2024-05-10 0 瀏覽
我同朋友都係同一個星期生日,每年都會一齊慶祝🍾每年都會選素菜,因為平時食肉太多😂今日揀選法國素菜,呢間店已經是第二次來,食店要求早三日訂餐,因為要預備食材。適逢紅雨,大家都遲到😂但侍應好好,一坐低問我要唔會杯暖水🥰窩心的,今次點左前菜1)卡波納塔沙律2)煙燻三文魚牛油果他他3)香煎鵝肝配無花果主菜1)羅馬烤羊架2)齊米樂魷魚4)博洛尼亞寬扁麵 5)希臘茄子千層甜品1)火焰雪山2)法式千層酥三個前菜都好出色,特別係鵝肝,同真肉無分別,外表焦糖脆脆,入口即浴。而主菜特別點評齊米樂魷魚,魷魚係菇黎架,切到一圈一圈,像極魷魚,真係心機菜,個底再配上菠菜,呢個做法都幾特別。其次係羅馬烤羊架,「肉類」包住蔗,烤焗得表面乾身,但咬入口裏面係軟軟的,一定要成隻揸上手食先能夠回味😂至於甜品:都有驚喜, 火焰雪山超大,大雪山包住濃濃的朱古力雪糕,淋上酒點火🔥正!呢間素雖然唔係平民價,但食物質素就值回票價。
1)卡波納塔沙律
2)法式千層酥
2024-05-04
生日
  • 齊米樂魷魚
終於有時間補番個食評喇,遲到總好過無到啦😆每年既大年初一我同家人都會食一餐齋,每次都係食比較傳統既齋菜,今年想試下新野,所以黎左呢間,真係一試難忘☺️4個大人一隻狗,可以坐餐廳出面。因為食物要預早準備,所以訂枱後店家會經Whatsapp同你確認預訂既食物,而我地叫左以下食物:香煎鵝肝配黑醋無花果馬介休球法式紙包魚普羅旺斯燉菜葡式焗鴨飯威靈頓牛柳火焰雪山 (因有火焰效果所以只拍左片🤣)詳細既食評就唔多講喇,始終各人口味同感受唔同。簡單黎講,呢餐西式素食真係令我有全新既體驗,不單食物既外型似,連食落去既口感都似肉。另外,男女老闆好有禮貌,雖然當日放晒員工假而要自己煮同招呼,但兩位都仲好樂意講解同回答我地對食物既問題,傾談間仲知道佢地曾經不斷嘗試唔同材料同改善味道以達致完美,真係好有heart,亦令我地大開眼界。總括黎講,呢間餐廳絕對推薦俾大家,你地千祈唔好俾門面裝修嚇親,以為係一間fine dining既餐廳,其實老闆只不過對美學同食物有要求,亦想令顧客感受到同推廣素食,係咪素食者或者係咪節日慶祝都可以去試下。講多無謂,你地親身試過就會明白,未去過絕對係錯過好野。另外,老闆當時提到會係南豐紗
終於有時間補番個食評喇,遲到總好過無到啦😆

香煎鵝肝配黑醋無花果
馬介休球
普羅旺斯燉菜
葡式焗鴨飯
威靈頓牛柳
火焰雪山 (因有火焰效果所以只拍左片🤣)

另外,老闆當時提到會係南豐紗廠另一個鋪開間素食漢堡餐廳,應該都差唔多開張,下次一定會去試埋😆
2024-02-10
  • 火焰雪山
  • 普羅旺斯燉菜
  • 法式紙包魚
  • 威靈頓牛柳
  • 馬介休球
2024-04-28 214 瀏覽
行荃灣南豐紗廠,留意到一間低調裝修既西餐望一望個Menu ,先知道原來係素菜餐廳預約訂位嘅時候,員工話所有菜式都要先預訂。所以到當日一坐低,Menu都唔使睇,員工就慢慢順序送上已經訂好既菜式。普羅旺斯燉菜冷盤第一下聞到嘅先係薰衣草嘅香味,放入口既瓜非常清新,沒有過多調味,主要食番食材既原味。香煎鵝肝配焦糖蘋果好驚喜,做到鵝肝外脆內軟,仲要冇左鵝肝既肥膩感。配上焦糖蘋果汁非常開胃。法式紙包魚檸檬,蕃茄同蘑菇包住條魚去焗醬汁非常惹味同開胃素魚像真度極高,唔講會唔知自己食緊素食完一啖會不停想食第2啖威靈頓牛柳因為已經知道係Impossible beef, 所以味道都係預料之中外型好吸晴,紅酒汁伴碟,營造半熟嘅感覺但覺得中間夾既素煙肉,影響左整體味道。薯仔係冇過多調味,食到新鮮薯仔原味。TiramisuVegan 版本,但我同朋友都覺得唔夠滑,味道比較遜色。如果下次再光顧,會選擇其他嘅甜品。員工比較後生,但非常有禮貌員工會同客人講解每道菜,高級西餐廳嘅享受。
行荃灣南豐紗廠,留意到一間低調裝修既西餐
望一望個Menu ,先知道原來係素菜餐廳
預約訂位嘅時候,員工話所有菜式都要先預訂。

