受到高評價的影響下,滿懷期待的去嘗試此火鍋店,但換來的是失望及不愉快之用餐體驗。火鍋湯底以辣出名,但經嚐試後卻發現只得麻的感覺並沒有香辣的味道,對於一向嗜辣的我當然覺得辣度及香度未能達標。火鍋食材不見有何特別之處。反而感覺有取巧的成分。如 “現炸豆皮” 其實就是響鈴的簡易版,烹調功夫比響鈴簡單/馬虎得多。味道及鮮味亦不見得好。如黑松露墨魚滑一點黑松露的味道也沒有。另潮汕手打牛筋丸,不特止一點牛肉味也沒有,牛筋丸端上桌時還是被冰得實如石頭。服務方面。訂座時雖已知是有限時用餐的規矩,但我卻在想我並不是自助形式任吃的那種火鍋,即便時間已到,也許會有些少 “走盞”位。但沒想到一到點,店員便直接把帳單遞上。但因我們的鍋裡及桌面仍有食材,在不想浪費食物的大前提底下,我和朋友都想把食物吃完。但店員卻 ”五時三刻” 便走過來查看,弄得我和朋友倆都渾身不自在。最後唯有決定怱怱走人。總括而言,整個用餐體驗十分不愉快。

火鍋食材不見有何特別之處。

味道及鮮味亦不見得好。

總括而言,整個用餐體驗十分不愉快。
2022-08-10
2022-09-11 755 瀏覽
渝味曉宇 📍(尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓)🔥麻辣鴨血癮又發作,本來好想去老地方鼎王補補血,周圍search 之際就發現其實渝味曉宇我地都仲未試過架! 所以一於就去試下呢個重慶麻辣火鍋🔥🔹 餐廳裝修好靚,走輕奢路線,幸運嘅early birds 有得坐窗口位,對住個維港景嘆Lunch 係一個重要嘅加分位😊🔹研究左個餐牌一輪,如果lunch去食的話最抵就要叫個 午市套餐打底,因為咁樣先可以免到$38 人頭鍋底嘅費用 ,而另外醬料茶水$20 一位,茶水就點都走唔甩架啦。🔹 九宮格麻辣大紅鍋午市套餐 $498 (普通辣)食物包括有:鴨血,手打魚米蝦滑,珊瑚丰,田園菜籃,黑豚腩肉,嫩牛肉,稻田毛肚,大刀筍片,包漿豆腐,鮮滑魚麵, 同兩罐汽水 (特飲可以另加$30)🔹 套餐數出黎好似多野食,但其實份量比較少,二人食一定要另加多一兩份肉先夠😆🐮我哋做另外叫多咗一份嫩牛肉,呢個肉真係絕對出色!又嫩又甜!每舊放入口都要慢慢細味品嘗佢嘅口感同味道,非常享受😎 必叫之選!🐷黑豚腩肉又係好高質,唔會好似平時打邊爐啲豬仔片咁鞋,佢係肥瘦好均勻,豬肉味甜甜地,絕對優質!🍜鮮滑魚麵食得出真材實料用左好多
渝味曉宇 📍(尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓)

🔹 九宮格麻辣大紅鍋午市套餐 $498 (普通辣)

