2024-02-28 2684 瀏覽
Weekend 同朋友收工緊係食好西. 我地黎到尖沙咀 The Grill Room-佢係一間專門提供燒烤和牛扒等肉類料理既餐廳以高品質的牛肉和其他特色肉類並提供一個舒適且精緻的用餐環境,餐廳配備了開放式的廚房/燒烤區,讓食客可以觀察到廚師們既烹調過程🥩燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉份量好多 有成16安士 岩哂叫黎share食既朋友們. 我地叫左5成熟. 牛扒煮得恰到好處 外邊係燒烤咁脆脆地 而入面既牛肉依然肉嫩多汁 切落去能夠見到粉粉紅紅既嫩肉. 而跟主食配既黑松露薯蓉非常之有驚喜. 食落加入牛奶打製而成 而且仲好creamy. 啖啖都有黑松露香 配以牛扒真係好夾好好味道👍🏻🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉新鮮的帶子再加入濃郁的龍蝦汁.配以扁意粉加三文魚子👍🏻意粉煮熟後仍保持彈牙口感. 材料十足. 無論賣相同食物質素都令我地好滿意😀🏝️ Tropical punch加入菠蘿 多款熱帶果而沖製而成 飲落酸酸甜甜 帶有果香味. 賣相好靚 而且清涼解渴
🥩燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉

🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉

🏝️ Tropical punch
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
2024-01-03 4324 瀏覽
*・゜為了心太軟而三訪的扒房゜・*今次已經食第三次!個人是極力推薦呢間餐廳的 尤其係心太軟! 但今次失準咗少少有啲Sad 有朋友已經到訪 5次! 可見係真係好好食!環境依然的雅緻浪漫,今次係坐卡位! 更多舒服同靜~經sevenrooms book枱,會有 discount! 而且當日嗌 Set Dinner都有優惠啊但我哋就單點啦 ~原來朋友已經食過幾次了‧˚₊ ៸៸𓏸  慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯 Abalone Risotto | $228lotus roots, onoins, dashi soy sauce原來佢哋嘅Risotto 都好好味㗎! 勁濃醬汁味但唔鹹!!睇落細細份但兩個人都飽肚! 𓏸 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 US Angus Sirloin | $388舊年已經係銅鑼灣分店食過一次覺得好好食!佢個薯蓉真係打到勁幼滑好好味!食極都唔夠啊!而快牛扒就大大份,唔多油花,紮實嘅口感姐係多啲牛味! 𓏸  78%朱古力心太軟 78% Dark Chocolate Fondant | $88今次無熱辣辣咁出個流心有啲失望! 前兩次食真係熱辣辣嘅朱古力流出嚟㗎!!希望下
*・゜為了心太軟而三訪的扒房゜・*
今次已經食第三次!
個人是極力推薦呢間餐廳的
尤其係心太軟! 但今次失準咗少少有啲Sad
有朋友已經到訪 5次! 可見係真係好好食!
環境依然的雅緻浪漫,今次係坐卡位! 更多舒服同靜~
而且當日嗌 Set Dinner都有優惠啊
但我哋就單點啦 ~
原來朋友已經食過幾次了

‧˚₊ ៸៸

舊年已經係銅鑼灣分店食過一次覺得好好食!
佢個薯蓉真係打到勁幼滑好好味!食極都唔夠啊!
而快牛扒就大大份,唔多油花,紮實嘅口感姐係多啲牛味!

今次無熱辣辣咁出個流心有啲失望!
前兩次食真係熱辣辣嘅朱古力流出嚟㗎!!
希望下次食嘅時候個水準返返嚟!

