突然想吃大排檔港式小炒,但夏日炎炎,我和朋友都怕熱,所以找到這間旺角女人街樓上大排檔,裏面裝修模擬街市的格局,迫真到我以為真的進入了街市,但有冷氣,地方闊落,乾淨又坐得舒服。我地6點幾前來,裏面已經坐滿人,建議前來用餐要預先訂位。侍應非常熱情,上菜速度快,落單後5分鐘左右已經上了碟雞🐓,其他飯菜也很快上齊。🍽 瑤柱招牌走地雞 (半隻) 既然是招牌菜式,當然要試一試,雞肉相當有份量,肉質嫩滑; 瑤柱份量超多,又不會撕得太細碎,有口感! 連同炸蒜、乾蔥一同進食,非常香口。雞肉跟配兩款醬汁: 酸辣汁和青醬姜蓉。🍽 曼谷咸魚炒介蘭整碟菜都是芥蘭莖部份,芥蘭莖削成大小一致的斜片炒,炒得翠綠有光澤,爽脆且無苦味,菜有咸魚香味但不會過鹹,亦不會太油。🍽 薑蔥頭抽魚雲煲魚雲先炸至金黃香脆,再連同薑片、蒜、乾蔥等下煲炒,非常惹味。 醬汁份量剛好,不會太油膩 。魚皮都清潔得乾淨,無魚鱗,彈牙香脆,不過整個煲都沒太多魚肉食。嘉士伯啤酒正在做買二送一的優惠,還可以用戰鬥碗飲!! 下次放工後會再來happy hour🕕,試試其他伴酒小食和特式小炒🥢。

我地6點幾前來,裏面已經坐滿人,建議前來用餐要預先訂位。

🍽 瑤柱招牌走地雞 (半隻)

🍽 曼谷咸魚炒介蘭
曼谷咸魚炒介蘭