2017-07-10 599 瀏覽
終於有機會吃到麻辣火鍋喇! 因為家人不嗜辣的原故, 平時無麥機會吃到麻辣火鍋, 今次可以約到嗜辣嘅朋友一齊黎食麻辣火鍋, 真好! 今次呢間渝味曉宇主打麻辣火鍋, 是我早已 Bookmark左但一直未有機會試的火鍋店! 其中一個賣點係九宮格麻辣大紅鍋, 不過其實 9 格都是同一辣度, 好似無麥意思咁, 所以, 我地揀左個鴛鴦火鍋。外圍係麻辣湯(普通辣), 核心內圍就揀左大骨滋補湯!(任選湯底, 位位$38)。開始打邊爐之前, 每位會承送一碗雪耳紅棗糖水, 糖水唔算好甜, 好滋潤呀! 不過留待慢慢飲, 用黎一陣解辣! 桌上每人有條即棄口水肩. 俾你穿住唔洗驚彈污 JOE 件衫, 盡情地食! 前菜有泡椒雞腳 ($10), 一份 4 件, 食落唔辣, 味道偏酸, 一般啦! 至於火鍋自選配菜方面選擇就不少, 全部都可選全份或半份, 由於我們得 3 女子, 所以大部份都係揀左半份, 咁就可以試到多些唔同的款式啦! 火鍋及配料很快就上到, 所以即使限食 2 小時是足夠的! 我們總共點左 15 款配菜, 當中有幾款值得推介嘅:極品鵝腸 (全份, $85), 很新鮮的鵝腸, 輕輕放入鍋中焯一焯便食得

大骨滋補鴛鴦鍋

雪耳紅棗糖水,

泡椒雞腳

我們總共點左 15 款配菜, 當中有幾款值得推介嘅:

極品鵝腸

極品鵝腸 (全份, $85), 很新鮮的鵝腸, 輕輕放入鍋中焯一焯便食得, 爽口好味!

優質肥牛

優質肥牛 (半份, $100), 半份得 4 片 ONLY, 牛肉係新鮮同靚嘅, 不過個人覺得唔太適合配麻辣火鍋羅! 有點浪費咁, 反而配中間的大骨滋補湯會更夾! 可是我落左去麻辣湯度, 完!

手打四寶丸

手打四寶丸 (全份, $118), 一份 4 款共 8 粒, 憑視覺同味覺來定, 應該是墨魚丸, 牛丸, 鯪魚球同埋蝦丸, 全部手打新鮮, 好彈牙呀! 配麻辣湯都唔算好辣的, 只要小心唔好食到花椒就得喇!

鮮鱔魚 (全份, $88), 好肥美, 味道似水煮鱔魚, 肉質好滑又無骨, 正!功夫萵荀片 (全份, $38), 每一片都非常薄, 不過排得好靚, 放在麻辣湯中稍燙一會, 便食得, 爽口好味! 不過建議食先落, 唔好淥太耐, 否則會過淋唔好吃。特色迷你燕餃 (半份, $35), 呢款都幾特別, 包得超級細粒, 但半份都有十零粒嘅! 出奇地超入味, 個皮好滑, 大推呢個燕餃。

仲有必點血旺(全份, $45), 藕片 (全份, $30), 鮮木耳 (全份, $30), 呢幾樣都係麻辣最佳配友。 淥耐D 都唔怕, 愈耐愈入味, 辣得過癮。
娃娃菜 (全份, $28), 呢個就放係中間個大骨滋補湯度, 好鮮甜的湯底, 有個大豬骨在中間, 仲有馬碲粟米, 放娃娃菜落去吸曬 D 湯嘅精華, 好好味!

唯獨有幾樣試一次就夠:

韭菜豬肉水餃

韭菜豬肉水餃 (半份, $30), 只有 4 小粒, 味道唔算特別, 可以 SKIP!脆皖魚腩 (半份, $45), 怕骨就唔好點喇, 只能說點錯了。曉宇嫩牛肉 (半份, $40), 上桌後想了好一會才意會到這份是嫩牛肉, 好似用好多生粉"拿"嘅牛肉, 卻吃不到牛味

總結: 呢個價格雖然唔平, 但晚市都滿座嫁, 一半係遊客。所有配料都非常新鮮, 上菜速度亦很快, 值得一試
大骨滋補鴛鴦鍋
雪耳紅棗糖水,