普羅旺斯燉菜冷盤

香煎鵝肝配焦糖蘋果
好驚喜,做到鵝肝外脆內軟,仲要冇左鵝肝既肥膩感。
配上焦糖蘋果汁非常開胃。

法式紙包魚
檸檬,蕃茄同蘑菇包住條魚去焗
醬汁非常惹味同開胃
素魚像真度極高,唔講會唔知自己食緊素
食完一啖會不停想食第2啖

威靈頓牛柳
外型好吸晴,紅酒汁伴碟,營造半熟嘅感覺
但覺得中間夾既素煙肉,影響左整體味道。
薯仔係冇過多調味,食到新鮮薯仔原味。

Tiramisu
Vegan 版本,但我同朋友都覺得唔夠滑,味道比較遜色。
如果下次再光顧,會選擇其他嘅甜品

員工比較後生,但非常有禮貌
員工會同客人講解每道菜,高級西餐廳嘅享受。
2024-04-27
2024-04-06 488 瀏覽
朋友鍾意食素食,荃灣大部分素食都食過,係紗廠搵到間素食主打法國菜,幾特別,所以黎支持下🙌🏻 餐廳走外國舊式西餐廳風格,播住一啲經典音樂🎶,幾悠閒寫意😌🤎Set Lunch 3 Course $188/ 2 Course $158▪️尼斯沙律🥗沙律份量好大,食完都飽左一半🙈用上純植物吞拿魚、蛋、薯仔、串茄等等嘅材料,材料豐富▪️經典核桃沙律核桃沙律配上洋蔥、西芹、黑醋汁等,酸酸甜甜,清新開胃▪️卡蘇萊砂鍋 🍲+$30呢一款係法式嘅地道風味菜,主要以白豆製成,煮至口感綿密,另有素香腸同素油封鴨髀,口感真係好似食緊肉一樣,但又唔會有油膩同飽滯感▪️洛林鹹批🥧我地成枱都覺得呢個最好食😋同樣係法式鄉土料理。牛油撻皮鬆脆,主要係蛋奶餡料,有蘑菇、素火腿、素煙肉等全素食,味道不錯▪️多菲內焗薯千層🥔全份都係焗薯為主,口感軟綿,帶奶油香▪️普羅旺斯釀蕃茄🍅蕃茄製作有心思,將素腸、洋蔥、西芹、飯等炒過再釀入蕃茄入面,然後烤焗,賣相吸引▪️法式焦糖燉蛋🍮燉蛋好質感較水狀,可能我地趕時間走,感覺未燉夠時間🤔表面焦糖夠脆▪️經典檸檬撻🍋檸檬味夠清香,甜度剛好,口感軟滑Lunch時間黎得我地一枱,包左場🤣🤣覺得佢地整野食幾有心

▪️尼斯沙律🥗

▪️經典核桃沙律
核桃沙律配上洋蔥、西芹、黑醋汁等,酸酸甜甜,清新開胃

經典核桃沙律

▪️卡蘇萊砂鍋 🍲+$30

▪️洛林鹹批🥧

▪️多菲內焗薯千層🥔
全份都係焗薯為主,口感軟綿,帶奶油香

▪️普羅旺斯釀蕃茄🍅

▪️法式焦糖燉蛋🍮

▪️經典檸檬撻🍋
檸檬味夠清香,甜度剛好,口感軟滑

經典檸檬撻

Lunch時間黎得我地一枱,包左場🤣🤣覺得佢地整野食幾有心機,而且素法國菜係香港都好少見,覺得佢地值得被更多人留意
2024-04-05 349 瀏覽
今日揀咗呢一間餐廳其實係因為我哋慶祝朋友生日而嗰位朋友係食純素佢上網睇過話呢間簡直係荃灣素食嘅天花板所以我哋二話不說即刻book咗呢間食啦需要喺WhatsApp預先預約除咗book枱之外,仲需要預早向餐廳落單我哋都試過食食吓唔夠食臨時加單咁就要睇吓你好唔好彩遇着當刻佢餐廳有冇預多份量嘅材料去做俾你啦我哋預先嗌咗葡式焗鴨飯、威靈頓牛柳、希臘茄子千層、松露牛肉、三文魚牛油果他他五個餸入邊最令到我驚喜係威靈頓牛真係做得好真不論望落去同埋食落去都覺得自己唔似食緊素另外就係茄子千層,好犀利嘅刀工當食完啲油膩嘢重口味嘅嘢,再食佢絕對係啱晒胃口另外就係三文魚牛油果他他入口好fresh! 一個千層茄子同埋一個牛油果他他推介大家一定要食呀!
今日揀咗呢一間餐廳其實係因為
我哋慶祝朋友生日而嗰位朋友係食純素
佢上網睇過話呢間簡直係荃灣素食嘅天花板
所以我哋二話不說即刻book咗呢間食啦