‧˚₊ ៸៸

𖠿 尖沙咀 —— The Grill Room
@thegrillroomhk
尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
2024-01-02
2天前 0 瀏覽
前排去咗呢間係尖沙咀西餐廳,餐廳唔算大,但已經full house,坐滿曬人,餐牌選擇貴精不貴多,但食物味道好出色,令我好有驚喜,而且店員服務態度都好好👍🏻._.🎃香煎帶子配南瓜雲呢拿籽忌廉湯🎃南瓜湯好濃郁嘅南瓜打成,加埋啲忌廉好幼滑嘅口感,再配埋香煎咗嘅帶子,好香好有口感.🐖煙燻香脆乳豬伴焦糖菠蘿配古斯米沙律🐖呢個上枱好特別,用木盒裝住煙燻緊嘅乳豬,然後會係客人面打開個木盒,一打開,香濃嘅煙燻味飄散出,好吸引!乳豬大隻,外皮好香脆,佢上枱後會拎入去砌好一舊舊方便食👍🏻味道香脆,肉質仲帶煙燻味,必點✨️.🍄牛肝菌蘑菇意大利飯🍄牛肝菌好濃郁,每啖飯意大利飯有滿嘅牛肝菌汁,好滿足😍._.
._.
🎃香煎帶子配南瓜雲呢拿籽忌廉湯🎃
🐖煙燻香脆乳豬伴焦糖菠蘿配古斯米沙律🐖
🍄牛肝菌蘑菇意大利飯🍄
牛肝菌好濃郁,每啖飯意大利飯有滿嘅牛肝菌汁,好滿足😍
._.

3天前 0 瀏覽
朋友叫我去尖沙咀爵寓2樓嘅The Grill Room食飯,我地上到去已經有唔少人,好彩已經book左位。 餐廳內環境氣氛好,好有格調,適合2人拍拖或和朋友相聚。不論用料和賣相都好講究,味道吸引美味。 🩷北海道刺身帶子沙律$158用刺身帶子鋪底,帶子切成薄片,鲜美清新,口感似魚生刺身,再配上沙律菜和三文鱼籽,好開胃,好特別,好有層次感。 🩷香草燒半羊架配烤蔬菜$408我好鍾意食羊架,呢度嘅羊架完全冇騷味,有口感,有4大件,羊架下面鋪左薯蓉和雜菜,好配合。 🩷燴蕃茄牛面肉扁意大利麵$168我最鍾意食嘅是呢碟,份量唔小,牛肉大大件,以低火慢煮,彈牙有咬口,醬汁用新鲜蕃茄,味道濃郁,蕃茄味香,意粉煮得啱啱好,吸左濃郁的蕃茄汁,真是好味。

🩷北海道刺身帶子沙律$158

🩷香草燒半羊架配烤蔬菜$408

🩷燴蕃茄牛面肉扁意大利麵$168

2024-04-26 0 瀏覽
難得二人世界,當然要搵返一間靜靜地可以傾計、 飲下野嘅地方啦~尖沙咀有好多好好嘅選擇。我哋見呢間性價比高又,所以嚟Chill嚇😝 (5⭐️)燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁(5⭐️)$肉質好鮮甜,肥瘦肉質分明,當每次落去一下肉汁先至慢慢又肥嘅部份滲出加上忌廉汁會咬落去一啖都好Creamy🥰燴蕃茄牛面肉扁意大利麫(5⭐️)蕃茄醬煮得酸酸甜甜, 牛面肉好滑又入味😍,而且份量好大份👍🏻。用了粗的意大利粉口感真系同牛面肉好夾。 牛肝菌蘑菇意大利飯(5⭐️)牛肝菌個味相對比較濃🤩,但系配上意大利飯又啱啱配合得好好😝,而且意大利飯煮得好入味, 用了燒蘑菇做一個點綴, 用了少少鹽巴, 切落好鮮甜、好多汁🤩~

燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁(5⭐️)$
燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁

燴蕃茄牛面肉扁意大利麫(5⭐️)
燴蕃茄牛面肉扁意大利麫

牛肝菌蘑菇意大利飯(5⭐️)
牛肝菌蘑菇意大利飯

燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁
燴蕃茄牛面肉扁意大利麫
牛肝菌蘑菇意大利飯
2024-04-24 0 瀏覽
之前就有朋友介紹過呢間尖沙咀扒房,餐廳環境氣氛都幾好,見到隔離慶祝生日仲會一齊唱生日歌😄🔸蒜香牛油蔬菜(HK$58)分別有西蘭花同椰菜花,蒜香味都好重~🔸北海道帶子龍蝦汁意粉配三文魚籽(HK$218)龍蝦汁味道好突出,彈牙嘅大大粒帶子配埋三文魚籽,味道唔錯🍝🔸安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 (HK$388)份量2個人食都夠,牛扒肉質都嫩而且多汁,配埋黑松露薯蓉,薯蓉都幾幼滑,不過如果黑松露味再濃郁啲就更好啦😆🔸White Sangria(HK$88)仲叫左杯cocktail,呢杯都有brandy、peach、orange juice、lemon juice同 white wine,好refreshing🍹

🔸蒜香牛油蔬菜(HK$58)
分別有西蘭花同椰菜花,蒜香味都好重~

🔸北海道帶子龍蝦汁意粉配三文魚籽(HK$218)
龍蝦汁味道好突出,彈牙嘅大大粒帶子配埋三文魚籽,味道唔錯🍝

🔸安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 (HK$388)

🔸White Sangria(HK$88)
2024-04-24 0 瀏覽
鐘意食西餐嘅唔可以錯過,依間樓上西餐廳地方唔算大,但都坐得舒服同食物質素幾好!試左個炭燒美國16安士安格斯肉眼牛扒($488),好大塊,牛味好濃郁,脂肪分佈均勻食落夠多汁又唔會淨係得油脂嘅味道,唔洗太多調味已經好好食另外叫左香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁($268),三文魚柳煎得岩岩好,夠哂嫩滑,配檸檬牛油汁,甜甜地帶淡淡檸檬香,同個魚幾夾食西餐都唔少得飲下酒,叫左杯Malbec($88),單寧柔和,好香果味,配牛好岩!另外就叫左Chardonnay ($88),依款味道比較清爽,入口香甜唔會太酸今餐真係好豐富,想食好啲或者慶祝好適合!

今餐真係好豐富,想食好啲或者慶祝好適合!
2024-04-24 132 瀏覽
之前去過呢間餐廳銅鑼灣分店已經覺得好鍾意可以再訪,今日同老公出開尖沙咀行,順便去埋尖沙咀店食Lunch 。餐廳Lunch 除咗有Semi-Buffet menu也有 行政套餐可以揀。出面有個長型吧枱位置擺放了semi-buffet 的炸物、沙律🥗、甜品。仲會包一個是日餐湯,今日係🔸蘑菇忌廉湯🔸, 呢個湯好濃郁好香👍🏻Main course:🔶燒紐西蘭10oz肉眼扒配薯條🔶來得Grill room 我一定會想食牛扒😙,因為食過幾次都係咁高質, 牛扒要左5 成熟,熟度控制得恰到好處,烤過的牛扒外層香脆帶點炭香味,肉質仲保持到juicy ,薯條亦炸得熱辣辣好香脆。🔶牛肝菌磨菇意大利飯🔶老公好鍾意呢個飯,好香濃的牛肝菌味,意大利飯質地煮得剛剛好,食落口感好好,個汁帶點好輕的芝士味配合整得好好,食完唔會覺得好膩。🔹Tropical Punch 店員推介佢哋嘅Mocktails都唔錯,我叫左杯來試吓,杯飲品賣相好靚,濃濃的果汁香。🔹Hot Lemon Tea呢度位置方便,環境好好,食物高質,服務員態度細心有禮,好值得推介。

Main course:

