2024-04-27 0 瀏覽
喺北潭涌行完山,本來想自己出嚟求奇食個下午茶先返屋企。點知鄰居話有興趣一齊食,咁就一齊出西貢。咁鄰居話想坐得舒服啲又唔想等位,碰碰撞撞就去咗呢一間店,原來已經轉咗手之前我印象中係食墨西哥菜。入到嚟第一個感覺同之前完全唔同,多咗一份恬靜嘅感覺同埋十分悠閒。出嚟食嘢梗係掂啲自己唔會喺屋企煮嘅嘢,所以就點咗個龍蝦Risotto。鄰居嗰個豬腩卷先上,切咗啲嚟試,燒得脆脆有焦香嘅味道。不過實在太邪惡,冇乜quota可以食,跟住又見佢哋叫咗杯shake~感覺好似幾清新,我都嗌咗杯雜莓嚟試。咁行完山嚟講嘅話又真係入口幾清爽,不過就唔知係咪啲急凍生果,都好似有啲熟個頭嘅感覺。跟住我個龍蝦Risotto嚟啦,冇我想像中啲飯粒軟,但係其實我都覺得係唔錯嘅,個龍蝦湯滲晒落去啲飯粒嗰度。本身餐前想要湯,但係佢話要等20分鐘。所以最後我哋要咗沙律,但係另外一個鄰居點分龍蝦三文治同個沙律嘅配菜係一模一樣,忍唔住笑咗一下。咁下次嘗試多啲嘢就要醒目,唔好嗌三文治😂
當日我同朋友一齊入去餐廳食飯,見到其他餐廳都需要等位,所以入咗呢間餐廳試試。當日嗌咗一個龍蝦Resort、煎魚扒及兩杯飲品,感覺好唔抵食,亦都唔好食。叫咗一杯奶昔,上錯咗杯梳打,另外叫咗杯奶茶好似奶水咁樣。心想算啦,當體驗吓試過一次就夠。埋單時覺得點解張單咁貴?埋單後原來發現,餐廳用咗貴嘅價錢收費,如果唔check收據上嘅項目或者冇攞到單,就明目張膽收多我。明白而家做生意艱難,但係明掠水就係接受唔到。可一不可再。
2024-03-22
紀念日
2024-01-14 108 瀏覽
一心想食青口⋯⋯點知佢講賣曬之後信佢推薦既蜆,白酒係煮得唔錯,仲有兩塊包跟埋,不過又唔似係蒜包,似就噤焗過既法包黎不過蜆超過一半有沙⋯⋯細隻得黎又瘦⋯⋯抵讚既係全部蜆都開口既另外叫左個肉眼扒5成熟件扒係應該5成熟既,不過點解要將一塊大既1-1.5cm厚度既牛扒分成0.5-0.7cm厚既兩塊牛肉噤⋯⋯本身塊扒都唔係厚嫁啦⋯⋯牛扒燒到又乾又鞋⋯⋯反而個配菜原條紅蘿蔔仔同個汁比扒更好我6:00左右去到,唔怪得其他鋪都比佢多人⋯⋯我錯係俾佢青口海報吸引左入去