需要喺WhatsApp預先預約
除咗book枱之外,仲需要預早向餐廳落單
我哋都試過食食吓唔夠食臨時加單
咁就要睇吓你好唔好彩
遇着當刻佢餐廳有冇預多份量嘅材料
去做俾你啦

我哋預先嗌咗葡式焗鴨飯、威靈頓牛柳、
希臘茄子千層、松露牛肉、三文魚牛油果他他

五個餸入邊最令到我驚喜係
威靈頓牛真係做得好真
不論望落去同埋食落去都覺得自己唔似食緊素
另外就係茄子千層,好犀利嘅刀工
當食完啲油膩嘢重口味嘅嘢,再食佢絕對係啱晒胃口
另外就係三文魚牛油果他他
入口好fresh!
一個千層茄子同埋一個牛油果他他推介大家一定要食呀!
  • 煙燻三文魚牛油果他他
2024-03-19 481 瀏覽
今日帶了素食朋友到荃灣南豐紗廠裡的一間西式素食餐廳試菜,而我自己都是第一次食西式素食,大家都抱住試菜的心態,果然喜出望外。我們一行四人,剛巧有四款午餐選擇,於是我們就試晒四款。🍴尼斯沙律 👉🏼 既有蔬菜的清爽脆嫩,又有番茄、雞蛋、合桃的濃郁鮮美,還配合醬汁的濃郁風味,這些元素相互結合,成為了一道美味可口前菜。🍴卡蘇萊沙鍋 👉🏼 一隻素油封鴨腿伴素香腸,而且底下還有薯仔蓉、紅蘿蔔和芹菜等配料,素鴨腿的酥脆外皮焗得很香口,咬下去時那種香脆的感覺真的很棒。而素香腸的口感咬下去有一種肉質的彈性,讓人感覺彷彿真的在吃傳統的香腸。🍴 普羅旺斯釀蕃茄 👉🏼 番茄內釀了素肉和香草再烤焗。而蕃茄下面放滿茄汁味的意大利飯。整道菜的口感既有番茄本身的酸甜多汁,又有香草的清新香氣,讓人一試難忘。🍴多菲內焗薯千層 👉🏼 一層又一層的薯片堆疊在一起,看上去就讓人垂涎欲滴。當咬下第一口時,感受到薯片外酥內軟的質地,而隨著咀嚼,奶油和香料的味道逐漸釋放出來,為整個口感增添了豐富的層次。🍴洛林鹹批 👉🏼 外皮酥脆,內部餡料口感滑嫩,帶有濃郁的奶油和香料的味道。素肉和蔬菜的鮮美相互映襯,使得整道菜的味道濃郁而又不失清新。

