5天前 0 瀏覽
個人口味 鍾意佢地鹹食多啲,例如 燒鴨胸肉配芝麻貝果, 美式手撕豬肉配芝士貝果,貓耳朵好豐富,下次嚟會想試埋佢地個熱門 冰火蘋果批😋❤️燒鴨胸肉 Roast duck breast配芝麻貝果燒鴨胸/蘆筍/煎蛋(流心的😉)/雜莓黑醋醬Bagel有原味、芝麻、芝士可以選擇鴨胸軟熟😋❤️美式手撕豬肉配芝士貝果麵包pulled Pork手撕豬肉/青蘋果絲(加分💕)/巴馬臣芝士脆片/燒烤醬啖啖肉好滿足,青蘋果絲好清爽解膩😋巴馬臣芝士脆片好白脆喎!❤️貓耳朵Strascinati忌廉汁/煙肉/白菌/溫泉蛋/芝士/洋蔥因為我地有伴唔食蛋,佢地都好friendly,話蛋可以轉熟既 分易啲💔乳酪薏米杯Rice pudding乳酪/洋薏米/燕麥金寶碎/水果😭乳酪比例好少,上面既草真係唔夾Hot latte好飽所以冇試埋cheese latte,聽講有芝士淡淡既鹹香鹹香好好味By fishenjoylife
好豐富,下次嚟會想試埋佢地個熱門 冰火蘋果批😋

❤️燒鴨胸肉 Roast duck breast配芝麻貝果
燒鴨胸/蘆筍/煎蛋(流心的😉)/雜莓黑醋醬
Bagel有原味、芝麻、芝士可以選擇
鴨胸軟熟😋

❤️美式手撕豬肉配芝士貝果麵包pulled Pork
手撕豬肉/青蘋果絲(加分💕)/巴馬臣芝士脆片/燒烤醬
啖啖肉好滿足,青蘋果絲好清爽解膩😋巴馬臣芝士脆片好白脆喎!

❤️貓耳朵Strascinati
忌廉汁/煙肉/白菌/溫泉蛋/芝士/洋蔥

💔乳酪薏米杯Rice pudding
乳酪/洋薏米/燕麥金寶碎/水果
😭乳酪比例好少,上面既草真係唔夾

Hot latte

By fishenjoylife
2024-02-24
1)港式煲蛋配芝士味Bagel~$98- 有辣肉腸、流心蛋、仲有好多芝士!拉絲!熱辣辣~下次再嚟都會叫~- 吸喵指數😻:8/102)菠菜蝦肉卷~$98- 份量雖然唔算好大,相對較light,大概有三條蝦卷,但真係好香!- 吸喵指數😻:7.5/103)冰火蘋果批~$72- 終於到咗佢哋好出名嘅冰火蘋果批啦!雪糕和棉花糖,仲有暖笠笠嘅蘋果批,喺口入邊兩種溫度混合,一試難忘!- 吸喵指數😻:8.5/10(記得,星期一佢哋休息)(記得,星期六日冇得book枱,只係可以Walk in 㗎)
1)港式煲蛋配芝士味Bagel~$98

- 吸喵指數😻:8/10

2)菠菜蝦肉卷~$98

- 吸喵指數😻:7.5/10

3)冰火蘋果批~$72

- 吸喵指數😻:8.5/10

(記得,星期一佢哋休息)

港式煲蛋、芝士味Bagel
2024-03-16
港式煲蛋、芝士味Bagel
  • 港式煲蛋Bagel、冰火蘋果批
普天同慶嘅元旦假期專登去咗大圍諗住搵間Cafe食,點知有啲咁差嘅遭遇。搵到嚟呢間Cafe諗住啲嘢食好似幾特別但係點知好難食港式煲蛋 $98賣相非常特別吸引。一開頭吉面頭芝士同埋個蛋黃就覺得好正,但到入面真係好不堪🤢入面就好似係平時港式西餐奉送嘅羅宋湯咁樣,但係質感非常之水。好難食。入面有少少辣肉腸有啲蘑菇,總之成個煲入面有八成都係呢碗蕃茄水…法式蛋卷配布里歐麵包 $82塊蛋好難食!!!冇蛋味、乾爭爭!!入面包住羽衣甘藍、煙肉、芝士好似好豐富咁!!但好淡、唔知食咗啲咩!!另外,Cafe只收八達通或現金,唔緊要。我俾現金,但係竟然臨時係冇散子找!!餐廳唔收信用卡唔緊要,我知道service charge貴。但係當你剩係得兩個付款方式嘅時候係咪應該要預備定足夠份量嘅散子去找錢俾客人?嗰時餐廳搵咗另外一位姨姨去附近唱散紙,但係個姨姨塊面黑到好似有人殺咗佢全家咁….食咗咁難食嘅嘢仲要冇錢找仲要對住你呢個黑面神…..我想問咁其實係咪即係餐廳係想100%嘅客人都只比八達通???仲有其實呢間嘢價錢係唔平,完全冇一樣嘢係值呢個價呢個係2024嘅第一餐,估唔到俾啲咁嘅體驗我。
搵到嚟呢間Cafe諗住啲嘢食好似幾特別但係點知好難食

