這間居酒屋裝修非常日式 是日本師傅主理因為食物質數頗高 已經來過很多次了在眾多午餐中 必點的是串燒餐每次去眼見8成人都是點串燒餐🛎️串燒配烏冬定食 $178起級豐富 包你吃得飽 套餐有以下食物🥢鹽燒雞翼 外脆內嫰 能保持肉汁🥢蔥燒雞肉串 燒得很香口 略嫌香蔥燒得太燶🥢雞肉棒 雞肉混了一些蔥花香料 加了醬油 很惹味🥢燒飯團 雖然有一點點醬油在面 但沒什麼味道 盤上附上了wasabi 不知道是不是用在這飯團上🥢燒蕃茄 很Juicy🥢燒青椒 本身不太喜歡吃青椒 感覺就是燒烤味的青椒🥢腐皮湯烏冬 一大塊腐皮配日本魚蛋灑上蔥花 烏冬彈牙吸收了湯底精華 非常好吃 只是湯底略鹹🥢茶碗蒸 內裡有肉 日式魚蛋 很惹味 但同是略鹹🥢玉子燒 另配上明太子 也是很好吃🥢醃蘿蔔 酸酸味味 可以平衡一下食物的鹹...服務👨🏻‍🍳 員工有禮貌 衛生🛁 可以 沒發現污糟環境🏡 很日式 猶如身處日本 有兩層
這間居酒屋裝修非常日式 是日本師傅主理

服務👨🏻‍🍳 員工有禮貌

衛生🛁 可以 沒發現污糟

環境🏡 很日式 猶如身處日本 有兩層
2023-12-17 1809 瀏覽
識得個學日文🇯🇵嘅朋友準備考N5試,本來佢約咗我去灣仔食串燒🍡,話居酒屋嘅日藉🇯🇵串燒師傅係嚟自涉谷6️⃣0️⃣年歷史嘅串燒店,仲係全港唯一有1️⃣8️⃣CM長串燒,叫我一定要去見識下🥰。可惜...佢中咗流感🤧,不過見佢話到咁正,又咁難先book到位,我就帶咗老婆去,唔好嘥嘛😆。居酒屋裝修充滿傳統日式🇯🇵風格,有吧枱,有卡位,坐得舒適🥰。原來今日有好多人book咗全,係店員引領下我地上咗去2️⃣樓。2️⃣樓係有少量座位,店員話可以book嚟做Party Room房,大約可以容納1️⃣2️⃣人,咁都幾好,私隱度高🥰。炆牛腩(前菜) $30牛腩🐂及紅蘿蔔🥕都炆得腍軟入味,簡簡單單又好食。燒厚牛舌 $128午舌👅燒得香口乾身,肉質爽彈無筋,調味剛好帶微微油膩香😋。炸雞翼 $48雞翼🐓表面炸至香口乾身,内層肉質保持嫩滑多汁,調味剛好帶醬油汁甜味🥰。露筍豚肉卷 $43豚肉🐖表面燒至焦香,肉味鹹香,露筍香甜多汁又脆口,非常好食🤤。雞肉棒 $48雞肉棒🐓口感柔軟滑溜,配埋鮮香嘅蛋黃🍳及醬汁一齊食,口感更滑,味道更香😋。燒牛小排 $138牛小排🐂表面燒得香口,質感軟腍無筋,味帶油香🥰。雜錦天婦羅 $88天婦羅有2️⃣隻大蝦

