呢間串燒店喺日本涉谷屹立超過60年係香港灣仔插旗🇭🇰,主打18cm長串燒🔥食完覺得不過不失,冇想像中咁大驚喜.📍明太子薯仔沙律($68)𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗱 薯蓉混入明太子、三文魚籽同紫菜,食落鹹香鮮味🧡 .📍煙燻蘿蔔忌廉芝士($48) 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗥𝗮𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗣𝗶𝗰𝗸𝗹𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 醃蘿蔔加上忌廉芝士🧀,個組合係有趣,不過味道冇乜特別🤣 .📍玉子燒($98) 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗥𝗼𝗹𝗹 玉子燒蛋香味濃🍳口感非常鬆軟😋加上鹹香明太子超好食❣️ 不過價錢都幾貴.📍鵪鶉蛋豬肉巻($40) 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗤𝘂𝗮𝗶𝗹 𝗘𝗴𝗴𝘀 鵪鶉蛋飽滿🐣,豬肉唔乾但未夠香🐖 .📍明太子雞胸串($38) 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿 (𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲) 食落嚡口🥹加咗明太子都救唔到佢🫣 .📍雞肉棒($48) 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗠𝗲𝗮𝘁 雞肉棒點上香滑蛋漿🐣味道都唔錯👍🏻! .📍吉列芝士火腿三文治($58/2件) 𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗛𝗮𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵𝗲𝘀 一層炸衣包住火腿同芝士🥪,香脆鹹

呢間串燒店喺日本涉谷屹立超過60年
係香港灣仔插旗🇭🇰,主打18cm長串燒🔥
食完覺得不過不失,冇想像中咁大驚喜
📍明太子薯仔沙律($68)
𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗱
薯蓉混入明太子、三文魚籽同紫菜,食落鹹香鮮味🧡

📍煙燻蘿蔔忌廉芝士($48)
醃蘿蔔加上忌廉芝士🧀,個組合係有趣,不過味道冇乜特別🤣

📍玉子燒($98)
𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗥𝗼𝗹𝗹
玉子燒蛋香味濃🍳口感非常鬆軟😋
加上鹹香明太子超好食❣️ 不過價錢都幾貴

📍鵪鶉蛋豬肉巻($40)
𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗤𝘂𝗮𝗶𝗹 𝗘𝗴𝗴𝘀
鵪鶉蛋飽滿🐣,豬肉唔乾但未夠香🐖

📍明太子雞胸串($38)
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿 (𝗖𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗲)
食落嚡口🥹加咗明太子都救唔到佢🫣
📍雞肉棒($48)
𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗠𝗲𝗮𝘁
雞肉棒點上香滑蛋漿🐣味道都唔錯👍🏻!

📍吉列芝士火腿三文治($58/2件)
一層炸衣包住火腿同芝士🥪,香脆鹹香
不過略為油咗啲

📍日本產白燒鰻魚($98)
𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗲𝗹 (𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻)
鰻魚厚肉而且非常彈牙🐟,表面燒到焦香🔥正

📍炸八爪魚($88)
𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀
外皮薄脆🔥內裏𝗤彈,細嫩唔會韌🐙,幾好!

