餐廳: The Point - Pizza & Pasta (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
最近同女友去咗megabox 嘅the point ,環境舒適餐廳好大!今次試咗二人套餐好抵食2starters +1pizza +1 pasta/risotto/main飲品仲可以半價🪄Set for two HKD$398Starters是日餐湯係南瓜🎃湯,仲可以揀沙律或者加錢轉龍蝦湯🤣🤣🪄煙三文魚溫泉蛋披薩+HKD28餐廳有五款Pizza可以揀,我哋加錢揀咗煙三文魚呢一款,三文魚好香連埋流心溫泉蛋啱啱好,pizza 嘅餅底即叫即整,遠處仲見到個焗爐,煙靭好食🤤Pasta/risotto/main🪄 牛尾肉醬麻花卷意粉餐牌可以七選一,見到牛尾肉醬麻花卷意粉就忍唔住,麵上有大量巴馬臣芝士同燴牛尾肉醬好正,本身自己就好鍾意食肉醬意粉,而麻花卷意大利麵質更加煙煙韌韌感幾好食🪄 朱古力🍫布朗尼呢個朱古力布朗尼係用鐵板仔上好特別,賣相好靚好吸引🤩 熱辣辣嘅布朗尼配上凍冰雪糕會,冰火交融,成個感覺好重朱古力味❤️(朱古力布朗尼 +HK58可以用優惠價加埋個甜品)Drinks(跟餐可以半價)🪄MANGO TANGO Mango Juice, Orange Juice, Grenadine, Sod

飲品仲可以半價

🪄Set for two HKD$398
Starters
是日餐湯係南瓜🎃湯,仲可以揀沙律或者加錢轉龍蝦湯🤣🤣

🪄煙三文魚溫泉蛋披薩+HKD28

Pasta/risotto/main
🪄 牛尾肉醬麻花卷意粉

🪄 朱古力🍫布朗尼
(朱古力布朗尼 +HK58可以用優惠價加埋個甜品

Drinks(跟餐可以半價)
🪄MANGO TANGO

🪄GREEN POINT
Pineapple Juice, Blue Syrup, Soda

兩杯賣相好靚,好有果香味,個人特別鍾意MANGO TANGO 飲落好解渴

🚩 The Point - Pizza & Pasta (MegaBox) (九龍灣) 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 11樓10號舖

#addifoodie #addifoodie九龍灣
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #thepoint #MegaBox #牛尾肉醬麻花卷意粉
2024-03-14
最近去咗megabox 嘅the point 餐廳好大!二人套餐好抵食~ 已經包咗2starters 1pizza 1 pasta/risotto/main ❤️ 飲品仲可以半價‼️Set for two HKD$398 Starters我哋揀咗餐湯 是日餐湯係南瓜湯🧡另外仲可以揀沙律或者加錢轉龍蝦湯~Pizza煙三文魚溫泉蛋披薩+HKD28佢總共有五款Pizza可以揀 我哋加錢揀咗煙三文魚呢一款~ 配埋流心溫泉蛋好夾🫶🏻 而且pizza嘅餅底即叫即整都幾煙靭幾好食😛Pasta/risotto/main可以七選一!我哋揀咗牛尾肉醬麻花卷意大利麵✨好好食!有大量巴馬臣芝士同燴牛尾肉醬好正~ 而且麻花卷意大利麵質地好特別 煙煙韌韌感幾好食 😋Add on朱古力布朗尼 +HK58可以用優惠價加埋個甜品😚 呢個朱古力布朗尼係用鐵板仔上賣相好靚好吸引😍 而且熱辣辣嘅布朗尼配上凍冰冰嘅雪糕🍦冰火交融嘅感覺好正😚 朱古力布朗尼真係好重朱古力味~~Drinks (跟餐可以半價)🧡MANGO TANGO HKD29(半價後)Mango Juice, Orange Juice, Grenadine, Soda

Set for two HKD$398

Starters
我哋揀咗餐湯 是日餐湯係南瓜湯🧡
另外仲可以揀沙律或者加錢轉龍蝦湯~

Pizza
煙三文魚溫泉蛋披薩+HKD28

Pasta/risotto/main
牛尾肉醬麻花卷意大利麵

Add on
朱古力布朗尼 +HK58

Drinks (跟餐可以半價)
🧡MANGO TANGO HKD29(半價後)