炆牛腩(前菜) $30
牛腩🐂及紅蘿蔔🥕都炆得腍軟入味,簡簡單單又好食。

燒厚牛舌 $128
午舌👅燒得香口乾身,肉質爽彈無筋,調味剛好帶微微油膩香😋。

炸雞翼 $48

露筍豚肉卷 $43

雞肉棒 $48

燒牛小排 $138
牛小排🐂表面燒得香口,質感軟腍無筋,味帶油香🥰。

雜錦天婦羅 $88
天婦羅有2️⃣隻大蝦🦐、南瓜🎃、冬菇🍄、茄子🍆及蓮藕,天婦羅炸得香脆🥰,用蓮藕做食材比較少,口感爽脆,同樣好食😋。

日式炸雞 $78
雞件🐓炸至金黃色,表面非常香脆,肉質軟嫩juicy,點埋美乃滋一齊食就最好味,伴碟的沙律菜非常新鮮脆口。

殘波(白) glass $48
口感輕怡清爽、果香味濃郁,估唔到酒精含量有城25度。

總括而言,可能員工大部分都係日本人,所以服務招呼真係無得頂。
2023-12-10
2023-12-09 1127 瀏覽
呢間餐廳係灣仔一間性價比高嘅傳統日式居酒屋🏮私心推薦豚肉卷同雞肉串燒,𝐬𝐢𝐳𝐞 感覺比外面大 (睇相就知)🫶🏻仲有最特別係店家提供全港唯一𝟏𝟖𝐜𝐦嘅特長串燒,非常考功夫!當然呢樣難唔到來自澀谷𝟔𝟎年歷史串燒店嘅日籍師傅啦!店家逢星期四、五、六都營業至凌晨兩點,最近𝟐樓仲新設咗𝟏𝟐人𝐏𝐚𝐫𝐭𝐲 𝐑𝐨𝐨𝐦房,啱晒夜貓子同成班朋友同事嘻嘻哈哈聚會慶功🎉🥳🍾豚肉卷 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑩𝒆𝒍𝒍𝒚 𝑺𝒌𝒆𝒘𝒆𝒓𝒔 🐖車厘茄豬肉卷 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 & 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 🍅$𝟰𝟬 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)豬肉片微微焦脆,車厘茄一咬就爆汁,酸味甜味鹹味一下子湧上嚟,成為我最喜愛串燒配搭之一🤤金菇豬肉卷 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 & 𝗘𝗻𝗼𝗸𝗶 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 $𝟰𝟬 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)不敗串燒組合! 金菇同豬肉片都索晒生薑燒汁嘅精華,豬肉又唔韌,超juicy 惹味🫶🏻雞肉串燒 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒌𝒆𝒘𝒆𝒓𝒔 🐓雞肉棒 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)攪啊攪啊~蛋汁毫無保留咁俾超長雞肉棒吸收,雞肉嫩滑兼有咬口~燒雞頸 𝗡𝗲𝗰𝗸 $𝟯𝟰 (🌟𝟵/𝟭𝟬)Size比起一般雞部位更加大舊,咬落啖啖都係惹味嫩

豚肉卷 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑩𝒆𝒍𝒍𝒚 𝑺𝒌𝒆𝒘𝒆𝒓𝒔 🐖

雞肉串燒 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒌𝒆𝒘𝒆𝒓𝒔 🐓

燒雞頸 𝗡𝗲𝗰𝗸 $𝟯𝟰 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
Size比起一般雞部位更加大舊,咬落啖啖都係惹味嫩滑有彈性~

炭燒雞腿 𝗧𝗵𝗶𝗴𝗵🍗$𝟴𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
有幾舊大雞腿肉,同朋友一人一舊唔使爭大滿足!! 雞肉外層微焦香脆,沾上柑橘蓉同蘿蔔蓉,甜酸味夠清新刺激!!

明太子雞柳 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $𝟰𝟴 (🌟𝟳/𝟭𝟬)
表面有微辛嘅明太子點綴,啱鍾意食小小辣嘅朋友,不過肉質唔夠上面幾款滑

燒魷魚一夜干 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 (半份) 🦑$𝟳𝟰 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)
離遠已經聞到燒魷魚嗰種鑊氣同香氣,魷魚切到細細舊,而且口感極佳,軟稔得嚟又彈牙

鰻魚炒飯 𝗘𝗲𝗹 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗰𝗲 $𝟵𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
鰻魚粒夠多,新鮮蛋汁倒落鐵板上,即刻聽到咋咋聲~ 蛋漿好似熔岩咁四周圍流動,半生熟同燒汁洋蔥炒飯撈埋好好味~