📍日式炸雞($68)
𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻
外皮加上七味粉調味,非常香脆又惹味👅👍🏻
2023-12-03 19 瀏覽
大家都趁年尾飛返轉~我就忙到甩碌無我份!唯有扮去個偽日本,搵YAKITORI KOBAKO嘅日藉串燒師傅,食返餐日式串燒啦🥳🥳.。「數量限定」嘅沖繩苦瓜釀免治雞肉:賣相仲靚過menu張相😍😍沖繩苦瓜原來好甘香,一d都唔苦,好清新,值得一試👍🏻.。鹽辛牡蠣冷豆腐:鹽辛牡蠣好惹味,加埋滑嘟嘟嘅冷豆腐,超級開胃👍🏻👍🏻.。串燒香菇、山芋、蔥燒雞肉串、豬五花、燒牛舌:香菇勁juicy,好好味😋而燒牛舌係必食之選,牛味香濃、有咬口,配埋惹味嘅調味料,下次一定要encore🥳🥳.。雜錦天婦羅:有日籍師傅主理嘅天婦羅,果然唔同d,薄脆嘅天婦羅外層,包裹住仍然好juicy嘅餡料,真係可以媲美喺日本食嘅天婦羅🍤.。鰻魚炒飯:上碟後直接倒入蛋漿,賣相勁吸引!鰻魚又香又滑,而且每粒炒飯都沾有鰻魚汁,好味!.呢度仲有全港唯一18CM長嘅串燒,下次要約多幾個朋友一齊黎happy hour(星期四五六開到凌晨2點架).二樓有一間12人Party Room,仲有私人bar枱,勁chill,開返個串燒聖誕party都唔錯喎😈😈
2023-11-12
我喜歡日籍師傅主場的料理店,因為會很細心,周不時有家鄉小食,與別不同。早前知道灣仔有間小小串燒店 Yakitori Kobako ,主理的日藉串燒師傅,來自涉谷60年歷史的串燒店,並供應全港唯一18CM長串燒,不得不食指大動,坐言起行,星期日晚上專程拜訪。位於灣仔汕頭街,鋪面不大,非常日式居酒屋風格,進店即見有個大酒吧,據說逢星期四五六營業至凌晨2點,符合晚上消費!原來仲有樓上,有一間 party room 可容12人,今晚冇人包場,我們選擇在樓上分坐此派對房,坐吧枱位置都幾 chill。果然燒功出色,選用日本國產雞,皮脆肉嫩有雞香,調味恰到好處,煮物自有風格,值得一試。雞肉餃子 $58燒得很好,雞皮薄而香脆,肚子飽滿,肉內有蔥。燒雞軟骨 $40片片軟骨中還夾著雞肉,令口感不會骨慘慘,是個好主意。車厘茄豬肉卷 $40最喜歡車厘茄的酸甜對比豬肉的肉香,亦甜的鹹好滋味。燒雞尾 $38香脆軟滑,雞尾的獨特肉質在乎雞肉與脂肪之間,滑溜但不油膩,食過就知多好吃。玉子燒 $98厚厚的玉子,滑溜非常,配備明太子及蘿蔔蓉,輕輕的提味,份量十足,原來好飽肚。日本產白燒鰻魚 $98肉質結實有彈性,魚皮焦香
雞肉餃子 $58
雞肉餃子
燒得很好,雞皮薄而香脆,肚子飽滿,肉內有蔥。
燒雞軟骨 $40
片片軟骨中還夾著雞肉,令口感不會骨慘慘,是個好主意。
燒雞軟骨
車厘茄豬肉卷 $40
最喜歡車厘茄的酸甜對比豬肉的肉香,亦甜的鹹好滋味。
車厘茄豬肉卷
燒雞尾 $38
玉子燒 $98
日本產白燒鰻魚 $98
日本產白燒鰻魚
肉質結實有彈性,魚皮焦香脆口,白燒可以吃到鰻魚的原汁原味,與一般蒲燒品嚐醬汁有別。
雞肉棒
倒轉梯形的肉串,金黃焦香,肉質棉密。
雞頸肉 $40
以為細細片,串連起來口感厚大,肉質有彈性,媲美雞骨肉。
雞頸肉
炭燒雞腿 $88
炭燒雞腿
同樣燒得焦香,雞腿肉嫩有汁,配蘿蔔用幾有趣。
炭燒雞腿
鰻魚炒飯 $98
鰻魚炒飯
也許是此店的招牌,特色在堂前把蛋漿倒在碟之四邊、圍著鰻魚炒飯,富視覺效果,食味上亦添層次。
鰻魚炒飯
鰻魚炒飯材料豐富,米飯粒粒分明有光澤,飽滿掛汁好味道。
2023-11-26
燒雞軟骨
車厘茄豬肉卷
雞頸肉
鰻魚炒飯
全港唯一18CM長串燒😍😍逢星期四五六營業至凌晨2點🍻最近新設12人Party Room房 - 就係我坐嗰間!高度推介Okinawa Lime Juice💚 - 沖繩都未飲過咁好味!不酸不甜,剛剛到位,不溝過多水的濃稠,解渴解膩,物超所值!💯🌟💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️🍀前菜(枝豆) HK$30 x2份量不少,有營養。熱茶是免費提供,需QR code下單。🍢串燒:- 蔥燒雞肉串 HK$45- 雞軟骨 HK$40- 鵪鶉蛋豬肉卷 HK$40- 車厘茄豬肉卷 HK$40多款選擇,足料夠晒長串。🎏烤魔鬼魚翅 HK$68送酒必點,配搭沙律醬,非常香。🥗明太子薯仔沙律 HK$68十分精緻,美味可口,作為前菜很開胃。🐡燒多春魚 HK$60熱辣辣,脆卜卜,多春口感真爽!🦑燒魷魚一夜干 半身 HK$74如預期般惹味,半份足夠2人吃。🍜叉燒鯛魚湯拉麵 HK$88魚湯味清新不膩,很有驚喜,少有獲得我歡心的拉麵!🍹飲品:🥃- Suntory Whisky KAKU HK$65🍋- Okinawa Lime Juice HK$43老公喝highball很寫意,我沾了一口,感覺不錯。我喝的沖繩生榨青檸汁,上面已經詳細推介
全港唯一18CM長串燒😍😍
逢星期四五六營業至凌晨2點🍻
最近新設12人Party Room房 - 就係我坐嗰間!
不酸不甜,剛剛到位,不溝過多水的濃稠,解渴解膩,
物超所值!💯🌟

💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️

🍀前菜(枝豆) HK$30 x2
份量不少,有營養。熱茶是免費提供,需QR code下單。

🍢串燒:
- 蔥燒雞肉串 HK$45
- 雞軟骨 HK$40
- 鵪鶉蛋豬肉卷 HK$40
- 車厘茄豬肉卷 HK$40
多款選擇,足料夠晒長串。

🎏烤魔鬼魚翅 HK$68
送酒必點,配搭沙律醬,非常香。

🥗明太子薯仔沙律 HK$68
十分精緻,美味可口,作為前菜很開胃。

🐡燒多春魚 HK$60
熱辣辣,脆卜卜,多春口感真爽!

🦑燒魷魚一夜干 半身 HK$74
如預期般惹味,半份足夠2人吃。

🍜叉燒鯛魚湯拉麵 HK$88
魚湯味清新不膩,很有驚喜,少有獲得我歡心的拉麵!

🍹飲品:
🥃- Suntory Whisky KAKU HK$65
🍋- Okinawa Lime Juice HK$43
老公喝highball很寫意,我沾了一口,感覺不錯。
我喝的沖繩生榨青檸汁,上面已經詳細推介了,不能錯過。

🍮Dessert:
Dinner Warabi Mochi 4 pcs HK$42
2款口味,甜度適中,黏黏的口感作結,滿足的一頓。

2023-11-28
  • Suntory Whisky KAKU
  • Okinawa Lime Juice
  • Dinner Warabi Mochi 4 pcs
2023-11-27 28 瀏覽
同左好友去左位於灣仔汕頭街嘅🏮YAKITORI KOBAKO食串燒及日本料理🥰,呢條街靜中大旺,隱藏好多隱世食店和復古店鋪,好有特色🤩而YAKITORI KOBAKO嘅日藉串燒師傅來自涉谷60年歷史的串燒店,所以食物質素有一定水準👍,仲獨創全港唯一18CM長串燒😍😍😍,呢度逢星期四五六營業至凌晨兩點,最近喺上一層2/F新設12人Party Room房 ,係好友聚舊吹水、拍拖、慶祝生日嘅好地方🥰👍▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹🥢日式蘿蔔炆牛腩(前菜每位$30)前菜每人一份,白蘿蔔鮮甜冇渣,索晒湯汁好入味,牛腩夠淋,正😋🍢燒雞頸肉($40)第一次食,原來雞頸肉都有咁多肉😅🍢燒雞皮($40)雞皮燒得好香,好惹味👍👍😋🍢燒雞肉棒(48)好長嘅雞肉棒,好似棒球棒咁😂,啖啖肉,沾上蛋漿更美味👍👍😋🍢燒雞翼($48)有3 隻雞翼,開邊嚟燒,雞皮燒得薄脆,雞肉juicy,其實食多幾串都得呀👏🏻👏🏻👏🏻👍🍢燒雞肝($43)雞肝燒得火喉適中,唔會過生過熟過乾,甜甜地,好食😋👍👍🍢燒蘆筍豬肉卷($43)薄切豬腩肉包住Big Size 嘅蘆荀,好爽口,健康又好食🥰👍👍🍢 燒香葱豬肉卷($40)豬腩肉包住好似韮菜
▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹▪️🔹

