作為一個新界兼大西北的人,上環真的是一個陌生的地方,你永遠只會去到中環,灣仔,銅鑼灣去尋找美食。而由於工作的關係,我也有機會要在港島區找美食吃了,最近聽說上環開了一家比較特別的食店,所以就下班了特意來到上環來一見華山真面目!不知道是不是我下班的時間比較早的關係,去到餐廳門口發現沒什麼人,完全不用排隊就可以點餐了。而我本身很喜歡咖哩,滑蛋和鰻魚,這裡剛好就有了日式咖喱滑蛋鰻魚飯,那選這個真的是不用解釋了!這裡是在外面點餐在到裡面取餐的,像快餐店的形式。點完等了約10分鐘就拿到餐點了,從圖片可以看到有很大的一條鰻魚,飯也被厚厚的滑蛋包圍著,而飯的附近有咖哩。鰻魚比想像中大,也算是厚的一種,會令人有種滿足感!滑蛋也不會太老,還有蛋香和滑滑的感覺。咖哩就是正常日式咖哩味。套餐還包括了餐湯跟飲品,但都不是太好喝,我叫了芒果味的飲品,味道很奇怪……餐湯也是,希望改善一下!

2020-04-20 635 瀏覽
相信好多打工仔同我一樣,每天最惱人嘅事情系lunch食咩好,要經濟,環境舒適,食物質素好,真的不易找▪今日有舊同事提議去新紀元樓上一間快餐店,前身系大家樂就經常會幫襯,自從轉手後就無黎過,第一驚吾好食,第二驚吾平呢,不過諗住開左一段時間都尚在應該可以吧,所以決定比次機會佢▪系門口有個電子餐牌,有10種選擇,價錢由$60 ~ $80包熱飲或中湯,中環區黎講都吾算貴,內觀環境也舒適,坐位分隔頗遠,(可能疫情關係),遺一美中不足系坐位無靠背▪土鱿肉餅飯,同事話麻麻,凍奶茶就夠濃滑焗豬扒飯,熱華田 : 無特別,吾難食,華田就吾夠濃鹽焗雞脾飯 + 熱奶茶 : 味道可以,吾會太咸,奶茶香滑餐牌系每星期轉一次,呢度坐得舒服,食飽吾會比人趕走,可以再試嘅▪
,不過諗住開左一段時間都尚在應該可以吧,所以決定比次機會佢

土鱿肉餅飯,同事話麻麻,凍奶茶就夠濃滑

焗豬扒飯,熱華田 : 無特別,吾難食,華田就吾夠濃

鹽焗雞脾飯 + 熱奶茶 : 味道可以,吾會太咸,奶茶香滑
2020-04-15
2020-04-16 422 瀏覽
位於上環新紀元的 V Court 前身是大家樂,大家樂時期一個星期總是會光顧一次因為地方大又比較好坐,自從大家樂關門大吉就沒有光顧過,同事今日提出不如上去試下裝修同大家樂都有好大分別感覺都幾舒適,聽聞都是大家樂集團不過高檔少少,午餐選擇唔太多可能疫情關係所以少咗啲選擇,每個餐都包湯或飲品六十元起,我就選擇了最安全嘅鮮茄芝士焗豬扒飯味道可以,一個同事選擇沙薑鹽焗雞髀飯,同事話無乜沙薑味似鹽焗雞髀飯多啲不過味道都可以嘅,另一個同事選擇土魷肉餅石鍋蒸飯不過同事就話肉餅唔好食,臨走前問收銀員幾耐會換餐牌,原來每星期會換一次咁都會再去試試嘅,始終中上環坐得舒適食lunch 嘅地方真的唔太多
2020-04-06 310 瀏覽
2019年,大家樂冇咗,呢個位轉咗做food court形式嘅v court! 同大家樂一樣係買飛,坐低,等叫號,自己拎!擺位更加闊落,坐得好舒服!有好多面壁位,亦有對窗位,好啱自私食,始終有時lunch都唔想同其他人social! 呢度售價比大家樂高d,但又多d款式,一星期嚟試一款都有排試!今次嗌咗最貴嘅午餐set, 百幾蚊嘅熊本牛扒餐,比完錢先知咁貴!呢個故事教訓我,唔好一路傾偈,一路篤機!個牛扒overcooked, 咁篤機落order, 廚房又點會知你食幾成熟,緊係整well done啦!其實個扒就算唔係well done, 係Medium well or medium都唔會好食,因為個扒d肉質真係好一般,冇牛味!配菜不過不失,下次都係食返海南雞算數!
配菜不過不失,下次都係食返海南雞算數!
2020-03-26 246 瀏覽
最近搵到新飯堂,環境唔錯,一個星期可以去幾次都唔會厭,因為佢menu 有幾十款選擇,🍛🍝🍱🥘中西韓泰咩都有,想輕食嘅茶餐廳式嘅🍜常餐亦有。試咗好幾款式,當中推介焗豬扒飯、韓式牛柳絲意粉同功夫湯海南雞。總括黎講味道同水準確都比一般canteen 高,中式炒飯麵真係熱辣辣即炒上碟,而西式意粉硬度適中味道亦唔錯。如果你係細食嘅朋友,而又等得到下午茶,小妹大力建議你等到2:30先去,因為價錢平$20-30蚊,但份量亦算大份,特別係中式炒飯麵。而下午茶唔少得嘅西多士、炸雞翼沙律、公司三文治,呢度都有;仲有特別d嘅🧇爆脆華田西多,華田味好濃,不過就乾身咗d,小妹都係鍾意食有花生醬嘅傳統西多🤭呢排只要諗唔到食咩就去呢度,都算係見證住佢由由試業到依家lunch time坐滿滿嫁🤣~~喺中上環返工嘅朋友就不妨去試吓呢個高級版canteen!

