本來想食個好頭好尾:牛骨牛舌牛尾湯麵🤤但賣哂🥹🥹🥹果時好似7點左右?但已經排長龍 可能係因為米芝蓮推介🎖️唯有叫另兩款 一款有手指公既推介👍🏻一款就冇👌🏻佢有好多款湯麵 真係好吸引😍不過碗碗都$100起 真係唔可以成日食 唔係人人都負擔得起🧐棉花雞🍜🐔日本地雞肉/魚肚/花菇/雲腿絲/扁陽春麵雞肉都幾滑既 呈粉紅色 好似幾嫩滑🐥但食唔出同其他雞肉有咩分別魚肚可算是啖啖肉 都正常份量湯底偏咸 我冇飲哂 冇乜記憶點 唔係話好特別食埋個麵都幾飽下蠔皇豬豬🐽🐽廣島蠔🦪/蝦🍤/五花腩片/肉碎/扁陽春麵湯底係橙橙地色 可能有龍蝦牛油既關係🦞係幾香既 但不致於濃烈蠔係幾大隻 一啖過係爽的~蝦就不過不失 腩肉片似打邊爐質素🙂Mix埋一齊有種不太夾既感覺 但正常味道😅另嗌左咸檸7一杯🥃
本來想食個好頭好尾:牛骨牛舌牛尾湯麵🤤
但賣哂🥹🥹🥹果時好似7點左右?
但已經排長龍 可能係因為米芝蓮推介🎖️

蠔皇豬豬🐽🐽
廣島蠔🦪/蝦🍤/五花腩片/肉碎/扁陽春麵

湯底係橙橙地色 可能有龍蝦牛油既關係🦞
係幾香既 但不致於濃烈
蠔係幾大隻 一啖過係爽的~
蝦就不過不失 腩肉片似打邊爐質素🙂
Mix埋一齊有種不太夾既感覺 但正常味道😅

另嗌左咸檸7一杯🥃
上次嚟大圍已經想試吓,可惜撞啱中場休息🥹今次計好時間,目標一開門就入去食😆點知原來好多人同我哋有同一諗法🫣好彩都比我哋做到第一輪最後一枱客😙後來發現原來仲有2樓,不過都好快坐滿,門外已經要大排長龍😨😨以湯麵嚟講佢嘅定價都幾進取🫢但都仍然做到座無虛席,相信湯麵係有一定質素🤔見呢度唔同餸會配唔同湯底,而有幾款湯麵係限量供應,而且真係好快賣哂😨本身想食嘅牛肉牛湯麵,晚市第一輪都食唔到🫨之後都一路聽到有唔同麵款售罄😅所以都要有心理準備唔一定會食到最想食嗰款😢🏆迷你佛跳牆 ($150) 估唔到都幾大碗幾多料😲材料有鮑魚、海參、素翅、魚肚、北海道刺生帶子、日本地雞肉、雲腿絲同花菇😍鮑魚,海參同魚肚都炆得夠軟腍入味,一啲都唔馬虎👍🏻所有湯麵都係用陽春麵做麵底,闊身麵質唔會太淋又可掛汁😋麵同高湯成為完美配合,就好似店舖名🤭🐏 雙冬羊肉 ($108) 湯麵以羊肉高湯做湯底😋仲要配合埋腐乳,就好似變成湯麵版嘅羊腩煲😆羊肉味濃得嚟又唔覺鹹😋花菇同支竹吸哂湯汁勁好食🤤唯一不足之處就係羊肉片太碎同太少,如果可以多少少羊肉片,或者係羊腩就正啦😍😍😍🥒北寄貝配柚子醋漬青瓜 ($59) 青瓜切絲後以柚子醋漬好清新,北

迷你佛跳牆

🏆迷你佛跳牆 ($150)

雙冬羊肉

🐏 雙冬羊肉 ($108)

