2022-07-22 269 瀏覽
記得一年前食呢到嘅pizza覺得好好食,所以join咗membership但好可惜,之後食2次都覺得好普通,甚至有啲item係覺得難食大失所望,以後都唔嚟…Staff service 都一般原隻焗釀龍蝦披薩龍蝦肉少,雖然佢寫明釀龍蝦,但覺得好小家,真係俾個龍蝦殼你打卡影相就算,釀係入面嘅都唔好食,係蝦仔同其他普通材料餅底唔脆唔好食,講到手工pizza咁但都不外如是真係寧願佢唔好整呢個「龍蝦」pizza,整返普通有肉嘅pizza算,好失望煎魚味道正常無特別龍蝦湯唔濃又唔多龍蝦肉

大失所望,以後都唔嚟…

Staff service 都一般

原隻焗釀龍蝦披薩
餅底唔脆唔好食,講到手工pizza咁但都不外如是

煎魚
味道正常無特別

龍蝦湯
唔濃又唔多龍蝦肉
2022-07-02
小編今日來到將軍澳一間主打龍蝦的餐廳「The Point - Pizza & Pasta」🦞,主打手工薄餅及一系列手工意粉,餐廳推出全新的二人波士頓龍蝦套餐,有沙律🥗 龍蝦湯、龍蝦薄餅🍕及龍蝦意粉🍝 一餐品嚐濃郁的多款龍蝦滋味,一定能夠滿足龍蝦控的慾望🦞前菜「龍蝦湯」呈深橙色,充滿龍蝦香氣,湯中有不少小龍蝦肉,夠足料😍 龍蝦湯濃厚而口感綿密,沒有絲毫油膩的感覺,小片法包吸收了龍蝦滋味,打開龍蝦盛宴的序幕😎招牌「原隻火焰釀龍蝦薄餅」🍕,菜式上碟時超有視覺效果‼️ 侍應先以冧酒點起火焰,再倒上龍蝦上🔥 龍蝦香味隨即撲鼻而來😍 9吋大的薄餅發酵超過24小時,再放入米芝蓮名廚青睞的Woodstone牌火山石窯即叫即烤製,餅皮煙靭又鬆軟😊 配料有正宗的水牛芝士、洋蔥🧅、車厘茄🍅、茴香葉🌿、拆肉龍蝦肉,啖啖龍蝦肉爽口鮮甜,味道又香又惹味,薄餅上的龍蝦頭殼裡釀有美味芝士、海鮮和香菇,吸收了龍蝦的鮮味☺️ 主菜以HK$98升級「原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉」吸睛指數極高🧡 一眼看到原個龍蝦頭和龍蝦鉗🦞 擺盤夠豪邁奔放😂 意粉選用意大利「00粉」及蛋黃新鮮即製手工意粉,令麵身更為彈牙,蛋香味較為突出,

主菜以HK$98升級「原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉」吸睛指數極高🧡 一眼看到原個龍蝦頭和龍蝦鉗🦞 擺盤夠豪邁奔放😂 意粉選用意大利「00粉」及蛋黃新鮮即製手工意粉,令麵身更為彈牙,蛋香味較為突出,而且更易掛汁😍 蕃茄龍蝦汁味道濃厚,每一口都是濃郁的龍蝦精華🦞 龍蝦頭有滿滿的蝦膏,已拆肉殼的龍蝦鮮甜爽彈,加上伏特加帶出龍蝦鮮味🥃

二人套餐加HK$38可加兩杯特飲🍹「Mango Tango」特飲芒果味香濃🥭 杯邊做出青綠色的sugar-rimmed效果,豐富口味又提升美觀度,呷一口酸酸甜甜,充滿熱帶的風情😍「Fruit Punch」充滿雜果交織的滋味,蘋果🍏、菠蘿🍍、藍莓🫐和檸檬🍋等水果清新又解渴😄

