2019-03-28 50 瀏覽
個fd話升職所以請我食餐飯,但升完比較忙就叫我去佢公司樓下食,佢可以做嘢做到last minute喎!既然盛意拳拳,我亦不客氣付約第一去到此大廈,才知道是高級商廈,朋友話忙多一陣,佢已book位,叫我自己先上去一打開lift門望句左面先知原來高級餐廳,全層都係此餐廳,地方頗大,景觀很開揚,全部落地玻璃,店員按排我先坐低隔左一陣,佢攞左部平板電腦給我看menu,之後朋友就到了,結果朋友發板佢叫左嚟個餐手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇-整餐之一感覺最fusion的菜,佢應該以手撕雞的方式處理鵪鶉,先把鵪鶉肉手撕成條狀再用調味料撈勻,所以充滿啖啖嘅麻油味,而海蜇就浸入海膽汁,每條海蜇也是滿滿的海膽汁,可配以薄脆一齊食增加口感我要了花膠螺片波士頓龍蝦湯,龍蝦湯很濃,很有龍蝦味,湯內有花膠螺片各一塊,花膠淋滑,螺片鮮甜有𡁻頭而他揀了蟲草黑松露野菌湯- 我坐對面都聞到黑松露嘅香氣點心方面選了三文魚籽鳳眼餃- 顔色吸引,第一次熱食三文魚子,感覺幾新穎,餡料使用大量鮮蝦,超爽口彈牙主菜我揀了盆曬生抽乾炒安格斯牛河- 河粉爽滑,而師父用的生抽特別香,再配合安格斯牛肉,平民菜式中食出貴氣香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍

佢叫左嚟個餐

撕法國鵪鶉伴沙膽汁海蜇

花膠螺片波士頓龍蝦湯

而他揀了蟲草黑松露野菌湯- 我坐對面都聞到黑松露嘅香氣

三文魚籽鳳眼餃

盆曬生抽乾炒安格斯牛河
香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍-伊比利亞黑毛豬不嬲出名矜貴,而師父將佢煎到剛好熟,保存肉汁在內,令上好的食料,錦上添花,更上一層樓

甜品選了火焰橙酒法式焦糖燉蛋-店員在我哋面前,將橙酒倒入隻超大酒杯,然後點火,再將燒著的橙酒倒在cream burlee 上,睇到火在燒,聞到橙酒香,吃到cream burlee 香滑美味可口,集結視覺,嘲覺,味覺嘅享受
撕法國鵪鶉伴沙膽汁海蜇
花膠螺片波士頓龍蝦湯