💚GREEN POINT HKD29(半價後)

兩杯賣相都好靚 ~入口都係甜甜地咁 但又唔會太甜!個人特別鍾意芒果果杯 杯邊仲有啲爆炸糖咁好特別💖

牛尾肉醬麻花卷意大利麵
2024-03-27 140 瀏覽
約了附近位工作的朋友吃飯,之前行過Megabox見到這間餐廳,已好想入去試,少去這位置吃,選了晚餐在這間吃,入到去,環境同坐位寬倘舒適,看了一會餐牌叫了2人套餐-是日沙律  薄薄火腿片包住水果粒,口感有特色,同時有2種味道,鮮甜果香味同肉香味,菜幼嫩,爽脆鮮菜味2人套餐  (任選一款)選了北京烤鴨披薩,薄身軟霖餅底,一切已切到,咬一口好脆卜卜,鴨肉同配料滿舖在餅上,濃郁鴨肉香鮮味,爽滑嫩口,配料有特色味,另一番少見味道2人套餐  (任選1款)  選了四色芝士焗通粉,粉身焗得煙煙韌韌,彈牙滑,與其他不同,一次吃到多層好重芝士香味另叫-巴馬臣黑松露薯條  條條幼身,炸得脆口,黑松露味同薯味有濃厚香味2人套餐加叫水牛城雞翼  雞肉好鮮香,特別軟霖嫩滑,加少少辣香味,豐富了口感2人套餐另加叫朱古力布朗尼  有特色,甜品放在煎鍋上,正方型朱古力蛋糕,雪糕舖在上面,細條香蕉圍着,一起入口有濃郁朱古力香味同雪糕甜香味,十分搭味,好鮮香蕉香味,甜度適中

2人套餐-是日沙律
2人套餐  (任選一款)

2人套餐 (任選一款)北京烤鴨披薩
2人套餐  (任選1款)

2人套餐 (任選1款) 四色芝士焗通粉
另叫-巴馬臣黑松露薯條

條條幼身,炸得脆口,黑松露味同薯味有濃厚香味
2人套餐加叫
水牛城雞翼

雞肉好鮮香,特別軟霖嫩滑,加少少辣香味,豐富了口感
2人套餐加叫水牛城雞翼
2人套餐另加叫
朱古力布朗尼

2024-03-18
2人套餐 (任選一款)北京烤鴨披薩
2人套餐 (任選1款) 四色芝士焗通粉
2人套餐加叫水牛城雞翼
2024-01-23 557 瀏覽
要找地方泊車使人很煩惱,MegaBox就可以說是任泊的,這裡有不少餐廳,就選了Pizza為今晚的晚餐,還點了2人晚餐,看看有什麼亮點。是日餐湯是椰菜花忌廉湯,椰菜花的味道很濃郁,湯夠熱,質地有質感而且很順滑。是日沙律為凱撒沙律,沙律新鮮,蔬菜爽脆,最喜歡是芝士碎很多,還有麵包上也很脆口。水牛城雞翼,醬汁可以分開上十分體貼,醬汁的辣醬不會太辣而且很香,藍芝士醬是另人喜出望外,芝士醬汁完全沒有臭味,只有陣陣濃烈的香味,雞翼炸得嫩滑多汁。北京烤鴨披薩,用鴨肉來做披薩很特別,但出奇味道是配合的,餅底脆口,鴨皮的油脂跟餅底一起更顯出香味,還有芝士的鹹香味使鴨肉味道更鮮味,使整體更味美,這個是必試的,店家做出了北京烤鴨的味道,而且味道跟披薩完全融合。冬陰功海鮮意大利飯,飯的味道酸酸辣辣很醒神,飯的質地比較濕潤不會太乾身還帶點嚼口,海鮮有青口、蜆很清甜、魷魚及大蝦。朱古力布朗尼,這個甜是亮點之一,布朗尼的果仁很脆口很有溫度,跟上面的雲呢拿雪糕形成冰火的感覺,煮過的香蕉帶點酸味中和了甜味。味道: 值得一試環境: 寬敞服務: 殷勤衛生: 整潔價錢: 超值
味道: 值得一試
環境: 寬敞
服務: 殷勤
衛生: 整潔
價錢: 超值
2024-05-05 0 瀏覽
星期二晚同朋友食飯,餐廳環境舒服,而且沒有限時,可以同朋友暢談一番。職員十分有禮貌,而且臉帶笑容,亦主動為我哋講番當日餐湯,手機落單,非常方便。我同朋友叫左二人餐一齊share,我地兩個都要都是日餐湯 - 蕃茄湯,蕃茄味不夠濃,但不過不失。朋友話想食黑松露薯條,薯條要額外加錢,薯條炸得剛剛,而黑松露醬都好食,點到不停口😋。對比其他pizza,我地都較想食呢個黑松露雞肉pizza ,但可能同黑松露薯條,pizza 的黑松露比較遜色,但整體不錯。我本身好鍾意食墨汁意粉,所以就點左海鮮醬墨魚汁意大利麵,可能係煮法問題,加上本人對腸味好敏感,我食到麵條略帶輕微腥味,所以這個不推介大家唷。朋友叫左個荔枝茶,我試了一口,荔枝味好夠,不過偏甜。