功夫湯海南雞
2020-02-05
功夫湯海南雞
  • 焗豬扒飯
  • 西多士
喺上環開咗好耐,一直都未得閒黎試吓,今日weekend避肺炎,又唔想去遠嘅地方,只去附近行吓試吓,就去睇下囉~職員服務好,係食物/環境/服務/價錢 4個item,我俾服務最高分。叫咗個1)肉醬意粉,係細mini版,肉醬同汁都夠多,但係味道比較淡;2)煎肉餅都幾搞笑啊;3)華田西多士好厚,但係上面嗰d華田粒粒,如果你唔係襯熱嗰陣就推開佢,就會變咗一大pat痴埋,痴唔到係多士度;4)潛艇鹹牛肉蛋,鹹牛肉唔夠;多,包冇烘熱,又係比較淡5) 咖咉多士OK啦五個set最後$190 OK啦

叫咗個
2)煎肉餅都幾搞笑啊;

五個set最後$190 OK啦
肉醬意粉,係細mini版,肉醬同汁都夠多,但係味道比較淡
潛艇鹹牛肉蛋,鹹牛肉唔夠;包冇烘熱,又係比較淡
2020-03-07
下午茶
2020-02-28 2204 瀏覽
V Court係新紀元廣場裡面一個新開嘅美食廣場,記得以前喺度返工時,哩個位係大家樂,雖然多人幫趁,但如果唔係落雨或趕時間唔想出去,大部份人都寧願出去食唔想留喺度食頹飯。V Court嘅裝修走明亮簡潔路線,座位唔會太迫太侷促,有多人圓枱、四人餐枱同面壁位。食客除左可以喺收銀枱點餐,仲可以喺哩幾部自助點餐機落餐,俾錢後等叫籌號就可以出去櫃枱攞餐。哩度除左普通咖啡奶茶檸茶檸水,仲有好多款唔同嘅果汁同汽水,可以散買亦可以跟餐加錢換購。喺取餐櫃枱附近亦有飲水機同洗手盤可以洗手,哩一點而家真係好重要呀!其中一邊牆有自助調味吧,要幾多自己拎,繁忙時間都唔怕要問職員拎。最貼心係靠窗吧枱位都有叉電設施,手機呂夠電都可以邊食飯邊叉電,慳返唔少時間。瑤柱福建炒飯($70)中式午市套餐一至五會包熱飲或中湯,由於我當日係周末,所以兩款都會有,我加$6轉左紅豆冰。福建炒飯賣相幾得,上面有紅蘿蔔、西芹、火腿、蝦同雹柱,茨汁足夠,濕濕地幾好食。中湯係粟米蛋花湯。普通罐頭湯味道。大蝦茄蓉意大利粉($67)意大利飯粉份量幾多,上面有三隻大蝦,蝦都幾大隻。意粉賣相冇福建炒飯咁吸引,不過茄蓉味都幾突出,酸酸地幾開胃。紅典紅

瑤柱福建炒飯($70)

瑤柱福建炒飯
大蝦茄蓉意大利粉($67)

意大利飯粉份量幾多,上面有三隻大蝦,蝦都幾大隻。

大蝦茄蓉意大利粉
紅典紅豆冰(跟餐加$6)

