2020-02-28 2204 瀏覽
V Court係新紀元廣場裡面一個新開嘅美食廣場,記得以前喺度返工時,哩個位係大家樂,雖然多人幫趁,但如果唔係落雨或趕時間唔想出去,大部份人都寧願出去食唔想留喺度食頹飯。V Court嘅裝修走明亮簡潔路線,座位唔會太迫太侷促,有多人圓枱、四人餐枱同面壁位。食客除左可以喺收銀枱點餐,仲可以喺哩幾部自助點餐機落餐,俾錢後等叫籌號就可以出去櫃枱攞餐。哩度除左普通咖啡奶茶檸茶檸水,仲有好多款唔同嘅果汁同汽水,可以散買亦可以跟餐加錢換購。喺取餐櫃枱附近亦有飲水機同洗手盤可以洗手,哩一點而家真係好重要呀!其中一邊牆有自助調味吧,要幾多自己拎,繁忙時間都唔怕要問職員拎。最貼心係靠窗吧枱位都有叉電設施,手機呂夠電都可以邊食飯邊叉電,慳返唔少時間。瑤柱福建炒飯($70)中式午市套餐一至五會包熱飲或中湯,由於我當日係周末,所以兩款都會有,我加$6轉左紅豆冰。福建炒飯賣相幾得,上面有紅蘿蔔、西芹、火腿、蝦同雹柱,茨汁足夠,濕濕地幾好食。中湯係粟米蛋花湯。普通罐頭湯味道。大蝦茄蓉意大利粉($67)意大利飯粉份量幾多,上面有三隻大蝦,蝦都幾大隻。意粉賣相冇福建炒飯咁吸引,不過茄蓉味都幾突出,酸酸地幾開胃。紅典紅

瑤柱福建炒飯($70)

瑤柱福建炒飯
大蝦茄蓉意大利粉($67)

意大利飯粉份量幾多,上面有三隻大蝦,蝦都幾大隻。

大蝦茄蓉意大利粉
紅典紅豆冰(跟餐加$6)

紅豆冰紅豆煲得夠腍,奶香味都可以。
紅典紅豆冰
總結,雖然價錢比一般快餐店貴,但無論食物賣相定環境都交足功課,以地區黎講定價合理,喺附近返工嘅朋友第日就算冇時間都唔洗焗住食頹飯。
瑤柱福建炒飯
紅典紅豆冰