2023-04-08 168 瀏覽
其實其他分店都有去過,見呢間分店比其他分店有情調多小小就試下啦~今次都係試個”classic set”兩位用STARTERS x2龍蝦湯- 係我既至愛,如果有龍蝦湯既地方我一定會order☺️唔洗加錢㗎~~~已經加唒分。不得不承認夠味之餘仲有龍蝦肉但我略嚴小咗龍蝦肉,整體而言100分有80分意大利風乾火腿拼盤- 其實我對火腿冇太大研究🧐只知冇味道MAINS x1鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉- 熱辣辣既食物到胃係好有滿足感的,但唯一覺得 Truffle 醬味道唔夠,可以濃小小PIZZASx1水牛芝士pizza - 加分加分同加分!!!中意食芝士朋友我絕對極力推介你要食😗😗重芝士味外仲要係超多芝士。一邊食都認為自己可以食夠3塊起,結果我既戰績係3塊⭐️加分地方係佢哋會不停幫你加水,中意飲水既我會覺得好加分的🙅🏻減分地方係,佢將starters 同mains一齊上。咁會令意粉凍唒,另外一般西餐都會step by step唔會岀現呢個問題

今次都係試個”classic set”兩位用

意大利風乾火腿拼盤
Spaghetti   Truffle Carbonara
2023-04-07
2023-02-28 99 瀏覽
食過將軍澳店尖沙咀店同埋荃灣西店,我同屋企人都係覺得荃灣西點去最好食的☺️荃灣西點坐得舒服啲同埋食物嘅質素好似好食啲?Pizza嘅餅底好似會再趣啲同埋餡料會多番少少🤏🏻唔知係咪自己的錯覺😂😂
2023-02-24 89 瀏覽
好多人都鍾意厚批薄餅反而唔鍾意薄批薄餅🍕我就兩個都冇咩所謂嘅,但係如果薄批嘅餅底係脆卜卜咁我就鍾意了❤️這間的Pizza就係脆卜卜的餅底,好似Pizza嘅餅底係店家自己整嘅,大大加分!而且上面的餡料每一次食都係好足料,完全唔會覺得係唔夠食!
2023-02-21 83 瀏覽
🍗棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88上枱食熱辣辣見到啲煙飄過顏色炸到啡黃啡黃好吸引棒棒雞翼其實係雞槌上面一大舊雞肉 有少少炸過龍雖然乾咗啲但肉質又幾彈牙旁邊仲有兜燒烤醬可以點嚟食帶啲煙燻味同埋輕微辣味 🦞Lobster pizza $328真係童叟無係有成個龍蝦頭好啱打卡之餘龍蝦頭入面都仲有少少蝦膏龍蝦拆好肉鋪喺薄餅表面 絕對啖啖肉而且肉質唔似冰鮮或者雪藏 因為肉質彈牙唔會霉霉爛爛披薩用咗大量芝士鋪底 芝士龍蝦都係經典唔會錯嘅組合鹹香味突出 配合薄批底 香脆可口🍷紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 $164紅酒汁質地濃郁帶啲甜味牛肋肉燜到好軟稔一啲都唔乾柴 而且吸哂醬汁嘅味道蜆殼粉形狀同貝殼一樣 可以用肥美嚟形容🤣因為彎彎哋又有大洞洞所以包著好多醬汁但因為本身唔厚身所以都唔會覺得好飽好濟🍫朱古力布朗尼 $68朱古力布朗尼質地硬中帶軟 好好嚼口香蕉表面有層焦糖 燒到焦黃色更加香甜香脆合桃以大粒切半 增加脆脆嘅口感配嘅香濃奶味 凍冰冰嘅雲尼拿雪糕為整體增加濕潤度 同暖笠笠嘅布朗尼做到冰火兩重奏嘅效果
🍗棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88

• Lobster pizza
  • 紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉
  • 朱古力布朗尼
2023-02-17 68 瀏覽
(自費食評) 今天來到這閒吃晚餐,我們點選了以下食品$426 / 2人餐是日餐湯:南瓜湯(還有龍蝦湯,沙律可以選擇)南瓜湯好正,勁香濃南瓜味,熱辣辣賣相也吸引有細細塊麵包仔Carnivore Pizza 9" 芝士辣肉腸,有六大件Pizza厚切薄餅,芝士濃厚,每件薄餅有1-2塊辣肉腸,非常足料,賣相非常美味可口,2個人吃這個餐絕對夠飽每人平均有三塊很正Beef Ribs. 很大粒的貝牙,爽口份lchopstick:$78 Truffle Fries. 非常大碟的薯條,比較幼細常l
(自費食評) 今天來到這閒吃晚餐,我們點選了以下食品
$426 / 2人餐