港式煲蛋 $98
港式煲蛋

法式蛋卷配布里歐麵包 $82

法式蛋卷配布里歐麵包

呢個係2024嘅第一餐,估唔到俾啲咁嘅體驗我。

喺這家店試咗幾款食物,其中the New Yorker配上sesame bagel真係引發咗一陣味覺嘅風暴🌪️! 應該係我食過最好味嘅bagel了!車厘茄、煙燻牛肉同芥末蜂蜜醬搭配得好match,好開胃。咬落去嘅時候,bagel外皮啲芝麻香氣四溢,內裡麵糰又軟又有彈性,嗰種口感,真係一流!煙燻牛肉嘅鹹香與沙律嘅爽脆和醬料嘅甜香互相交織,搞到你會想一啖緊接一啖,停唔住口。飲品方面,個piccolo就真係得體嘅濟濟,不過我都覺得佢放喺咖啡旁邊會略遜色少少。但係總體上,這個組合佢啱晒想食輕食嘅朋友!如果要我推介幾樣,我會話你千祈唔好錯過嗰碟New Yorker配sesame bagel,因爲真係值得一試!😋平民食評但係個味絕唔平凡,平台啲食物真係送你一個味蕾上嘅享受之旅!🍽️✨

2023-11-13 459 瀏覽
偶然一個星期六早上諗起附近一間好耐冇食過嘅Cafe 喺未咁興開Cafe前已經存在嘅一間算係大圍嘅元老級😂佢開嘅位置如果唔熟田心村都少少難搵.嗰日因為早去,所以都冇咩人可以舒舒服服坐低傾偈~見佢自己社交平台介紹有啲嘢飲,靈感來自去旅行見到其他國家嘅飲品 ✈️所以就試咗佢一杯肉鬆拿鐵 ☕️冇諗過又真係幾match😆本身杯latte奶味都好香濃配合埋肉鬆帶返成個層次出嚟(有機會都會想自己喺屋企試吓沖~).另外佢嘅bagel 🥯煙韌得來帶點鬆軟保持一直以來水準.至於朋友叫嘅早餐都非常豐富Bagel入邊有好多餡,特別係煙肉燒得好香好好食沙律菜都好fresh,食落有啲柚子汁調味.幾鍾意佢唔同角落有設計有唔同國家嘅元素真係令人好想去旅行
偶然一個星期六早上
諗起附近一間好耐冇食過嘅Cafe
喺未咁興開Cafe前已經存在嘅一間
算係大圍嘅元老級😂
佢開嘅位置如果唔熟田心村都少少難搵

嗰日因為早去,所以都冇咩人
可以舒舒服服坐低傾偈~
見佢自己社交平台介紹
有啲嘢飲,靈感來自去旅行見到其他國家嘅飲品 ✈️
所以就試咗佢一杯肉鬆拿鐵 ☕️
冇諗過又真係幾match😆
本身杯latte奶味都好香濃
配合埋肉鬆
帶返成個層次出嚟
(有機會都會想自己喺屋企試吓沖~)
肉鬆拿鐵

另外佢嘅bagel 🥯
煙韌得來帶點鬆軟
保持一直以來水準
至於朋友叫嘅早餐都非常豐富
Bagel入邊有好多餡,特別係煙肉燒得好香好好食
沙律菜都好fresh,食落有啲柚子汁調味