🥢日式蘿蔔炆牛腩(前菜每位$30)

🍢燒雞頸肉($40)
第一次食,原來雞頸肉都有咁多肉😅

🍢燒雞皮($40)
雞皮燒得好香,好惹味👍👍😋

🍢燒雞肉棒(48)
好長嘅雞肉棒,好似棒球棒咁😂,啖啖肉,沾上蛋漿更美味👍👍😋

🍢燒雞翼($48)

🍢燒雞肝($43)
雞肝燒得火喉適中,唔會過生過熟過乾,甜甜地,好食😋👍👍

🍢燒蘆筍豬肉卷($43)

🍢 燒香葱豬肉卷($40)
豬腩肉包住好似韮菜嘅日本香葱,香葱噗鼻,卷得好札實,燒起嚟特別好食😋😋👍

🍢燒日本大葱($35)
將大葱微微燒焦,葱香加炭香,簡單美味❤️👍😋

🍘爐燒飯團(3本)($98)
賣相好可愛的串燒飯團,飯團面分別鋪上三文魚籽、味噌醬及明太子,輕燒飯團底,帶點薄薄焦脆,內裡的飯粒微暖軟熟,夠晒飽肚😋😋😋

🥢炭燒牛舌($128)
最愛嘅牛舌,厚度適中,烤得有小小微焦,仲散發陣陣炭香,爽口有𡁻頭,食唔停口😋😋👍👍

🍹生榨沖繩香檸($78/glass)
叫左兩杯🤩,帶點酒精+青檸+梳打,清新解渴,配串燒一流👍👍👍

@kobakowanchai

香港的日式居酒屋多到不得了~如果要我推介的話,當然要找日藉大廚主理的餐廳啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💗~ 灣仔的 🇯🇵 焼き鳥𝐘𝐚𝐤𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐊𝐨𝐛𝐚𝐤𝐨,是我推薦的口袋名單之一哦(≧▽≦)!!! 日藉串燒師傅來自涉谷𝟔𝟎年歷史的串燒店,經驗豐富,他所燒的串燒,當然有質素保證啦☺️! 居酒屋有兩層,一層是廚房加吧枱,一層則是新裝修的𝟏𝟐人𝐏𝐚𝐫𝐭𝐲 𝐑𝐨𝐨𝐦😌,大家想包埸也沒問題~ ☆ 雞肉棒🍗$𝟒𝟖 ☆ 雞翼🍗$𝟒𝟖 ☆ 香蔥豬肉串🐽$𝟒𝟎 ☆ 蔥燒雞肉串🍗$𝟒𝟓 嘩~是全港唯一! 𝟏𝟖𝐂𝐌長的日式串燒呀🫨!! 串燒比想像中還要大條,燒至剛好的熟度,肉嫩鮮味,調味得宜。 ☆ 玉子燒🍳$𝟗𝟖 超軟綿綿的玉子燒,充滿蛋香和湯汁,蘸上明太子醬更好吃~ ☆ 日本產蒲燒鰻魚🐟$98 鰻魚有濃濃的蒲燒醬香😚,肉嫩鮮美,脂肪豐富,好肥美! ☆ 日式炸雞🍗$𝟔𝟖 炸雞都好大塊,炸得相當鬆脆,蘸上沙律醬更好哦! ☆ 吉列芝士火腿三文治🧀$𝟓𝟖 原來這款三文治是沒有麵包的~火腿夾著芝士,裏上炸漿去炸😳,好特別。 ☆ 迷你親子丼🥚$𝟕𝟖 迷你親子丼絕不迷你,足夠二人享用😂!! 雞肉軟腍,雞蛋半熟,有蛋汁有蛋香,滑溜溜