北寄貝配柚子醋漬青瓜

🥒北寄貝配柚子醋漬青瓜 ($59)
青瓜切絲後以柚子醋漬好清新,北寄貝有6塊都算多,質素唔錯,都幾鮮甜👍🏻
雙冬羊肉
北寄貝配柚子醋漬青瓜
百幾蚊一碗陽春麵聽落會覺得好貴,但好湯好麵每碗麵都用足心機貴材料炮製,款式配搭新奇又帶有Fusion味道,絕對值得一試!! 🍜- 西班牙紅蝦陽春麵 HK$188 🦐🦀🍜超濃蝦鮮味足料!!西班牙紅蝦肉質緊致蝦味濃郁,而且去晒殼方便食用!!藍蟹肉鮮味突出,份量十足,吃到最尾也都可以食到蟹肉非常誇張!!海鮮湯底鮮味濃郁,再加上紅蝦油,蝦味更加濃郁,每食一啖都覺得有隻生猛紅蝦在口中扎扎跳,食得十分過癮!!而且陽春麵本身非常吸汁,與湯底完美結合,絕對是天作之合!!- 好頭好尾 HK$112 🐂🍜
西班牙紅蝦陽春麵

- 西班牙紅蝦陽春麵 HK$188 🦐🦀🍜
好頭好尾

- 好頭好尾 HK$112 🐂🍜
西班牙紅蝦陽春麵
好頭好尾
2024-02-26 562 瀏覽
棉花雞湯麵🍜有點令人失望,湯味道唔錯,但係棉花雞嘅雞肉有好大陣雪味,冬菇就夠厚肉,魚肚中規中矩!而海龍皇湯麵雖然貴了點,但確實無令人失望,蟹肉、帶子鮮甜,又有蝦又有蠔,蠔十分新鮮,湯底亦濃而不膩👍🏻👍🏻店員十分有禮,值得加分 😌整體環境亦整潔乾淨,以小店來說已算十分不錯!
  • 海龍王湯
2024-02-25 466 瀏覽
呢間湯麵係店家自己熬製湯底,非常入味,每碗份量足夠,用料新鮮👍🏻 價錢少貴但質素高,值得一試😋推薦海龍王麵❤️湯底好濃海鮮味,蝦新鮮爽口、彈牙入味,麵條彈牙好食!
推薦海龍王麵❤️
湯底好濃海鮮味,蝦新鮮爽口、彈牙入味,麵條彈牙好食!
2024-02-18 573 瀏覽
因為係米芝蓮推薦嘅餐廳,所以特登帶屋企人來食!上次嚟食果陣大排長龍,等成半個鐘頭先有得入,但今次星期六夜晚竟然唔使排隊,心知不妙……叫左碗$150嘅迷你佛跳牆陽春麵,湯底咸到我屋企人倒左兩杯水落去!另一碗係北菇棉花雞陽春麵,冬菇偏硬,應該係浸泡時間唔夠耐,魚肚有油益味,啲雞肉最奇怪,有陣怪味!我阿媽話係應該用左酒去辟冰鮮雞陣味,但酒落得太多,陽春麵也唔夠彈牙!整體想講唔難食,但真心差左勁多,唔會再推薦啲fd來食!同埋環境超逼,肥少少或者懷孕應該都坐唔落!

北落棉花雞陽春麵
2024-02-17
2024-02-11 557 瀏覽
大圍米之蓮推介 仲要呢期沖出港島 係銅鑼灣插埋旗係社交媒體網站都成日見到人推介 但係一見到價錢牌 忍唔住打咗個突 因為一碗麵 要成百蚊碗 仲有咁多人介紹? 真唔真啊 所以一直都好想試 仲要餐廳又遠離大圍火車站 去到油站個邊 (¬_¬)(沙田友一定知有幾遠)都唔影響大家食佢既決心lol衡量完價錢同個人口味 最後係試左有👍🏻推介既✎ 海龍王湯 hk$138根餐牌介紹呢 碗麵既係超級豐富 有各種唔同嘅海鮮: 蟹肉 海蝦 魷魚 帶子仲有蠔 到上菜個時 的而且確有曬樣樣海鮮 雖然應該都係雪藏貨 但係size都唔算細粒 飲淡湯個時 都feel到好濃味 再配埋陽春麵 唔會覺得過鹹 而且碗麵比想像中份量多 因為你會係不知不覺飲埋碗湯 ´・ᴗ・`所以係夠飽既☞ FatFat之分: 6.5/ 10♥ 但係可惜食完隔左冇耐 我就覺得好口渴 唔知係太濃味定點啦(>_<) 而且一碗麵收$138 係我個人角度真係唔抵 用料都唔係話咩特別野 再加上坐嘅環境係同譚仔差唔多~ 不過當然都會有人覺得真材實料 絕對值得呢個價錢 觀點與角度個個唔同(¬_¬)
大圍米之蓮推介 仲要呢期沖出港島 係銅鑼灣插埋旗
衡量完價錢同個人口味 最後係試左有👍🏻推介既