沖繩豬手麵 𝗢𝗸𝗶𝗻𝗮𝘄𝗮 𝗧𝗲𝗯𝗶𝗰𝗵𝗶 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 $𝟴𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
豬手煮到超軟稔,入口即溶,麵條彈牙,湯汁唔會太濃味啱啱好
2023-12-01
  • 雞肉棒
  • 鰻魚炒飯
  • 炭燒雞腿
  • 車厘茄豬肉卷
  • 金菇豬肉卷
  • 燒雞頸
  • 燒魷魚一夜干
一直認為係香港食串燒都係得個貴字, 味道統一無驚喜, 點知今日同事帶咗我去汕頭街呢間日式小店, 果然有驚喜!! 呢間餐廳來自日本沖繩嘅居酒屋, 由日本人主理, 店面裝潢充滿日系感, 主要為吧檯座位, 更設有二樓少量座位, 感覺更有私隱。可能因為餐廳員工大部份都係日本人, 服務招呼都係no.1, 環境氣氛同食物味道都仿如置身日本當地一樣。【沖繩豚耳】HK$48豚耳切成薄片, 配上少少洋蔥, 豚耳軟骨爽脆易咬開, 味道清新。【吉列芝士火腿三文治】HK$58外層吉列炸皮鬆脆不會過油, 夾住火腿同埋creamy芝士, 芝士鹹香味十足, 配上爽脆生菜, 用以平衡芝士嘅濃郁鹹香。【日本產白燒鰻魚】HK$98燒鰻魚皮脆香口, 魚質札實爽彈, 很有鮮香而且多肉汁, 加咗少少鹽更提鮮, 不過小心有小幼骨連帶。 【鹽燒三文魚腩】HK$108三文魚腩皮燒得皮脆, 加咗少少鹽係表面更加惹味, 肉質嫩滑多汁有魚香, 魚油豐富, 很推介!【燒牛舌】HK$128牛舌有點點厚度, 表面有油光, 帶少少焦香, 口感爽彈唔硬, 而且多汁, 配埋wasabi, 味道超驚喜!串燒方面種類唔算多, 不過每款都很高質。【蘆筍豬肉

【沖繩豚耳】HK$48

【鹽燒三文魚腩】HK$108
鹽燒三文魚腩

【燒牛舌】HK$128
燒牛舌

串燒方面種類唔算多, 不過每款都很高質。

【蘆筍豬肉卷】HK$43
薄燒五花包住了較粗嘅蘆筍, 蘆筍清甜爽脆多汁, 完住平衡到五花嘅油膩。
【鵪鶉蛋豬肉卷】HK$40
燒五花肉有肉汁, 包住了鵪鶉蛋, 整粒入口一咬, 除了散發濃郁蛋香、滿足口感, 仲平衡到五花肉嘅膩。
【雞翼】HK$48
表面燒得甘香香脆, 肉質幾嫩, 仲keep到肉汁, 連皮食, 食到淡淡焦香。
【雞軟骨】HK$40
三角軟骨連帶少少肉, 軟骨超爽脆, 份量多, 滿足口感, 不過調味未有太突出, 自行沾鹽食, perfect!