蝦滑,黑豚腩肉
蝦滑

🍜鮮滑魚麵食得出真材實料用左好多魚打製而成,魚味好濃魚肉又甜,個麵係有驚喜!
大刀筍片,鮮滑魚麵

🩸鴨血係現成嘅,唔似鼎王果啲會自己整,所以冇乜特別,亦索唔到麻辣湯底嘅味道,鴨血比較失色
鴨血

🔹 珊瑚丰 好爽又索味,係唔錯!
珊瑚蚌

🔹 包漿豆腐 豆味好香濃!
包漿豆腐
甜品:紅糖冰粉

❤️基本上呢間餐廳不論環境,服務,以及所提供嘅火鍋配料都有誠意而高質,收費反映到個質量,想食好少少嘅麻辣火鍋係唔錯嘅選擇!
2022-09-11
蝦滑,黑豚腩肉
蝦滑
大刀筍片,鮮滑魚麵
包漿豆腐
2022-09-11 433 瀏覽
見到食評推介渝味曉宇出左個keto邊爐,於是去試吓啦,好可惜去到先發覺個活動已經做完了… 唯有本著破酮嘅危機照試啦。我哋係weekend lunch去,有個二人lunchset$498抵食好多,一於就試吓啦。餐入面都有好多野揀,唯有盡量叫啲keto friendly 嘅款。環境:雖然個地方唔算大,但非常舒服,枱唔算迫,而且仲2面環海添! 最緊要係其實唔多人,我哋12點去,坐到2點其實都只係得3-5枱客午市二人火鍋套餐:鴨血,手打魚米蝦滑,,珊瑚丰,田園菜籃,黑豚腩肉,嫩牛肉,稻田毛肚,大刀筍片,包漿豆腐,鮮滑魚麵, 同兩罐汽水 (特飲可以另加$30)其實每一個份量都唔係好多,食完都唔係好夠飽,我哋encore左一份嫩牛肉,真係堅好味😋一定要試佢個signature 九宮格麻辣火鍋,我哋叫普通辣其實唔算好辣,帶辣之餘都仲食到食物嘅鮮味嫩牛肉一定要試,勁淋勁嫩,同個湯底簡直絕配,好食到要encore左次。珊瑚蚌一樣好好食,記得淥30秒就食得黑豚腩肉好有肉味,用黎打麻辣火鍋真係冇得頂稻田毛肚好多人都會叫啲個,我哋都想試吓。咁巴閉得4塊,其實冇乜特別,只係黑牛柏葉飛邊。我寧願食番普通嘅黑牛柏葉

環境:

午市二人火鍋套餐:

九宮格麻辣火鍋(普通辣)

一樣好好食,記得淥30秒就食得

黑豚腩肉
好有肉味,用黎打麻辣火鍋真係冇得頂

稻田毛肚
好多人都會叫啲個,我哋都想試吓。咁巴閉得4塊,其實冇乜特別,只係黑牛柏葉飛邊。我寧願食番普通嘅黑牛柏葉仲有口感,如果單點嘅話我覺得可以skip

手打魚米蝦滑
呢個都係勁好食,好爽口彈牙而且有蝦味,必叫。雖然明知唔係keto friendly,但都唔理了😅

鮮滑魚麵
啲個魚麵都係好食嘅,好彈牙而且味道都好好。啲個食晒絕對係會破酮,因為始終都係用麵粉做😭
鮮滑魚麵

包漿豆腐、鴨血、大刀筍片
筍片同豆腐都好食。鴨血並唔係自家製,冇味,真係麻麻地,我第二次唔會再揀佢
鴨血、包漿豆腐、大刀筍片

店鋪好細心,仲會俾埋個timer你,等你每樣食物都唔會淥過耐,抵讚👍🏻

總結:價錢偏貴,但食物有質素,環境服務都唔錯。有機會都會再幫襯。

P.S. 午市免湯底費(每人$38),但午晚市都會收茶錢(每人$20)(套餐除外)