✎ 海龍王湯 hk$138

☞ FatFat之分: 6.5/ 10
2024-02-06 372 瀏覽
環境:店內空間不算好大,空間感中規中矩,但就乾淨企理,冇異味,上菜速度快,服務員都很好禮貌雙冬羊肉湯:價錢就不算好平,不過這個味道質素都對得住這個價錢的,首先份量都算足夠,羊肉嘅份量都算多,很重羊肉味的湯底,麵條彈牙,配埋羊肉一齊食好似食咗個羊肉煲一樣,好暖海龍王麵份量都算足夠,湯底好濃海鮮味,配料新鮮,麵上面隻蝦食得出都是新鮮,爽口彈牙入味,麵條大小適中,彈牙好食,總體嚟講,價錢就唔係算好平但係就勝在質素高可以一試
環境:店內空間不算好大,空間感中規中矩,
但就乾淨企理,冇異味,上菜速度快,服務員都很好禮貌

海龍王麵
2024-01-26 380 瀏覽
有冇試過嗰種一飲湯就停唔到口嘅感覺?呢間店入面嘅海龍王湯麵做到咗!湯底透出嗰種濃郁嘅海鮮鮮味🐟,真係一啖鮮過一啖,湯面飲落去暖笠笠,真係夠晒霸氣。啲蟹肉、海蝦仲有其他海鮮,食落彈牙得嚟唔柴,每一啖都夾雜住海中精華,完全唔需要靠調味嚟提味,夠曬自然。再講吓花膠佛跳牆呢個補身菜式,講真,飲落去嘅每一啖湯都有股濃濃嘅膠質感🍲,一啲都唔水薄。呢個佛跳牆唔單止食料豐富,連湯味都好夠分量,D花膠同鮑魚咬落有嚼勁,飽滿得滯。不過食多咗就會有啲飽,可能要過陣先再捱第二輪。飲品方面,檸檬薏米水就真係聰明嘅選擇🍋,清新消滯,啱晒用嚟中和呢兩款重口味嘅湯底。整體嚟講,哩兩款湯麵同佛跳牆都算係我食過最經典嘅之一。下次肯定要搵時間再嚟重遊,唔試返次幾乎係對唔住自己嘅舌頭啊!👅

2024-01-24 404 瀏覽
可能開左分店分薄左資源,個湯淡味左,無之前食開咁濃,如果收過百蚊保持唔到水準,好難有回頭客,另外冷泡烏龍由玻璃樽轉左膠樽,就咗睇好似縮左水,細支左,可能又係節省成本。
2024-01-04 665 瀏覽
💪🏻 叉燒鮑湯麵 ($98)呢間餐廳係專做靚湯同靚麵,一直都想食好耐😋 叉燒鮑麵嘅湯底係高湯,但味道唔太特別,冇咩味,只係食到咸味,而且湯底亦都偏咸🙁 鮑魚煮得夠淋,亦都好入味!日式叉燒都好大塊,肉質軟淋!麵食方面係用扁陽春麵,食落都彈牙,掛到湯😛。可能佢高湯冇咩特色之處,希望下次可以試下海皇湯!但價錢有啲偏貴。味道:7.5/10性價比:6/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 叉燒鮑湯麵 ($98)

味道:7.5/10
性價比:6/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5
2023-12-03 1141 瀏覽
依間湯麵店都見係不同嘅社交平台出現過,有一部分人覺得一碗麵買到咁貴,唔值,但當我試過之後就覺得物超所值,湯底飲得出係用足料,味道濃郁,比起好多嘅湯麵舖頭出色😋———————————————————————海龍皇湯麵 龍蝦湯底濃郁,海鮮亦很新鮮,性價比十分高棉花雞湯麵雞湯湯底,沒有味精,不會令人覺得口渴海蜇頭 味道偏淡,沒有特別,可以不用嘗試芝麻醬雞絲粉皮一上枱攪拌嘅時候比較乾,食完麵之後青瓜出水,反而令到粉皮更加濕潤,比較易入口,粉皮都好煙靭,味道都比較淡,但係好食嘅黑糖桂圓冰粉冰粉很清新,有乾及新鮮新鮮桂圓,甜甜地,可以一試最後附上餐單一張供大家參考