一心想食青口⋯⋯點知佢講賣曬

另外叫左個肉眼扒5成熟
牛扒燒到又乾又鞋⋯⋯
反而個配菜原條紅蘿蔔仔同個汁比扒更好

2023-11-18 106 瀏覽
必食推介,喺我人生當中試過最好嘅甜品,一定要食🫶🫶 今日試西貢嘅square,一試之下,真喺好食到不得了,如果去開西貢一定要試,呢個甜品喺用心之作,好食嘅程度值101分,爆分
Lava  Cake
Lava  Cake
2023-11-10 87 瀏覽
我地係門口經過研究食咩既時候,有個侍應出嚟同我地講,入嚟試下,我地有兒童餐添㗎(因為我地拖住個小朋友),最後我地都入咗去。但侍應就冇比到兒童餐牌我地,之後有另外既小朋友入嚟,有兒童餐牌同有顔色筆比佢地玩。講番野食,我地嗌咗個薯條,好熱辣辣,但就好普通。一個豬鞍扒,近乎冇味道,要靠醬汁,但啲醬汁都係冇咩味😓。最後仲有個意大利飯,呢個終於都有啲味道。(但就等咗勁耐,應該係漏單,因為見到隔離遲過我地既都上咗都未到我地)
2023-11-02 79 瀏覽
🎂生日去左西貢staycation🏡中午果陣周圍行吓睇定夜晚食d乜🥰經過呢間餐廳,個vibe都幾舒服,加上店員姨姨親切既介紹,就book左位夜晚食🍽️.我地被安排坐樓上雅座😆好中意餐廳充滿原木同植物既佈置,樓上仲有張好大既原木餐枱,岩晒一大班人黎聚會🌿🌴.✨Beef Tartar ✨香料味十足🌱配搭埋蛋黃,演變成溫馴既一道前菜🥰一d都唔腥✨Roasted Cauliflower ✨外表平平無奇但好好食😆😋椰菜花好juicy, 配合埋淡淡既薑黃味、微微辣但惹味既醬汁,係好balanced既菜式✨Porchetta✨主菜係weekend限定既烤豬肉(另外仲有牛/雞可選擇)🐖外表好脆,豬肉都仲好多汁,加埋卷住既應該係肝醬同香草🤤真係好正😚惟一覺得係d蔬菜可以熟多少少,同埋個gravy唔太岩口味✨Italian red wine, Strawberry smoothie✨有6/7款紅酒可以揀,都唔錯呀,士多啤梨沙冰酸酸甜甜都好好飲✨餐廳性價比好高,兩個人食埋單差不多600蚊,市區食應該唔得!係好滿足既一餐飯🥂
✨Beef Tartar
✨香料味十足🌱配搭埋蛋黃,演變成溫馴既一道前菜🥰一d都唔腥

✨Roasted Cauliflower

✨Porchetta

2023-10-06 53 瀏覽
西貢新開西餐廳,廚師細心烹調,菜式有特色,賣相精緻,味道優質,讓你和朋友放鬆心情享受晚餐的好地方!餐廳設有戶外位置,讓你chill住和朋友飲酒聊天吃美食!晚餐設有set dinner,有前菜、主食和飲品。前菜方面點了《5 SPICED CAULIFLOWERS》和《SMOKED SALMON SALAD》。5 SPICED CAULIFLOWERS即是焗椰菜花,配搭了咖哩烹製的方式,椰菜花的質感軟身,易咀嚼,加上豐富的調味,很惹味!另外SMOKED SALMON SALAD即是煙三文魚沙律,同樣地是一大碗的沙律,配上酸味味的醬汁,開胃足料!主食方面點了一份扒類和一份意大利飯。《8oz SIRLOIN》 $288美國頂級西冷牛扒,配上奶香焗烤馬鈴薯和多款西式蔬菜,牛扒煎得時間剛好五成熟,肉質呈現粉紅色,口感軟熟,牛味香,配菜也是有質素,蔬菜是新鮮的食材!《LOBSTER RISOTTO》 $168龍蝦意大利飯,用上了真正的龍蝦肉,龍蝦肉彈牙,啖啖肉!!意大利亦煮得很軟淋,口感煙韌,龍蝦汁的美味很香濃美味,配搭了奶油南瓜和巴馬臣芝士,令味道更惹味!不飲酒的朋友也有另類的選擇!可選西方茶!餐

餐廳設有戶外位置,讓你chill住和朋友飲酒聊天吃美食!

晚餐設有set dinner,有前菜、主食和飲品。

主食方面點了一份扒類和一份意大利飯。
《8oz SIRLOIN》 $288

《LOBSTER RISOTTO》 $168

不飲酒的朋友也有另類的選擇!可選西方茶!餐廳用上了精美的茶壺和杯,優雅的感覺來了!