【鰻魚炒飯】HK$98
以小小鐵盤上檯, 然後再淋上蛋漿, 不過可能撞正鐵盤未算太熱, 淋上蛋漿時亦沒有預期嘅滋滋聲而散發香氣; 但鰻魚炒飯味道亦不差, 啖啖都很有鰻魚清香鹹甜, 撈蛋汁食, 口感濕滑一點。
2023-12-05
燒牛舌
  • 蘆筍豬肉卷
  • 雞軟骨
2023-12-04 607 瀏覽
#fafafoodblog灣仔 #fafafoodblog日本菜呢間日本野間中經灣仔想試好耐 聽番 staff講 個師傅來自涉谷60 年串燒店 . 除左有 party room仲有18cm長串燒 正🍴沖繩豬肋骨拉麵88 蚊🍜個湯勁香豬骨味 拉麵夠爽彈 豬肋骨好軟林 同日本食同一質素🍴親子丼88 蚊🍲洋葱配滑蛋 個汁帶 d甜香 雞肉彈牙 飯夠軟林 配搭得好好🍴燒一夜干98 蚊🐟一夜干 d肉好滑 魚味濃 個皮好香脆 點 d檸檬汁就好好味🍴炭燒雞腿 88 蚊🐥雞腿 皮脆 出面帶 d甜香 雞肉嫩滑 好味 🍴豬五花2 串 80 蚊🐷豬五花燒得好香脆 入面帶 d豬肥膏 好味🍴雞軟骨2 串80 蚊🐥雞軟滑係脆骨黎 好香脆 就甘鹽燒就好好味 🍴雞肝1 串 43 蚊🐥好軟林粉身既雞肝 夠咸香🍴kirin啤48 蚊🍺 食串燒配啤酒正#日本菜 #雞肝 #雞軟骨 #串燒 #啤酒 #一夜干 #拉麵 #丼飯Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻
🍴沖繩豬肋骨拉麵88 蚊🍜
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Yakitori kobako
#yakitorikobako
灣仔汕頭街30 號意適樓地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog灣仔
====================

2023-12-04
2024-02-03 56 瀏覽
車厘茄豬肉卷以其獨特嘅配搭俘虜咗食客嘅心,豬肉片嘅微焦脆感配上車厘茄嘅爆汁口感,將酸甜鹹味完美融合,成為許多人最喜愛嘅串燒配搭。雞肉棒嘅製作過程中,充分吸收咗蛋汁,令雞肉既嫩滑又富有咬口,這種細膩嘅口感處理展現出廚師對烹調細節嘅關注。燒雞頸以其惹味嫩滑同富彈性嘅口感脫穎而出,Size上嘅優勢令這個部位嘅雞肉成為許多食客嘅心頭好。炭燒雞腿則以外層嘅微焦香脆同沾上柑橘蓉同蘿蔔蓉嘅獨特醬料,帶來了一種甜酸開胃嘅味道體驗,令人回味無窮。明太子雞柳以其微辛嘅明太子點綴,為鍾意食辣嘅食客提供了一個新選擇,雖然肉質相比之前提到嘅幾款略遜一籌,但依然是一道值得嘗試嘅佳餚。燒魷魚一夜干嘅香氣迎面而來,細細舊嘅切法加上魷魚嘅極佳口感,既軟稔又彈牙,完美展現了燒烤技術對食材本質嘅提升。

2024-01-13 58 瀏覽
最近喺灣仔發現左一間好正嘅日式串燒🔥餐廳,環境氣氛同野食令我彷彿置身喺日本🇯🇵!餐廳裝修設計充滿居酒屋🏮嘅風格,提供各種美味嘅串燒同清酒🍶,仲有全港唯一嘅18厘米長串燒🍢!呢度啲店員全都係來自日本🇯🇵,廚師更係來自涉谷60年歷史嘅串燒店,非常熱情友善,增添地道感覺🪭!每一道串燒都經過師傅精心烹調,口感鮮嫩多汁 💦,香氣四溢。無論係雞肉棒、蔥燒雞肉串、雞翼還是雞軟骨,都帶有炭火燒烤🍗嘅獨特風味😋正呀!鰻魚飯再加新鮮雞蛋🥚,入口即溶,真係好好食!店內仲供應生榨沖繩香檸🍋燒酎,這款清酒口感清爽,帶有香檸嘅微酸,同串燒搭配得天衣無縫👏🏻👏🏻👏🏻 最近仲新設左12人Party Room房🥳!