2022-09-11
九宮格麻辣火鍋(普通辣)
2022-09-05 268 瀏覽
早排見到唐貝詩出左 Keto火鍋🥘就想去試下,尖沙咀呢間個景好靚,望住個海打邊爐心情都好d💕湯底方面我就叫左養生花膠雞鍋& 大骨滋補湯湯底好足料好濃郁,d料我最後都有食晒架✌🏻美國Prime牛小排,花紋好靚,肉質新甜😋佢地嘅珊瑚蚌好鮮甜,淥30秒就已經好爽口好好食😋呢個份量都唔貴估唔到呢到仲有得叫黃喉,出面已經好少有啦,呢到係半份,新鮮爽口嘅~生酮就唔少得佢地特別嘅海帶麵(半份)做主食啦~食落唔會好大陣海帶味,都好飽肚,唔驚無crabs 就唔夠飽啦😆最後嗌翻個紅糖冰粉,結束這晚餐😋生酮雜莓梳打(左) 青檸梳打(右)
湯底方面我就叫左養生花膠雞鍋& 大骨滋補湯
湯底好足料好濃郁,d料我最後都有食晒架✌🏻
美國Prime牛小排,花紋好靚,肉質新甜😋
最後嗌翻個紅糖冰粉,結束這晚餐😋
生酮雜莓梳打(左) 青檸梳打(右)
2022-08-17 310 瀏覽
湯底係老重慶火鍋,都夠麻辣惹味既,但係呢個價錢,以食物質素,份量黎講,性價比係極低既,有少少吹大咗但係鴛鴦鍋,中間可以揀豬骨湯,如果唔食得太辛辣嘅話可以中和返,算係幾貼心啦

所謂嘅重慶過江龍,首先湯底並不是正宗重慶味道,其次火鍋配料又貴又小又不值+普通貨式,prime肥牛要$248/8片(全份),桶蠔$108/2隻(半份),份量小得可憐,其他火鍋配料大多叫半份想試多啲唔同口味,但最後可能係唔夠分,係咪要每款都叫全份才可以食得飽+3人都分配到,所謂嘅如果所有嘢係好食+份量正常,我覺得貴係合理,3人食了$18xx,可一不可再嘅火鍋,希望貴店可以改善下湯底味道及配料份量+質素,唯一嘅好是服務員態度好好。
2022-08-05
2022-07-28 377 瀏覽
「瘦住食。食住瘦」邊打邊爐,邊Keep Fit都得渝味曉宇重慶老火鍋 聯乘 生酮飲食達人 唐貝詩(Lydia Tong)打破舊觀念,一齊合作設計咗個 生酮火鍋菜單,等一衆姊姊妹妹可以吃得開心健康,又唔洗怕肥,可以食住黎瘦除左生酮火鍋湯底之外,仲有生酮醬料,渝味真係照顧得非常周到我選擇的這個是鴛鴦湯底,一邊是養生花膠雞鍋,另一邊是重慶辣大紅鍋湯底一次過食到2種不同感覺嘅美味湯底非常足料超級多花膠同雞我同朋友都是餓底人士,是次吃得非常滿足。要讚的是所有火鍋材料都非常新鮮食到我哋LamLamli以下有幾款我覺得比較特別,推薦大家必吃:海帶麵 $18/半份鮮鵝腸 $68/半份鮮黃喉 $68/半份鮮龍躉片 $78/半份紐西蘭精品羊肉卷 $58/半份鮮魚鰾 $38/半份飲品:生酮雜莓梳打 青擰梳打 $48/杯
「瘦住食。食住瘦」邊打邊爐,邊Keep Fit都得

除左生酮火鍋湯底之外,仲有生酮醬料,渝味真係照顧得非常周到

一次過食到2種不同感覺嘅美味
湯底非常足料超級多花膠同雞

食到我哋LamLamli

以下有幾款我覺得比較特別,推薦大家必吃:

海帶麵 $18/半份

• 鴛鴦鍋
  • 鮮黃喉
  • 黃喉
2022-07-24 292 瀏覽
<Hong Kong🇭🇰• Tsim Sha Tsui>“咬我唷!食住瘦生酮火鍋”平時大邊爐都係無辣不歡😗最好有埋養生鍋!最近生酮飲食達人唐貝詩,首創生酮火鍋,推出多款養生生酮湯底😍養生麻辣口味仲有生酮湯底,完全照顧埋生酮嘅朋友仔!養生花膠雞鍋|普通辣大紅鍋打邊爐鴛鴦鍋底最好不過😙 🍲養生花膠雞鍋選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子同鶏湯等餚製,清甜鮮美!傳統大紅重慶麻辣湯:🌶普通辣大紅鍋,香辣滋味唷!海帶麵以海帶製成嘅麵條,高纖近零卡,比一般麵質爽脆,食多都唔怕Fatfat🤭桂花蚌新鮮又脆口!入鍋10秒就食得!鮮!嫩牛肉肉質好鬆軟好滑嫩,$48/半份,性價比幾高!鮮黃喉入鍋30秒,捲起就食得☺️爽脆爽脆,放入麻辣鍋我就最鍾意🥰手打蝦滑鮮甜爽口,無論放入雞鍋抑或麻辣鍋都一樣鮮味!生酮雜莓梳打特飲以生酮糖作甜味,酸酸甜甜,清新自然!生酮羅漢果茶甘甜來自羅漢果,生津解渴唷~望住維港打邊爐,心情特別輕鬆🥰渝味曉宇重慶老火鍋📍尖沙咀太子集團中心 19 樓#chantaljj尖沙咀 #chantaljj四川菜 #尖沙咀美食 #銅鑼灣美食 #荃灣美食 #養生鍋#生酮火鍋 #維港夜景
<Hong Kong🇭🇰• Tsim Sha Tsui>
“咬我唷!食住瘦生酮火鍋

養生花膠雞鍋|普通辣大紅鍋

桂花蚌
新鮮又脆口!入鍋10秒就食得!鮮!

嫩牛肉
肉質好鬆軟好滑嫩,$48/半份,性價比幾高!

鮮黃喉
入鍋30秒,捲起就食得☺️爽脆爽脆,放入麻辣鍋我就最鍾意🥰

手打蝦滑
鮮甜爽口,無論放入雞鍋抑或麻辣鍋都一樣鮮味!

生酮雜莓梳打
特飲以生酮糖作甜味,酸酸甜甜,清新自然!

生酮羅漢果茶
甘甜來自羅漢果,生津解渴唷~

望住維港打邊爐,心情特別輕鬆🥰

渝味曉宇重慶老火鍋

#ketodiet #ketohotpot
#hotpot #hotpotlover
#食住瘦
2022-07-23 213 瀏覽
疫情以來,作為香港人都在等待雨過天晴的日子,每個假期都在尋尋覓覓美食,喜歡辣的我們終於找到這個好吃的火鍋店。尋找快樂的心情卻被圖中圈圈的這個女知客徹底打破,一進去就一副兇巴巴的樣子,問她也是各種不耐煩,欠她幾千萬嗎?這種員工應該去再培訓的,香港服務至上精神就是被這種人玷污,想去吃又不想碰到她,領導們,看到評論得重視起來啊!

2022-07-18 203 瀏覽
最近餐廳聯同唐貝詩合作推出嘅全新系列🆕🔥 生酮火鍋菜單,當中有多款葷菜、素菜選擇😍一入座,職員會送每人一碗紅棗雪耳糖水,清甜滋潤🥰*湯底 $38/ 位︱生酮養生花膠雞鍋 (+$20)、大骨滋補湯底前者三黃雞、花膠、蟲草花、杞子同雞湯等餚製 ,滿滿骨膠原,後者大量件豬骨餚製,味道鮮甜濃郁😋*飲品︱生酮雜莓汁雞尾酒 $48、生酮雜莓汁梳打 $48 用生酮糖作代用糖,加以新鮮雜莓製成,味道酸酸甜甜*海帶麵 $38/ 半份*美國Prime小牛排 $128/ 半份*鮮嫩牛肉 $48/ 半份*大刀豬腰肝 $49/ 半份*牛蛙 $38/ 隻*桂花蚌 $68*鮮活海蟶 $45每款食材都好新鮮,而且有好多唔常見既配料選擇,例魚標、鮮龍躉片、腦花 、黃喉 、毛肚 …等最深刻係海帶麵,似粉絲但口感好爽脆,索曬湯汁好好食😌
一入座,職員會送每人一碗紅棗雪耳糖水,清甜滋潤🥰