———————————————————————

海龍皇湯麵
龍蝦湯底濃郁,海鮮亦很新鮮,性價比十分高
海龍王湯

棉花雞湯麵
雞湯湯底,沒有味精,不會令人覺得口渴
棉花雞

海蜇頭
味道偏淡,沒有特別,可以不用嘗試
意大利黑醋蒜香海蜇頭

芝麻醬雞絲粉皮
芝麻醬雞絲粉皮

黑糖桂圓冰粉
冰粉很清新,有乾及新鮮新鮮桂圓,甜甜地,可以一試
四川黑糖桂圓冰粉

最後附上餐單一張供大家參考

2023-12-03
海龍王湯
棉花雞
  • 海龍皇湯
  • 海龍皇麵
2023-11-12 1120 瀏覽
在大圍及銅鑼灣皆有分店的好湯好麵,將簡單的湯麵製作得毫不平凡。今次點了限量供應的迷你佛跳牆,濃郁鮮美的湯底絕對是精心熬製出來的精華。配料蘊含多種珍貴食材,從鮑魚、海參到素翅及魚肚,更選用來自日本的地雞肉以及刺身級帶子。使用的扁陽春面口感彈牙,掛湯能力一流,更能好好感受這碗集大成級湯麵的美味。Mini Buddha Jumps Over the Wall from Hao Tang Ho Mian is a true masterpiece of the soup noodle category, with rich broth made with premium ingredients, topped with abalone, sea cucumber, vegetarian shark fin, fish maw, Japanese chicken, and sashimi-grade scallops.
迷你佛跳牆
🍲 再訪好湯好麵 可惜水準稍降 🍲⭐️海龍王湯麵 $138湯底用了蝦頭油來提鮮,材料方面有蟹肉、帶子、蝦、廣島蠔及魷魚。各款海鮮熟度適中,鮮味突出。麵底用咗陽春面,麵質稍為稔左啲。⭐️膠膠麵 $138依碗麵上嘅時候,真係有俾佢份量十足嘅花膠同魚肚surprise到🤩。花膠厚身有口感,大概有三四塊。魚肚吸收到濃郁嘅花膠湯汁精華。豚肉片增添湯底嘅鮮甜味。整體嚟講,依款面真係真材實料,會想把整碗湯都喝光。⭐️蠔皇豬豬 $106依款海鮮湯麵以龍蝦牛油和蝦子作湯底調味,但牛油味稍重,湯底唔夠熱,鮮味不太突出。材料有廣島蠔、日本豚肉片和蝦,可惜味道沒有如海龍王的海鮮般入味。好湯好麵獲得米芝蓮推介,亦有一班長期捧場的食客。店內環境不大,很多時都有等候的人龍。唔想去大圍咁遠嘅話,亦可考慮去銅鑼灣分店。今次係第二次幫襯,有少少失望,以依個價錢嚟講,湯麵份量係幾足,可惜有啲位扣分(湯底唔夠熱,麵太稔等),冇第一次食咁驚喜。
🍲 再訪好湯好麵 可惜水準稍降 🍲

⭐️海龍王湯麵 $138

⭐️膠膠麵 $138

⭐️蠔皇豬豬 $106

• 海龍皇湯
2023-11-06 692 瀏覽
難得唔需要排隊,可以直入,當然要來品嚐啦!蠔皇豬豬-食到廣島蠔既鮮味,蝦亦爽甜,豚肉些少肥太可以接受。這碗湯底鮮甜。😊迷你佛跳牆-只是把一些平時較少用來伴面的材料加了入去,材料質素一般。另外湯底偏咸。整體沒有太大驚喜,可能因為太高期望。145元的價錢就不值得推介👎🏻只可惜食完唔會令你有種想再來食的衝動。
難得唔需要排隊,可以直入,當然要來品嚐啦!

只可惜食完唔會令你有種想再來食的衝動。

2023-10-14