朋友叫左個荔枝茶,我試了一口,荔枝味好夠,不過偏甜。
2024-04-30
2024-04-13 32 瀏覽
屋企人心急,嗌完2人餐$438我計一計,其實係好唔抵。沙律/餐湯x2Pizza x 1 (有啲要加錢)Pasta/main (有啲要加錢)最後pizza揀左個+$28Pasta 揀左黑松露芝士通粉計番原價,減左pasta,pizza淨低$130係湯&沙律同兩杯飲品😅😅Pizza仲要9吋(原價係11吋)🥲🥲有少少好後悔,散嗌更好😅😅
屋企人心急,嗌完2人餐$438我計一計,其實係好唔抵。

沙律/餐湯x2
Pizza x 1 (有啲要加錢)
Pasta/main (有啲要加錢)

最後pizza揀左個+$28
Pasta 揀左黑松露芝士通粉

計番原價,減左pasta,pizza
淨低$130係湯&沙律同兩杯飲品😅😅
Pizza仲要9吋(原價係11吋)🥲🥲

有少少好後悔,散嗌更好😅😅
之前食過芝士焗通心粉,同埋龍蝦湯都非常之出色。所以今次行過都忍唔住入去,一個人去,所以只叫咗一個薄餅,卡邦拉拿薄餅是一款結合傳統意大利風味和現代創新的美食。卡邦拉拿薄餅的特點是它的頂料,包括碳烤的豬肉、莫札瑞拉起司、以及洋蔥和白汁忌廉增添風味。品嚐卡邦拉拿薄餅時,首先能感受到的是豬肉的煙燻味和芝士的濃郁香氣。豬肉的鹹香和起司的乳香完美融合,與薄餅底部的脆口感形成鮮明對比。餐廳嘅氣氛都好舒服,空間非常之大,適合同朋友聚會。

2023-06-22
2024-03-28 23 瀏覽
今晚約咗朋友去九龍灣Megabox 夜晚收工行街街 行到夜晚七點半 肚仔開始肚餓見到有間餐廳食pizza 餐廳名叫做#The Point - Pizza & Pasta 我地去試吓🌸北京烤鴨披薩 鴨肉唔會太乾身 冇乜羶味仲帶油香 鴨的油分加上脆口的披薩仲有少少甜醬香 好好味😋🌸四色芝士焗通粉鍾意食芝士嘅我 簡直有四重享受🌸巴馬臣黑松露薯條 薯條炸至金黃香脆上面巴馬臣黑松露粉末香氣四溢沉浸在黑松露的獨特芳香中好味😋🌸水牛城雞翼雞翼炸至金黃色 皮脆肉嫩🌸朱古力布朗尼 外面脆脆的口感裏面蛋糕鬆糕香蕉香甜 雪糕又夠凍😋
今晚約咗朋友去九龍灣Megabox