紅豆冰紅豆煲得夠腍,奶香味都可以。
紅典紅豆冰
總結,雖然價錢比一般快餐店貴,但無論食物賣相定環境都交足功課,以地區黎講定價合理,喺附近返工嘅朋友第日就算冇時間都唔洗焗住食頹飯。
瑤柱福建炒飯
紅典紅豆冰
2020-02-12 94 瀏覽
fusion比人感覺好似周身刀冇張利咁但朋友話呢間唔一樣今日就黎食佢,果然不同晚餐黎講係好抵食而且多國菜色都有南瓜忌廉湯味道都幾香濃,而且口感好creamy雞串沙律冇貨所以變左我至愛既雞串烤到外層有少少香脆,正黑松露帶子意大利飯幾有水準既一個意大利飯黑松露份量足,飯身煮得岩岩好唔會太硬而且入晒味煎封過既帶子將佢既鮮味緊緊鎖住和牛竹炭V漢堡(加煙肉)漢堡我食得多,竹炭漢堡今次真係第一次,又幾特別呢個漢堡材料豐富漢堡煎得剛好,咬落去肉味香濃又juicy煙肉煎得香口,食慾大增配埋極邪惡既芝士簡直一絕加上香甜既蕃茄同新鮮爽口既生菜令成個口感唔會變得膩竹炭麵包細味之下仲會有淡淡既香氣一般食漢堡都會配薯仔整成既薯條呢到竟然係用紫薯做真係一d都唔馬虎紫薯條食落去有好香濃既紫薯香雖然冇平時薯條咁脆但佢食落去都好香口另外呢到仲好抵地可以加$12換一個小食,梗係要叫啦蜜糖烤雞翼,烤得幾香脆,而且蜜糖甜甜地好開胃煙肉焗青口,青口都幾新鮮,仲有煙肉既咸香好夾紐倫布腸,咬落去好juicy好有口感,必食香桃汽水、蘋果汁呢到既飲品都唔hea兩款都有好香既果香,推薦
fusion比人感覺好似周身刀冇張利咁但朋友話呢間唔一樣
今日就黎食佢,果然不同晚餐黎講係好抵食
而且多國菜色都有南瓜忌廉湯
味道都幾香濃,而且口感好creamy雞串
沙律冇貨所以變左我至愛既雞串
烤到外層有少少香脆,正黑松露帶子意大利飯
煎封過既帶子將佢既鮮味緊緊鎖住
和牛竹炭V漢堡(加煙肉)
漢堡煎得剛好,咬落去肉味香濃又juicy
煙肉煎得香口,食慾大增
配埋極邪惡既芝士簡直一絕
加上香甜既蕃茄同新鮮爽口既生菜令成個口感唔會變得膩
竹炭麵包細味之下仲會有淡淡既香氣
一般食漢堡都會配薯仔整成既薯條
呢到竟然係用紫薯做
真係一d都唔馬虎
紫薯條食落去有好香濃既紫薯香
雖然冇平時薯條咁脆
蜜糖烤雞翼,烤得幾香脆,而且蜜糖甜甜地好開胃
煙肉焗青口,青口都幾新鮮,仲有煙肉既咸香好夾
紐倫布腸,咬落去好juicy好有口感,必食香桃汽水、蘋果汁
呢到既飲品都唔hea
兩款都有好香既果香,推薦
2020-02-05 77 瀏覽
番茄忌廉湯天氣涼,喝一碗暖暖的蕃茄濃湯,充滿蕃茄香,酸甜開胃,健康美味!和牛肉竹炭漢堡竹炭麵包口感緊實有彈性。漢堡肉剛剛好做到 Medium Well, 牛肉味濃厚。配上半溶芝士、番茄、生菜... 邪惡,但極好食。熊本雪花西冷肉味、油香皆充足。熱情果撻熱情果的口味酸中帶甜,果味馥郁,散發夏日氣息。撻底酥香鬆化。菠蘿茉莉花茶 / 富士蘋果伯爵茶淡淡的菠蘿香甜,沒有搶去茉莉花茶的清香。一開始諗住唔多配搭,諗住試下無妨嘅心態。點知出奇地解渴清爽。
番茄忌廉湯