卡蘇萊沙鍋

洛林鹹批

🍮 法式焦糖燉蛋 👉🏼 滑嫩的燉羹上面蓋著一層脆口又誘人的焦糖,吃一口下去,先是焦糖的微甜,然後是燉蛋的細膩香味,簡直是味蕾的最高享受。
法式焦糖燉蛋

🧁 經典檸檬撻 👉🏼 檸檬的清新酸爽與甜滑的撻餡形成了完美的平衡。

2024-03-15
卡蘇萊沙鍋
2024-02-15 743 瀏覽
早前同狗狗🐕行南豐紗廠時留意到呢間提供素食法國菜的餐廳,覺得幾特別,喺情人節一試佢哋嘅winter menu😋。情人節🎀晚餐分2輪:1800-2000;2000-2200。我同狗狗爸爸係第一輪。Winter menu跟法國菜的順序🍽️:開胃酒、開胃小食、前菜、主菜、甜品同餐飲。所有飲品、菜式各2款,每款1份,應該預咗2個客人share食,好處係可以試多啲菜式,適合我哋呢啲首次光顧的生客。先講食物:(開胃酒)橘香梳打🍹:普通啲,係味道濃郁啲嘅橙味梳打;冬日特飲🍷:飲品裡面有青檸片同蔓越莓,酸甜,幾好飲、開胃(開胃小食)羊肚菌釀鵝肝凍:醬汁香,後尾先知係白松露油。素鵝肝份量少,本身冇乜味,加上釀咗喺羊肚菌裡面,食果時唔覺食緊素鵝肝,但個醬汁好特別👍🏻,豐富咗食材的味道。碟上有頗多醬汁🫗,但唔肯定係咪要𢳂埋嚟食,因個汁睇落幾油膩。食完睇番介紹先知啲油係白松露油,食剩啲汁好嘥呀,唔知餐廳日後會唔會考慮提供軟麵包🫓配搭呢?(開胃小食)煙燻三文魚🐟牛油果他他:味道特別,入口鮮味,隔離檯食完讚有煙燻三文魚的味道,我唔肯定似唔似,但個小食幾驚喜(前菜)油封鴨髀🍗:造型逼真,焗完嘅腐皮要切嚟食就比較困難;

先講食物:
(開胃酒)橘香梳打、冬日特飲

(開胃小食)羊肚菌釀鵝肝凍

(開胃小食)煙燻三文魚牛油果他他

(前菜)油封鴨髀🍗:造型逼真,焗完嘅腐皮要切嚟食就比較困難;點咗香橙🍊的酸甜味醬,令層層腐皮濕潤啲,味道亦豐富啲。食到呢道菜的時候,不由得讚嘆餐廳的醬汁真係好出色👍🏻👍🏻👍🏻
(前菜)油封鴨髀

(前菜)勃艮弟焗田螺🐚:上菜時勁熱;牛油蒜香薯蓉🥔雖然係墊底菜,但好夠味、入味,好食過素田螺🐚;薯蓉放上法包一齊食好好味;遺憾係餐廳有部分菜式跟法包🥖,但每人只有一小件。隔離2檯客相繼提出想要多一份法包🥖,餐廳都滿足佢哋嘅願望,但我亦聽到侍應預告話廚房工作䌓忙,焗唔切,所以要等;我哋唔想加重廚房負擔,雖然真係想要多少少法包,但都冇提出喇😅~~
(前菜)勃艮弟焗田螺

(主菜)寶雲酥羊架🍖:造型同樣逼真,勁似沙漠風味的羊架,食落有少少孜然粉般的香料味,奶白色醬汁甜甜哋,配素肉(impossible lamb chop)都好夾。伴菜的烤蕃茄仔🍅好甜、爆汁,而焗薯🥔就爭啲,較硬身

(主菜)寶雲酥羊架

(主菜)酥皮烤狼鱸🐠:同上一道菜隔咗15-20分鐘,主因係餐廳漏單,最初我哋都痴痴地等,點知等極都冇🤷🏻,差唔多同時入座的客人經已開始食甜品,於是就問侍應,而呢個菜係一問即上~~可能食物一早焗好然後保溫,所以酥皮腍咗😔、微暖,反而切開入面的素魚柳仲熱。如果酥皮脆啲應該好食好多。不過,配搭的醬汁又係一絕,濃稠帶微酸蕃茄味🍅,同素魚柳好夾
(主菜)酥皮烤狼鱸

甜品)蒙布朗🌰:我鍾意食粟子,但呢個甜品有啲平平無奇,雖然忌廉同粟子蓉夠滑,但呢點應該係basic;杯底有塊好硬淨的餅🍪,唔知係咪正宗做法,但塊餅太硬,好難咬,亦冇乜味
(甜品)蒙布朗

甜品)法式杏奶凍🍮:入口有驚喜,杏仁味香,似糊狀杏仁霜,只係賣相麻麻,而texture仲有少少倒胃口,半糕半糊狀;食曬會覺得有少少甜,但算係好食既
(甜品)法式杏奶凍

(餐飲)熱朱古力☕:飲唔到架,好杰,可以當甜品𢳂嚟食🥄;似心太軟的流心餡,黑朱古力味🍫,甘而不苦,甜度剛好,加上勁滑的忌廉,超好味
(餐飲)經典蘋果熱飲、熱朱古力

(餐飲)經典蘋果熱飲☕:好飲與否見仁見智,香料味重,肉桂、八角的味道濃烈,飲落有冬日氣息,似圍爐取暖會點的飲品,但未必好適合而家香港的天氣😅
(餐飲)經典蘋果熱飲

