2019-04-06 176 瀏覽
潮流興 fusion, 連飲食要緊貼市場需要。阿仔搵到新工帶我去 fusion慶祝一番,機會難逢當然要去見識。餐廳位於商廈極高層,可望銅鑼灣燦爛夜景。以酒吧格局設計,座位寬敞舒適,最重要是職員好 nice和招呼很好。手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇手撕雞就聽得多, 手撕鵪鶉都是第一次嘗試。混合埋爽口的海蜇,但又伴上海膽汁;認真 fusion。又以薄脆伴碟令口感豐富。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯龍蝦湯味濃郁,材料十足;除了龍蝦外還有花膠和螺頭;夠哂滋補。蟲草花黑松露野菌湯野菌湯本來已很惹味,加理黑松露更加香濃撲鼻;盡顯氣派。三文魚籽鳳眼餃 餃皮分別以菠菜、竹炭粉和原味造成,配上三文魚子買相很靚。以蝦膠為餡料,非常彈牙。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬豬鞍大大份又厚身,所以火侯要控掣得宜;否則過久會鞋口,火候唔夠又會唔熟。今次廚師手勢了得,豬鞍切開肉質嫩滑呈粉紅色;咬落很 juicy。盆曬生抽乾炒安格斯牛河估唔到乾炒牛河在西餐廳內都炒得很有鑊氣,熱辣辣和濃烈的醬油香氣令我們食慾大增。一條條河粉炒得乾身,不會黏埋一起。牛肉採用安格斯品種固牛味特濃而肉質鬆軟嫩滑。火焰橙酒法式焦糖燉蛋以為一般的焦糖燉蛋,原來是錯的。

手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
蟲草花黑松露野菌湯
野菌湯本來已很惹味,加理黑松露更加香濃撲鼻;盡顯氣派。
三文魚籽鳳眼餃
香煎西班牙伊比利亞黑毛豬
盆曬生抽乾炒安格斯牛河
火焰橙酒法式焦糖燉蛋
以為一般的焦糖燉蛋,原來是錯的。服務員手持酒杯再倒入橙酒,點大燃燒後順速倒落燉蛋處;揮發起的橙酒香氣撲鼻,認真矚目。蛋味濃郁感覺creamy,而質感亦不會太削有口感。👍!
手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