和牛肉竹炭漢堡

熊本雪花西冷
肉味、油香皆充足。

熱情果撻

菠蘿茉莉花茶 / 富士蘋果伯爵茶
淡淡的菠蘿香甜,沒有搶去茉莉花茶的清香。
2020-02-03
黑毛豬鞍配薯蓉餐湯沙律 $176Bless 菠蘿茶 + $24煙花女意大利粉 +12雞尾大蝦 +12甜品黑松露帶子意大利飯配餐湯沙律 $117蜜桃梳打 + $19甜品約左朋友去上環辦年貨, 準備去地鐵回家之前, 不如吃埋先走. 係噴水池的新紀元廣場, 地梯上去有一層食店, 向後行到盡有一處寬敞舒適的大空間, 門口叫野食, 之後入內可以舒服坐, 又可以充電, 好正.飲品選擇就在收銀旁, 有出名的Bless 果汁, 仲有好多其他不同的選擇, 跟餐只要加錢換就可以. 好抵.主食選擇好多好多, 我同朋友各要了一份晚餐, 黑毛豬鞍配薯蓉餐湯沙律好厚好靚的黑毛豬鞍, 肉質好香, 配上薯蓉好滿足. 餐湯以蕃茄新鮮打成, 厚實質感, 好似一次過吸收左好多蕃茄, 好滿足.加錢要左煙花女意大利粉, 雞尾大蝦, 大蝦好爽滑, 煙花女意大利粉好夠味, 份量夠哂大,  開心.黑松露帶子意大利飯, 黑松露已經好香噴噴令人好想吃, 加上抄出來的意大利飯, 粒粒分明, 香濃奶油味, 啖啖肉帶子, 爽啊.飲品好抵飲, 出面一支bless 都半百或以上, 呢度加錢可以飲. 甜品是一件cake, 個餐真係好抵~!!!行完個

黑毛豬鞍配薯蓉餐湯沙律 $176
Bless 菠蘿茶 + $24
煙花女意大利粉 +12
雞尾大蝦 +12
甜品

黑松露帶子意大利飯配餐湯沙律 $117
蜜桃梳打 + $19
甜品

主食選擇好多好多, 我同朋友各要了一份晚餐,
黑毛豬鞍配薯蓉餐湯沙律

甜品是一件cake, 個餐真係好抵~!!!

行完個街, 上來吃下飲休息下, 地方光猛又空擴,
再繼續行程.
2020-01-27 1307 瀏覽
太座在上環購買行山鞋,約我下班後找她會合,她在新紀元廣場等我。記得上次來時,這位置是一間連鎖快餐店,現已轉為另一間,同樣是以先購票形式,自己找個位,服務員會送食物來。餐廳地方非常寬闊,有些面壁位還可USB充電,中上環食肆日間勁難搵位,晚市例靜,這晚只得十數人。選了兩個套餐主菜,黑毛豬鞍擺盤近似高級餐廳,伴菜有薯蓉,茄子,青瓜,車厘茄,蘋果蓉燒汁,豬鞍連骨,顏色烤得不錯,肉質尚可,套餐還包餐湯和沙律,餐湯為南瓜忌廉湯,可喝到打爛的南瓜蓉纖維,而沙律因廚房事故改以串燒代替,雞肉串燒,也可解饞。熊本雪花西冷,同樣是擺盤認真,除茄子和青瓜外,還有整個烤蒜,海鹽和芥辣。西冷肉質因部位問題,為牛扒中稍具嚼勁的,與牛柳截然不同,以價論價,不過不失。想吃得豐富點,加錢可追加迷你意粉,紐倫布腸,蜜糖雞翼等。迷你意粉用茄醬,黑水欖,蒜等煮,富意大利風情,意粉不太腍,很喜歡。紐倫布腸,肉的成份多,口感實在,蜜糖雞翼香甜可口。整體而論,廚師造藝應該不錯,只因應售價和地方的限制,有能力做得更好。

2020-01-24 67 瀏覽
一個人收工難得想靜靜地咁食下飯,呢度環境又大又舒服,絕對係返工人士嘅福地座位闊落,靠牆位置既位置仲有得USB叉電,為個人叉電嘅同時仲可以幫手機充電,正仲有吧枱望景,背後仲有天藍色霓虹燈,走型格路線嘢飲非常多選擇,仲有Bless果汁飲,岩曬想飲果汁又想健康減肥嘅女士們!餐牌選擇亦不少,有沙律有西餐有漢堡餐同意粉餐,多樣性的選擇唔怕楝唔落手!重要可以用自助形式黎落單,方便又快捷,中午時間唔洗同人逼,快靚正!調味料可以自己攞,美極、辣椒醬、芝士粉⋯⋯樣樣齊法式香草烤雞$88大大隻嘅燒雞配上大大份嘅薯蓉,另外仲有香濃蕃茄湯、雞肉串,再加配左2隻雞翼,分量十足烤雞仲有配上燒烤汁,剛好熟嘅雞胸非常嫩滑多汁,一切落去爆曬雞汁,薯蓉味道較淡,有口感,沾上燒烤汁更惹味雞髀仲大大隻,外面燒到金黃色,賣相吸引蕃茄濃湯質地黏稠濃郁,飲落甜甜地幾特別!雞翼燒得香又脆身,肉質嫩,正成個餐食完真係飽到上喉嚨,一人餐真係非常大份,重點係坐得舒服同安靜,又有得叉電,不錯!