• 鰻魚炒飯
2024-01-01 51 瀏覽
灣仔呢間日本燒鳥店的燒雞皮串保留到脆兼爽彈的口感好正🏮 間唔中仲有新品推介例如特色既沖繩苦瓜釀免治雞肉串,苦瓜清甜帶微甘香 配埋燒到外脆內嫰的免治雞肉 整體口感好豐富~ 另外佢既蔥燒豚肉串同燒雞軟骨串都係必點 鹹香味十足 夠晒惹味🔥 除左串燒之外 其他燒物如日本產白燒鰻魚同燒牛小排都值得一試~ 鰻魚保留到彈牙的口感 好鮮甜👍🏻 牛小排啖啖肉 未去到入口即溶但肉感好重 牛肉味好香,加上燒烤過程中嘅獨特醬汁 味道更加濃🐮

• 日本產白燒鰻魚
2023年末將至,分享下最近食過最有驚喜嘅居酒屋🏮😝 居酒屋位於灣仔汕頭街,好有係日本夜晚探店嘅感覺。樓上更設有12人房,私隱度高,好適合聚會。星期四至六營業到凌晨2點,係食宵夜嘅好地方~居酒屋食物質素好高,無論係食物定係環境都有日本風味。日籍串燒師傅來自涉谷60年歷史嘅串燒店,而侍應都係講日文的😚 居酒屋有全港唯一18cm長串燒 🍢 大家黎一定要試下牛舌同埋餃子!🥰----------------------------▪️鹽辛牡蠣冷豆腐 $38豆腐入口綿密,加上牡蠣嘅鹹鮮味超開胃🤤▪️山芋沙律 $48第一次試呢個沙律,山芋本身冇味,加上好爽脆,食完好似冇食過嘢咁😂▪️鐵板餃子 $68/8隻餃子皮好薄但唔易散,內餡同餃子皮好夾,煎得啱啱好!雖然餃子細細隻,但係呢個令小編搵返係京都食餃子嘅感覺😍▪️燒牛舌 $128雖然定價比較進取,但係有成六塊咁多,同坊間串燒差唔多價錢!牛舌油香四溢,係小編食過嘅top 3!▪️飯糰 $38/each點咗三文魚子同埋明太子飯團,飯團外層燒至有焦香,內裡熱辣辣而且香軟,燒得好出色。三文魚子鮮甜爆汁,而明太子唔會太鹹,值得一試!-------------------

----------------------------
▪️鹽辛牡蠣冷豆腐 $38
豆腐入口綿密,加上牡蠣嘅鹹鮮味超開胃🤤

▪️山芋沙律 $48

▪️鐵板餃子 $68/8隻

▪️燒牛舌 $128

▪️飯糰 $38/each

----------------------------
串燒
▪️豬五花 $40
豬五花燒得好香,肥瘦夾雜😋😋

▪️金菇豬肉卷 $40
豬肉燒得焦香,金菇爆汁超滿足😌

▪️明太子雞柳 $38
同明太子飯糰一樣,明太子味唔會太鹹

▪️雞軟骨 $40
三角軟骨調味唔重,好爽脆,建議自己再沾鹽食~

▪️雞翼 $48
雞翼唔算好大隻,不過不失。

2023-12-28 34 瀏覽
今日嚟到呢間日藉串燒師傅來自涉谷60年歷史的串燒店!仲有全港唯一18CM長串燒超級期待我哋叫咗雞柳串燒、燒明太子、日本產白燒鰻魚同埋天婦羅沖繩產車海老等等想講呢度嘅串燒真係好有日本嘅味道!可能係調味料或者係烹調手法同我喺日本食嘅時候味道好相近!感覺好似去咗日本咁🥰🥰味道方面好好味!感覺到食材係新鮮調味都做得剛剛好佢呢度逢星期四五六營業至凌晨2點啱晒同朋友一齊夜晚有時食吓宵夜吹吓水!佢樓上仲有一個12人Party Room房 好大好舒服!勁有日本風格🥰🥰😍同埋佢嘅老闆同埋部份店員都係日本人真係好似去咗日本咁😂服務態度都好好環境舒適,坐得都舒服~推薦推薦!YAKITORI KOBAKO @kobakowanchai地址:灣仔汕頭街30號意適樓地舖

今日嚟到呢間日藉串燒師傅來自涉谷60年歷史的串燒店!
仲有全港唯一18CM長串燒
超級期待

想講呢度嘅串燒真係好有日本嘅味道!
可能係調味料或者係烹調手法
同我喺日本食嘅時候味道好相近!
感覺好似去咗日本咁🥰🥰
味道方面好好味!感覺到食材係新鮮
調味都做得剛剛好
佢呢度逢星期四五六營業至凌晨2點
啱晒同朋友一齊夜晚有時食吓宵夜吹吓水!