整體嚟講,餐廳的食物質素無容置疑係極高⬆️⬆️⬆️,醬汁尤其出色,但有一點要提,食完幾道菜,我開始腳腫,應該係食物的鹽份太高。可能我平日主要食蔬果、豆腐,以前有買過impossible meat、beyond meat同onmi等素肉,但後來發現素肉的鈉含量高,就冇乜再食。餐廳要煮出一啲似肉的法國菜,所以大部分肉食都係採用素肉,再加埋醬汁,我自己身體好快出反應,不過我冇覺得口渴,所以餐廳應該冇用味精。食完餐飯,狗狗爸爸話8成飽,我就「到頂」,winter menu的菜式好豐富,2個人食一定夠飽。撇除食材可能高鈉,餐廳的食物水準係超高,味道、層次豐富,令我好想再試其他菜式。

留番餐廳的環境同服務喺最後講(寫出嚟的原因係想餐廳進步同留意):(1)以中價餐廳嚟講(二人套餐連加一~$1540;$770/位),座位🪑距離太近,欠私隱度,放袋🛍️唔夠位,而隔離檯講乜都聽到;(2)入座後發現所坐位置燈光昏暗,原來有盞球型吊燈燒咗💡,再望下,同一範圍仲有4盞有罩吊燈💡💡💡💡只有非常微弱的光線,同店內其他位置的吊燈亮度明顯有別;(3)食咗幾道菜,侍應冇主動換碟🍽️。每道菜的醬汁同處理手法唔同(好似2款開胃菜,先上的羊肚菌配搭creamy+油份重的醬汁,而跟住上的三文魚他他就冇醬),變咗撈埋嚟食,當食完第3道菜,我提出想換碟,侍應有滿足我的要求,但換完補充:「餐廳啲碟數量唔夠,係最後2隻碟,洗唔切🧽,所以之後冇得換喇~」佢係帶有少少抱歉,但餐廳唔夠碟用🍽️,呢點係超出我的理解同想像;(4)侍應唔清楚上菜速度同順序,佢哋初時可能冇記低每檯食到第幾道菜✔️,之後好多時我哋要等好耐🕑,間唔中侍應又會逐一問:「你哋食咗XXX未?」亦因為咁,試過有侍應拎咗2碟食物出嚟,問:「邊檯未食?」然後,3張檯6隻手🖐🏻🖐🏻🖐🏻🖐🏻🖐🏻🖐🏻同時舉起,雖然場面幾搞笑,但坦白講,食法國菜食到呢個氛圍都幾尷尬🙈;(5)時間控制有待改善,1810入座,最後食到2030,原本預約2000的客人變相要等,主因係上菜混亂,交唔到場。慶幸我哋食頭圍,如果尾圍,應該食到夜晚11點;(6)食到尾聲,隔離檯的客人食飽離座,侍應重新set位🍽️,詳情唔多講,但set位流程係有少少衛生疑慮,我睇到呆咗😦,唔識反應。冇幾耐有2位客人被帶咗入嚟坐低,佢哋當然唔知情,但坐低前都為另一樣嘢表現出少少不滿:梳化椅🛋️上有張上手食客用過的紙巾。最後,我喺離開時(個客未食嘢)將set檯一事講俾餐廳另一個職員聽。論服務同環境,餐廳離fine dining有啲距離,當然如果預咗菜式共享,咁可能餐廳唔係行fine dining路線,不過佢嘅價位又比較尷尬~~可能我太少出街食飯🙈,我會期望消費接近$800/位的話,服務可以到位啲。想補充一句,啲侍應態度唔錯,只係人手不足,加上可能餐飲管理經驗唔夠,所以一full house就踢曬腳,場面混亂(我哋果輪好似有19檯客,未到40位客人)。

