2021-11-25 67 瀏覽
大閘蟹當做季節,好多餐廳都有大閘蟹套餐。呢個餐相當豐富兩個人食好夠飽😋套餐有餐湯、前菜、Pizza🍕、主食及甜品▶️蟹肉南瓜湯(兩客)面上有好多蟹肉,而且南瓜湯夠香濃、結身▶️意大利炸飯糰配蟹粉沙沙呢一個好似炸波波球咁,其實入邊去返斷再加蟹粉,香脆得來帶點蟹香味▶️蟹王三重奏披薩(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)呢個軟殼蟹香脆唔會太油膩,Pizza上邊仲有蟹肉、蟹粉,充滿蟹嘅味道▶️蟹粉車厘茄天使麵天使麵軟硬度適中,幼身,配上蟹粉夠鮮味,仲有新鮮車厘茄。▶️雲呢拿泡芙泡芙夠脆,入邊雲呢拿夠香滑。

套餐有餐湯、前菜、Pizza🍕、主食及甜品

▶️蟹肉南瓜湯(兩客)
面上有好多蟹肉,而且南瓜湯夠香濃、結身

▶️意大利炸飯糰配蟹粉沙沙

▶️蟹王三重奏披薩(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)

▶️蟹粉車厘茄天使麵
天使麵軟硬度適中,幼身,配上蟹粉夠鮮味,仲有新鮮車厘茄。

▶️雲呢拿泡芙
泡芙夠脆,入邊雲呢拿夠香滑。

2021-11-25 46 瀏覽
適逢吃蟹季節,我和老公又喜歡吃蟹,當然不會錯過。The Point新推蟹宴,我們就選了在家附近的分店好好大擦一餐!西式蟹宴,當然要飲支啤酒襯托下。這裏的手工啤名字很特別。我選了Honeymoon,龍眼蜜糖釀製,甜甜的很易入口,女生必定喜歡。老公的Jade Emperor 玉皇大帝,一聽名字就知勁,麥味非常濃郁!言歸正傳,這個二人蟹宴基本上每道菜都用上蟹肉蟹粉。Starter蟹肉南瓜湯 — 南瓜甜,蟹肉多,又大大碗。炸飯糰配蟹肉沙沙 - 飯糰切開熱氣冒出,可以見到裏面有一絲絲蟹肉,配啤酒最適合不過Pizza蟹皇三重奏 - 由蟹肉蟹粉和芝士蕃茄焗成的意大利Pizza,香脆美味,再配上炸軟殼蟹口感豐盛Main香煎三文魚配蟹粉沙沙蘆筍汁 - 即叫即煎,外表煎得香脆,內裏軟滑。吃到這裏其實已飽了九成,但當然甜品總是要吃的😂Dessert雲呢拿泡芙 - creamy但不膩Brownie in a Pan - 推介! 熱辣辣的brownie配冰凍雲呢拿雪糕,再加脆合桃粒和焦糖香蕉,非常美味,甜品控不能錯過。

言歸正傳,這個二人蟹宴基本上每道菜都用上蟹肉蟹粉。

Starter
蟹肉南瓜湯 — 南瓜甜,蟹肉多,又大大碗。

Pizza

Main

吃到這裏其實已飽了九成,但當然甜品總是要吃的😂

Dessert
雲呢拿泡芙 - creamy但不膩
2021-11-24 93 瀏覽
今日同朋友仔飯聚,朋友仔話想食Pizza 所以就去咗位於將軍澳「The Point」食飯。🥢大閘蟹盛宴 ($598 for 2)🥢蟹肉南瓜湯 - 熱呼呼的濃湯,啖啖南瓜蓉和蟹肉,非常推介🥢意大利炸飯糰配蟹粉沙沙 - 呢一個好似炸波波球咁的菜式,其實係意大利傳統食物外脆內香,以飯為主體,配上蟹肉和蟹粉團成球 ,再炸,香脆中帶有一點蟹香🥢蟹王三重奏披薩 (蟹肉、蟹粉、軟殼蟹) - Pizza 上面有一隻大大的軟殼蟹,炸得非常酥脆,我十分喜歡,因為軟殼蟹好甜,pizza 上也放了蟹肉和蟹粉,增加香氣。🥢麵包蟹意大利飯 + M5澳洲西冷 (+$198) - 麵包蟹的膏用來炒飯,十分惹味。M5澳洲西冷叫了五成熟,烤得啱啱好最後來一個甜品作結🥢雲呢拿泡芙附上菜單價格💰:$876 ($796 + 服務費$80)