幾鍾意佢唔同角落有設計
有唔同國家嘅元素
真係令人好想去旅行
$80 (早餐)
肉鬆拿鐵
2023-09-11 753 瀏覽
🥗🥗🥗朋友介紹既咖啡店位於田心村,隱世小店,別樹一格,真係要俾心機搵下路先會搵到,係咖啡店仲有好多好吸引既菜式,下次有機會一定再去Fushion Eggcellent 配貝果麵包($108)有幼木魚絲鋪係面、熱辣辣炒滑蛋上面再加少少滑滑沙律醬,仲有鹹香嘅肉鬆,大大啖口感豐富👍🏻👍🏻👍🏻手工法式千層薯批好香,一層層焗過既薯仔食落口同平時一舊薯仔唔同,唔會話一舊舊好粉,一層層薯仔好薄,相信用左不少功夫巴馬火腿軟芝士配Bagel ($108)很喜歡巴馬火腿加芝士,特別係軟芝士,唔係度度都可以有依個組合,一啖有齊兩樣野加bagel,可以加埋楓糖醬,薄火腿唔會太咸,芝士好軟滑,提升了味道既層次感,旁邊仲有蛋同碎蕃茄、沙律,超級豐富👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻菠蘿咖啡($52)據講係夏日期間限定,唔係成日有,咖啡每啖都有果粒,起初唔覺得好重菠蘿味,去到最後尾菠蘿味逐漸增多,酸酸甜甜既味道非常特別
🥗🥗🥗

巴馬火腿軟芝士配Bagel ($108)

菠蘿咖啡($52)
🍽 Platform📍 大圍田心村254號地舖✨話說呢間Cafe幾年前都小有名氣,可能之前嘅大圍冇圍方🤣 冇咁多靚靚Cafe。 ✨幾年前諗住試呢間cafe,點知夜晚去嘅時候搵極都搵唔到路,行足半個鐘先搵到,仲要冇開🥹🥹 食唔到佢嘅bagel 唔死心😤 今次日頭嚟試下佢,仲要book埋位架😤😤🍽 牛油果煙三文魚(*配芝士貝果麵包)包括有煙三文魚/自家牛油果青檸醬/紅洋蔥/ 牛油果/芝麻及黑椒粒/青蘋果片煙三文魚份量足👍👍牛油果青檸醬幾有驚喜👍👍 清新得來又有牛油果香味略嫌牛油果過熟,雖然都幾厚切,但係因為過熟,太淋,又少咗牛油果香味Btw,有冇人試過牛油果點豉油食?個感覺超似食緊三文魚🤣🤣🍽 紐約客(*配芝麻貝果麵包)包括有煙燻牛肉/蜜糖芥末籽醬/焦糖洋蔥/煙肉/青瓜絲及蕃茄煙燻牛肉有啲似慢煮牛肉,都入味嘅,冇脂肪、冇筋。 同bagel 超夾😋芝麻貝果🥯聞落去係香嘅但係略嫌芝麻味唔夠🤣 朋友好鍾意芝麻味🤣🍽 美式手撕豬肉(*配芝士貝果麵包)包括有手撕豬肉/青蘋果絲/巴馬臣芝士脆片/燒烤醬手撕豬肉好入味,超好餸Bagel 🤣🤣芝士脆片都幾特別,食落去除咗有芝士嘅香味,仲會有焦脆嘅香味青蘋果
🍽 Platform
📍 大圍田心村254號地舖

🍽 牛油果煙三文魚(*配芝士貝果麵包)

煙三文魚份量足👍👍
牛油果青檸醬幾有驚喜👍👍
清新得來又有牛油果香味
略嫌牛油果過熟,雖然都幾厚切,
但係因為過熟,太淋,又少咗牛油果香味

Btw,有冇人試過牛油果點豉油食?
個感覺超似食緊三文魚🤣🤣

🍽 紐約客(*配芝麻貝果麵包)
包括有煙燻牛肉/蜜糖芥末籽醬/焦糖洋蔥/煙肉/青瓜絲及蕃茄

煙燻牛肉有啲似慢煮牛肉,都入味嘅,
冇脂肪、冇筋。 同bagel 超夾😋
芝麻貝果🥯聞落去係香嘅
但係略嫌芝麻味唔夠🤣 朋友好鍾意芝麻味🤣

🍽 美式手撕豬肉(*配芝士貝果麵包)
包括有手撕豬肉/青蘋果絲/巴馬臣芝士脆片/燒烤醬
手撕豬肉好入味,超好餸Bagel 🤣🤣
芝士脆片都幾特別,食落去除咗有芝士嘅香味,仲會有焦脆嘅香味
青蘋果絲加咗沙律醬,好好食!
因為青蘋果都幾甜幾脆🥳🥳🥳