☆ 玉子燒🍳$𝟗𝟖

超軟綿綿的玉子燒,充滿蛋香和湯汁,蘸上明太子醬更好吃~
 ☆ 日本產蒲燒鰻魚🐟$98

鰻魚有濃濃的蒲燒醬香😚,肉嫩鮮美,脂肪豐富,好肥美!
☆ 日式炸雞🍗$𝟔𝟖

炸雞都好大塊,炸得相當鬆脆,蘸上沙律醬更好哦!
☆ 吉列芝士火腿三文治🧀$𝟓𝟖

☆ 迷你親子丼🥚$𝟕𝟖

迷你親子丼絕不迷你,足夠二人享用😂!! 雞肉軟腍,雞蛋半熟,有蛋汁有蛋香,滑溜溜,再加點醬油,拌均後超下飯的🫶🏻!!!

食物有質素,服務員又服務好,逢星期四五六更會營業至凌晨𝟐時🌝,大家記得來試試正宗的日式居海屋囉~
2023-11-22 23 瀏覽
YAKITORI KOBAKO 是來自日本沖繩的餐廳,提供正宗地道的美食🍢串燒師傅來自涉谷有60年歷史的串燒店,堅持用心烹調每一串美味🤤【芝士三文治】🧀口感酥脆,內部搭配融化的芝士,帶來濃郁的奶香味🥪【鰻魚炒飯】🍚 以鰻魚肉和鬆軟的米飯炒製而成,口感香氣四溢,鰻魚的鮮嫩與米飯的香氣完美結合,令人回味無窮🐟【日式餃子】🥟 日式餃子外皮薄脆,內餡鮮嫩多汁,口感極佳,每一口都充滿了鮮美的肉汁和香味,絕對是必試的美食之一✨【串燒】🍢 YAKITORI KOBAKO的串燒選擇多樣,其中包括淮山(山芋)、炭燒雞腿、車厘茄豬肉捲和雞肉棒等,每一串都經過精心烹調,口感炭香嫩滑,最適合朋友聚會一齊食❤️‍🔥

【芝士三文治】🧀
口感酥脆,內部搭配融化的芝士,帶來濃郁的奶香味🥪

【鰻魚炒飯】🍚

【日式餃子】🥟

【串燒】🍢
2023-11-21 22 瀏覽
灣仔宜家好多隱世小店都好好食架~ 放工去鬆一鬆! 我就去咗滿滿日式特色嘅串燒店!入到去真係好似親臨其境穿越咗日本咁啊!我試了串燒,天婦羅,炭燒牛舌樣樣都很好食😍😍好鐘意佢menu串燒款式非常多🍢可以每一款選值一串,大家可以隨意選擇 唔洗就黎就去!真好啱心啊~🍢大蔥雞肉🍢豬肉小番茄🍢雞皮🍢豬肉蘆筍🍢海鹽雞翅🥩岩燒牛舌🍱雜錦天婦羅🥃沖繩特飲現場仲有日藉串燒師傅來自涉谷60年歷史的串燒店,難怪咁好味啦!😍仲有全港唯一18CM長串燒!🕰️逢星期四五六營業至凌晨2點🧸新設12人Party Room房

入到去真係好似親臨其境穿越咗日本咁啊!
我試了串燒,天婦羅,炭燒牛舌樣樣都很好食😍😍

🍢大蔥雞肉
🥃沖繩特飲

🕰️逢星期四五六營業至凌晨2點
🧸新設12人Party Room房

2023-11-21 26 瀏覽
喺灣仔食晚餐無乜idea,問朋友推介後決定去依間由來自涉谷60年歷史串燒店嘅日藉師傅主理嘅串燒居酒屋,去到發現成個氛圍同環境真係讓我地置身日本一樣。點嘅食物都好唔錯,其中玉子燒好濕潤又幾大份仲伴有辣辣地嘅明太子,可以配搭咁食。雞胸肉幾爽口又有肉汁,兩樣都超推。雞腎、雞皮等都係送酒一流炸雞翼好香脆,醬汁甜甜地,有名古屋雞翼嘅味道!燒牛舌幾厚切,口感爽彈,咬落好飽嘴超正。鰻魚炒飯可以自己淋蛋液再炒埋一齊,好過癮鰻魚量都幾多,炒飯好香口呢!唔少得點吓酒飲,除咗啤酒之外,西柚味嘅沖繩泡盛果味好濃又幾清爽,配搭串燒都唔錯。見佢地逢星期四至六仲會營業到凌晨2點,最近更新設咗12人Party Room房,真係好適合同一班朋友嚟聚一聚。

雞胸肉幾爽口又有肉汁,兩樣都超推。

雞腎、雞皮等都係送酒一流

炸雞翼好香脆,醬汁甜甜地,有名古屋雞翼嘅味道!