仲有吧枱望景,背後仲有天藍色霓虹燈,走型格路線

調味料可以自己攞,美極、辣椒醬、芝士粉⋯⋯樣樣齊

法式香草烤雞$88

雞髀仲大大隻,外面燒到金黃色,賣相吸引

2020-01-22 72 瀏覽
今日公司收爐,開完party就放工,於是就一支公近近地係上環搵野食。餐廳有自助點餐機,亦有點餐櫃檯,付款後只要找位置坐低,店員就會送上餐品餐牌的選擇還可以,以上環地區黎講,價錢都唔算貴🌠和牛竹碳V漢堡 $108 + 大啡菇 +$30🌠整個套餐有湯及沙律,但由於沙律經已售罄,所以以雞肉串代替,竹碳漢堡賣相不錯,以生菜、蕃茄、芝士及和牛組成漢堡,醬汁酸中帶甜幾開胃,而芝士及和牛配合不錯,很香很有芝士味,而和牛亦夠肉汁,最後加上大啡菇,實屬不錯😋厚度大概不能一口吃到所有料,只能切開慢慢放進口內🤣薯條以紫心蕃薯作材料,相當特別,而味道較普通薯條多了一份甜薯的香味👍🏻🎇蘋果茶 $24🎇這個牌子以健康聞名,賣點是無添加,而味道其實與普通蘋果茶無很大的分別,只是甜度較少,健康一點總括而言,這間餐廳的食物不錯,賣相擺盤都很精緻,而環境夠寬敞及光猛,更有USB頭供電,不錯

餐牌的選擇還可以,以上環地區黎講,價錢都唔算貴

🌠和牛竹碳V漢堡 $108 + 大啡菇 +$30🌠
和牛竹碳V漢堡

厚度大概不能一口吃到所有料,只能切開慢慢放進口內🤣

蘋果茶

🎇蘋果茶 $24🎇

蘋果茶
2020-01-22 66 瀏覽
V court是個在上環的 food court, 環境十分闊落,坐得舒服!當日晚餐非常多選擇, 有十多款唔同嘅晚餐選擇!朋友點了熊本雪花西冷, 跟時日餐湯為南瓜忌廉湯, 在家 12蚊有兩隻大蝦, 蝦肉夠曬爽但幾好食! 雪花西冷牛肉味好重, 嫩滑多汁, 而且仲有大量薯蓉配襯,最驚喜就係有個焗蒜頭!夠哂香濃。而我就點了和牛竹炭漢堡再加一份烤大啡菇! portion簡直係king size超大份! 啡菇非常juicy, 牛肉亦都好juicy, 一啖咬落去所有肉汁流出,超正!整體環境乾淨,地點夠曬方便。 可以再來!
整體環境乾淨,地點夠曬方便。 可以再來!
2020-01-19 65 瀏覽
今日去咗上環做運動做運動之前就去吃一些東西看見這間餐廳感覺不錯 價錢亦很相宜就進去了這兒的餐單分兩種中式和西式的 價錢也只是60多元已經包括餐湯和飲品吉列豬扒炒蛋咖喱飯 中湯好喝 咖喱味好易下飯 吉列豬扒炸得香脆 很快就吃完了龍蝦汁蟹肉意大利粉龍蝦汁味道鮮美 意大利粉爽口彈牙西湯是胡蘿蔔湯 非常濃郁 每一口也是濃濃的胡蘿蔔味道接着再加了錢配上近期受歡迎的飲品兩款也感覺 非常健康和好喝以套餐價格吃了一個滿足的午飯 ~性價比甚高!
今日去咗上環做運動

龍蝦汁味道鮮美 意大利粉爽口彈牙

西湯是胡蘿蔔湯 非常濃郁 每一口也是濃濃的胡蘿蔔味道

接着再加了錢配上近期受歡迎的飲品

兩款也感覺 非常健康和好喝

以套餐價格吃了一個滿足的午飯 ~性價比甚高!