深夜狗狗爸爸收到餐廳電話📞,了解番佢的用餐體驗。佢老實講番我哋留意到的情況,而餐廳都有交待原因,冇推搪。佢哋主動締造雙向溝通都抵讚嘅👍🏻🙂❕

寫咁多嘢,部分原因係想餐廳繼續用心經營落去💪🏻!可能1、2個月後,我哋帶埋狗狗🐕嚟食多次啦!😁
2024-02-14
情人節
(開胃小食)煙燻三文魚牛油果他他
(前菜)油封鴨髀
(前菜)勃艮弟焗田螺
(主菜)酥皮烤狼鱸
(餐飲)經典蘋果熱飲、熱朱古力
2023-12-30 788 瀏覽
Yau Veggie Bistro高級法國私房菜環境簡單舒服,非常值得推介和欣賞餐廳專業,令我寫食評也認真🧂🧂前菜:8.5/101)香煎鵝肝配蘋果:$168口感和賣相極似鵝肝,做法和處理曾鵝肝冇分別,相對功夫之下要做多好多,有一種回甘嘅油香,真係預計唔到有這個效果主菜: 法色紙包魚:10/10,$2682)醬汁偏酸,不是平時食個種酸甜味,反而多咗種新鮮開胃好爽嘅感覺,應該係用豆粉做嘅魚柳…一啖魚柳一啖酸汁(迷你蕃茄仔洋蔥檸檬),一啖一口,我食到一滴汁都冇晒,好回味3)勃艮第燉牛肉:10/10 $288醬汁濃郁,牛肉極其入味,好似牛尾嗰種濃郁香味…內有蘑菇少少薯仔…色香味俱全度食落口感,有牛肉蘇味.. 濃香撲鼻。一流⋯⋯大人細路都啱食..仲配埋法式多士,點醬汁一流4)威靈頓牛柳:9.9/10 $488先講薯蓉,沒有種好黏口奶油嗰種感覺,感覺似真薯,小攪拌其他醬汁。牛柳配合酥皮,酥皮好趣外脆內冧…沒有飽滯感覺….不過份量大,建議兩人食用….牛柳非常大蘇味…配合顏色嘅陶冶好似一塊成熟牛柳…..真係估計唔到用處理真肉嘅方法去處理….有一種明明知道係假肉,但係食落有啲真肉感覺。扣分位,太似真肉…
Yau Veggie Bistro
高級法國私房菜
環境簡單舒服,非常值得推介和欣賞
餐廳專業,令我寫食評也認真🧂🧂
前菜:8.5/10
1)香煎鵝肝配蘋果:$168

主菜: 法色紙包魚:10/10,$268

3)勃艮第燉牛肉:10/10 $288

4)威靈頓牛柳:9.9/10 $488
扣分位,太似真肉……..有罪惡感覺

Tiramisu 8.5/10 $98
提拉米蘇好食,好林唔太甜,不過受五戒朋友要小心,原來有冧酒,小弟也沒有留意。如果喺訂單請早啲知道會比較好啲

#有加一
#walkin會等得耐啲,建議訂位,否則好多菜式未必食到,有啲限制。餐廳主張減少廚餘
#Yau Veggie Bistro

法式鵝肝配蘋果
  • 提拉米蘇
  • 香煎鵝肝配蘋果
2023-11-10 537 瀏覽
初次吃法式素食的體驗,是美好的。不論是環境氛圍、服務人員、桌上餐點,廚師的巧思創意,滿滿的五顆星!將平凡簡單的素食,化身為華麗耀眼的美食,讚嘆。很適合全家大小、三五好友、甚至是獨自前往,從進店的那一個刹那,到離開店舖的那一刻,身、心、靈,如沐春風徹底的被洗滌了,我,帶著一抹的微笑,滿足離去。感謝好朋友的推薦,讓我大開了眼界,顛覆了對一般素食的刻板印象!原來,素食也可以那麼不一樣,下次會再回訪,推薦。
初次吃法式素食的體驗,是美好的。

2023-11-10
  • 威靈頓牛柳
  • 香煎鵝肝配黑醋無花果
2023-10-09 2973 瀏覽
初嚐素食版法國菜。需要經whatsapp預約,並係用餐前3日向餐廳落單。午市套餐上嘅菜式全部都可以走五辛同提供純素選擇。Set lunch2 Courses $158 3 Courses $188Starter 尼斯沙律經典核桃沙律核桃沙律整體味道比較酸。個人覺得尼斯沙律比較好食,唔太酸之餘,食材亦比較豐富,有沙律菜、新吞拿、雞蛋、豆角、橄欖、車厘茄等。Main卡蘇萊砂鍋 (+ $30)普羅旺斯釀蕃茄卡蘇萊砂鍋嘅素油封鴨望落好似真肉,其實係腐皮包住類似竹蔗嘅條狀物,外皮焗到好香脆。底下係白扁豆、薯仔蓉、紅蘿蔔、芹菜等材料,黑椒味濃。素腸爽口。蕃茄入面釀咗素腸同芹菜等材料,有香濃嘅香草同黑椒味。蕃茄下面放咗意大利飯,有淡淡蕃茄嘅酸味。Vegan Dessert法式焦糖燉蛋經典檸檬撻2款都係純素甜品,燉蛋用雲呢拿籽、豆奶等材料製成,表面嘅焦糖脆口。檸檬撻味道比較酸,餅皮香脆。跟餐飲品: Ice Tea Peche

Set lunch
2 Courses $158
3 Courses $188

Starter
經典核桃沙律
尼斯沙律、經典核桃沙律

Main
卡蘇萊砂鍋 (+ $30)

