雖然疫情關係無咗晚市,但係就黎農曆新年都想同屋企人食返餐好嘅😝所以今日我地搵食就搵到黎尖東一間日式鐵板燒,疫情期間午市可以食埋晚市套餐,仲有七折優惠架😍餐廳仲有螢幕天燈,可以叫員工比部iPad你寫字上去,用黎慶祝生日或者特別日子就岩哂😆 我地都寫咗好多個黎玩😂😂講到要食返餐好嘅,所以我地就叫咗個➡️"龍蝦鐵板燒套餐"🦞套餐包括有沙津、蒸蛋、澳洲龍蝦、清酒煮蜆、鵝肝多士、日本A5和牛厚燒、櫻花蝦炒飯、炒野菜、味噌湯、甜品,夠哂豐富😆首先黎嘅係➡️"麻醬沙津",上面都有兩隻蝦唔失禮架😄再黎就見到師父係鐵板上面即場➡️"蒸蛋",再係上面加上魚子醬,好睇又好食😎黎到重點嘅➡️"龍蝦",準備材料嘅時候佢仲識郁架😲 夠哂新鮮👍🏻 拉到最後睇到佢趕住去投胎😂食落去肉質結實但非常彈牙,加埋用咗蝦膏牛油整嘅醬汁一齊煎夠哂惹味👍🏻值得一試➡️"清酒煮蜆",肉質都好嫩,雖然仲有少量沙,但清酒仲加左蔥同菊花,食落好清甜 (某豬差d當湯飲埋🤣🤣)之後黎到➡️"鵝肝多士",睇住師父將牛油燒溶比塊多士慢慢吸收真係幾吸引😋😋 將煎到金黃色嘅鵝肝同酸酸甜甜嘅蘿白蓉放上多士,入口即溶又唔會太油膩,相當唔錯😝黎到最期待嘅➡️"厚燒A5和

講到要食返餐好嘅,所以我地就叫咗個➡️"龍蝦鐵板燒套餐"🦞

首先黎嘅係➡️"麻醬沙津",上面都有兩隻蝦唔失禮架😄

蒸蛋

清酒煮蜆

鵝肝多士

黎到最期待嘅➡️"厚燒A5和牛"🤩 雖然有少少過熟,如果岩岩5成就真係完美,但咬落都仲係好淋,油脂係口入面慢慢散開,牛味好香,
仲有炒過羽衣金藍,去咗陣草青味,但又可以令到整體口感無咁油膩,好有心思👍🏻加埋日式芥末同炸蒜片都好夾,有多重口味😎
厚燒A5和牛

到➡️"櫻花蝦炒飯",同一般燒板燒差唔多,但係最後師父會係炒飯上面加上一隻岩岩煎熟,仲要脆邊嘅日本蛋,將香濃嘅蛋黃同炒飯混和,真係差d碗都食埋😍
櫻花蝦炒飯

連住炒飯,店員仲會上埋➡️”味噌湯”,同時師父會準備”炒野菜”消消滯👍🏻

最後到➡️"甜品",有咖啡同雪糕可以選擇,綠茶雪糕奶味同綠茶味岩岩好,食落好幼滑,食完成餐晚好滿足呀!☺️

🔸龍蝦鐵板燒套餐 ($1190/ 位, 現時晚市套餐有7折)

❗️不定期Giveaway及更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/
2022-01-16
蒸蛋