是日餐湯:南瓜湯
(還有龍蝦湯,沙律可以選擇)
南瓜湯好正,勁香濃南瓜味,熱辣辣
賣相也吸引
有細細塊麵包仔

Carnivore Pizza 9"
芝士辣肉腸,有六大件Pizza
每人平均有三塊
很正

Beef Ribs. 很大粒的貝
牙,爽口
l
l

2023-02-08
2023-02-03 92 瀏覽
Pizza:不錯⭐️⭐️⭐️⭐️蟹意粉 :很腥同淋,千祈唔好叫⭐️炸雞:反而好好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️其他:做得最唔好嘅係,餐廳竟誤將訂座定為缺席,過年年初二新年假期,假期後放完假同openrice跟進,有相片為証,但完全無回應,有意?
Pizza:不錯⭐️⭐️⭐️⭐️
蟹意粉 :很腥同淋,千祈唔好叫⭐️
炸雞:反而好好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-12-28 458 瀏覽
今日來到The point 食聖誕節晚餐,佢地今次有二個Set 可以選擇我們今次三人食了3 x Three Courses (Starter+Main+Dessert) 再另外加配$38元食黑松露芝士蛋黃醬薯條是日餐湯(南瓜湯)黑松露芝士蛋黃醬薯條,今次用加配價錢可以吃到與平時正價一樣左右大細的薯條。份量夠,薯條好脆,黑松露芝士又夠濃味配埋茄汁就完美了,賣相看到大滿足了。辣肉腸Pizza. 正到爆。足料又大塊算厚批了鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉。都算OK啦。好濃黑松露未芥末烤雞薯蓉芝士焗通粉,好大大粒通粉,好有口感凍朱古力咖啡熱朱古力咖啡。熱飲賣相靚過凍飲

再另外加配$38元食黑松露芝士蛋黃醬薯條

是日餐湯(南瓜湯)

配埋茄汁就完美了,賣相看到大滿足了。

辣肉腸Pizza. 正到爆。足料又大塊
算厚批了

鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉。都算OK啦。好濃黑松露未

芥末烤雞薯蓉芝士焗通粉,好大大粒通粉,好有口感

凍朱古力咖啡

熱朱古力咖啡。熱飲賣相靚過凍飲

2022-12-24
🍽The Point - Pizza & Pasta (將軍澳中心)📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G01及G02號舖🌟原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉套餐前菜1.龍蝦湯🦞(+$28)每一口都充滿彈牙嘅龍蝦肉,味道好重龍蝦既鮮味甜甜地,口感非常濃稠。上面放左一塊白麵包,吸收哂湯裏面既精華,令人一口接一口。主菜🍝2.原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉新鮮由波士頓直送既龍蝦味道鮮甜,而且好似我塊面咁大,食得出唔係冰鮮既味道,十分彈牙。海鮮煲裏面既材料都非常豐富,海鮮有大蜆,青口同魷魚,加埋茴香同蕃茄製造出黎既醬汁,令到龍蝦嘅鮮味更加突出。扁意粉吸收晒味道濃郁既龍蝦汁,實在令人回味無窮。甜品3.朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕(+$48)🍫布朗尼係用一個好迷你既鑊仔裝住,鑊仔係熱熱地,好特別。上面有一球好大個既雲呢拿雪糕,慢慢溶化係溫溫既香濃朱古力布朗尼上面,布朗尼既旁邊仲有硊硊地既合桃同焦糖香蕉,令到口感同味道都更有層次,絕對值得加錢嘗試👍🏻4. 肉桂蘋果披薩配雲尼拿雪糕🍎(+$78)(套餐不包括)呢一道肉桂蘋果披薩真係好出色,薄餅上面除咗有好多烤得好香嘅蘋果肉之外,仲有提子乾,合桃同吉士醬,材料多

📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G01及G02號舖

🌟原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉套餐

前菜

1.龍蝦湯🦞(+$28)

主菜🍝

2.原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉

甜品

3.朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕(+$48)🍫
朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕

4. 肉桂蘋果披薩配雲尼拿雪糕🍎(+$78)(套餐不包括)
呢一道肉桂蘋果披薩真係好出色,薄餅上面除咗有好多烤得好香嘅蘋果肉之外,仲有提子乾,合桃同吉士醬,材料多到滿瀉,加埋雲呢拿雪糕慢慢溶係薄餅上面,提升左成個薄餅嘅口感及美味既層次度。
肉桂蘋果披薩配雲尼拿雪糕

飲料

5.水果冰茶🍹
茶底好香濃,飲落去有淡淡既水果清香味,味道唔會太甜,岩岩好。呢杯水果冰茶最適合健康又愛靚既女士飲用,值得一讚。
水果冰茶

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($737/2=368.5💰)

P.S. 餐廳環境都坐得好舒服,而且裝修都唔錯,天花上面啲燈好似蒲公英咁,用嚟打卡真係一流。員工嘅服務態度超級好,真係隨傳隨到,而且好有耐性,盡佢哋所能,真係好值得讚。如果聖誕節仲未諗到去咩餐廳,我會推薦依家CP值咁高嘅The point👍🏻
肉桂蘋果披薩配雲尼拿雪糕
水果冰茶
  • 朱古力brownie烤香蕉合桃加雲呢拿雪糕
2022-11-02 311 瀏覽
3個人食5個餸 好飽香橙朱古力pizza呢個新奇既配搭,我就試吓佢係咪咁特別,點知意外地好食,有一種甜甜帶小小酸既感覺,食落吾太膩,幾得意 另外叫左個牛排 可能因為一上台我就食 所以好好食肉汁滿滿!
3個人食5個餸 好飽
有多間分店嘅The Point出名傳統手工薄餅同一系列手工意粉🍝另外都有提供漢堡、意粉、意大利飯、主菜燒雞及各款扒類🥩。今期晚市套餐做緊叫第二份半價優惠😲,餐牌當中有招牌原隻焗釀龍蝦pizza🦞亦有牛扒、意粉、意大利飯🇮🇹,選擇都幾多!🔸南瓜湯套餐包含餐湯/田園沙律🥗,是日精選就係南瓜湯🎃入口都幾Creamy亦有南瓜粒在內!🔸明太子軟殼蟹披薩11‘’ $208嚟到先發現喺11‘’份量都幾大個😂夠2-3個人share,餅底喺薄身款焗得夠香脆有麵粉香🍕,加上大量芝士同明太子醬做基底鹹香惹味,趁熱食有拉絲效果🧀,主角軟殼蟹原隻鋪喺面炸得都幾香脆喺略嫌油膩咗啲🦀,其他配料包括蝦肉、櫻花蝦同紫菜。🔸迷迭香烤原隻春雞(全隻)$228即烤起上枱仲熱辣辣,春雞都算大隻🐣外皮烤得脆香肉質尚算鮮嫩多汁,有濃濃迷迭香氣味🌿配搭BBQ醬同燒汁,另外仲有少量燒瓜菜拌碟。🔸棒棒雞翼 +$38🔸黑松露芝士蛋黃醬薯條 +$38套餐仲可以加錢要小食🍖一次過叫晒兩款試試,雞翼單邊起骨變成小雞鎚炸得脆卜卜🍗,薯條就鋪滿大量芝士同蛋黃醬,入口有濃郁松露香偏向一般正常水準🍟~🔸Peach with Mint $32另外+$32