2024-03-18
  • 四色芝士焗通粉
  • 北京烤鴨Pizza
2024-01-17 370 瀏覽
嚟到買傢俬的集中地,第一次喺呢個商場由底層行到頂層,係頂層揾咗呢間餐廳食飯。掃掃二維碼落單,叫左個二人晚餐。晚餐可選2款前菜、1款披蕯、1款飯/意粉/主菜,仲可以加錢追加小食或甜品。🔸是日餐湯椰菜花忌廉湯,質地濃稠,蒜蓉包混入湯中,仲帶點蒜香。🔸是日沙律凱撒沙律,沙律菜新鮮唔會苦,仲有煙肉醉和微脆的麵包粒。🔸水牛城雞翼跟餐加$58,辣汁可以選擇分開上,雞翼炸至金黃色,皮脆肉嫩,仲有肉汁。🔸北京烤鴨披薩呢個似食片皮鴨,北京烤鴨是手撕,鴨肉唔會乾身冇羶味,仲帶油香,京蔥帶少許辣味,鴨的油分浸入脆口的披薩,仲有少少甜醬香。🔸冬陰功海鮮意大利飯跟餐加$28,入口時先食到酸,然後再有辣味,酸味和辣味超突出,而且好霸道。蝦彈牙,蜆冇沙。🔸朱古力布朗尼跟餐加$58,外邊有脆脆的口感,裏面蛋糕軟身,香蕉酸酸甜甜,雪糕夠凍。
🔸是日餐湯
椰菜花忌廉湯,質地濃稠,蒜蓉包混入湯中,仲帶點蒜香。
🔸是日沙律
凱撒沙律,沙律菜新鮮唔會苦,仲有煙肉醉和微脆的麵包粒。
🔸水牛城雞翼
🔸北京烤鴨披薩
🔸冬陰功海鮮意大利飯
🔸朱古力布朗尼
2024-01-11 319 瀏覽
在mega box睇完戲,決定食朋友最愛的pizza,the point的pizza我們都幾喜歡,夠香脆而且環境氣氛一流,最適合閒聊。Set dinner,前菜四選一,主食13款選一,還可以加小食,甜品和飲料。我們選擇了一湯一沙律濃郁的湯品以新鮮的南瓜為主料,經過精心烹製而成。湯的質地柔滑,口感豐富,帶著微甜的南瓜香氣,給人一種溫暖的感覺。小食-蜜糖芥末雞翼以烤至金黃酥脆的雞翼沾上蜜糖芥末醬,味道獨特而迷人。雞翼的外皮酥脆,內部多汁嫩滑,與芥末的微辣和蜜糖的甜蜜完美結合。巴馬臣黑松露薯條結合了薯條的經典美味和黑松露的奢華感。薯條炸至金黃酥脆,撒上巴馬臣黑松露粉末,香氣四溢。每一口都讓人沉浸在黑松露的獨特芳香中。海鮮醬墨魚汁手工意大利麵條以手工製作的意大利麵條搭配海鮮醬墨魚汁,帶來了豐富的口感和鮮美的味道。麵條有嚼勁,醬汁濃郁鮮美,海鮮的鮮味與墨魚汁的香氣相得益彰。四色芝士披薩以薄餅烤至酥脆,上面鋪滿了四種不同口味的芝士:莫札瑞拉、切達、巴馬臣和藍紋芝士。每一口都讓人感受到芝士的濃郁與口感的層次,給予味蕾無限的享受。這道披薩將四種芝士的風味融合得恰到好處。甜品-朱古力布朗尼非常濃郁的朱古