🥢大閘蟹盛宴 ($598 for 2)

🥢蟹肉南瓜湯 - 熱呼呼的濃湯,啖啖南瓜蓉和蟹肉,非常推介

蟹肉南瓜湯

意大利炸飯糰配蟹粉沙沙

蟹王三重奏披薩 (蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)

M5澳洲西冷

最後來一個甜品作結🥢雲呢拿泡芙

附上菜單

價格💰:$876 ($796 + 服務費$80)
2021-11-23 38 瀏覽
香港食蟹多數都是中式烹調,最近聽聞有間西餐廳推出蟹宴套餐,今晚約了太太來到將軍澳中心「The Point」一嚐此店最近推出的西式蟹宴套餐,反正前兩日食大閘蟹唔夠喉,現在再食個夠本。點完餐,再點了餐前飲品,玉皇大帝ipa同蜜月手工啤酒。我飲的是玉皇大帝ipa, 麥味很重,有少少柑同花香味,幾醒胃。先來蟹肉南瓜湯,湯裏面有很多蟹肉,南瓜味濃郁,份量亦都很大碗。接着係意大利炸飯團配蟹粉沙律,蔬菜新鮮,藜麥口感一流,炸飯團外脆內軟,有一絲絲蟹肉,口感特別,同沙律一起吃相當匹配。主菜蟹王三重奏pizza上枱, 未放上枱面pizza芝士香氣已撲面而來,急不及待拿了一塊放入口,芝士味很濃,蟹粉蟹肉伴藜麥加上車厘茄這個配搭幾好。而軟殼蟹炸到好鬆脆,一啖蟹一啖啤酒感覺很爽。隨之而來的三文魚配蟹粉莎莎鮮蘆筍汁 ,三文魚扒煎得好香口,魚肉鮮甜軟滑,不油膩,配以蟹粉和鮮蘆筍汁,十分滋味。最後甜品每樣叫了一個跟太太share吃,雲呢拿泡芙和朱古力Brownie,泡芙很creamy軟熟。Brownie新鮮熱辣,連煎pan一齊上!朱古力味很濃郁,伴以香蕉雲呢拿雪糕,簡直完美!以前以為吃蟹只有中式的烹調是最好,原來西

以前以為吃蟹只有中式的烹調是最好,原來西式的做法亦有其特色之處。
2021-11-23
2021-11-23 45 瀏覽
今晚去咗將軍澳一間餐廳「The Point - Pizza & Pasta (將軍澳中心)」食晚飯,餐廳最近推出了一個幾特別嘅二人餐「大閘蟹盛宴 $598」;細問之下,原來由頭盤到主菜,都加咗「大閘蟹嘅蟹粉」炮製而成,今晚一於試吓這個蟹宴,蟹宴包括:《SOUP》1️⃣ 蟹肉南瓜湯 (兩客)🥣 蟹肉南瓜湯 有濃郁蟹味,原來南瓜🎃配上蟹肉,非常美味《STARTER》2️⃣ 意大利炸飯糰配蟹粉沙沙🇮🇹 炸飯糰 外層炸得幾香脆《PIZZA》3️⃣ 蟹王三重奏披薩 (蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)🍕披薩有 蟹肉、蟹粉等材料炮製而成,再加上炸軟殼蟹,一次過可以品嘗到不同的口感,熱辣辣嘅披薩又幾好食《PASTA/MAIN》主菜有5款食物選擇,我哋揀咗4️⃣ 麵包蟹意大利飯 + M5澳洲和牛西冷 (+$198)🦀️ 意大利飯配上麵包蟹,味道都唔錯,又可以食到蟹鉗及蟹肉,再加上M5澳洲和牛西冷🐮,非常滿足《DESSERT》5️⃣ 雲呢拿泡芙價格💰:$876 ($796 + 加一服務費$80)
今晚一於試吓這個蟹宴,蟹宴包括:

《SOUP》
1️⃣ 蟹肉南瓜湯 (兩客)
🥣 蟹肉南瓜湯 有濃郁蟹味,原來南瓜🎃配上蟹肉,非常美味
蟹肉南瓜湯

《STARTER》
2️⃣ 意大利炸飯糰配蟹粉沙沙
🇮🇹 炸飯糰 外層炸得幾香脆

《PIZZA》
3️⃣ 蟹王三重奏披薩 (蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)
蟹王三重奏披薩

《PASTA/MAIN》主菜有5款食物選擇,我哋揀咗
麵包蟹意大利飯 + M5澳洲和牛西冷  (+$198)
麵包蟹意大利飯 + M5澳洲和牛西冷  (+$198)
M5澳洲和牛西冷

《DESSERT》
5️⃣ 雲呢拿泡芙
雲呢拿泡芙

價格💰:$876 ($796 + 加一服務費$80)

2021-11-15 30 瀏覽
🍕The Point - Pizza & Pasta🍝Set for two $3982 starters + 1 pasta + 1 Pizza or Main推薦🙆🏽‍♀️:Lobster Bisque 龍蝦湯🦞個湯煮得非常濃郁 好重龍蝦味 夠晒鮮甜Baked Stuffed Portobello Mushroom 🍄菇類愛好者一定要試🙆🏽‍♀️Capellini with Smoked Salmon🐟佢除咗煙三文魚之外 仲落咗煎嘅三文魚 加上上面嘅三文魚子非常分加分😋Mentaiko Soft Shell Crab Pizza (9”) +$18🦀個軟殼蟹pizza用咗日系嘅方法去整 食落有個手卷嘅感覺🤣
🍕The Point - Pizza & Pasta🍝

Set for two $398

推薦🙆🏽‍♀️:
Lobster Bisque 龍蝦湯
🦞個湯煮得非常濃郁 好重龍蝦味 夠晒鮮甜

🍄菇類愛好者一定要試🙆🏽‍♀️

Capellini with Smoked Salmon

2021-11-14 40 瀏覽
秋天又係食蟹既季節🦀,趁有時間當然要約朋友吃個蟹宴吧🥢。The Point 最近都推出左蟹肉的盛宴😍,價錢不貴,食落啖啖蟹肉鮮甜味,融入每道菜式得宜,值得一試呢。ll $598🍲PUMPKIN SOUP WITH CRABMEAT (2 Bowls)蟹肉南瓜湯(兩客)🥗ARANCINI WITH CRAB ROE SALSA意大利炸飯糰配蟹粉沙沙🍕TRIPLE CRAB PIZZA(CRABMEAT, CRAB ROE, SOFT SHELL CRAB)蟹王三重奏披薩(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)🍝CAPELLINI WITH CRAB ROE & CHERRY TOMATO蟹粉車厘茄天使麵TORTELLINI WITH CRAB ROE & BUTTER SAUCE🍰VANILLA PROFITEROLES雲呢拿泡芙•SOUP & STARTER• 南瓜蓉🎃 打得滑,每口有蟹肉鮮味,而且質感濃稠,啖啖南瓜蟹肉香甜加鮮。藜麥Salad 🥗 加蟹肉,亦將蟹肉融入沙律當你,食落唔寡多一份鮮味。•PIZZA• 原隻炸香脆軟殼蟹🦀 超級引,蟹肉蟹粉造成既Pizza 🍕 很搭配,蟹味蟹肉絲帶來新鮮感,批

l[秋季蟹宴🦀 FOR TWO 兩位用]l $598
蟹肉南瓜湯(兩客)

🥗ARANCINI WITH CRAB ROE SALSA

🍕TRIPLE CRAB PIZZA
蟹王三重奏披薩(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)