燒牛舌幾厚切,口感爽彈,咬落好飽嘴超正。

鰻魚炒飯可以自己淋蛋液再炒埋一齊,好過癮
鰻魚量都幾多,炒飯好香口呢!

2023-11-20 30 瀏覽
灣仔隱世日式居酒屋🏮 Yakitori Kobako  位於灣仔汕街一家隱世日式串燒店,小店串燒師傅來自日本🇯🇵當年喺涉谷60年歷史串燒店學藝,黎到香港經營呢間小店。餐廳逢星期四五六營業至凌晨2點,坐夜🌙啲都唔怕,裝潢以居酒屋式設計,提供各類串燒清酒等,更有全港唯一18CM長串燒🍡🍢,而且設有12人Party Room ,約一班朋友啱哂雞胗🐥爽爽脆脆,亦都唔會有內臟嘅腥味燒牛舌👅好大碟,爽口冇筋嘅牛舌,調味啱啱好雞軟骨🐣骨肉勻稱,鹽味十足,燒到有啲燶,非常香口,加埋少少檸檬汁,好開胃爐燒飯團🍙塗滿魚子,味道濃郁,飯團唔會燒到好硬,入面嘅飯仲係好香軟鵪鶉蛋豬肉捲🐷爆汁,豬汁香脆,一同入口令人回味無窮芝士火腿三文治🥪溶漿般的芝士,奶香搭配咸香火腿鰻魚炒飯🍛用熱鐵板上菜,店員再俾咗蛋汁淋喺炒飯周圍,幾有風味
灣仔隱世日式居酒屋🏮 Yakitori Kobako

雞胗🐥
爽爽脆脆,亦都唔會有內臟嘅腥味

燒牛舌👅
好大碟,爽口冇筋嘅牛舌,調味啱啱好

雞軟骨🐣

爐燒飯團🍙
塗滿魚子,味道濃郁,飯團唔會燒到好硬,入面嘅飯仲係好香軟

鵪鶉蛋豬肉捲🐷
爆汁,豬汁香脆,一同入口令人回味無窮

芝士火腿三文治🥪
溶漿般的芝士,奶香搭配咸香火腿

鰻魚炒飯🍛
用熱鐵板上菜,店員再俾咗蛋汁淋喺炒飯周圍,幾有風味
2023-11-14 26 瀏覽
大家去開灣仔想食串燒不妨考慮吓呢間我食咗先知大有來頭原來日藉串燒師傅來自涉谷60年歷史嘅串燒店呢度啲傳銷特別長亦係全港唯一18CM長串燒呢度啲串燒好多款都好好味仲有好多都係沖繩直送今次叫咗好多嘢好多都好好味呀🤭鵪鶉蛋豬肉卷 $40真係好好味食咁多間串燒我覺得呢間做得最出色👍🏻蘆筍豬肉卷 $43又係值得一食👍🏻一啲都唔乾,蘆筍仲要超新鮮一啲都冇渣👍🏻雞肉棒 $48見到食得咁滋味就知好食啦👍🏻牛小排串 $98 好嫩好滑唔係太食牛嘅我都超鍾意食👍🏻鹽燒三文魚腩 $108 呢個真係必食👍🏻👍🏻燒得脆脆嘅皮再加軟冧冧多汁嘅三文魚腩Yum yum 🥳鹽燒沖繩車海老 $98沖繩運過來一定有分別㗎喇一咬就知彈牙😬宜家逢星期四五六營業至凌晨2點最近新設12人Party Room房𠻹最啱成班朋友一齊chill
大家去開灣仔想食串燒