我們選擇了一湯一沙律

小食-蜜糖芥末雞翼

海鮮醬墨魚汁手工意大利麵條

四色芝士披薩

甜品-朱古力布朗尼
非常濃郁的朱古力味道,口感濕潤紮實。一切都完美融合在一起,每一口都讓人沉醉其中。朱古力的香氣充滿整個口腔,帶來了甜蜜的享受。
2024-01-05 254 瀏覽
去完mega box Ikea 掃貨,又要搵食,想食pizza,揀左The Point - Pizza & Pasta 醫肚🤩 揀左二人餐 $438🔸是日餐湯南瓜甘荀湯🔸是日沙律新鮮的羽衣甘藍,加上沙律醬汁,清爽又開胃。 海龍王Pizza9寸的Pizza上滿滿都是蝦,蜆,墨魚,番茄同芝士,新鮮烘焗熱辣辣,餅邊入口酥脆,好食! 海鮮醬墨魚汁意大利麵條黑色嘅墨魚意大利麵配上微辣醬,趁熱食最好食。 雞翼,Honey Mustard +$58四隻大雞翼上裹著香甜的蜂蜜芥末醬汁,皮脆肉嫩,好滿足。 朱古力布朗尼 +$58冰凍雲尼拿雪糕蓋在熱朱古力布朗尼上,冷熱交替,食完又唔會好漏,正! Strawberry ice cream float味道香甜,有鮮士多啤梨味,仲有一球雪糕係面,好邪惡!
🔸是日餐湯
南瓜甘荀湯
🔸是日沙律
新鮮的羽衣甘藍,加上沙律醬汁,清爽又開胃。

海龍王Pizza

海鮮醬墨魚汁意大利麵條
黑色嘅墨魚意大利麵配上微辣醬,趁熱食最好食。

雞翼,Honey Mustard +$58
四隻大雞翼上裹著香甜的蜂蜜芥末醬汁,皮脆肉嫩,好滿足。

朱古力布朗尼 +$58

Strawberry ice cream float
味道香甜,有鮮士多啤梨味,仲有一球雪糕係面,好邪惡!

推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥這是一間已薄餅作為招牌主打的餐廳,除了薄餅的選擇非常多元化外,亦有提供不同大小的薄餅,適合三五知已,畫一大班朋友享用。除了薄餅之外,餐廳亦提供很多不同款式的意大利粉或飯,還有主菜醫及甜品等等,款式及選擇非常大眾化。This is a restaurant that specializes in thin-crust pizzas as their signature dish. In addition to a wide variety of pizza options, they also offer different sizes of pizzas suitable for small groups of three to five or larger parties. Apart from pizzas, the restaurant also provides a diverse selection of pasta or rice dishes, as well as main courses and desse

This is a restaurant that specializes in thin-crust pizzas as their signature dish. In addition to a wide variety of pizza options, they also offer different sizes of pizzas suitable for small groups of three to five or larger parties. Apart from pizzas, the restaurant also provides a diverse selection of pasta or rice dishes, as well as main courses and desserts, catering to a wide range of tastes and preferences.

意大利風乾火腿夏威夷薄餅 ($130)
Posh Hawaiian

薄餅雖然不是正宗的意大利口味,因為加了菠蘿作餡料,但是菠蘿的香甜清新,配搭意大利風乾火腿的鹹香味,兩者得到了中和,所以令人覺得十分特別

Though this pizza may not have an authentic Italian flavor due to the addition of pineapple as a topping, the combination of the pineapple's sweet and refreshing taste with the savory flavor of Italian-style cured ham creates a unique and special taste.
意大利風乾火腿夏威夷薄餅 - Posh Hawaiian
黑松露野菌意大利飯 ($138)

這個意大利飯煮得恰到好處,米飯不會太硬,配以香濃的黑松露白汁,口感非常香滑

The risotto is cooked to perfection, with the rice being tender and not too firm, complemented by the rich and creamy truffle white sauce, resulting in a deliciously smooth texture.
黑松露野菌意大利飯 - Black Truffle & Mushroom Risotto
香煎鱈魚配蕃茄醬珍珠粉 ($182)
Pan Fried Barramundi

這個主菜的鱈魚煎得非常香口,不過魚味不是十分突出,令人覺得有點失望。相反配菜的茄汁蔬菜珍珠粉,味道更加香濃,而且珍珠粉的口感非常彈牙,十分特別

The barramundi in the main course is pan-fried to perfection, although the flavor of the fish itself is not very prominent, which may disappoint some. On the other hand, the side dish of vegetable pearl couscous in tomato sauce has a richer flavor and a unique texture, with the couscous being pleasantly chewy.
香煎鱈魚配蕃茄醬珍珠粉 - Pan Fried Barramundi
捧捧雞翼配蜜糖燒烤醬 ($88)
Chicken Lollipops

