2020-05-14 3049 瀏覽
今日朋友帶我去威威,地點就係大圍,佢帶咗我去一間食麵的小店,入到去睇到個Menu真係嚇咗一跳,因為一碗麵最貴竟然係$12X。我地兩個人,我朋友叫棉花雞,至於我就叫咗黑口黑麵,呢兩碗都只係$100以下。碗麵一黎到,江湖規矩,梗係要試人地嗰碗先啦,個湯底真係好,感覺係用咗好多材料去熬出黎,棉花雞個湯D金華火腿好香,而黑口黑麵個墨魚汁湯底就好鮮甜,不過兩碗之中我自己比較鍾意黑口黑麵,一來造型幾過癮幾正,二來D配料都真係好新鮮,墨魚圈唔係出面雪咗好耐嗰D焗海鮮飯或意粉必備配料,至於個墨魚滑彈牙得黎仲唔係一舊粉,有墨魚香味,似係廚師自己打,真係食得出同其他地方有好大分別。我食晒之後連湯都飲晒,終於明白價錢雖然高,但真係物超所值。
黑口黑麵
2020-04-10