2024-04-24
牛肝菌磨菇意大利飯
  • Tropical Punch
2024-04-24 0 瀏覽
這段期間工作太辛苦,所以趁weekend 吃一頓fine dining, 今晚去了尖沙咀The Grill Room, 環境佈置幽雅,環境寧靜,我們座位可以自成一角。Seared Tuna Salad肉質接近粉嫩紅色,烤鐵板燒過,入口即化,充滿鮮味,配搭新鮮車厘茄,水牛芝士再加入火箭菜融為一體,味道清新健康Beef Ragu Linguine 香草鮮茄紅洒燴牛面肉扁意粉紅酒味濃浸入扁意粉中,洒香味濃烈,牛面肉十分軟腍,香濃燉牛肉味道,扁意粉彈牙,牛肉汁豐盛沾滿意粉來食,提升不少口感葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律燒雞份量好大份,燒雞灑滿葡式香料,有炭香及少許香辣,肉質鮮嫩,皮燒得好香脆,食落有淡淡香草味,黑松露薯條不會太濃Topical Punch味道充滿繽紛色彩,有齊pineapple juice, melon syrups 同 passionate juice 不同味道Lychee Lomonade 荔技味頗濃加入Lomonade 入口順滑,味道香甜

Seared Tuna Salad

Beef Ragu Linguine
香草鮮茄紅洒燴牛面肉扁意粉

葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律

Topical Punch

Lychee Lomonade
荔技味頗濃加入Lomonade 入口順滑,味道香甜
  • 香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉
  • 葡式香辣燒雞配黑松露薯條
2024-04-23 0 瀏覽
The Grill Room(Humphreys)餐廳位於尖沙咀旅遊商業區堪富士利道6號2樓,餐廳裝修簡約典雅,座位寬敞,坐得舒適,餐廳主打炭燒西式法國菜和澳洲菜,餐廳午市設有半自助午餐,提供多款主菜供客人選擇,沙律吧提供多款沙律甜品和小食,餐廳現時至4月底午市行政套餐有七折優惠,服務員招呼殷勤友善。半自助午餐餐湯黑松露蘑菇湯,香濃的蘑菇帶有黑松露味,入口順滑好creamy。主菜意大利肉醬扁意大利麵意大利麵有蔥花作點綴,意大利肉醬不太鹹,份量都不少,意大利麵軟硬適中,每條麵身都掛滿肉醬汁。香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆廚師煎三文魚柳,魚皮煎得夠焦脆,而魚肉仍保持濕潤,新鮮菠菜苗和枝豆食落夠嫩,又鮮甜。餐飲荔枝檸檬草檸檬水檸檬水有香濃嘅檸檬味和荔枝味,入口清新,酸酸甜甜,非常醒胃。熱咖啡香濃嘅熱咖啡,飲落順喉,又醒神。
The Grill Room(Humphreys)

半自助午餐

主菜意大利肉醬扁意大利麵

香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆

餐飲荔枝檸檬草檸檬水

熱咖啡
香濃嘅熱咖啡,飲落順喉,又醒神。
2024-04-23 0 瀏覽
上網見到呢間餐廳人氣幾高所以就試吓,入到去餐廳環境幾好 睇落差唔多滿座燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉16oz , 叫咗五成熟,上枱嗰時已經聞到牛肉嘅香味,肉眼扒份量非常足夠, 外層焦香而且切開有肉汁肉汁 燒嘅時間亦都啱啱好 唔錯💓黑松露薯條 薯條係粗薯條而且啱啱炸起熱辣辣再配上黑松露醬好香口😍香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉 醬汁味道濃郁 醬汁用咗新鮮蕃茄中和左啲濃郁嘅味道識落就冇咁膩😋叫咗個是日甜品 飲品叫咗Passion Mar Tea Ni 飲落口較清新而且容易入口酸酸甜甜幾好味高質尖沙咀扒房