Vegan Dessert
經典檸檬撻
法式焦糖燉蛋、經典檸檬撻

跟餐飲品: Ice Tea Peche

2023-09-29
普羅旺斯釀蕃茄
知道南豐紗廠有一間新嘅素食店,即刻去試吓。lunch,一個3 course 只係188 ,非常抵食因為我哋食全素,所以叫佢哋剔走晒所有蛋同奶卡蘇菜砂鍋,非常有創意嘅菜式,上碟嘅時候好似正式嘅法國菜嘅鴨腿一樣,但係食落去係腐竹,佢揸到個皮脆卜卜,好似食緊真正嘅鴨😋。配菜有豆,紅蘿蔔,好出色。焗薯千層,唔講你完全唔知係素食。另外最後甜品係法式焦糖燉蛋,佢哋話用咗植物奶,同埋雲呢拿籽做。個面燒到脆卜卜,出乎意料嘅好味。
知道南豐紗廠有一間新嘅素食店,即刻去試吓。

lunch,一個3 course 只係188 ,非常抵食

因為我哋食全素,所以叫佢哋剔走晒所有蛋同奶

焗薯千層,唔講你完全唔知係素食。

卡蘇菜砂鍋
2023-10-07
卡蘇菜砂鍋
  • 卡菜菜砂鍋
2023-10-01 315 瀏覽
朋友去了法國失掉在當地食法國鵝肝,於是邀請他到 Yau Veggie Bistro (游。)來吃素食版。難得公眾假期也有午餐餐牌,叫了個3道菜的午餐($188),選了尼斯沙律,卡蘇來砂鍋(+$30),和經典檸檬撻;另有萬眾期待的香煎鵝肝配黑醋無花果($168),和法色紙包魚($268)。忘記了南豐紗廠一樓盡頭原是什麼食店現在是優雅簡潔的 Yau Veggie Bristro。雖然早到了,店員也能安排就座。由於要早三天前點好菜,所以沒多久,就上了餐飲蜜桃茶,前菜尼斯沙律,不久也有主角香煎鵝肝配黑醋無花果(都是前菜來的)。店員見我們完成了鵝肝,就上了卡蘇來砂鍋。砂鍋雖然顏色古典,但味道一流。在砂鍋解決了約一半,法色紙包魚也降重出場。在完成了所有主菜,店員細心問一下,才收碟上甜品經典檸檬撻。在不殺生的前題下完圓了朋友在法國的遺憾,過了一個美味豐足的假期下午

雖然早到了,店員也能安排就座。

香煎鵝肝配黑醋無花果(都是前菜來的)。

Salade Nicoise 尼斯沙律 ,Ice Tea P eche 蜜桃茶

Foie Gras Saute with Figs and Balsmic Glaze 香煎鵝肝配黑醋無花果

Cassoulet 卡蘇來砂鍋

在砂鍋解決了約一半,法色紙包魚也降重出場。

Poisson en Papillote 法色紙包魚

在完成了所有主菜,店員細心問一下,才收碟上甜品經典檸檬撻。
Tarte au citron 經典檸檬撻

2023-10-01
Cassoulet 卡蘇來砂鍋
Tarte au citron 經典檸檬撻
  • 香煎鵝肝配黑醋無花果
  • 卡蘇來砂鍋
2023-08-24 417 瀏覽
☁️ 南豐紗廠呢間素食餐廳真係好靚法式裝飾,啱晒我呢件新Harness 去打卡!平日下午去,有Set menu。選擇不是太多,但食物擺盤非常精緻!平時唔食開素食嘅爸爸媽媽,都覺得用腐皮整嘅雞髀像真度極高!菜式調味相對比較淡味,想點名 讚一讚焗薯仔,味道非常好!Creamy又飽肚。上面的薯仔切得非常薄,口感脆身,就像吃薯片一樣,而下面的是薯蓉。多重口感,非常推介!甜品法式焦糖燉蛋,用子Soy milk和雲呢拿籽,沒有加上蛋。味道非常新穎,Soy milk 味非常重。表層的倒是真焦糖,下層口感軟身,大力推介!▼・ᴥ・▼𝑆𝑒𝑡 𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑚𝑒𝑛𝑢 $188 包飲品/𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑𝑒 𝑁𝑖𝑐𝑜𝑖𝑠𝑒 尼斯沙律/𝐺𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛 𝐷𝑎𝑢𝑝ℎ𝑖𝑛𝑜𝑖𝑠 多菲肉焗薯千層/𝐶𝑟𝑒𝑚𝑒 𝐵𝑟𝑢𝑙𝑒𝑒 法式焦糖燉蛋
☁️
南豐紗廠呢間素食餐廳真係好靚
法式裝飾,啱晒我呢件新Harness 去打卡!

平時唔食開素食嘅爸爸媽媽,都覺得用腐皮整嘅雞髀像真度極高!