蟹粉車厘茄天使麵

🍰VANILLA PROFITEROLES
雲呢拿泡芙

•SOUP & STARTER• 南瓜蓉🎃 打得滑,每口有蟹肉鮮味,而且質感濃稠,啖啖南瓜蟹肉香甜加鮮。藜麥Salad 🥗 加蟹肉,亦將蟹肉融入沙律當你,食落唔寡多一份鮮味。•PIZZA• 原隻炸香脆軟殼蟹🦀 超級引,蟹肉蟹粉造成既Pizza 🍕 很搭配,蟹味蟹肉絲帶來新鮮感,批底煙韌不厚不薄,食得滋味又飽肚感。• PASTA/ MAIN• 幼身天使更吸汁,蕃茄酸甜加上蟹鮮,仲有黑醋爆珠提升蟹味層次,我喜歡呢。•DESSERT。最後來點甜,泡芙充滿鮮忌廉香甜,飯後小食都唔錯。

整體質素滿意。
2021-11-04 33 瀏覽
以前自己成日去開銅鑼灣嗰間食,自從執咗都有啲失落。今晚約朋友嚟將軍澳食飯,見到有the point,即管試吓水準keep唔keep到。以前每一次,我都一定會嗌呢個森林Pizza,野菌、火箭菜、黑松露忌廉醬令個Pizza好香,而薯仔片、烤蒜頭就令個Pizza好有咬口,食完心情都靚!跟住就叫個medium M5 澳洲和牛肉眼牛扒,淨係望個賣相都已經冇得輸。雖然望落好似好紅,食落口感剛剛好,夠Juicy,重牛味,有啲筋咬下好香。重點係佢嘅配菜都唔馬虎,薯蓉creamy,茄子同瓜又爽又新鮮又甜。最後,係我第一次食甜嘅Pizza。肉桂、烤蘋果、葡萄乾、合桃、吉士醬、雲呢拿雪糕,傳統配搭冇得輸。
以前自己成日去開銅鑼灣嗰間食,自從執咗都有啲失落。

2021-11-02 57 瀏覽
今日一心一意諗住去The point happy hour,點知比工作耽誤咗,變咗食晚飯😆!如果早少少嚟到,就可以嘆個下午茶,飲一杯嘢飲加一個Pizza或者小食,2個人share 都幾好。可惜遲咗一步就真係遲咗一步。Dinner set 都有佢嘅吸引力,不過始終都係想散叫。森林比薩 我哋兩個人叫咗個六吋pizza,分量剛剛好!比薩餅底好香脆,並且有濃濃黑松露香,而最正係有香噴噴嘅蒜頭味,我同朋友非常欣賞!另外,野菌和火箭菜份量都算多,整體認真唔錯!M5 澳洲和牛肉眼牛扒牛扒吃起來好Juicy,而且有韌性,煎得好香,食落有嚼勁。我個人特別比較鍾意伴碟嘅薯蓉,非常creamy、香滑,而個汁都好香濃而不會太鹹,非常開胃!玉桂蘋果比薩蘋果味都幾香,配有葡萄乾、合桃,有唔同嘅口感,味道都算唔錯!

Dinner set 都有佢嘅吸引力,不過始終都係想散叫。

森林比薩

M5 澳洲和牛肉眼牛扒

玉桂蘋果比薩
  • M5和牛西冷牛扒
  • 森林比薩
2021-10-24 52 瀏覽
令人回味無窮嘅午市套餐頭盤龍蝦湯 🦞 濃郁口味幼滑主菜[石板美國牛肩扒🥩配炸薯條🍟],熱辣辣石板上牛肩扒,牛肩扒肉質柔嫩多汁,牛味濃郁🐮色香味俱全🍕明太子醬軟殼蟹pizzaPizza上鋪滿豐富的配料: 軟殼蟹、蟹肉、櫻花蝦及紫菜等,外形非常吸睛披薩🍕香脆配上鮮蝦味道突出,淡淡都有濃郁明太子醬,食落好滿足Lobster Mac and Cheese🦞 龍蝦肉份量夠而且每口都充滿龍蝦高湯汁的macaroni配上芝士值得一試👌🏻最後甜品朱古力布朗尼 🍫甜點有驚喜底層是烤香蕉、核桃中層係烤得熱熱的Brownie最頂係Vanilla Ice cream令人一試難忘🍨
令人回味無窮嘅午市套餐
頭盤龍蝦湯 🦞 濃郁口味幼滑