*飲品︱生酮雜莓汁雞尾酒 $48、生酮雜莓汁梳打 $48
用生酮糖作代用糖,加以新鮮雜莓製成,味道酸酸甜甜
*海帶麵 $38/ 半份
*美國Prime小牛排 $128/ 半份
*鮮嫩牛肉 $48/ 半份
*大刀豬腰肝 $49/ 半份
*牛蛙 $38/ 隻
*桂花蚌 $68
*鮮活海蟶 $45

最深刻係海帶麵,似粉絲但口感好爽脆,索曬湯汁好好食😌

2022-07-17 128 瀏覽
服務很好,入座時有禮安排座位,拎野、問野等迅速回應。入座後,有碗雪耳糖水俾你好,好好味。羊肉、芋頭都好好食,惟獨食物選擇不太多,飲品如啤酒都只係得兩三款,係呢度扣左分。
[#尖沙咀火鍋] || 生酮邊爐食住瘦@尖沙咀.渝味曉宇重慶老火鍋 / 講女搵食團 = = = = = = = = = = = = = = = 總括💬:食物質素高,打邊爐 x 生酮,方便同唔使生酮嘅朋友一齊食飯,打邊爐都可以食住瘦環境:★★★★★ | 味道:★★★★★ 服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆———————————————— 近期熱門生酮飲食好多朋友都進行緊 每次約出去食飯最煩就係諗食咩 . 最近渝味曉宇重慶老火鍋 x 生酮飲食達人唐貝詩合作設計生酮火鍋菜單. 由湯底、飲品、食材都選購合適生酮人士 可以邊打邊爐食住瘦 . 約咗朋友去尖沙咀分店 去到先知原來餐廳窗邊位睇到維港海景 下次去可以Book枱Request ———————————————— 湯底方面可以選擇鴛鴦鍋底 啱晒同桌唔需要生酮朋友一齊食 ˚‧⁺ ・ ˖ · 養生花膠雞鍋 ・ ˖ ·⁺‧˚店員介紹用上三黃雞、花膠、蟲草花、杞子熬製 雞湯吸收其他食材鮮味 湯底鮮美清新,仲有大大件花膠˚‧⁺ ・ ˖ · 傳統大紅重慶麻辣湯底 ・ ˖ ·⁺‧˚ 聞落就有好香香料味 ———————————————— 食材方面用手機落

= = = = = = = = = = = = = = =

環境:★★★★★ | 味道:★★★★★

服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆

近期熱門生酮飲食
好多朋友都進行緊 每次約出去食飯
最煩就係諗食咩

由湯底、飲品、食材都選購合適生酮人士

可以邊打邊爐食住瘦

約咗朋友去尖沙咀分店

去到先知原來餐廳窗邊位睇到維港海景
 下次去可以Book枱Request

湯底方面可以選擇鴛鴦鍋底

啱晒同桌唔需要生酮朋友一齊食

˚‧⁺ ・ ˖ · 養生花膠雞鍋 ・ ˖ ·⁺‧˚
店員介紹用上三黃雞、花膠、蟲草花、杞子熬製
 雞湯吸收其他食材鮮味

湯底鮮美清新,仲有大大件花膠

˚‧⁺ ・ ˖ · 傳統大紅重慶麻辣湯底 ・ ˖ ·⁺‧˚

聞落就有好香香料味

食材方面用手機落單

好多款食材都可以點半份

啱晒貪心想試多幾款既人(即係我XD)

˚‧⁺ ・ ˖ · 美國Prime牛小排 ・ ˖ ·⁺‧˚
 口感好軟稔,肉味濃郁,脂肪同肉肉層次分明,呈現好靚既雪花紋
 ˚‧⁺ ・ ˖ · 稻田毛肚 ・ ˖ ·⁺‧˚