2023-09-26 417 瀏覽
每次入西貢淨係會去食海鮮, 其實這區的西餐也不錯,The Square,位於西貢灣景街22號地下及閣樓。 店內裝修很有新派法式風格, 餐廳的菜式種類多, 可以散叫或套餐, 我點了兩個晚市套餐,Barramundi Papillote $158、 Lemon Prawn Linguini $158、Crispy Pork Belly Bites 、 5 Spiced Cauliflowers。 🔴Crispy Pork Belly Bites ~ 脆皮燒肉做得好香口, 皮脆肉嫩,口感不錯。 🔴5 Spiced Cauliflowers ~ 焗椰菜花鮮甜味配上咖哩,惹味又香濃。 🔴Barramundi Papillote ~ 紙包魚, 清清地原汁原味, 採用澳洲盲曹,肉質紮實而嫩滑。 🔴Lemon Prawn Linguini ~ 檸檬大蝦意粉, 大蝦好爽口, 意粉軟硬平均,加上檸檬汁就更加清新可口。 整體食物質素好,價錢抵, 服務好, 去到西貢不妨一試。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

Crispy Pork Belly Bites

5 Spiced Cauliflowers

Barramundi Papillote

Lemon Prawn Linguini

整體食物質素好,價錢抵, 服務好, 去到西貢不妨一試。

Crispy Pork Belly Bites
5 Spiced Cauliflowers
Barramundi Papillote
  • LemonPrawnLinguini
  • BarramundiPapillote
  • 5SpicedCauliflowers
  • CrispyPorkBellyBites
2023-09-21 49 瀏覽
十分喜歡自駕到西貢,車程不算長卻有郊遊感,平日的西貢遊人不多,可以細味一下周遭的景物,甚至選一間雅致的食肆享受一頓午餐。這天逛到一家新張沒多久的食肆,從餐廳的環境佈置看出老闆花了不少心思,估計食物也差不到哪裡吧!入內坐下後,禮貌的侍應生端來一杯水,這是我見過最好看的水,以檸檬和薄荷葉點綴,看來一絲不苟,小至一杯水都是心思啊!點了個午餐,主菜是chicken & waffle,上枱時有點意外,原來是炸雞來的,馬上擔心會過份油膩,沒料到吃後只覺美味,碟上的油不算多,窩夫亦香脆、微甜有蛋香。最後以可愛美麗的cupcake作結,是美滿的一頓郊遊lunch。室內有樓梯上閣樓,侍應生表示可用作私人聚會,能夠容納多於10人,好一個具私隱的派對小天地!

2023-09-20 47 瀏覽
🌟西貢灣景街「The Square」門口好靚,好有度假風味,好多外國人入座,恍如置身於外地,吸引我坐下來享受一下一個咁Chill環境。***** ***** ***** ***** ***** ***** *****Menu有好多選擇,因為我唔係肚餓,所以只叫咗一份🐓Chicken & Waffle 🧇 鬆脆炸雞配鬆脆窩夫,好味道👅雞肉夠Juicy, 有雜莓醬伴碟,另外有新鮮藍莓同紅莓🍒☕️Cappuccino ☕️咖啡好香濃,好啱口味好順滑。***** ***** ***** ***** ***** ***** *****總括嚟講,餐廳每一個角落都好有心思,環境好靚,有outdoor座位選擇,動物友善餐廳,仲有老闆嘅熱情招呼,眼見有好多熟客都嚟幫襯。

☕️Cappuccino ☕️
咖啡好香濃,好啱口味好順滑。

人均$200起|西貢|西餐|The Square一直以來都很喜歡西貢的慢活vibe 🍷⛵️在舊墟漫步的途中,發現這間新開的「The Square」!裝修、環境都十分有格調,門外的外國人拖上小狗,暢快的飲着啤酒🍻,好不寫意!餐牌上晚餐都只是百多元起跳,沒有一絲猶豫,立即探店😂5 SPICED CAULFLOWERS 🥦用上了印度式的烹飪方法,加入了咖喱、薑黃粉等等香料製作,感覺新奇獨特。CRISPY PORK BELLY BITES 🐽中西融合,香脆的五花腩,配搭上酸酸甜甜的果醬🍒,意外的相襯。8OZ SIRLOIN ($288)(USA Prime Sirloin / Polato Gratin / Steam Vegetables)我們選擇了七成熟,八安士的西冷扒份量,兩個人分享剛剛好!肉汁很豐富, 脂肪煎得油香四溢,牛扒🥩是上乘的牛肉,沒有多餘的跟腱,牛味香濃;猶如千層酥的薯卷,很鬆脆,第一次吃這樣的烹煮方法LOBSTER RISOTTO ($168)(Lobster meat / Butternut Squash / Parmesan cheese)已經去殼的龍蝦肉🦞伴着意大利飯一
人均$200起|西貢|西餐|The Square

一直以來都很喜歡西貢的慢活vibe 🍷⛵️
在舊墟漫步的途中,發現這間新開的「The Square」!