🍕明太子醬軟殼蟹pizza

Lobster Mac and Cheese🦞

最後甜品朱古力布朗尼 🍫
甜點有驚喜底層是烤香蕉、核桃
中層係烤得熱熱的Brownie
最頂係Vanilla Ice cream
令人一試難忘🍨
2021-10-20 46 瀏覽
今天因為它AE的promo令我再來.再來時已經是四年後.我來吃tea set!!!!因為這間店開張時最少每星期都來食pizza.但一次後,因feel到個味道已改了.就沒有再有機會再來了~~:今次ordered 了Carnivore pizz 6"!!!!望落都不錯!!再來一張?雖然spicy但都好好味!:再加Americano!!!今天第二杯了:它都做得不錯.....防疫方面!!有mask case provided. :

望落都不錯!!

再來一張?雖然spicy但都好好味!:

再加Americano!!!今天第二杯了:

2021-10-16 34 瀏覽
話說呢間餐廳自從將軍澳中心裝修完已經喺度但係一直都唔記得試🙈🙈..Weekend嘅餐廳都幾多人、不過唔洗等好耐就有位、店面乾淨企理、店員嘅招呼都ok、一般呢個級數嘅西餐廳做到嘅佢都做到。..早兩日終於去試咗佢個holiday lunch.3 course meal嚟,可以揀1個主菜、1個湯/沙律、同一個甜品。不過四個甜品得一個唔洗加錢、其他要加$48-58不等、呢個就有啲……😒..我哋最後叫咗兩個跟餐嘅pizza:一個辣肉腸pizza、一個夏威夷Parma ham pizza、附加跟餐嘅免費湯同埋甜品。另外加咗一個蒜香蜆肉意粉。..一嚟到有啲驚喜喎!佢嗰間餐嘅湯係個蘑菇湯。蘑菇打到好蓉、好香濃嘅蘑菇味。甚至你係會覺得好似食緊蘑菇糊咁😂😂如果你係鍾意食蘑菇嘅人你應該會好鍾意你個湯😎(利申:蘑菇愛好者)評分:10/10(A*)..之後都嗰兩個pizza啦、上檯嗰陣熱嘅、very good!因為已經見過太多連鎖餐廳啲Pizza出嚟係凍🙈🙈🙈基本要求做到、賣相ok、食完第一啖都覺得佢個pizza餅底比其他呢類嘅餐廳軟熟、燒烤嘅風味就咗少少、不過整體都幾好食。不過朋友就嫌pepperoni唔夠辣
話說呢間餐廳自從將軍澳中心裝修完已經喺度
但係一直都唔記得試🙈🙈
早兩日終於去試咗佢個holiday lunch.
一嚟到有啲驚喜喎!
佢嗰間餐嘅湯係個蘑菇湯。
蘑菇打到好蓉、好香濃嘅蘑菇味。
甚至你係會覺得好似食緊蘑菇糊咁😂😂
評分:10/10(A*)
不過朋友就嫌pepperoni唔夠辣、同埋點解Parma ham pizza要落火箭菜😂😂😂
評分:8/10 (B)
蒜香蜆肉意粉-呢個散叫的(唔記得咗影相🙈)
呢個意粉幾辣、係辣係喉嚨嗰種。
蜆嘅數量中等、意粉都正常、合格嘅
整體來講無咩特別、個人都係鍾意食Pizza多啲😂
評分:7/10 (B)
最後個甜品、店員一早同我講咗係泡芙。
然後同預期一樣係啲攞貨返嚟嘅貨色。
同某大連鎖壽司店嘅味道差唔多😂
不過佢個賣相都OK嘅、起碼有修飾過
評分:6/10 (C)
總體:8/10 (B)
食物:8.5/10 (B)
環境:7.5/10 (B)
服務:8/10 (B)
評價:蘑菇湯非常出色