🥯呢三個菜式嘅bagel都試過,只能說佢比較似麵包,冇bagel嘅煙靭同有咬口。
不過又唔代表唔好食,當佢係麵包嘅話都唔差㗎🤣 佢都做到表面香脆,內裏軟糯☺️

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️

#chillyummi_大圍 #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies
2023-08-24 289 瀏覽
聽聞大圍有好多隱世Cafe,今日同朋友入嚟大圍搵好嘢食,試下呢間platform 可能我哋咁啱撞正lunch time,我哋坐低咗一陣就好快有其他客人坐滿晒成間餐廳。舖頭唔算好大,所以建議最好都預約定。Menu入面嘅菜式唔算好多,最主要都係食Bagel 同意粉,選擇相對其他Cafe較少。今日我同兩個朋友就分別試左:the New Yorker, pulled pork, avocado smoked salmon都係配bagel。芝士味不算太濃郁,但可以再出啲。個人比較鍾意芝麻bagel,因為比較香脆。呢間cafe適合鍾意食brunch或輕食嘅朋友仔坐低食下嘢傾下計。
2023-06-22 741 瀏覽
俾佢個法式蛋捲配布里歐麵包吸引到,山長水遠都要入黎會一會佢法式蛋捲配布里歐麵包 $92蛋捲好厚身!入面有好豐富配料:羽衣甘藍、甜椒、車厘茄、煙肉、意大利乳清芝士,布里歐麵包好厚切,好重牛奶味又軟綿綿😋港式煲蛋 $88一上碟見到個港式砂煲已經心心眼,因為本人勁中意d熱辣辣既食物😍果然入面既芝士極拉絲!煲仔入面有薯仔、蕃茄、蘑菇、辣肉腸、雞蛋,雞蛋焗到半流心,好有驚喜!☺️呢個餐仲會有跟埋一個Bagel 同沙律,個Bagel係偏鬆軟口感,配埋港式煲蛋一齊食,好滿足🥰𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 $45芝士味係黎自於中間白色既芝士忌廉,咸咸地,幾有特色,唔係間間cafe都飲到
俾佢個法式蛋捲配布里歐麵包吸引到,山長水遠都要入黎會一會佢

法式蛋捲配布里歐麵包 $92

港式煲蛋 $88

𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 $45
  • 法式蛋卷配布里歐麵包
  • 港式煲蛋
  • Cheese Latte
2023-05-23 662 瀏覽
大圍有好多特色CAFÉ,有幾間都係我會再回頭既餐廳。今次決定不食重覆的,試試新東西。上網找了間未嘗試過的,網上看到食物選擇都幾特別,與一般CAFÉ 不同。叫了兩款主菜&兩款咖啡:1.  港式煲蛋配貝果麵包 HKD98入面有雞蛋、香腸、羽衣甘藍、薯仔、蘑菇、芝士、番茄等食材,味道就是…很「港式」。好像蕃茄薯仔炆雞翼但換了香腸…上面加了芝士同雞蛋去焗。貝果麵包的口感也是一般般。唯一可取是雞蛋剛好焗到半生熟的。2.  法式蛋卷配布里歐麵包HKD92入面有豬肉、紅椒、羽衣甘藍、車厘茄、煙肉、芝士等,但餡料的部分偏少,煎蛋部分亦缺乏味道及偏乾。基本上整份餐點味道都偏淡。3.  咖啡沒有記憶點,味道普通*服務態度極之差,尤其是女職員!不是繁忙時段,沒有人等位,都可以每字每句都是帶有呼喝形式,連基本禮貌都是沒有的!應該普通茶記侍應的態度都比她們好,呢個價錢呢個定位呢個質數呢個味道,完全是不值推薦。小總結📌勉強找到可取點就沙律菜尚算新鮮📌味道十分普通📌CP值極低📌服務態度極差
大圍有好多特色CAFÉ,有幾間都係我會再回頭既餐廳。

今次決定不食重覆的,試試新東西。

叫了兩款主菜&兩款咖啡:

