亦闊落🍽- 午市套餐每日供應 但閒日只供應到3點 假期供應到4點🗓
下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 青咖哩豬肉片配飯(午市套餐)
👍🏻 特色蒜蓉包(跟餐加35蚊)
👍🏻 飛天炒通菜(跟餐加35蚊)

注意事項⚠️
- 餐廳有兩層 地方算大 座位亦闊落🍽
- 午市套餐每日供應 但閒日只供應到3點 假期供應到4點🗓

2021-12-12 331 瀏覽
今日經過附近,決定去呢度食飯餐廳都好多人,但因為有兩層好大所以都唔使等位😋👍🏽我叫咗一個河南雞飯($56)加杯凍檸茶都係加兩蚊而朋友就叫咗碗鴨肉河($57)好好味😋好快清晒
今日經過附近,決定去呢度食飯
餐廳都好多人,但因為有兩層好大
所以都唔使等位😋👍🏽
海南雞飯

我叫咗一個河南雞飯($56)
加杯凍檸茶都係加兩蚊
鴨肉河
而朋友就叫咗碗鴨肉河($57)
好好味😋好快清晒
海南雞飯
鴨肉河
This is quite popular in the internet, and we walk in there and almost all make a reservation sadly, but we are so lucky no need to wait at all haa, we catchend up one table left yaya, We wanted to try the signature toasts and dip with curry soup but all curry dishes are spicy here sadlyMixed Satays is must have item in thai dishes haa, chicken and pork satays are both well cooked, just feel a bit better for chicken one haa, seem even tender and the sauce is good with some chopped peanut which i

Mixed Satays is must have item in thai dishes haa, chicken and pork satays are both well cooked, just feel a bit better for chicken one haa, seem even tender and the sauce is good with some chopped peanut which is good taste ha
Mixed Satays (pork and chicken)
Fried Rice with Crab meats and mango seem not hot enough
(even its warm), the taste will be better if firing even hotter, mango is sweet and fried rice tastes so thai and good but the crab meat having light flavor, taste not strong
Pad Thai with Shrimps having good sweet sour flavor and three large shrimps well fried with lovely seasoning
, i like the egg covering on the top, make it look even yummy haa
, having some sliced porks insides the noodles, again hotter will be good
Pad Thai
insides:
menu:
The staffs are nice and helpful, having relatively nice food with reasonable price, not a bad choice if you wanna have some thai haa
Pad Thai
今日放假同家人決定午餐再幫襯亞萊嘜嘜,家人叫咗火車頭冬陰功湯底,我就叫咗泰式乾炒牛河,另外再加咗個飛天通菜。食物方面,幫襯咗都超過6年,基本上食物質素,味道及份量方面都可以保持到。由於餐廳於元朗區都算有名氣,所以大家都要有心理準備,周末或假期可能要等耐啲。店員方面,就以今日為例,首先個飛天通菜漏咗落,我地即時提番,第二個火車頭唔知點解會轉咗河粉,我地並無要求過。其實呢間的店員都轉得較密,同埋都較多出現落錯單的情況。過往識得的較有經驗同事亦唔多,希望餐廳管理層可以穩定員工方面,以提升整體的服務。

2021-11-11
2021-09-02 631 瀏覽
今日午餐選擇咗食亞萊嘜嘜泰國菜😍一嚟午餐唔貴,二來味道唔錯我同男朋友分別嗌左個海南雞拼泰式豬脾飯,男朋友嗌左個咖喱雞飯~首先講下海南雞拼泰式豬脾飯:泰式豬脾:我個人其實麻麻地食豬🐖但不得不說佢個泰式豬脾飯有比到我驚喜!豬脾煮到好淋唔會咬唔開,又夠入味。就咁食可能會有啲膩,但係配上佢個酸醬就好開胃海南雞:雞肉就普通啦,唔算太滑飯:係油飯嚟,可惜水落多咗食落唔夠口感咖喱雞飯:咖喱幾香而且好重花生味😂感覺似係食咁串燒,雞肉份量都多整體來講都唔錯😋😋😋
今日午餐選擇咗食亞萊嘜嘜泰國菜😍一嚟午餐唔貴,二來味道唔錯

首先講下海南雞拼泰式豬脾飯:

泰式豬脾:

海南雞:
雞肉就普通啦,唔算太滑

飯:
係油飯嚟,可惜水落多咗食落唔夠口感

咖喱雞飯:
咖喱幾香而且好重花生味😂感覺似係食咁串燒,雞肉份量都多

整體來講都唔錯😋😋😋
2021-08-27 365 瀏覽
無骨海南雞飯雞皮有光澤但食落又唔會過份油膩,雞肉非常軟滑,厚薄適中,油飯粒粒分明,有泰式酸辣汁同姜蔥,不過呢隻泰式辣汁好野味,配雞同飯都好岩,唔食得辣既都可以試試!泰式炒河炒河有鑊氣,條條分明,且醬料夠惹味;牛肉很新鮮,肉嫩多汁有牛味,令炒河的味道更豐富,而且數量也不少!食得好飽!人均: $50 - $100抵食: 💰💰💰💰💰味道: 😋😋😋😋😋服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️環境: 😉😉😉😉

泰式炒河

人均: $50 - $100
抵食: 💰💰💰💰💰
味道: 😋😋😋😋😋
服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
環境: 😉😉😉😉
2021-08-26
亞萊嘜嘜=美味, 好美味? 既然喺屋企附近,星期六就去左試一試!七點幾左右唔洗等位直接入得,入面環境都闊落,有成2層!兩個人食得唔多,叫左幾個小食加個飯,埋單$490左右。🌴亞萊嘜嘜特色蒜香包 $48評分:★★★★★十分推介,一上枱已經見到金黃色長條形金磚,井字形排列一共有6件,蒜香包食眼見都知6面沾滿哂牛油,未食已聞到陣陣蒜香味道!食落熱辣辣,麵包一絲絲,香脆得黎牛油同蒜香味道岩岩好!推介大家一定要叫這個小食!🌴泰式酸辣鳳爪 $75評分:★★☆☆☆相比蒜香包,鳳爪可話係失望。食落鳳爪唔入味,只係食得出面好表層既酸辣味道,食落入面係冇咩味,唔知係醃唔夠時間定點。同埋一碟入面唔知點解有D好碎嘅鳳爪。🌴🇹🇭串燒拼盤(豬、雞各3串) $89/6串評分:★★★☆☆即叫即燒,上枱都係熱既,有做到濃濃地邊效果,食落雞同豬都唔會好韌OR 好鞋口,但雞明顯食落滑身小小,但又唔會係Juicy。不過個醬汁就真係有D失色,食落唔夠香濃,只係得淡淡嘅花生味道,可以話係敗筆之處。🌴無骨海南雞飯 $65評分:★★★★☆海南雞食落真係有雞味,雖然未做到話好滑身,但整體上都唔錯。個油飯不過不失,唔係個隻好香雞湯雞油香

亞萊嘜嘜特色蒜香包
🌴亞萊嘜嘜特色蒜香包 $48
評分:★★★★★

泰式酸辣鳳爪
🌴泰式酸辣鳳爪 $75
評分:★★☆☆☆

串燒拼盤(豬、雞各3串)
🌴🇹🇭串燒拼盤(豬、雞各3串) $89/6串
評分:★★★☆☆

🌴無骨海南雞飯 $65
評分:★★★★☆
海南雞食落真係有雞味,雖然未做到話好滑身,但整體上都唔錯。個油飯不過不失,唔係個隻好香雞湯雞油香茅煮嘅飯,但食落都有咬口。

泰式鹽燒烏頭
🌴泰式鹽燒烏頭 $168
評分:★★★★☆
好大碟,成條烏頭原條上,魚嘅表面有用鹽醃製,烏頭入面放左香茅、青檸等等去去除烏頭原身帶有嘅泥、青味。整開層皮入面嘅魚肉都仲係好嫩滑唔會鞋口,燒得剛剛好,即使唔點泰式酸辣汁,都食到帶有咸味,近香茅、青檸醃料位置仲好香添!點埋泰式酸辣汁就更開胃!成條魚又大條多肉,認真抵食!

🌟總括:特別推薦蒜香包、泰式鹽燒烏頭呢兩道菜式!野食OK,如果繁忙時間唔洗排隊嘅話可以一試!
亞萊嘜嘜特色蒜香包
泰式鹽燒烏頭