🍽 :龍蝦二人套餐
👅好味指數:7.75/10
💰消費:HK$388 (升級主菜HK98 + 升級特飲HK$38)
📍 地址:The Point - Pizza & Pasta (將軍澳中心) (將軍澳)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G01及G02號舖
🈹推介優惠:N/A
有冇人同我一樣都好鍾意食龍蝦?無論係中式嘅上湯龍蝦伊麵 或者係西式嘅龍蝦意粉、龍蝦湯咁我都好鍾意鍾意食啖啖紮實嘅龍蝦肉之餘 仲有好鮮味嘅龍蝦膏 每次見到menu上有龍蝦都必定會點黎食今次見到the point pizza & pasta 做緊個好抵嘅$388龍蝦2人set dinner身為龍蝦fans即刻要去一試🍴Starter- 龍蝦湯👉🏻餐湯份量好大碗 比平時飲開嘅餐湯更大份👉🏻橙紅色嘅龍蝦湯 中間仲夾雜左龍蝦肉 好夠鮮味 👉🏻隨湯附於面嘅 龍蝦脆法包 索哂湯汁好味🍴Starter- 迷你凱撒沙津👉🏻份量兩個人share好足夠 一啲麵唔迷你 👉🏻沙津菜新鮮之餘 完全唔會苦澀 食得出係有細選過嘅沙津菜🍴原隻火焰焗釀龍蝦pizza👉🏻主菜之一 現烤芝士龍蝦pizza 龍蝦肉都鋪在批上 龍蝦殼裡釀了芝士磨菇混合了一些膏 使磨菇都充滿龍蝦味👉🏻pizza屬於適中嘅厚批 批邊像餅乾一樣的嚼勁 9吋size每人分三片 很飽啊🍴原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉👉🏻龍蝦肉+龍蝦汁+龍蝦膏煮出黎嘅扁意粉 再加左伏特加吊味 鮮味no.1嘅主菜👉🏻意粉煮得軟硬適中 每一根都被鮮甜嘅龍蝦汁包裹住 夾雜埋龍
有冇人同我一樣都好鍾意食龍蝦?
無論係中式嘅上湯龍蝦伊麵
或者係西式嘅龍蝦意粉、龍蝦湯咁我都好鍾意
鍾意食啖啖紮實嘅龍蝦肉之餘

👉🏻份量兩個人share好足夠 一啲麵唔迷你
👉🏻沙津菜新鮮之餘 完全唔會苦澀 食得出係有細選過嘅沙津菜

🍴原隻火焰焗釀龍蝦pizza

🍴原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉
👉🏻意粉煮得軟硬適中 每一根都被鮮甜嘅龍蝦汁包裹住 夾雜埋龍蝦肉 好正 係完全用一隻龍蝦肉嘅份量去煮出黎嘅
👉🏻呢款主食要外加$98

🍹Mango Tango
🍹Mock Champagne
👉🏻加$38就可以選兩款飲料
👉🏻Mango Tango 芒果味濃但唔太甜 適合不好甜嘅朋友
👉🏻Green point 青檸與蘋果味 酸甜味分明 適合好清爽同甜味嘅朋友
2022-06-07 261 瀏覽
好味因coupon 就來到期,所以我喺短期內已經食左三次the point今日食:11吋龍蝦pizza, 1 pasta, 1 dessert龍蝦pizza 最特別既地方係佢拎左啲肉出來後,佢釀番啲磨菇、蝦入去龍暇裡面,係好驚喜的!忌廉意粉好creamy, 勁多芝士。。Brownie 好好味,但如果可以大份啲就好啦!!
好味

忌廉意粉好creamy, 勁多芝士。。

Brownie 好好味,但如果可以大份啲就好啦!!
2022-05-30 183 瀏覽
睇宣傳單張見到新鴻基商場可以一折食棒棒雞,我毫不猶豫即刻去咗食個雞好脆好香口,再點埋啲汁,味覺即刻昇華左另外帶咗一個lunch set , 係一個九吋pizza都好足料㗎, 啲芝士多到可以拉起, 加少少檸檬汁冇咁漏
個雞好脆好香口,再點埋啲汁,味覺即刻昇華左