▼・ᴥ・▼
𝑆𝑒𝑡 𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑚𝑒𝑛𝑢
$188 包飲品
/𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑𝑒 𝑁𝑖𝑐𝑜𝑖𝑠𝑒 尼斯沙律
/𝐺𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛 𝐷𝑎𝑢𝑝ℎ𝑖𝑛𝑜𝑖𝑠 多菲肉焗薯千層
/𝐶𝑟𝑒𝑚𝑒 𝐵𝑟𝑢𝑙𝑒𝑒 法式焦糖燉蛋
2023-08-15 1770 瀏覽
今年我揀咗呢間 高質素食餐廳食法國菜 同老公慶祝生日🥳 真心推薦 呢間素食餐廳,無論你係唔係食素我都覺得好值得去試,因為呢度嘅菜式真係做到一絲不苟,好用心去做好每一道菜式。我仲記得第一次去幫襯呢間餐廳佢地仲係西環,嗰陣時個location相對比較格攝,但係我食過佢哋嗰道香煎鵝肝同埋威靈頓牛柳我就覺得好驚艷,估唔到佢哋最後喺荃灣南豐紗廠重開,而家呢度嘅裝修好靚好舒服☺️🌟香煎鵝肝黑醋無花果🌟我覺得呢個係必點😆真係好出色,素鵝肝用菇、堅果、果仁、綠豆去整成,佢最犀利係個質地同真鵝肝食落去好相似。🌟洛琳鹹批🇫🇷🌟老公最鍾意最鍾意喺呢一道菜式,因為真係好特別好少地方可以食到🌟法式紙包魚🌟店員好細心幫我地拆開個紙,又提我地記得飲埋裏面個汁,因為真係好多精華係汁度,除咗素魚柳裏面仲有唔同嘅蔬菜洋蔥橄欖等一齊焗。🌟尼斯沙律🥗🌟🌟經典檸檬撻🌟食完呢餐我已經好想下次再試其他嘢,真係好好食。**記得要預早WhatsApp訂位,可以preorder定自己想食嘅菜式**
今年我揀咗呢間 高質素食餐廳食法國菜 同老公慶祝生日🥳

🌟香煎鵝肝黑醋無花果🌟
香煎鵝肝黑醋無花果

🌟洛琳鹹批🇫🇷🌟

🌟法式紙包魚🌟

🌟尼斯沙律🥗🌟
尼斯沙律🥗

🌟經典檸檬撻🌟

食完呢餐我已經好想下次再試其他嘢,真係好好食。

2023-08-15
生日
香煎鵝肝黑醋無花果
尼斯沙律🥗
  • 洛琳鹹批
2023-08-10 433 瀏覽
早前於南豐紗廠經過這間餐廳,被它精緻的裝潢吸引那時餐廳剛開業,需要提前3天訂位,無緣品嚐;回家在網上查了一下,原來這間素食餐廳之前在石塘咀有經營過,素菜的菜式十分豐富吸引;而餐廳社交媒體網站post也會介紹菜式的歷史由來,有趣有心機;所以決定要預約去品嚐一下。終於上一個月約了一位好友前往,覺得初次嘗試,我們也選了性價比 較單點高,價值 HK$158 的 2 courses set lunch朋友選了 尼斯沙律,正常發揮餐廳IG 寫:選用新鮮車厘茄、薯仔、法國邊豆、羅馬生菜、蛋、黑橄欖橄欖油等加以傳統調味製作,當中的吞拿魚以「新吞拿」取代,實踐素食版的 尼斯沙律,同時提供無五辛版及純素版。朋友食這個卡蘇萊砂鍋餐廳資料:把甘筍、西芹、蕃茄等新鮮蔬菜及香料炆煮清甜汁底為基礎,放入法國白扁豆燉到至鬆軟。 幾特別,味道不錯 我選了 多菲內焗薯千層 (最左) 餐廳說精選植物奶及純素牛油加入香料特調忌廉醬汁,配搭軟綿香滑切片薯仔,高溫烤製至金黃鬆脆。幸好和朋友一同分享,單點會有點單調經典檸檬撻因見餐廳社交媒體網站寫是 不含牛油的檸檬撻餅底,不含牛油亦能維持香軟而鬆脆檸檬餡清新酸甜,好食下次再試下另外
早前於南豐紗廠經過這間餐廳,被它精緻的裝潢吸引
那時餐廳剛開業,需要提前3天訂位,無緣品嚐;
所以決定要預約去品嚐一下。
朋友選了 尼斯沙律,正常發揮

朋友食這個卡蘇萊砂鍋
 幾特別,味道不錯
我選了 多菲內焗薯千層 (最左)
幸好和朋友一同分享,單點會有點單調
經典檸檬撻
檸檬餡清新酸甜,好食

下次再試下另外一些菜式
題外話/補充資料: 建議有心去可提前預約一下