廚師特別將雞翼拆骨,營造成一個小雞槌的感覺,炸粉不是太過厚但十分香脆,佩以非常香口的bbq醬,是伴酒的最佳小吃

The chef has specially deboned the chicken wings to create a mini drumstick-like appearance. The batter is not overly thick but still crispy, and it is accompanied by a flavorful BBQ sauce, making it the perfect snack to enjoy with drinks.
捧捧雞翼配蜜糖燒烤醬 - Chicken Lollipops
黑松露芝士蛋黃醬薯條 ($78)
Truffle Fries

黑松露芝士蛋黃醬薯條,吸引的感覺十分普通,因為吃不出任何黑松露的味道,而且芝士蛋黃醬過太濃稠,底部的薯條根本沾不到任何醬汁

The truffle cheese hollandaise fries may not give off an impressive impression as one would expect, as the taste of truffle is not discernible and the cheese hollandaise sauce is too thick, making it difficult for the fries at the bottom to be coated with the sauce.
黑松露芝士蛋黃醬薯條 - Truffle Fries
朱古力布朗尼 ($68)
Brownie in a Pan

這個甜品做得不錯,因為上台的時候那個布朗尼蛋糕是熱烘烘的,但上面的雪糕亦不會因此而很快溶掉

The dessert is well-made, with the brownie cake being served warm, while the ice cream on top does not melt quickly.

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:  🍽️

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅食物的款式非常多元化,而且水準亦不錯
The variety of food options is extensive, and the quality is good overall.

❌部分菜式味道偏淡,而且蔬菜菜式的選擇不算太多
Some dishes may have a relatively mild taste, and the selection of vegetable dishes is not very extensive.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥

✅環境裝修非常雅緻,而且枱與枱之間亦有足夠的空間
The restaurant has a very elegant decor, and there is sufficient space between tables.

❌無NIL

💁服務Service:🔥🔥🔥

侍應非常和藹可親,亦有提示客人用餐的時間,但亦不會催促客人還枱
The service staff are friendly and amiable, and they provide timely reminders of the dining time without rushing customers to vacate their tables.

❌餐廳營業時間只到晚上十點,所以最後點餐的時間比較早
The restaurant closes at 10 PM, so the last order for food is relatively early.

💰價格Price:🔥🔥🔥

✅以同類型的意大利餐廳來說,食物的份量算是不少,所以價錢亦算超值
Compared to other similar Italian restaurants, the portion sizes of the food are generous, making the prices quite reasonable.

❌以同類型的意大利餐以廳相比,價錢算是處於中上水平
In terms of pricing, the restaurant falls within the upper-middle range among similar Italian restaurants.
2023-09-12
意大利風乾火腿夏威夷薄餅 - Posh Hawaiian
2023-12-30 74 瀏覽
南瓜湯 南瓜湯質地非常滑順,濃郁卻口感柔軟。湯面嘅香料同粒粒香脆麵包粒為湯增添層次,令人回味。羽衣甘藍沙律羽衣甘藍沙律清新又健康。甘藍葉片鮮綠多汁,沙律醬嘅酸甜味同甘藍嘅微苦味形成完美平衡,帶嚟豐富口感同層次。海龍王pizza海龍王Pizza嘅組合令人滿足。蝦、魷魚、蜆同車厘茄的嘅鮮美海鮮風味喺餅底上完美融合,令人垂涎三尺。蒜蓉同橄欖油為pizza提味。餅底酥脆,配料新鮮有嚼勁。海鮮醬墨魚汁意大利麵條墨魚汁為麵條帶嚟獨特嘅黑色外觀,麵條Q彈有嚼勁,搭配著新鮮嘅海鮮配料,每一口都充滿豐富口感。蜜糖芥末雞翼蜜糖芥末雞翼肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆香甜。蜜糖芥末醬汁甜味又微辣,香氣令人難以抗拒。朱古力布朗尼朱古力布朗尼賣相非常吸引。布朗尼外層酥脆,內部濕潤濃郁。布朗尼上雲尼拿雪糕溶化喺暖烘烘嘅布朗尼上,俾人一種濃郁,冰火交融嘅口感。配搭上微焦香蕉片,外觀誘人,味道出色。
南瓜湯