1.  港式煲蛋配貝果麵包 HKD98

2.  法式蛋卷配布里歐麵包HKD92

3.  咖啡

沒有記憶點,味道普通

小總結
📌勉強找到可取點就沙律菜尚算新鮮
📌味道十分普通
📌CP值極低
📌服務態度極差
港式煲蛋配貝果麵包
2023-03-05
某日心情低落,想搵間cafe靜靜地食野同睇書,無意中搵到依間位於田心村嘅cafe。有時想搵間坐得耐嘅cafe都幾難,依間位置比較隔涉,但真係環境舒適,可以靜靜地坐足一個下午!當時屋企發生左啲事心情沉重,唔知職員係咪發現,主動問我睇緊咩書傾左幾句。我離開時發現落好大雨,冇帶遮行返轉頭,職員雖然已經收左枱,但都主動叫我坐多一陣同比杯水我,覺得好warm😭除左人情味,餐牌上嘅食物都好特別,唔係一般cafe款式!🍳🍞 法式蛋卷配布里歐麵包 $𝟡𝟞 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)法式蛋卷入面有免治豬肉、青紅辣椒、羽衣甘藍、車厘茄、煙肉、意大利芝士。蛋卷外層薄薄,質感有少少乾同老,未必人人鍾意,但包住所有食材入口相當豐富🙈布里歐麵包亦係自家製,好鬆軟同甜甜地🤭另外值得一讚嘅係份量好大,仲要配埋沙律,好多羽衣甘藍,配上酸酸甜甜嘅莓汁。依個價錢來講性價比高同有心思👍🏻🍎🥧🍨 冰火蘋果批 $𝟟𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)其中一款人氣推介,蘋果批係薄薄一層酥皮,包住用肉桂醃製、切得好靚嘅一片片蘋果,再配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕同香脆嘅乾果。絕對係一個賣相精美同好食嘅蘋果批😋🧀🥛 ᴄʜᴇᴇsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟜𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)賣相好

🍳🍞 法式蛋卷配布里歐麵包 $𝟡𝟞 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
法式蛋卷配布里歐麵包
🍎🥧🍨 冰火蘋果批 $𝟟𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
冰火蘋果批
🧀🥛 ᴄʜᴇᴇsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟜𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)
賣相好靚,見到都開心左一下🫢上面落左玫瑰花,除左芝士淡淡嘅咸味外仲有花香,幾特別!
ᴄʜᴇᴇsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2022-08-26
ᴄʜᴇᴇsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ
2023-04-02 751 瀏覽
本身住開附近,如果唔想出去太遠,偶爾都會想過黎食野飲杯咖啡,佢個菠菜蝦肉卷都幾好食!今日五點幾過黎,臨住快手食少少野,想食個菠菜蝦肉卷再搭杯青瓜latte,點知原來佢已經冇左cucumber latte。。。咁其實冇唔緊要嘅,我咪最多叫過第二杯嘅姐,落單個陣個弟弟發現冇得㩒,就問個女侍應,點知個女侍應就西哂面話而家冇啦喎,然後我叫另一杯cheese latte,之後佢就勁西話我地收6點,last order啦喎。。。我心諗我都知你收6點嘅,唔使咁寸嘅!本身open時間已經唔長,仲要咁嘅態度,sorry真係唔會再幫襯!再見👋🏻
菠菜蝦肉卷
菠菜蝦肉卷
2023-03-09 719 瀏覽
Platform 都嚟過好幾次。但今次先記得寫番個食評。每次嚟都係食佢地果個手撕豬,今次見到佢地有新野,就叫左個法式蛋卷配布里歐麵包,而女朋友就一如以往叫燒鴨胸配芝士Bagel⋯⋯呢個法式蛋卷入面係有一啲炒過既羽衣甘藍、炒菇、煙肉、蕃茄,面頭白色既係Ricotta cheese,整體上比較清新口味。而女友叫既燒鴨胸,Bagel係自選,佢每次都揀佢鍾意既芝士Bagel⋯⋯而今日就叫多一個菠菜蝦肉卷,個卷筒粉入面有菠菜、蝦肉、菇,面頭有個芝士汁同櫻花蝦下一次再嚟就要試佢果個港式煲蛋先⋯⋯
Platform 都嚟過好幾次。但今次先記得寫番個食評。