佢樓上仲有一個12人Party Room房
好大好舒服!勁有日本風格🥰🥰😍
同埋佢嘅老闆同埋部份店員都係日本人
真係好似去咗日本咁😂服務態度都好好
環境舒適,坐得都舒服~
推薦推薦!

地址:灣仔汕頭街30號意適樓地舖

2023-12-23 32 瀏覽
灣仔隱世日式串燒餐廳 YAKITORI KOBAKO 日藉串燒師傅主理😋來自涉谷60年歷史既串燒餐廳🎏🎎必試全港唯一18CM既長串燒💥💥逢星期四五六更營業至凌晨2點🕑最新設有12人Party Room,非常適合家人/朋友聚會慶生🎉日式烤雞肉串燒餐廳,自2021年9月開業至今,餐廳以木系居酒屋設計,濃厚日本氣氛,食物亦非常高質,吃岀地道,日本風味!玉子燒玉子燒層次分明,火喉剛好,滿滿蛋香,與明太子一起吃,倍添滋味烤魔鬼魚翅香烤過後更香口惹味,作餐前小吃,非常合適雞肉棒皇牌18CM既長串燒🤤雞肉肉質鬆軟,雞味濃郁,再沾上蘭王蛋黃同醬油,口感更幼滑更鮮味車厘茄豬肉捲豬肉燒至香脆,車厘茄多汁清甜微酸,夾著一同咀嚼,毫不油膩香蔥豬肉捲香口推介!豚肉燒至微微焦香,捲著密密香蔥香口清新,口感清脆爽口,相當特別鰻魚炒飯以熱騰騰的鐵盤上檯,再淋上蛋漿,攪拌後與鰻魚炒飯一起吃,入口更順滑更能提鮮。鰻魚肥美,肉質新鮮,配搭綿綿日本珍珠米、洋蔥,味道層次全提升,十分滿足。迎接寒冷冬天,餐廳更有三款暖笠笠火鍋💕👉🏻廣島牡蠣味噌火鍋 👉🏻鹿兒島赤雞片壽喜燒火鍋 👉🏻鹿兒島赤雞腿雞湯火鍋
灣仔隱世日式串燒餐廳 YAKITORI KOBAKO

日藉串燒師傅主理😋
來自涉谷60年歷史既串燒餐廳🎏🎎
必試全港唯一18CM既長串燒💥💥
逢星期四五六更營業至凌晨2點🕑

玉子燒

烤魔鬼魚翅
香烤過後更香口惹味,作餐前小吃,非常合適

雞肉棒

車厘茄豬肉捲
豬肉燒至香脆,車厘茄多汁清甜微酸,夾著一同咀嚼,毫不油膩

香蔥豬肉捲

鰻魚炒飯

迎接寒冷冬天,餐廳更有三款暖笠笠火鍋💕
👉🏻廣島牡蠣味噌火鍋
👉🏻鹿兒島赤雞片壽喜燒火鍋
👉🏻鹿兒島赤雞腿雞湯火鍋

2023-12-19 26 瀏覽
可以回頭的白燒鰻魚全晚席上的亮點之一要數這個白燒鰻魚焦香肉嫩雖然不是十級爽彈的口感但夾起來有彈性不鬆散魚片酥脆第二道喜歡的是玉子燒實實在在吃到蛋香與蓬鬆的層次太好吃了,追加了第二客自私吃一讚這邊串燒居酒屋的格局樓上雅的小閣樓位置不多但仍保留個小bar枱比起下層更喜歡上層的寂靜能慢慢聊,靜靜乾杯佐酒的串燒蘆筍豬肉捲、炭燒牛小排還有這邊主打的雞肉類串燒都推薦雞尾尖油份超重,超級無敵適合送酒喔😜整體氣氛同用餐環境都👍🏻👍🏻
可以回頭的白燒鰻魚