毛肚係重慶火鍋經典食材之一,只要輕煮十秒就可以,爽口彈牙
 ˚‧⁺ ・ ˖ · 鰻魚(白鱔) ・ ˖ ·⁺‧˚

大大片肥美白鱔,入口鮮味,肉質爽脆
 ˚‧⁺ ・ ˖ · 鮮活海蟶 ・ ˖ ·⁺‧˚
時令海鮮,蟶子同樣鮮甜,彈牙爽口

˚‧⁺ ・ ˖ · 海帶麵 ・ ˖ ·⁺‧˚

主要係纖維,接近零卡路里,口感特別,好爽脆
 ˚‧⁺ ・ ˖ · 䈑筍條 ・ ˖ ·⁺‧˚

低卡高纖,入口清爽細嫩

˚‧⁺ ・ ˖ · 青檸梳打、生酮雜莓梳打 ・ ˖ ·⁺‧˚
飲品都有特有生酮餐單 採用生酮糖作為代用糖
 酸酸果味,加上冰冰涼涼

好夾打邊爐

𝙿.𝚂. 每種食材都有註明建議煮食時間,仲有秒錶提供,好方便嘅貼心服務。
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍  渝味曉宇重慶老火鍋 (太子集團中心)
網址: https://s.openrice.com/QrbS04zM3W0~uEWuIAw
地址: 尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓
電話: 36210893
————————————————
#尖沙咀 #尖沙咀火鍋 #尖沙咀美食 #火鍋 #渝味曉宇重慶老火鍋 #麻辣火鍋 #生酮飲食
#講女C生活 #卡咪黃 #講女搵食團
2022-07-13 206 瀏覽
估唔到生酮飲食可以拓展到火鍋!個鍋底我地揀左鴛鴦鍋!一邊係重慶辣大紅鍋,另一邊係養生花膠雞鍋!入面真係有大大舊花膠架!開始之前飲啖湯就最正!配料方面最健康嘅梗係多菜少肉!所以我哋叫咗淮山、竹笙、萵筍等等嘅配料,用花膠雞湯去煮最正我哋叫咗半份安格斯牛肉,肉味香,用麻辣湯煮最正,連醬油都唔使沾為咗配合生酮飲食,餐湯都貼心地提供適生酮人士的調味料來調配湯底及飲品,飲品方面會使用生酮糖,我同朋友叫左杯青檸梳打同埋生酮雜莓汁雞尾酒,味道都唔錯見到配料有個海帶面幾特別所以試下,口感爽口,最重要係接近0卡路里又飽肚最後食埋個冰粉就非常圓滿啦
估唔到生酮飲食可以拓展到火鍋

入面真係有大大舊花膠架!開始之前飲啖湯就最正!

最後食埋個冰粉就非常圓滿啦

2022-07-06 209 瀏覽
媽媽同婆婆都係瘦底,我地既易瘦體質,應該係因為我地長期都處於生酮飲食。受媽媽影響,我由細到大我都唔係好中意食飯😆但係我食量唔細架!尤其打邊爐,就真係我最愛🥰我可唔不停食4個鐘今次去左渝味曉宇食佢地既生酮火鍋,佢好貼心,連飲品貼醬油都係Keto既,嚴格生酮既朋友仔,只要係佢地生酮餐牌到點,就真係萬無一失👌🏻好似我地咁,叫到成枱都係,都唔怕愈食愈肥,反之仲愈食愈瘦添😛真係唔怕要食菜食唔飽,你見我一樣有點肥牛(超靚油脂分佈😍),又有牛黃喉等等,仲有媽媽好like既海鮮同內臟🤩唔食既朋感覺可以忽略,仲有大把選擇而主食邊面,有無澱粉既海帶面,食落有啲似芋絲、素翅,索晒個紅油辣湯,超正👍🏻飲品都有梳打特飲可以揀,雖然佢係甜既,但佢用左羅漢果糖黎調制,所以都係唔怕飲既😁味道仲唔錯添🥳