下一次再嚟就要試佢果個港式煲蛋先⋯⋯
2023-03-09
生日
  • 法式蛋卷配布里歐麵包
  • 菠菜蝦肉卷
2023-03-06 516 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️📍Platform (大圍)💁🏻‍♀️幾有驚喜嘅隱世cafe,位置距離大圍站都有少少路程,不過食物質素非常唔錯,行少少路當幫為食妹減肥啦😜~ Shashuka with bagel ($98) (baked egg, salsiccia napoli, kale chips, potatoes, pork sausage, mushroom, feta, mozzarella, tomato-sauce)🍴北非焗蛋係香港cafe比較少見嘅款式,cafe更加將呢度菜同香港特色煲仔crossover,以煲仔作器皿保溫效果一流👍🏻👍🏻,食到最底都仲係好熱辣辣,香腸、雞蛋、蘑菇、意大利肉腸加上熱溶拉絲芝士味道配搭簡直無得輸😋,配以微微烘脆嘅芝麻bagel,倍添香味,好味🥰~ All-chicken belgian waffle ($96) (sriracha hot mix sauce, chicken, capsicum slice, pumpkin, mozzarella)🍴炸雞配比利時窩夫都同樣好好食,炸雞件嫩滑多汁,加上充滿蛋香嘅比利時窩夫,再淋上微辣嘅sriracha醬汁,甜甜
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍Platform (大圍)

~ Shashuka with bagel ($98)

🍴炸雞配比利時窩夫都同樣好好食,炸雞件嫩滑多汁,加上充滿蛋香嘅比利時窩夫,再淋上微辣嘅sriracha醬汁,甜甜辣辣好惹味🤤,旁邊仲有一大塊烤南瓜,香甜軟糯都唔錯☺️

~ Icefire apple pie ($86)
(fresh apple, cinnamon, ice-cream, crumbs & nuts)
🍴最後當然唔少得甜品啦,嗌咗呢款冰火蘋果批,批底牛油味香又夠脆,肉桂蘋果片份量十足😎,配埋冰凍嘅雲尼拿雪糕同脆脆嘅crumbs,口感正到不得了😍

~ Cucumber latte ($48)
~ Lemon lime bitter ($48)
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️
💲💲

2023-02-28 373 瀏覽
年初四阿仔嘅同學過嚟玩,因為過年已經食得太多糕點,所以中午食晏決定轉吓口味食西餐。唔想去得太遠,所以就揀咗大圍嘅Platform,平時週末或假期呢間餐廳都大排長龍,今次好彩竟然俾我哋攞到最後一張吉枱。雖然已經好耐冇嚟呢度食嘢,個餐牌依然冇乜轉變,阿女同我兩個都要咗港式煲蛋,阿仔要咗個紐約客,而同學仔就嗌咗個美式手撕豬肉,四個主食都配上餐廳出名嘅貝果麵包。飲品方面,我哋要咗cheese latte,peanut latte,long black 同埋 lemon ginger with apple。第一樣上枱嘅喺手撕豬肉,梗係因為啲料都係現成的,唔需要點樣製作。個餐都擺得幾靚,除咗有半碟沙律,仲有一堆青蘋果絲,此外仲用咗兩片芝士薄脆冚住啲豬肉。不過,當問同學仔佢嘅味道如何時,佢話其實啲豬肉有啲乾身,所以味道只係一般。跟住上嘅喺阿仔嘅紐約客。呢個睇落比較普通,只係個貝果夾埋牛肉、蕃茄、洋蔥等,當然都係有半碟新鮮沙律。等咗約十五分鐘,我同阿女嘅港式煲蛋終於到喇。呢個主菜用瓦煲仔上,感覺果然「港式」。煲嘅表面主要喺一層芝士,仲鋪咗幾片意大利腸同羽衣甘藍做裝飾。至於煲里面嘅餡,除咗有半熟蛋之外,

Pull  Pork

The  New  Yorker

等咗約十五分鐘,我同阿女嘅港式煲蛋終於到喇。呢個主菜用瓦煲仔上,感覺果然「港式」。煲嘅表面主要喺一層芝士,仲鋪咗幾片意大利腸同羽衣甘藍做裝飾。至於煲里面嘅餡,除咗有半熟蛋之外,仲有啲腸仔、蘑菇、薯仔等配料,同埋芝士貝果一起食,好味又邪惡🤣。
Shakshuka

兩杯latte各有風味,我杯芝士拿鐵,因為落咗玫瑰花瓣,所以除咗芝士淡淡嘅咸味之外仲有花香,甚得我歡心。至於阿女嘅peanut latte,花生落得太重,好似喺度飲花生醬咁,冚晒啲咖啡味,個人覺得唔值得堆介。
Cheese  Latte
Peanut  Latte

埋單562蚊,冇加一,四杯飲品佔咗張單嘅三成二價錢,其實真係唔係好抵,好在都唔喺成日嚟,下次嚟都係就咁飲水算喇😅!
2023-01-25
Shakshuka