棒棒雞

另外帶咗一個lunch set , 係一個九吋pizza

都好足料㗎, 啲芝士多到可以拉起, 加少少檸檬汁冇咁漏

用餐優惠
優惠券
  • 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
2022-05-24 247 瀏覽
唐德街popcorn ,商場大又好行好去處,食肆又多,店舖又多,次次嚟親都蕩失路,搵一處地方起碼行兩次,不過呢次就係知道喺邊度中心唔喺廣場,這間意大利薄餅餐廳 。坐低兩個人都係點個套餐,唔算平但好夠份量,食完都覺得物超所值。龍蝦套餐 3.8 $542龍蝦濃湯配麵包,滿滿龍蝦味,先開味蕾。迷你凱撒沙拉 煙熏三文魚 (+$18.0) 兩人份就精簡,加埋之後份量就啱啱好。火焰龍蝦披薩 9"食得好滿足,龍蝦有睇頭披薩薄薄脆啱口味,龍蝦成隻見真身。龍蝦燴飯升級整隻(+$98.0)有飯落肚,所以加埋份量真份好啱呀! 雜果賓治(+$19.0) 清甜可口,清新可人,水準備受認同。芒果探戈(+$19.0)加鹽杯口,啖啖甜中酸,酸帶甜,色澤橙帶紅,正!六百元享受一餐,唔算隨便!
龍蝦套餐 3.8 $542
龍蝦濃湯配麵包,滿滿龍蝦味,先開味蕾。
迷你凱撒沙拉 煙熏三文魚 (+$18.0)
兩人份就精簡,加埋之後份量就啱啱好。
火焰龍蝦披薩 9"
食得好滿足,龍蝦有睇頭披薩薄薄脆啱口味,
龍蝦成隻見真身。
龍蝦燴飯升級整隻(+$98.0)
有飯落肚,所以加埋份量真份好啱呀!

雜果賓治(+$19.0)
清甜可口,清新可人,水準備受認同。
芒果探戈(+$19.0)
加鹽杯口,啖啖甜中酸,酸帶甜,色澤橙帶紅,正!
六百元享受一餐,唔算隨便!

2022-05-23 130 瀏覽
四人行, 我哋點了一個二人餐 + 額外再加多一個明太子軟殼蟹pizza二人餐包括兩個頭盤我哋揀咗一個龍蝦湯 一個炒雜菇個炒雜菇勁多好彩我哋揀咗一個素食意大利粉係呀又係菇Pizza我哋揀咗雞肉其餘食物冇影相但係我仲帶咗兩杯Cocktail一杯係荔枝 麻麻哋另一杯係有Baileys chocolate 我以為係凍嘅 點知原來係熱但溝得唔係好好飲

二人餐包括兩個頭盤

另一杯係有Baileys chocolate
我以為係凍嘅 點知原來係熱
但溝得唔係好好飲
2022-05-23 153 瀏覽
好耐無同家人兩個人拍拖出去食飯,原本想去將軍澳南一帶,但又想去商場嘆冷氣shopping,就所以去咗將軍澳中心搵嘢食,屋企人想食西餐,所以就去咗The Point。餐牌都有好多種類,但由於係補祝屋家人生日,所以由家人發板。今次就選擇咗小食為主,點咗個風乾火腿拼盤,新鮮夠淋口,味道唔會話好鹹,份量都幾多。軟殼蟹沙律嘅軟殼蟹都幾大件,蟹肉炸粉唔會太厚,而菜都幾新鮮,沙律醬夠多,所以好好味。黑松露芝士薯條,係我嘅至愛,所以呢我覺得勁好味,上邊厚厚嘅一層芝士,加埋黑松露,簡直完美配搭!慢煮鴨胸藍芝士披薩,叫咗細size, 慢煮鴨胸夠淋,加埋藍芝士好正。pizza在口中鹹得來帶一點甜,十分美味。總括呢一餐係好味,附近又有大型shopping mall, 有得食又有得行街,下次可以encore!

餐牌都有好多種類,但由於係補祝屋家人生日,所以由家人發板。

難得平日同家人出街食飯補祝我生日,就揀個可以坐得耐啲嘅地方chill下,所以就揀咗將軍澳The Point Pizza & Pasta。由於係兩個女仔食量不大,所以都係主要點一些餐前小食,再選一個主食。先點了這個各式意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤。裡面有多款不同款式的風乾火腿,再加上水牛城芝士及橄欖,味道鹹淡適中,而且風乾火腿軟嫩可口,我好滿意呢個生日頭盤!也點了軟殼蟹蜜糖芥末汁沙律,軟殼蟹分量十足,沙律菜新鮮,而醬汁帶一點甜甜的芥末味,錦上添花是內裏有一隻半熟蛋,味道上的配搭令人十分開胃。由於家人很想食薯條,我們還點了這個黑松露芝士蛋黃醬薯條,上面有濃郁的芝士配上黑松露,雖然十分好吃,但份量之大,加上後來薯條凍了,有一點兒硬了,我們最終只能夠吃掉一半,但這個份量真是性價比!主菜是意粉與pizza二選一,最後我們選擇了這個慢煮鴨胸藍芝士披薩,我們點了九吋細pizza。每片Pizza上也有一塊大大的慢煮鴨胸,而且還有意大利藍芝士丶甜合桃及焦糖洋蔥,pizza吃在口中鹹得來帶一點甜,十分美味。另外飲品方面點了這個Iced Oreo Chocolate, 上面有一塊Oreo及大量crea