2022-07-05 215 瀏覽
每次想大吃大喝,都一定會諗起火鍋,但食完火煱就會罪惡感升100倍😈。最近喺IG見到呢度開創左生酮火鍋,設計同精選左d令人食得開懷又唔會致肥嘅火鍋,所以一早已經Bookmark左,襯住幾日打風無啖好食,今日終於可以俾自己放肆吓。 一入門口就見到生酮飲食 KOL唐貝詩做封面嘅menu,決定跟住嚟嗌。 先揀湯底,養生花膠雞鍋 ($58一位)成為首選,因為我真係好鍾意食花膠🥰。花膠大大隻,顏色又靚;而雞件亦好有雞味,睇返介紹,原來係用左三黃雞,肉質特別嫩滑,建議唔好浸喺火鍋太耐,咁會更加食到雞嘅觧味。 湯底仲有蟲草花同杞子,夠晒滋補。另外,再叫左個皮蛋香菜鍋 ($38 一位)。驚喜係原隻皮蛋加原條芫荽入湯,皮蛋唔會滾爛晒,而芫荽連埋根莖,就令香味散發得更濃,正! 🥩火鍋點可以無肉,按好味程度排序: 1. 黑豚腩肉(半份 $48),都有d肥肉,但食入口完全唔覺得肥膩,入口肉味極濃,肉質脆嫩。 2. 嫩牛肉 (半份 $48),比肥牛更健康,肉質口感唔錯,極輕易咬開。 3. 鰻魚 (白鱔) (半份 $58) ,爽口無腥味,魚肉肥美嫩滑。 4. 麻辣牛肉 (半份 $48),嘩!味蕾激戰,薄薄嘅牛肉片沾

生酮鴛鴦鍋

🥩火鍋點可以無肉,按好味程度排序:
4. 麻辣牛肉 (半份 $48),嘩!味蕾激戰,薄薄嘅牛肉片沾滿了各式辣辣嘅香料,入口極度辛辣,有麻香。
黑豚腩肉、麻辣牛肉、嫩牛肉、白鱔

🍽主食叫左極創新嘅海帶麵 (半份 $38) 睇返資料先知,麵條主要係纖維,接近零卡路里,麵質入口又爽又脆。呢個真係一定要試。
海帶麵

🥬點都要食菜先可以平衡吓,叫了多款蔬菜,每一款都覺得賞心悅目,尤其係蔬菜類,非常新鮮翠綠,洗得乾淨,食得健康又安心。
皇帝菜 (一份 $28)、油麥菜 (半份 $18)十分鮮甜美味。
淮山條 (一份$48)有淮山及紫淮山,淮山爽口、紫淮山綿蜜鬆化。
萵筍條 (半份$18)烚完夾起依然見到鮮嫩嘅翠綠色,入口爽脆。
凍豆腐 (半份 $18)即係冰豆腐,有咬口、有豆香。
炸豆皮 (半份 $38)上枱非常吸睛,炸得金黃色,烚完入口軟腍之中帶一點煙靭。
炸豆皮、凍豆腐、淮山條

油麥菜、皇帝菜

🍹嚟得食生酮火鍋,飲品當然要試吓生酮特飲啦,叫左青檸梳打($48)、生酮雜莓汁雞尾酒($48),特飲用左生酮糖去調製,甜味剛剛好。前者有淡淡嘅青檸酸味,可口;後者酒味唔濃,非常易入口,雜莓嘅酸味令飲品更怡神。
生酮特飲

最後真係要讚吓餐廳嘅細心,枱面放有生酮醬油,點肉食能提升肉味之餘,更能滿足重口味人士;亦放有計時器,餐單有時間建議,跟住指示就可以食到火喉最佳嘅美食;仲有入座就每位送上雪耳紅棗糖水,夠滋潤。

呢餐評價甚高,生酮或非生酮類食物都食得津津有味,主要係因為食材新鮮、料靚,而生酮食物亦唔係淡而無味,反而係更食到食物嘅鮮味。

2022-07-04
生酮鴛鴦鍋