食咁多間串燒
我覺得呢間做得最出色👍🏻

蘆筍豬肉卷 $43
又係值得一食👍🏻
一啲都唔乾,蘆筍仲要超新鮮一啲都冇渣👍🏻

見到食得咁滋味就知好食啦👍🏻

宜家逢星期四五六營業至凌晨2點
最近新設12人Party Room房𠻹
最啱成班朋友一齊chill
2023-11-14 24 瀏覽
🍽️ 品嚐正宗日本風味 🍽️最近在灣仔發現了一家隱世日式串燒餐廳,YAKITORI KOBAKO!這裡的氛圍和料理讓我彷彿置身於日本!廚師更是來自涉谷的!餐廳的裝潢設計充滿居酒屋的風格,提供各種美味的串燒和清酒,更有全港唯一的18厘米長串燒!他們營業時間延長到凌晨兩點,真是夜貓子的好去處!這裡的店員全都是來自日本的專業人員,他們熱情友善,讓整個就餐體驗更加地道。而關於食物的味道,我只能用一個詞來形容:美味!每一道串燒都經過師傅精心烹調,口感鮮嫩多汁,香氣四溢。和牛小扒串融合了牛肉的豐富風味,明太子薯仔沙律帶有微妙的咸香,雞腿肉伴大根蓉及柑橘酢則帶來了清爽的口感。煙燻蘿蔔忌廉芝士的組合獨特而美味,而日本產白燒鰻魚則鮮嫩多汁,令人回味無窮。無論是雞肉棒、蔥燒雞肉串、雞翼還是雞軟骨,都帶有炭火燒烤的獨特風味,讓人愛不釋手。燒花魚一夜干皮脆肉嫩帶有濃郁的煙燻風味。店內還供應生榨沖繩香檸燒酎,這款清酒口感清爽,帶有香檸的微酸,與串燒搭配得天衣無縫。請記得訂座,以確保有座位。我平日6:15吃餐廳已坐滿八成。快來YAKITORI KOBAKO,讓您的味蕾享受一趟美妙的日本之旅!🎌
🍽️ 品嚐正宗日本風味 🍽️

請記得訂座,以確保有座位。我平日6:15吃餐廳已坐滿八成。

🇯🇵 YAKITORI KOBAKO @kobakowanchai由來自涉谷60年歷史串燒店🇯🇵日藉師傅主理更設有全港唯一18CM長串燒‼️串燒店我叫左幾款串燒🍢🍡味道認真唔錯👍🏻全部即叫即燒🔥串燒燒到外脆內嫩😄完美保留住肉汁✅ 店內環境係日式設計~感覺真係好舒服~食物同環境好高質~價錢合理👍🏻大家有機會要來食🤭😋我個人特別喜歡佢地🌟炭燒牛舌 $128厚薄適中~入口帶油香夠哂juicy🌟雞頸肉 $40🌟雞軟骨 $40🌟雞翼 $48🌟蔥燒雞肉串 $45🌟燒飯團配三文魚籽$38🌟鰻魚炒飯 $98🌟酥炸章魚 $88🌟Plum (Glass) $58🌟沖繩香檸SOUR $78@kobakowanchai最正係逢星期四五六營業至凌晨2點🤭更新設12人Party Room房👍🏻岩哂同朋友、三五知己傾偈吹水😄 #yakitorikobako #kobako #灣仔 #灣仔美食 #香港串燒 #香港居酒屋

由來自涉谷60年歷史串燒店🇯🇵日藉師傅主理
更設有全港唯一18CM長串燒‼️串燒店

我叫左幾款串燒🍢🍡味道認真唔錯👍🏻
全部即叫即燒🔥串燒燒到外脆內嫩😄
完美保留住肉汁✅ 店內環境係日式設計
~感覺真係好舒服~食物同環境好高質~
價錢合理👍🏻大家有機會要來食🤭😋

