x88tony9080

x88tony9080

鐘意同家人試下唔同的餐廳,希望透過Openrice同大家分享食的情報,亦可以從其他食家中得到啟發!
訊息
正顯示第 110 篇(共 234 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
肉眼牛扒配龍蝦尾
蟹肉意大利飯
2024-03-16
紀念日
是次消費
每人約$500 (晚餐)
MAR 24

今年的周年紀念晚餐決定試下位於元朗富達廣場的Chef's Stage Kitchen。 訂枱及上網揾menu遇到小小問題,FB揾唔到menu,打去訂位問原來IG有full set menu。但無論於FB或IG查詢,都係無回覆,呢方面相信餐廳係可以做得更加好。 至於晚餐當晚,整體的體驗係滿意的,我地點咗個2人餐,然後再加咗個藍青口頭盤,主菜方面就upgrade要12oz US ribeye。 黑松露磨菇湯都算香濃 煎帶子煙三文魚OK 藍青口肉質較細,味道OK Main course: Ribeye要medium well, 肉質都算夠嫩,12oz份量滿足 Main course...
生炒骨
楊州炒飯
椒鹽賴尿蝦
蜜汁燒蠔
2024-01-27
是次消費
每人約$330 (晚餐)
JAN 24

今次自己係第二次幫襯海景,當然其他長輩過往已經幫襯過好多次。 過往入流浮山長輩通常會選擇另一間,不過呢排長輩偏向想食海景。 一行12人,食材方面,魚,龍蝦,蟹,瀬尿蝦及蝦係自帶外,其餘於酒樓直接點。 本身自己對海鮮一般,而根據眾人的意見,食物美味,份量都算合理。 龍蝦3隻,12人分享都尚算足夠。 瀬尿蝦雖然並唔係大隻,但十分新鮮。 今次的金蠔好大隻,好味。 唯獨是蟹的質素一般,新鮮程度麻麻。 值得一提,非海鮮類食物的品質,例如生炒骨,炒飯亦屬滿意。 服務方面今次較為OK。 價錢方面,12...
2024-01-20
是次消費
每人約$130 (下午茶)
JAN 24

星期六下午4點同太太及BB幫襯,雖然並非繁忙時間,但餐廳都係擠迫。 太太食魚介豚肉拉麵,我食石燒牛油玉子豚角飯,另外再加玉子,煎餃子,及2件炸雞。 拉麵的麵質一般,較淋及稍欠彈性。麵湯唔會太咸,都算夠香。拉麵並非風雲丸的主打,較為一般。 我的玉子豚角飯,一來份量較少,對於男士來講應該唔夠。豚角亦只約有4 - 5件,份量方面可以豐富啲。 其餘餃子太淋,口感普通。 炸雞同樣太淋,如果可以質感脆啲會較好。 職員服務方面OK,主動幫我地安置BB車。 環境真係太迫,下次帶BB要揾空間多啲嘅
瑤柱蛋白炒飯
陳村粉焗龍蝦煲
招牌蜜汁叉燒
2024-01-20
是次消費
每人約$360 (晚餐)
JAN 24

今晚同太太幾位朋友晚飯,慶祝生日。 朋友選擇粵軒,坦白講,平時真係好少幫襯。7點到達時基本上已經full house, 雖然係星期六,但今時今日未必可以有好多餐廳可以做到。 陳村粉焗龍蝦煲,色香味俱全。 蜜汁叉燒,半肥瘦,肉質鬆軟而有口感。 椒鹽焗肉排,較為一般,肉質相對較韌。 竹笙上素,蔬菜的比例可以多啲。 瑤柱蛋白炒飯,炒得好香,瑤柱的香味出晒來,如果可以少啲油就好。 壽包如果可以大隻啲就好。 免費的陳皮紅豆沙都绝不馬虎。 如果菜色的份量可以略為增加少許,賣相及性價比會更好。 職員的服務主動殷勤...
2024-01-13
是次消費
每人約$400 (晚餐)
JAN 24