蘑菇湯
Pepperoni  pizza
Parma  Ham  Pizza
跟餐甜品-泡芙
蘑菇湯
Pepperoni  pizza
Parma  Ham  Pizza
呢間高汁𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊店已經係第二次幫襯,好耐冇食過好食嘅𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊。呢到啲𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊有𝟿寸同𝟷𝟷寸,如果兩個人嚟食都唔會太多,有位試其他嘢食。店嘅位置唔太顯眼,係素食店再行前少少。 今次嗌咗一個𝟺人餐,再散嗌幾款嘢食: « 南瓜湯 »今晚嘅是日餐湯係南瓜湯,超甜,有驚喜 « 龍蝦湯 »上次飲感覺略咸,今次啱啱好,有濃郁嘅龍蝦味,仲會食到啲蝦肉 « 𝟿寸軟殼蟹明太子醬𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 & 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 »張圖係將兩款𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 𝙼𝚒𝚡埋咗一齊擺,左邊係軟殼蟹明太子醬𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊,有原隻軟殼蟹放喺𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊上面,好正 右邊係𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊,風乾火腿唔咸,唔會搶晒啲芝士味,加埋隻蛋口感唔會𝚍𝚛𝚢 « 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬»呢款唔係𝚜𝚎𝚝入面,但真係必試,好好食,係出面食唔到嘅味道,雞翼好嫩好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢,唔點醬都已經好正 « 四色芝士焗通粉 »個賣相睇落好漏,我好驚太𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢太漏嘅嘢,但呢個好好食,一啲都唔漏,好有驚喜 « 煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵»呢個有齊我唔鍾意嘅元素哈哈,我唔好煙三文魚,但都有試少少,鍾意𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅人可以一試 « 海

今次嗌咗一個𝟺人餐,再散嗌幾款嘢食:

« 南瓜湯 »
今晚嘅是日餐湯係南瓜湯,超甜,有驚喜

南瓜湯

« 龍蝦湯 »
上次飲感覺略咸,今次啱啱好,有濃郁嘅龍蝦味,仲會食到啲蝦肉

龍蝦湯

軟殼蟹明太子醬𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊  &    𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊  𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊
軟殼蟹明太子醬𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊

« 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬»

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

« 四色芝士焗通粉 »

四色芝士焗通粉

« 煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵»

煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵

« 海鮮意大利脆米湯飯 »
有蝦、青口、魷魚、蜆係入面,味道不過不失

海鮮意大利脆米湯飯

« 迷迭香烤原隻春雞 »
味道還可以,但雞唔算嫩,啲配菜都冇咩味

迷迭香烤原隻春雞

以後想食𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊,會第一時間諗起呢間。仲有其他分店咖,大家就腳的話可以試吓
2021-10-13
南瓜湯
龍蝦湯
軟殼蟹明太子醬𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
四色芝士焗通粉
2021-09-22 794 瀏覽
這間餐廳跟同事食過好幾次午餐,今日同老公來吃晚餐~叫左個二人餐,好似都抵食我揀左芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁做頭盤,老公要左龍蝦湯大啡菇好腍鎖住好多汁,一切一咬都充滿水分~!加上香草蕃茄汁好好食,酸甜度適中好清新,好多鮮茄肉和鮮茄蓉,完全合我這個蕃茄控的口味!這個汁真的冇得輸!配埋芝士一起焗,滋味都足又不會膩~龍蝦湯都好濃龍蝦味,而且有不少龍蝦肉加強口感~湯不會太稀或太穠,細滑易入口我們選了紅酒燴和牛肋肉配長通粉紅酒汁味道比較濃,非常適合伴長通粉一起吃,和牛肋肉煮得非常之腍,而且好入味,整體都配搭得好好~Pizza選了BBQ烤雞肉pizza配料比想像中多,而且烤雞肉配上燒烤醬十分惹味!但整體味道不會太強烈,我還加了大啡菇的蕃茄汁一起吃~飲品係Green point和strawberry ice cream floatGreen Point, 其實是菠蘿梳打的味道,甜度適中,幾香菠蘿味~strawberry ice cream float, 味道香甜,非常有士多啤梨味,仲有一球雲呢拿味雪糕,雪糕當中夾雜了一些冰塊,個人覺得比起就這樣光食了這球雪糕,反而讓它慢慢融化在飲品中,再一起喝,士多啤
這間餐廳跟同事食過好幾次午餐,今日同老公來吃晚餐~