全晚席上的亮點之一要數這個白燒鰻魚

焦香肉嫩

雖然不是十級爽彈的口感

但夾起來有彈性不鬆散

魚片酥脆

第二道喜歡的是玉子燒

實實在在吃到蛋香與蓬鬆的層次

太好吃了,追加了第二客自私吃

一讚這邊串燒居酒屋的格局

樓上雅的小閣樓

位置不多但仍保留個小bar枱

比起下層更喜歡上層的寂靜

能慢慢聊,靜靜乾杯

佐酒的串燒蘆筍豬肉捲、炭燒牛小排

還有這邊主打的雞肉類串燒都推薦

雞尾尖油份超重,超級無敵適合送酒喔😜

整體氣氛同用餐環境都👍🏻👍🏻

2023-12-18 32 瀏覽
由日藉串燒師傅主理,師承自涉谷60年歷史的串燒店,今次同朋友嚟happy hour💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️🝮燒雞皮 [$40]燒得香脆🫶🏻.🝮汁燒茄子 [$26]外皮燒得焦脆,日本特別鮮甜🤍.🝮鵪鶉蛋豬肉卷[$30]呢個配搭冇得輸👋🏻😎.🝮煙燻蘿蔔忌廉芝士 [$48]第一次食呢個配搭,賣相靚靚,煙燻蘿蔔配上忌廉芝士,配合得宜🤝🏻😻.🝮燒明太子[$70]明太子成條上,夠晒足料,送酒一流🫰🏻.🝮吉列芝士火腿三文治 [$58]芝士控🧀必點,炸皮香脆流心芝士,夠晒邪惡😍.🝮泡盛檸檬燒酎 [$58]檸檬味滿滿,但唔會太酸,有醒胃效果,食串燒啱晒🫶🏻.🝮Suntory黑啤[$58]👨🏻至愛(之一😂)

🝮燒雞皮 [$40]

燒得香脆🫶🏻
🝮汁燒茄子 [$26]

外皮燒得焦脆,日本特別鮮甜🤍

🝮鵪鶉蛋豬肉卷[$30]

呢個配搭冇得輸👋🏻😎
🝮煙燻蘿蔔忌廉芝士 [$48]

🝮燒明太子[$70]

明太子成條上,夠晒足料,送酒一流🫰🏻
🝮吉列芝士火腿三文治 [$58]

芝士控🧀必點,炸皮香脆

流心芝士,夠晒邪惡😍
🝮泡盛檸檬燒酎 [$58]

檸檬味滿滿,但唔會太酸,有醒胃效果,食串燒啱晒🫶🏻
🝮Suntory黑啤[$58]

👨🏻至愛(之一😂)
2023-12-10
周末來了,少不免想同好友來個Happy Friday 🍻 今晚我第一次同外國朋友來到灣仔搵食,試試在港日本🇯🇵人都會來的串燒店。呢到逢星期四五六營業至凌晨2點‼️ 周末飲多2杯都無問題🤣明太子薯仔沙律🥗前菜又點少得日式薯仔沙律?滿滿的三文魚籽再配紫菜同薯仔一齊食,清新簡單。鰻魚炒飯🍛日藉🇯🇵員工推薦比超級肚餓既我地😋蛋漿仲係上枱後即場淋上去,而且鰻魚超香,美味飽肚之選!串燒黎係必點,因為日藉串燒師傅係來自涉谷60年歷史的串燒店‼️而且呢到仲有全港唯一18CM長串燒‼️ 食左咁多款串燒我最推薦係下面幾款。☺️雞肉棒🐔 每間串燒店既雞肉棒係師傅自家配方,再混埋日本蛋漿,十分鮮味。蘆筍豬肉卷🐷燒到香脆薄切豬肉包上新鮮蘆筍,味道唔會太鹹,啱啱好。炸雞翼 🐥日式炸物,薄薄既炸粉包住雞翼 ,脆卜卜又唔油膩。店內一樓仲新設12人Party Room房,私隱度高,餐廳仲會播放日本音樂,我哋成晚好似去咗日本居酒屋一樣。YAKITORI KOBAKO (灣仔)灣仔汕頭街30號意適樓地舖
周末來了,少不免想同好友來個Happy Friday 🍻