今次的百日晚宴,合共有5圍,食品方面整體其實不錯,唯獨炆伊麵過咸,有啲可惜。 場地環境都算滿意,雖然空間並唔算太大,但勝在擺到5圍後仲放到6枱麻雀。 服務整體不過不失,負責的幾位職員都算有禮。 不過,我地本身係每圍額外加多1人份量,但到第三度菜發覺並無加到份量,即時向職員反映後,廚房亦即刻改番。 另一方面,我地有啲特別要求 (例如要一張放蛋糕枱 / 想安排開席前切蛋糕),回應或行動就較為慢。 整體如果以晚宴的評分,我認為係合格。
Iberico叉燒蛋飯
苦瓜炒蛋豚肉
2024-01-06
是次消費
每人約$180 (下午茶)
JAN 24

午飯時間,同老婆,姨姐及老婆的好友於中環食飯。 姨姐於中環返工,所以由佢提議食Kikusan。 初時見到個餐廳名,仲以為係日式餐廳,後來見到menu先知原來係中菜crossover日本菜。 位於中環Landmark內,價錢就預咗會較為高,不過Kikusan的CP值確實係高,收費合理及滿意。 食物方面,無論前菜及主菜都好好味,份量亦夠。 當中以苦瓜炒豚肉,Iberico叉燒蛋飯,炒椰菜花較為特別。 服務OK但並無特別。 環境舒適,空間足夠。
2023-12-10
是次消費
每人約$80 (午餐)
DEC 23

平時入流浮山通常都係食海鮮,今日舅仔話帶路入來飲茶。 原來皇庭的位置係較為自成一角,有別於其他海鮮酒家。 酒樓外面有足夠的泊車位,對駕車人士好方便。 由於有差唔多10個人,酒樓安排我地到較僻靜的位置。 食物方面,點心的選擇,味道及份量都算唔錯。 雖然並無個別一款食品特別吸引,不過整體都滿意。 服務方面,啲姨姨都好helpful,留意到我地有需要幫手都主動。 環境舒適,枱與枱之間都有足夠的空間。唔嫌太遠都算係一個飲茶的好地方。
2023-12-20
是次消費
每人約$400 (晚餐)
DEC 23

今晚一家三口加埋姨姐到尖東欣賞燈飾,順道食埋晚飯再返屋企。 現時夜晚大約9點要揾餐廳其實唔係咁容易,因好多餐廳都定於10點關門,即last order或早於9點截單。 最後我地揾到位於尖東海邊的Namo Avant,如果坐露天座位可以欣賞維港夜景。 職員雖然大部分外藉,但相信居港已有不短時間,所以廣東話絕對無問題,整體helpful. 食物質素滿意,份量係較為小,所以可能要點多幾款。 價錢方面,當考慮到餐廳地理,食物品質等,都算合理。
泰式乾炒肉片河粉
2023-10-07
是次消費
每人約$80 (午餐)
OCT 23

都有一段時間無幫襯過芭堤雅。 今日放半日,坐車返元朗途中就已經用外賣平台落定order自取。 到達後喺正門問職員,門口的姨姨叫我行過去後門嗰邊度,感覺唔係咁好。反而入到去另一位後生的就好好多,挽回唔少分數。 泰國船河配海南雞 雞的份量都幾多,個湯亦唔算太咸,河粉OK,烹調得啱啱好。 泰式乾炒肉片河粉 打開的時候,仲以為份量好似唔夠,食落都啱啱好。 河粉的口感唔錯,肉片厚度適中。 馬拉盞炒通菜OK 整體食物美味,份量亦算滿意。
網餃子
平和醬油拉麵
平和黑蒜油拉麵
2023-10-02
是次消費
每人約$140 (午餐)
OCT 23

今日放工約咗老婆於尖沙咀會合lunch。 其實10月黃金週喺尖沙咀要揾個地方,舒舒服服食嘢絕對唔容易。 俾我喺Google Map揾到平和拉麵,趁老婆未到有時間行過去睇下。雖然麵家地方唔大,但環境舒服,就決定幫襯支持下! 老婆叫咗黑蒜油赤味噌拉麵,麵湯香味濃郁。 我就叫咗醬油拉麵,試一啖湯都算幾清香,我另外追加一份麵後上。 小食網餃子口感唔錯,香味撲鼻。 炒筍的醬汁幾啱我口味。 小店人手唔多,服務方面亦算用心。 我地於非午餐繁忙時間幫襯,食到中途係滿座。 小店要加油💪💪
Top