餐牌上晚餐都只是百多元起跳,沒有一絲猶豫,立即探店😂

5 SPICED CAULFLOWERS 🥦

CRISPY PORK BELLY BITES 🐽

8OZ SIRLOIN ($288)
我們選擇了七成熟,八安士的西冷扒份量,兩個人分享剛剛好!
猶如千層酥的薯卷,很鬆脆,第一次吃這樣的烹煮方法

LOBSTER RISOTTO ($168)
已經去殼的龍蝦肉🦞伴着意大利飯一起煮熟,龍蝦味香濃,而不帶有苦澀味。肉質彈牙❤️‍🔥加上巴馬芝士🧀,就更加絕絕子了👌

——————為食分界線——————
📍 The Square (西貢)
西貢灣景街22號地下及閣樓

人均消費: $200
2023-09-08 314 瀏覽
去西貢我喜歡找一些chill一點的餐廳,放慢腳步品嚐食物、和朋友聊天,這間白綠色的餐廳立刻收進我眼簾。🔹Whole Lobster Burger 我喜歡這裡brunch選擇頗多,像我這些食量比較少的人都有輕食選擇,不過這天我和朋友選的是重量級的龍蝦漢堡😆 上桌的時候還真的是整條龍蝦放在旁邊🤩漢堡裡面有飽滿的醬料,咬下去會吃到滿滿的龍蝦肉,旁邊的炸洋蔥比預期中好吃,很香很脆。🔹Slow-cooked Crispy Pork慢煮豬腩肉一看就知道和傳統中式燒肉很相似,不過它是用焗爐慢煮12小時,所以入口豬肉肉豬嫩滑,每一件都很厚實,面層脆脆的皮很香口,佐以藜麥和羽衣甘藍,感覺頗特別。🔹Calamari這個炸魷魚圈太優秀!外層脆脆讓魷魚圈很惹味,而且鹹香滿滿不會油膩,上面舖上一大堆炸羽衣甘藍,這豐富了菜式的味道,炸到好像炸紫菜般,好吃~~🔹Roasted Cauliflower 賣相很好看很有外國風味~椰菜花不會很生,很有咬口,味道比較柔和,份量也很大,點一點沙律醬酸度高一點更開胃。🔹German Cheese Cake這款芝士蛋糕質感比較軟綿,莓味濃郁,酸酸的不太膩,搭配咖啡也不錯。🔹Fre
🔹Whole Lobster Burger
Calamari
🔹Roasted Cauliflower
Roasted Cauliflower

🔹German Cheese Cake
🔹Fresh Lime Soda 🔹Passion Fruit Smoothie
難得我會不點咖啡,因為這裡的水果飲品選擇有很多~朋友點了熱情果沙冰而我則點了新鮮青檸梳打,必須說青檸真的完完全全讓你感受到新鮮的定義,入口酸度高也頗解渴~至於沙冰則比較清爽,很適合這個天氣~
2023-08-25 108 瀏覽
我真係好鍾意入西貢食嘢🤟🏻每次見到新開西餐廳,我都會第一時間去試但呢間位於西貢The Square感覺比我非常之chill,入到店內非常之舒服,座位間隔非常之乾淨👍🏻👍🏻仲有好Nice嘅店員,我要每一樣菜色佢哋都解釋得好清楚我同閨蜜一人一個餐🤪😂Set Menu裏面,你可以四選一選餐湯或者其他三樣嘅菜式有SMOKED SALMON SALAD、CHINESE KARAAGE、5 SPICED CAULIFLOWERS我就叫咗一個是日餐湯、一個煙三文魚沙律餐湯係蔬菜湯非常之Creamy ,好味!而煙三文魚沙律沙律菜非常之新鮮,仲有大大片嘅三文魚非常之厚肉😍主菜:CHICKEN & WAFFLES、MUSHROOM LINGUINI PASTA蘑菇意粉蘑菇味非常之濃厚🤩淡淡的蘑菇汁掛滿意粉🍝最令我驚喜就係呢一個CHICKEN & WAFFLES呢款好創新雞肉同窩夫非常之夾,你個感覺又好似食緊甜品,又好似食緊主菜一樣,用嚟到打卡已經非常之吸引👍🏻👍🏻咁開心,當然唔少得甜品啦😂Chocolate Cupcake(朱古力控可以是呢個,蛋糕內層仲有濃濃嘅朱古力軟心)Tiramisu Cake兩款都
我真係好鍾意入西貢食嘢🤟🏻
每次見到新開西餐廳,我都會第一時間去試