另外飲品方面點了這個Iced Oreo Chocolate, 上面有一塊Oreo及大量cream
裡面有碎碎的朱古力餅及濃濃的雲呢拿味道,不會太甜,好味!
2022-05-18 1265 瀏覽
將軍澳The Point環境真的很好,有室內室外,地方又闊落,侍應生又好有禮貌,我好鍾意來這兒吃西餐,都來過幾次了。食完又可以shopping 真係一個好享受。😊Menu有龍蝦套餐,覺得好豐富,無論湯pizza 意大利飯都是有龍蝦😍嘩😋流口水喇一於品嚐下先。😋😋😋Lobster Set For Two$388Lobster Bisque w/Bread(2)~龍蝦湯上有塊多士仔,有幾隻龍蝦仔配搭好有睇頭,湯味濃沃熱騰騰,好重本啊!👍Mini Caeser SaladSmoked Salmon(+$18)~凱撒沙律挪威煙三文魚大大塊煙三文魚有兩塊配凱撒沙律,仲有 大大粒蟹仔,清淡得黎又有小小蟹仔鹹味 好夾。Flaming Lobster Pizza 9"原隻火焰焗釀龍蝦pizza外賣好靚又好吸引,侍應生會喺你面前點火,讓火焰呈現好靚,我掛住錄影影唔切相添 ,龍蝦肉又多配芝士好creamy入口啖啖肉充滿著龍蝦味配番茄仔好清甜。推介👍Lobster Risotto Whole (+$98)~龍蝦香草意大利飯加埋一大隻龍蝦好有睇頭,外貌非常吸引,選用原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁配料,入口特別香滑

Lobster Set For Two$388

Lobster Bisque w/Bread(2)~

Mini Caeser Salad

Smoked Salmon(+$18)~

凱撒沙律挪威煙三文魚

Flaming Lobster Pizza 9"

原隻火焰焗釀龍蝦pizza

Lobster Risotto Whole (+$98)~

龍蝦香草意大利飯加埋一大隻龍蝦好有睇頭,外貌非常吸引,選用原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁配料,入口特別香滑濃郁,意大利飯真係好有咬咁又好creamy😊👍(推介)

Fruit Punch(Glass)(+$19)

酸酸甜甜好多蘋果粒,入口又爽口味道唔錯。

Mango Tango(+$19)

外貌非常吸引mango味濃。

2022-05-12
  • 龍蝦意大利飯
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦薄餅
2022-05-09 153 瀏覽
今日難得放假,訓到自然醒,約朋友出黎食個靚lunch~呢度lunch set menu好多選擇,而且價錢都好抵😍特別係express lunch & executive lunch好抵食!express lunch set - 經典凱撒沙律配煙三文魚沙律菜夠新鮮份量多,醬汁撈得好勻,煙三文魚有三大塊,仲有小小三文魚籽,健康又好食~加左28蚊有3隻炸雞🍗夠熱夠脆好食~另外叫多個executive lunch set- 石板美國牛肩扒配炸薯條前菜係黑醋沙律,超大碟main - 石板美國牛肩扒,肉質好嫩多汁,真心幾好食,🧄烤蒜好香,薯條係粗嘅個種,成個set都非常不錯,下次黎都會再encore呢塊扒☺️加多18蚊轉飲cappuccino~同朋友慢慢歎🤣呢個set 仲有甜品送,是日甜品係泡芙👍

加左28蚊有3隻炸雞🍗夠熱夠脆好食~

前菜係黑醋沙律,超大碟

加多18蚊轉飲cappuccino~同朋友慢慢歎🤣

呢個set 仲有甜品送,是日甜品係泡芙👍

2022-05-09 114 瀏覽
幾年前舊同事 “炸雞” 推介將軍澳 The Point, 掂喎! 番食咗N次, 今日又嚟開餐.🍽 餐廳座位闊落, 主打4人方枱, 裝修時尚, 略帶歐洲格調, 我鍾意! 今日點咗棒棒雞, 食肉獸披薩, 同埋三款意大利粉.🍕 Carnivore Pizza. 食肉獸燒烤醬披薩. 餡料以腸為主, 惹味!🍗 Chicken Lollipops. 棒棒雞配蜜糖燒烤醬. 外脆內嫩, 點埋蜜糖燒烤醬, 一流!🦀 Mentaiko Soft Shell Crab Linguine. 明太子軟殼蟹扁意粉. 軟殼蟹OK, 忌廉汁太厚身, 食唔到明太子卜卜脆嘅口感.🦞 Lobster Mac & Cheese. 龍蝦芝士焗通粉. 龍蝦, 通粉, 各自表述. 龍蝦份量唔多, 通粉略為乾硬. 我個人麻麻哋.🦞 Lobster Linguine. 原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉扁意粉. 我喺 The Point 最鍾意嘅意粉之一, 可惜味道唔穩定, 今日稍甜, 龍蝦肉一般. 原隻龍蝦相影非常吸引, 食落其實幾 “遴迍”, 下次記得要起肉炒球!🤗 總結: 格調時尚, 坐得舒服, 服務OK. 食物方面, 棒棒雞同Carni