羽衣甘藍沙律

海龍王pizza

海鮮醬墨魚汁意大利麵條

蜜糖芥末雞翼

朱古力布朗尼

2023-12-24 74 瀏覽
聖誕到,各餐廳都推出特色聖誕餐。今日經過九龍灣MegaBox “The Point” 見到餐牌有個二人聖誕餐3 course $688, 就入去試下。餐廳好多聖誕裝飾, 好有氣氛。兩杯特色聖誕飲品,味道甜甜地酸酸地,又醒胃好好飲。頭盤煙火腿白豆湯 清甜美味富有疍白質阿根廷紅蝦牛油果他他配蜜桃芝士汁紅蝦鮮甜,蜜桃汁非常開胃主菜栗子舞茸牛肝菌葫蘆南瓜意大利飯 舞茸牛肝菌清香,健康素食,而且味道一流原隻焗龍蝦🦞意大利Pizza未食過全隻龍蝦做的pizza,好有驚喜。龍蝦肉做餡料,蝦肉保持鮮味彈牙。甜品自家製Tiramisu 香滑美味

餐廳好多聖誕裝飾, 好有氣氛。

兩杯特色聖誕飲品,味道甜甜地酸酸地,又醒胃好好飲。

頭盤
煙火腿白豆湯
清甜美味富有疍白質

阿根廷紅蝦牛油果他他配蜜桃芝士汁
紅蝦鮮甜,蜜桃汁非常開胃

主菜
栗子舞茸牛肝菌葫蘆南瓜意大利飯
舞茸牛肝菌清香,健康素食,而且味道一流

原隻焗龍蝦🦞意大利Pizza

甜品
自家製Tiramisu
香滑美味
1K
聖誕節不知不覺又到了,今年一早與bff約定,待冬至過後便出來吃飯慶祝。這次我們選了位於MegaBox 11樓的 The Point 開餐,就是被它的Festive Menu 吸引著,套餐包括餐湯,主菜、甜品及飲品,感覺豐富,以節日來說價錢亦算親民。煙火腿白豆湯味道有點像洋蔥湯及羅宋湯,入口帶有濃郁豆香,配上脆脆麵包條,喝後非常暖胃。阿根紅蝦廷牛油果他他配蜜桃芝士汁賣相精緻,紅蝦內加了牛油果粒粒及蔬菜配料,而蜜桃芝士汁則起了提鮮作用,鮮味得來又帶點油潤感。日本廣島蠔手工意大利寬條麵日本廣島蠔沾上薄薄一層麵粉炸香,外層脆酥,內層軟滑多汁,寬條麵掛滿忌廉醬汁,入口煙韌有彈性,配上菌粒及魷魚鬚等海鮮配料,口感豐富。香煎石斑伴雜錦海鮮 配櫻花蝦海鮮湯海鮮湯味道非常鮮甜,除了有海鮮甜香,還有濃濃的櫻花蝦味,石斑大大塊厚切,肉質嫩滑,蜆肉飽滿彈牙,青口厚肉爽甜,推介。北京烤鴨披薩披薩口感香脆,內裏放了太量鴨肉絲及雜菌,還配上青蒽及瓜片,鴨用沒有半點鴨羶味,入口時反而菌香及青蒽味道較突出。自家製白朱古力提拉米蘇Tiramisu口感軟滑,慕絲夾著蛋糕片,入口除了有朱古力味,亦有濃厚咖啡香。Merry S

煙火腿白豆湯

阿根紅蝦廷牛油果他他配蜜桃芝士汁

日本廣島蠔手工意大利寬條麵

香煎石斑伴雜錦海鮮 配櫻花蝦海鮮湯

北京烤鴨披薩

自家製白朱古力提拉米蘇

Merry Santa
味道有點像提子汁,酸酸甜甜,幫助消化。