仲有好Nice嘅店員,我要每一樣菜色佢哋都解釋得好清楚

我同閨蜜一人一個餐🤪😂

我就叫咗一個是日餐湯、一個煙三文魚沙律
餐湯係蔬菜湯非常之Creamy ,好味!

蘑菇意粉蘑菇味非常之濃厚🤩淡淡的蘑菇汁掛滿意粉🍝
最令我驚喜就係呢一個CHICKEN & WAFFLES

咁開心,當然唔少得甜品啦😂
Tiramisu Cake
兩款都係好味嘅選擇👍🏻但我最愛就係Tiramisu😋😋

下次入開嚟西貢嘅朋友一定要你試試
環境同食物質素都有一定嘅水準
2023-08-07
最近西貢新開咗一間西餐廳The Square,佢完全唔似喺市場街一式一樣嘅cafe,大家置身於裡面就好似去咗世外桃源,俾人一種好清新、度假嘅氣息!餐廳有兩層,之前睇過其他人嘅食評,2樓都好靚,不過當日我哋只係安排坐喺地下,未有機會上去睇吓。我想先講吓餐廳嘅服務,由服務員到廚師嘅態度都好熱情,笑容可掬,所以我哋用餐都非常愉快。值得一提嘅係入面嘅員工大多只會講英文,而menu暫時亦只見英文。我哋叫咗BEEF TARTARE、PORK BELLY BITES、LOBSTER RISOTTO、TOURNEDOS STEAK、Red Velvet Cupcake、cheesecake、GREEN BOOST SMOOTHIE、Gweilo鬼佬Beer。由飲品到甜品,我哋都食好滿足,每一樣食物整得非常精緻之餘,食物質素都好唔錯!好啱想入嚟西貢chill吓嘅朋友!就算大家唔想食嘢,只係想搵個地方傾吓計、飲吓酒,呢度都係一個perfect place to relax!

我想先講吓餐廳嘅服務,由服務員廚師嘅態度都好熱情,笑容可掬,所以我哋用餐都非常愉快。值得一提嘅係入面嘅員工大多只會講英文,而menu暫時亦只見英文。

2023-08-22 44 瀏覽
放假去西貢行吓,發現咗一間質素唔錯嘅餐廳!我嘗試咗佢哋嘅lunch,菜式多元化。首先係佢哋嘅招牌菜STEAK & EGG WITH BUTTERNUT SQUASH。牛柳配上煎蛋同南瓜蓉,真係絕配!牛柳煎得剛剛好,食落肉汁鮮美。煎蛋亦都煮得恰到好處,蛋黃流心,增添咗層次感。配菜有香甜嘅南瓜蓉同根莖蔬菜,味道更加豐富。另一道菜係CHORIZO PUTANESCA LINGUINI,係一款帶有辣味嘅義大利麵。辣辣嘅辣香腸同番茄醬汁混合一齊,麵條煮得彈牙有嚼勁,好夾。喺飲品方面,我選咗一杯hot mocha同一杯新鮮果汁。熱朱古力咖啡香濃,咖啡味同朱古力幾出。而新鮮果汁就更加清新,新鮮橙同葡萄柚榨汁,味道酸甜爽口,係一個好好嘅消暑飲品。食完主菜同飲品之後,我就試咗佢哋嘅甜品。佢哋嘅Red Velvet Cupcake賣相幾靚,口感鬆軟,配上香甜嘅奶油霜。另外,我亦都試咗佢哋嘅Chocolate muffin,入邊有朱古力粒。呢間位於西貢嘅餐廳質菜式豐富多樣,味道唔錯,服務態度亦好好,環境舒適。

配菜有香甜嘅南瓜蓉同根莖蔬菜,味道更加豐富。