食肉獸披薩

明太子軟殼蟹扁意粉

龍蝦芝士焗通粉

原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉扁意粉

🤗 總結: 格調時尚, 坐得舒服, 服務OK. 食物方面, 棒棒雞同Carnivore 十分出色, 其他菜式相對普通, 味道冇咁穩定, 性價比唔吸引. 整體Ok, 番食咗N次, 遺憾嘅係暫時未搵到更多優秀嘅菜式. 未試過嘅, 值得一試!
食肉獸披薩
原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉扁意粉
2022-05-03 98 瀏覽
疫情放寬下,我同老婆都多返出街行街食晚餐,今晚在將軍澳逛街,順便搵吓有咩食,見到間餐廳有個二人Lobster Set Dinner,幾吸引,二話不說就衝入去試下😆。這間店都幾寬躺,坐得也舒服,先order個龍蝦餐先,揀飲品要左Manga tango,幾靚之餘味道不錯😋,龍蝦湯夠濃+蒜蓉包,再來有凱撒沙律🥗,之後主角到啦,火焰龍蝦pizza,店員會在龍蝦點上火焰🔥,哈哈,幾有特色,再來是🦞龍蝦香草意大利飯,這個好味😋,飯入晒龍蝦汁,掂👍🏻。飽了,不過睇到甜品又好吸引,所以點了個Nutella orange pizza,味道不錯,合桃好香口,脆脆地。大滿足
  • 龍蝦香草意大利飯
2022-05-03 73 瀏覽
晚市重開,一連七天都出街食晚飯,要享受吓。嚟到將軍澳有好多選擇,商場人來人往,行出海旁也有數十間食肆。因為今日雨濛濛,喺商場食可以避下雨。由Popcorn商場行去將軍澳中心,行人天橋旁邊有間座位好闊落嘅西餐廳。有啲座位放喺行人電梯旁,有幾把綠色太陽遮,幾自成一角。被Menu個Lobster set 吸引,價錢似乎差不多半價,龍蝦餐湯㗎 9” lobster pizza, 另外從mac and cheese通粉, risotto and linguine 三選一。每一款菜色都有龍蝦 。龍蝦湯好濃味,有塊法包上面有少量龍蝦肉,麵包好似快艇咁浮喺水面。pizza原來係火焰龍蝦,上枱時方便大家拍照。龍蝦蓋入面係烤菇,而龍蝦肉就放咗喺Pizza上面。甜品有朱古力香橙薄餅配雪糕,雲呢嗱雪糕配朱古力作總結好滿足。

2022-04-28 62 瀏覽
如果想同朋友靜靜地傾吓計,又想坐得舒服,又追求食物質素,呢間餐廳簡直滿足晒三個願望!地方夠大,夠寬敞,而且又冇限時。一到步,先叫個黑松露芝士蛋黃醬薯條同每人一杯嘢飲傾吓偈先。呢杯Iced Oreo cholocate mock tails唔會太甜,朱古力味好濃郁。餐廳有兩個唔同嘅套餐,包括有今期用龍蝦做主題嘅set,亦都有一啲抵食嘅二人set。不過因為自己比較鍾情佢嘅Pizza,所以就同朋友決定單點啦。之前一直都好想試呢個明太子軟殼蟹pizza。佢嘅明太子味唔算太突出,但櫻花蝦令個Pizza好有口感,而且原隻嘅軟殼蟹炸得好香脆,多肉多膏。跟住點少得我每次嚟都會叫嘅森林pizza野菌、黑松露忌廉醬令個Pizza好香,而薯仔片、烤蒜頭同火箭菜就令到個Pizza口感好豐富,食到索索聲。

一到步,先叫個黑松露芝士蛋黃醬薯條同每人一杯嘢飲傾吓偈先。

跟住點少得我每次嚟都會叫嘅森林pizza