🔸南瓜湯

🔸明太子軟殼蟹披薩11‘’ $208

嚟到先發現喺11‘’份量都幾大個😂夠2-3個人share,

🔸迷迭香烤原隻春雞(全隻)$228

配搭BBQ醬同燒汁,另外仲有少量燒瓜菜拌碟。

🔸棒棒雞翼 +$38

🔸黑松露芝士蛋黃醬薯條 +$38

🔸Peach with Mint $32

另外+$32就可以要特飲,呢杯有蜜桃果肉之外仲加入薄荷成份🍑,夠晒冰涼清爽🍹
2022-10-12 287 瀏覽
唔抵食嘅套餐,試過一次唔會再幫襯。昨晚跟朋友到此餐廳食晚餐,人客不多,10枱客以下,坐得舒服。坐外後點了$398套餐(已沒有$388龍蝦套餐供應)。套餐頭盤點了炒磨菇、1客龍蝦湯、加$108點了半隻龍蝦pizza、再加$28點了慢煮紅酒牛肋條螺絲粉,最好食都係牛肋條螺絲粉,所謂龍蝦pizza就.....。麵粉厚過塊臉,死太厚,質感又硬到死,無乜材料,只有3-4塊開邊番茄,龍蝦肉又硬到死,Pizza Hit 好食過佢,仲要加咁貴食d咁嘅質素。
2022-10-11
唔同分店都食過好幾次,見咁耐冇食又去試一試見佢個套餐3百幾蚊其實都幾抵食😎 不過今次想點嘅嘢個餐冇就唯有散叫啦 .📍明太子軟殼蟹披薩($178-11吋) 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 餅底薄身,焗得香脆🍕夠2-3人分 有大量軟身芝士做底🧀加上明太子醬食落鹹香主角嘅軟殼蟹超大隻🦀,賣相吸引 不過略為濕咗啲有啲油,冇咗佢都唔多可惜 另外加咗蝦肉、櫻花同紫菜做配料,整體味道唔錯 .📍龍蝦芝士焗通粉($158) 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗠𝗮𝗰 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 表面加咗大量芝士🧀食落有鹹香唔會太膩 貝殼粉以龍蝦汁去煮,夠腍又入味,龍蝦味濃郁🦞 龍蝦肉彈牙但份量較少,多啲會更開心🧡.📍黑松露芝士蛋黃醬薯條($78) 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 大量芝士、黑松露醬同蛋黃醬嘅配合非常邪惡❤️‍🔥 同時食到鹹香同黑松露香🖤 可惜薯條太腍🍟,唔脆身感覺似薯蓉 雖然味道唔錯,不過口感失望,食落好易膩 .📍香蕉天堂披薩($78) 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗛𝗲𝗮𝘃𝗲𝗻 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 食咗個大𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮其實已經好飽 好彩呢個甜品𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮薄底又脆身,唔飽膩 加上香蕉🍌/燒溶咗嘅棉花糖🍬/

唔同分店都食過好幾次,見咁耐冇食又去試一試
見佢個套餐3百幾蚊其實都幾抵食😎
不過今次想點嘅嘢個餐冇就唯有散叫啦
📍明太子軟殼蟹披薩($178-11吋)
餅底薄身,焗得香脆🍕夠2-3人分
有大量軟身芝士做底🧀加上明太子醬食落鹹香
主角嘅軟殼蟹超大隻🦀,賣相吸引
不過略為濕咗啲有啲油,冇咗佢都唔多可惜
另外加咗蝦肉、櫻花同紫菜做配料,整體味道唔錯

📍龍蝦芝士焗通粉($158)
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗠𝗮𝗰 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲
表面加咗大量芝士🧀食落有鹹香唔會太膩

📍黑松露芝士蛋黃醬薯條($78)
𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀
大量芝士、黑松露醬同蛋黃醬嘅配合非常邪惡❤️‍🔥
同時食到鹹香同黑松露香🖤
可惜薯條太腍🍟,唔脆身感覺似薯蓉
雖然味道唔錯,不過口感失望,食落好易膩

📍香蕉天堂披薩($78)
𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗛𝗲𝗮𝘃𝗲𝗻 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮
食咗個大𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮其實已經好飽
好彩呢個甜品𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮薄底又脆身,唔飽膩
加上香蕉🍌/燒溶咗嘅棉花糖🍬/朱古力醬🍫做配料
置頂再加咗一大球雪糕絕對係亮點🍨味道香甜唔錯

呢間餐廳水準不嬲都幾穩定
分店多,地點都幾方便
雖然未至於成日去食,但間中有新出口味都會想去試吓
2022-09-17 207 瀏覽
疫情讓生活壓力大增。跟朋友吃一個飯當提早慶祝誇年。我們一行三人到將軍澳The Point吃飯,首先講食物質素,真的還算可以。牛油果大蝦意粉味道不會太濃,青醬意粉就是要淡一點的口味。Risotto做得剛剛好 米粒中帶一點生就是比較正規的risotto。而且做到很creamy也有很香的松露味及菇味。然後有一個小插曲有一班人進來吃,她們8人剛好被我們坐的位置佔據了8人坐經理問我們能不能轉位置,我們覺得沒什麼就轉了。結果,經理把我們三人的飲品免費了真的很好人
疫情讓生活壓力大增。
跟朋友吃一個飯當提早慶祝誇年。