🌟Plum (Glass) $58
🌟沖繩香檸SOUR $78

@kobakowanchai最正係逢星期四五六
營業至凌晨2點🤭更新設12人Party Room房👍🏻
岩哂同朋友、三五知己傾偈吹水😄

【灣仔⋄高質日式居酒屋】 🍽 焼き鳥 YAKITORI KOBAKO📍灣仔汕頭街30號意適樓地舖福岡最出名的屋台文化 小編去旅行前先到灣仔感受下🇯🇵由日藉師傅主理的「焼き鳥 Yakitori Kobako」樓高兩層室內裝潢設計充滿日本風情 仿如置身日式地道居酒屋🏮最近2樓更增設12人Party Room房 可以包場 私隱度高餐廳主打全港唯一18CM長串燒 每款串燒都十分足料🔥點了雞肉棒、鵪鶉蛋豚肉卷和明太子雞柳 賣相很吸睛~最有驚喜的是雞軟骨和燒原條明太子 口感豐富有咬口🤤充滿焦香的燒飯團包括三文魚子、味噌、眀太子3款口味玉子燒入口嫩滑且蛋味濃郁 有在日本旅遊吃到的水準👍🏻私心推薦鰻魚炒飯 自行加入蛋漿後炒飯底變得更惹味!最近日本啤酒和果汁酒也有買一送一優惠 性價比很高✨他們逢星期四五六營業至2點 OT後也可以去放鬆一下😆⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 枝豆 $38☞ 明太子雞柳 $38☞ 雞軟骨 $40☞ 鵪鶉蛋豚肉卷 $40☞ 雞肉棒 $48☞ 燒明太子 $70☞ 玉子燒 $98☞ 爐燒飯團 (3本)
【灣仔⋄高質日式居酒屋】
🍽 焼き鳥 YAKITORI KOBAKO
📍灣仔汕頭街30號意適樓地舖

福岡最出名的屋台文化 小編去旅行前先到灣仔感受下🇯🇵
室內裝潢設計充滿日本風情 仿如置身日式地道居酒屋🏮
餐廳主打全港唯一18CM長串燒 每款串燒都十分足料🔥
點了雞肉棒、鵪鶉蛋豚肉卷和明太子雞柳 賣相很吸睛~
最有驚喜的是雞軟骨和燒原條明太子 口感豐富有咬口🤤
充滿焦香的燒飯團包括三文魚子、味噌、眀太子3款口味
玉子燒入口嫩滑且蛋味濃郁 有在日本旅遊吃到的水準👍🏻
私心推薦鰻魚炒飯 自行加入蛋漿後炒飯底變得更惹味!
最近日本啤酒和果汁酒也有買一送一優惠 性價比很高✨

☞ 燒明太子 $70

☞ 玉子燒 $98

☞ 爐燒飯團 (3本) $98

☞ 鰻魚炒飯 $98

☞ 麒麟一番榨 $48 (買一送一‼️)
☞ 柚子酒 $68
⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2023-11-05 26 瀏覽
食得日式居酒屋,當然要搵間正宗嘅食啦。今次依間睇個名有知同燒鳥有關,不過其實佢哋仲有多款唔同嘅肉類和鍋物可以選擇,而且全部由一直大廚主理,完美還原番日本地道串燒點嘅格局和味道。爐燒飯團 $38餐廳總共有三款口味可以選擇,我自己就選擇咗三文魚子味。三文魚子入口即溶,又充滿鹹香味,配搭外層燒到焦香嘅飯團真係好惹味呀。迷你親子丼 $78帶甜味嘅親子丼,有濃厚嘅蛋汁和軟身嘅雞肉味,口感濕潤又滋味。玉子燒 $98口感軟身又有蛋香,如果連同明太子一齊食就會更加有咸香。煎餃子 $68成個鐵板上嘅煎餃子,煎到連外皮都香脆,內裏勁多肉汁。雞肉棒 $48嚟到居酒屋必叫之一,雞肉棒肉質有口感又充滿肉香。另外當然可以燒埋佢哋嘅串燒,例如豬腩香蔥/蕃茄都十分推介,大家可以去試吓啦。YAKITORI KOBAKO (灣仔)灣仔汕頭街30號意適樓地舖業

爐燒飯團 $38

迷你親子丼 $78

玉子燒 $98
口感軟身又有蛋香,如果連同明太子一齊食就會更加有咸香。

煎餃子 $68
成個鐵板上嘅煎餃子,煎到連外皮都香脆,內裏勁多肉汁。

雞肉棒 $48
嚟到居酒屋必叫之一,雞肉棒肉質有口感又充滿肉香。

YAKITORI KOBAKO (灣仔)
灣仔汕頭街30號意適樓地舖業