叫左個二人餐,好似都抵食
我揀左芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁做頭盤,老公要左龍蝦湯

我們選了紅酒燴和牛肋肉配長通粉

紅酒汁味道比較濃,非常適合伴長通粉一起吃
,和牛肋肉煮得非常之腍,而且好入味,整體都配搭得好好~

Pizza選了BBQ烤雞肉pizza

strawberry ice cream float,

味道香甜,非常有士多啤梨味,仲有一球雲呢拿味雪糕,雪糕當中夾雜了一些冰塊,個人覺得比起就這樣光食了這球雪糕,反而讓它慢慢融化在飲品中,再一起喝,士多啤梨味加上雲呢拿的奶香,飲落更滑更加溫和的味道~

另外仲加咗個甜品朱古力brownie~

之前不知道朱古力brownie原來仲有焦糖香蕉同合桃作配搭,阿雪糕的冰凍口感,加上朱古力brownie和焦糖香蕉的甜味,三者不論味道和口感都配合得非常之好~brownies非常熱辣辣的,非常香濃的朱古力味,但不會太甜,所以加上焦糖香蕉一起吃就剛好了!這個甜品絕對推薦!

食物分量都非常充足,我們兩個人吃二人餐都覺得太多要打包,食物的味道、賣相和配搭都非常滿意,600元一餐都算值得

• Brownie in a pan
  • 紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
2021-09-22 463 瀏覽
2021年9月13日 星期一今日專登去接老婆放工,再一齊去將軍澳食飯,對上一次嚟呢間餐廳食飯已經係兩年前嘅事,所以今次再嚟睇吓有冇新菜式食由於我哋去到嘅時間大約晚上六點左右,未算太多人,所以好快就安排到位置坐低再慢慢睇返餐牌,原來除咗一般嘅餐牌之外,仲有二人同四人套餐可以選擇,一個價錢已經包括左頭盤、主菜同意粉,所以我哋即時點左二人餐,費事心大心細唔知食咩好等咗大約10分鐘我要嘅頭盤就送到,係龍蝦湯,嚟到已經充滿龍蝦嘅香味,飲落去嘅每一啖都好濃郁,仲食到龍蝦肉添,一啲都唔稀,熱辣辣飲品我就要左杯green point,其實係菠蘿汁梳打,夠晒冰凍,飲落去酸酸甜甜,幾清新,好適合夏天飲到咗主菜環節,呢一個係BBQ chicken pizza,有烤雞肉、野菌、焦糖洋蔥等等,當中仲有最重要嘅燒烤醬汁,因為真係好惹味,同烤雞十分配合,薄餅有咬口但唔會太厚,兩個人食每人有三塊,食完都已經飽飽地之後仲有紅酒燴和牛肋肉長通粉,原本餐牌係寫蜆殼粉,不過店員話已經賣晒,所以轉左長通粉,個人覺得更加掛汁,每一條通粉都食到濃郁嘅醬汁,而且食完之後唔會太膩,和牛肋肉唔會太韌,加上份量都唔少,兩個人食就岩晒呢一個
2021年9月13日 星期一

呢一個係芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁,啡菇差唔多有我個拳頭咁大,切落去充滿水份,上面就一層濃厚嘅芝士,配埋蕃茄汁一齊食,酸味平衡得啱啱好

最後我哋仲點左甜品朱古力布朗尼,原個鐵pan咁上,夠晒熱之餘見到上面嘅朱古力醬同雲呢拿雪糕不斷溶化,流晒落去下面嘅布朗尼同香蕉,食落去又凍又熱,味道層次好豐富,布朗尼又唔會太甜,食埋甜品都唔會覺得太飽

最後叫咗咁多嘢食埋單都唔洗$600,應該飽到第二朝都唔使食早餐
2021-09-13