明太子薯仔沙律🥗

鰻魚炒飯🍛

雞肉棒🐔

蘆筍豬肉卷🐷
燒到香脆薄切豬肉包上新鮮蘆筍,味道唔會太鹹,啱啱好。

炸雞翼 🐥
日式炸物,薄薄既炸粉包住雞翼 ,
脆卜卜又唔油膩。

YAKITORI KOBAKO (灣仔)
灣仔汕頭街30號意適樓地舖
臨近聖誕節🤶,去咗灣仔同朋友買聖誕禮物🎁,順便睇下利東街嘅聖誕樹🎄灣仔一向都多好野食,我哋係附近搵到間日本人主理嘅居酒屋🏮,佢嘅串燒仲係全港唯一一間1️⃣8️⃣cm長,日藉串燒師傅來自涉谷60年歷史的串燒店入到去個場唔算太大,牆上同吧枱都放滿左一支支日本酒睇Menu見到串燒種類都好多款,有3款燒野菜串燒,12款雞肉串燒同5款豬肉串燒。不過我哋身為食肉獸,梗係主攻肉類,分別叫佐:❤️雞柳(明太子)明太子夠香辣,所以雞肉唔需要特別調味就可以食到雞肉本嘅味道。❤️雞肉棒雞肉棒用雞肉同蔥花等香草混合,外面搽上秘製燒肉醬一齊燒到焦糖色,再蘸上另外提供嘅蛋汁,嫩滑多汁,非常惹味❤️雞胗咸香嘅鹽燒口味,口感爽脆又唔會腥❤️雞皮(鹽燒)脆卜卜超香口,有小小油脂位,唔會太乾又唔會太油膩❤️雞軟骨切成片狀嘅雞軟骨,留有小小雞肉,又可以食到脆脆嘅軟骨同埋軟腍嘅雞肉。❤️香蔥豬肉卷中間塞滿蔥,蔥配豬肉一定係絕配🌈小食❤️炭燒牛舌牛舌好大塊同好厚身,而且燒到外焦內嫩,入口軟腍又多汁💦❤️燒魷魚一夜乾好香燒魷魚味🤤,充滿海水嘅咸香,軟腍好易就咬得開❤️白燒鰻魚鰻魚肉質緊實彈牙,魚皮香脆主食❤️鰻魚炒飯炒飯入面嘅鰻魚粒好多好大塊,再運鐵板熱辣

入到去個場唔算太大,牆上同吧枱都放滿左一支支日本酒

❤️雞柳(明太子)

❤️雞肉棒

❤️雞胗
咸香嘅鹽燒口味,口感爽脆又唔會腥

❤️雞皮(鹽燒)
脆卜卜超香口,有小小油脂位,唔會太乾又唔會太油膩

❤️雞軟骨

❤️香蔥豬肉卷
中間塞滿蔥,蔥配豬肉一定係絕配🌈

小食
❤️炭燒牛舌
牛舌好大塊同好厚身,而且燒到外焦內嫩,入口軟腍又多汁💦

❤️燒魷魚一夜乾
好香燒魷魚味🤤,充滿海水嘅咸香,軟腍好易就咬得開

❤️白燒鰻魚
鰻魚肉質緊實彈牙,魚皮香脆

主食
❤️鰻魚炒飯
炒飯入面嘅鰻魚粒好多好大塊,再運鐵板熱辣辣上枱,再即時倒蛋漿,拌勻,食到停唔到口😋

逢星期四五六營業至凌晨2點,新設12人Party Room房,私人飯局傾計💬都可以book