2021-02-23 145 瀏覽
大圍近年開咗唔少café小店,眾多選擇之中,呢間Platform喺區內或區外都頗有討論度。位於略為隱蔽嘅田心村內,唔熟路嘅話都要花啲時間搵一搵。舖頭位置低調,但門面設計裝修就十分有特色。玻璃門門框油上湖水藍色,門前有幾張枱櫈供作露天茶座,加上地下鋪咗木地板,望落十分寫意。當日我同朋友諗住去食個late lunch,下午三點幾去到,唔需要等位就可以入座。餐廳內大概容納到20-23人,如果坐滿都可能會有少少迫夾。呢個時間舖頭只有兩三檯客,靜靜地正適合我同朋友傾吓計。呢度嘅裝修行簡約風,但擺設就好有心思,周圍放咗啲綠色盆栽、相架同小擺設。燈光柔和,下午仲有啲自然光曬入嚟。餐廳用嘅係木枱,整體呈暖色系感覺好溫馨好cozy。餐廳menu簡潔易睇,我同我朋友叫咗個pulled pork同埋the new yorker嚟share。嘢飲方面我嗌咗熱檸檬薑蘋果果茶,我朋友就揀咗杯熱latte。嘢食嚟到我真係嘩咗一聲,個pulled pork啲青蘋果絲多到就嚟跌落嚟😂呢兩道菜都各跟一個bagel,我哋揀咗cheese bagel配個pulled pork。呢度嘅自家製bagel係招牌嚟,烘熱咗暖暖地有啲

餐廳menu簡潔易睇,我同我朋友叫咗個pulled pork同埋the new yorker嚟share。嘢飲方面我嗌咗熱檸檬薑蘋果果茶,我朋友就揀咗杯熱latte。嘢食嚟到我真係嘩咗一聲,個pulled pork啲青蘋果絲多到就嚟跌落嚟😂呢兩道菜都各跟一個bagel,我哋揀咗cheese bagel配個pulled pork。呢度嘅自家製bagel係招牌嚟,烘熱咗暖暖地有啲脆口,個cheese bagel芝士味唔算突出,勝在口感煙煙韌韌又唔乾。個pulled pork味道夠濃但唔會過鹹,豬肉手撕後質地軟熟唔柴,加上酸酸甜甜嘅青蘋果絲,味道層次豐富。唯一敗筆係上面塊芝士脆片煎得太厚身,完全唔稱得上係脆片,感覺上好似一塊溶咗嘅芝士擺到乾咗,咬落好硬身。除咗過多蘋果絲同埋芝士脆片太厚身之外,呢兩道菜都有一個問題,就係旁邊嘅沙律太多😂😂😂(牙腩我真係好怕食生嘅菜🤣),但調味就只有上面灑嘅少少芝士粉,就咁食生嘅菜(我)真係難以下嚥,可以考慮俾返啲橄欖油同黑醋,又或者係麻醬啲沙律菜。

至於個插着把刀嘅the new yorker入面就好多料,有煙燻牛肉、煙肉、焦糖洋蔥、青瓜同蕃茄,再加上一大pat蜜糖芥末籽醬配原味bagel。唔知係咪底下嘅食材重水份,底嗰塊bagel有啲soggy,影響咗整體bagel嘅口感。所有食材夾埋一齊食,煙肉嘅味搶先出咗嚟,蜜糖芥末籽醬同焦糖洋蔥嘅味亦都突出,反而煙燻牛肉嘅味道就唔太明顯,有啲浪費。大部分食材味道都比較濃,但配埋青瓜同蕃茄有一種減膩嘅效果,食落整體感覺都算和諧。反而兩杯嘢飲就平平無奇。

就嚟食完兩道菜,見到隔離枱嘅客人嗌咗個蘋果批,賣相浮誇(我鍾意🤣)得嚟仲好香肉桂味,搞到我哋心思思,最後忍唔住嗌咗一份🤣。個冰火蘋果批真係好適合打卡,但係嚟到後就要盡快食,皆因個雪糕好快就會溶。蘋果批主體好香好好食,蘋果夠多,甜度同肉桂味剛好仲焗到有陣焦香味,配埋個雪糕食完好滿足🤪個棉花糖同啲crumble相對就冇乜存在意義,用嚟打卡一流,但對於道菜整體嘅味道同口感都冇乜實質嘅幫助或提升。

呢度嘅食物質素未算最突出,但喺眾多嘅Café小店來講都好夠做。配合埋整間餐廳悠閒嘅氛圍,我同我朋友食下傾下都坐咗兩個零鐘。另外店內bagel有原味、芝士同芝麻以供選擇,仲有設外賣,鍾意食嘅話可以買返去第二朝做早餐🤪舖頭位於我就腳嘅大圍,加上網上唔少好評,令我都會想試吓餐牌上其他嘢食,回頭率有五成。

以上為小編極粗淺之見,不喜敬請忽略。

後記: 店員態度算親切,最值得讚嘅係我個朋友走嗰陣留低咗張獎學金嘅支票(有冇搞錯),個店員追咗我哋成條街俾返我哋😂。

🥯Pulled pork $88
🥯The new yorker $78