我們一行三人到將軍澳The Point吃飯,
首先講食物質素,真的還算可以。

牛油果大蝦意粉味道不會太濃,青醬意粉就是要淡一點的口味。
而且做到很creamy也有很香的松露味及菇味。

然後有一個小插曲
有一班人進來吃,她們8人
剛好被我們坐的位置佔據了8人坐
經理問我們能不能轉位置,我們覺得沒什麼就轉了。
結果,經理把我們三人的飲品免費了
真的很好人
2021-12-30
SET FOR TWO $3982 starters +1 pasta +1 pizza.《煙三文魚蘆荀刁草忌廉汁天使麵》忌廉汁最怕就係食到好漏好滯 好采佢呢到個汁唔係好厚身個d 而且口感細緻柔軟既天使麵正好掛到少少汁 balance到唔會好漏煙三文魚份量都幾多 仲有三文魚籽.《烤雞肉、野菌、焦糖洋蔥、燒烤醬披薩》餅乾薄脆批底 食落無咁漏好多料 鋪滿成個Pizza上邊嘅雞肉唔會好老 野菌帶爽口整體味道被焦糖洋蔥🧅既香甜帶起左.《龍蝦湯🦞》深橙色既龍蝦湯 味道濃厚偏咸入面都真係有龍蝦仔肉添.想飲野 有水果茶、cocktails、house wine..揀

SET FOR TWO $398
2 starters +1 pasta +1 pizza

《煙三文魚蘆荀刁草忌廉汁天使麵》
忌廉汁最怕就係食到好漏好滯
好采佢呢到個汁唔係好厚身個d
煙三文魚份量都幾多 仲有三文魚籽

《烤雞肉、野菌、焦糖洋蔥、燒烤醬披薩》
餅乾薄脆批底 食落無咁漏
好多料 鋪滿成個Pizza
上邊嘅雞肉唔會好老 野菌帶爽口
整體味道被焦糖洋蔥🧅既香甜帶起左

《龍蝦湯🦞》
深橙色既龍蝦湯 味道濃厚偏咸
入面都真係有龍蝦仔肉添
2022-08-21 178 瀏覽
將軍澳除左將南, 將中都有好西食😝今次係將軍澳中心食左個抵食龍蝦二人餐🥰正呀😆🦞龍蝦餐 ($388 二位用)1️⃣ Starter: 龍蝦湯 & 迷你凱撒沙律龍蝦湯幾大碗, 龍蝦味超濃郁, 夾雜龍蝦肉😍面頭仲有法包, 吸曬龍蝦味, 超正😋😋2️⃣ Pizza: 原隻火焰焗釀龍蝦pizza🔥侍應會用火焰冧酒淋係龍蝦pizza上, 龍蝦味即刻出曬來😍餅底煙煙韌韌, 唔會太硬, 啖啖都係龍蝦肉🤪龍蝦頭入面仲有釀雜菌, 吸收曬龍蝦既精華, 超正👍🏻3️⃣ Main: 龍蝦芝士焗通粉🍝龍蝦肉唔太多, 不過龍蝦汁幾重😉仲有芝士拉絲, 唔錯😆Pizza set真心幾抵食, 餅皮唔厚, 龍蝦控唔好錯過啦😝😝😝評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
將軍澳除左將南, 將中都有好西食😝
今次係將軍澳中心食左個抵食龍蝦二人餐🥰正呀😆

🦞龍蝦餐 ($388 二位用)
1️⃣ Starter: 龍蝦湯 & 迷你凱撒沙律
龍蝦湯幾大碗, 龍蝦味超濃郁, 夾雜龍蝦肉😍
面頭仲有法包, 吸曬龍蝦味, 超正😋😋

2️⃣ Pizza: 原隻火焰焗釀龍蝦pizza🔥
侍應會用火焰冧酒淋係龍蝦pizza上,
龍蝦味即刻出曬來😍
餅底煙煙韌韌, 唔會太硬, 啖啖都係龍蝦肉🤪
龍蝦頭入面仲有釀雜菌,
吸收曬龍蝦既精華, 超正👍🏻

3️⃣ Main: 龍蝦芝士焗通粉🍝
龍蝦肉唔太多, 不過龍蝦汁幾重😉
仲有芝士拉絲, 唔錯😆

評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️