2024-04-23 0 瀏覽
一入門口就係放滿琳瑯滿目的酒既吧台,如果想坐得舒服啲就可以揀入面既 dining table.US Angus rib eye Medium終於真係medium, 本身都驚會唔會變左well done, 但果然係專做 grill 既扒房,烤得剛好,入口炭香包裏溶化既牛脂,充滿肉汁,exceed expectation. 可配肉汁或香草汁又是另一番風味,但個人愛好 salt and pepper, 原汁原味。 黑松露薯蓉口感香滑,帶點松露香和奶香,淡淡的完全不膩,會一口接一口地吃不停。Abalone risotto慢煮鮑魚配日式醬油燉飯, 日式味道與意大利烹調的完美結合, 鮑魚彈牙入味, 日式醬油飯味濃,配口牛扒竟然品出釜飯感覺。Saute vegetables蒜蓉牛油西蘭花和椰菜花,熟得剛好,蒜香惹味中帶點蔬菜的甜味。78% dark chocolate fondant 流心又唔甜,已經很滿足,士多啤梨雪糕不錯。欣賞自己,呢個combination嗌得幾好。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍The Grill Room (The Humphreys) 🏠 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵

Abalone risotto

Saute vegetables

78% dark chocolate fondant
流心又唔甜,已經很滿足,士多啤梨雪糕不錯。

欣賞自己,呢個combination嗌得幾好。

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

🏠 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

• USAngusribeye
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
2024-04-20 0 瀏覽
The Grill Room🌟港鐵尖沙咀/尖東站A2出口 2分鐘路程🌟#尖沙咀西餐 #尖沙咀堪富利士道 #尖沙咀爵寓 #thehumphreys 經平台睇到呢間最優秀網上訂座餐廳開飯熱店 即刻同朋友book左黎呢度食飯啦🙈🙈Book左7點 早左去 已經有唔少人 好熱鬧呀!🙊🙊同朋友兩個人食 叫左一個appetiser & 兩個main🧡#北海道刺身帶子沙律- Scallop Carpaccio- 上碟果陣 將刺身帶子誤以為係 忌廉醬汁🤣🤣- 帶子刺身鮮甜 配以沙律菜 三文魚籽 好開胃呀🧡#香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁- Pan Seared Salmon- 三文魚柳煎得相當香脆 就算已經上碟一段時間 都仲維持到香脆感- 仲有檸檬牛油汁 香甜菠菜苗伴碟 好味!🧡#香煎慢煮牛柳 配 新鮮黑松露片牛肉原汁- Beef Tenderloin- 2件大大舊牛柳 要左7成熟 相當稔 唔會煙韌- 有薯蓉伴碟 配埋牛肉原汁 都幾好味😄
The Grill Room

- 上碟果陣 將刺身帶子誤以為係 忌廉醬汁🤣🤣
- 帶子刺身鮮甜 配以沙律菜 三文魚籽 好開胃呀

🧡#香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁
- Pan Seared Salmon
- 仲有檸檬牛油汁 香甜菠菜苗伴碟 好味!

🧡#香煎慢煮牛柳 配 新鮮黑松露片牛肉原汁
- Beef Tenderloin
- 2件大大舊牛柳 要左7成熟 相當稔 唔會煙韌
- 有薯蓉伴碟 配埋牛肉原汁 都幾好味😄

2024-04-17
  • 北海道刺身帶子沙律
2024-04-19 0 瀏覽
呢間樓上西餐廳位於尖沙咀,結合法國澳洲兩地菜式,主打燒烤、牛扒、肉類、意粉等西式料理,裝潢設計優雅,地方闊落舒適,滿滿氣氛,適合同伴侶嚟拍拖享受美食👫前菜有Black Truffle Parma & Asparagus,巴馬火腿包住溫泉蛋,上面有原片黑松露,下面係露筍,賣相精緻,呢個搭配都幾得意。小食有雜菇同椰菜西蘭花,前者有滿滿嘅忌廉牛油,點住酥脆嘅麵包真係好夾。後者散發著濃濃嘅蒜蓉香氣,炒至入味,越食越過癮。個人大大力推介Peri Peri Spring Chicken,原隻上,外皮好薄,肉質嫩滑可口,帶點微微辣,非常惹味。旁邊有黑松露薯條同沙津,薯條炸至金黃酥脆,沙津菜都夠新鮮。另外有Beef Ragu Linguine,呢款有驚喜,扁意粉軟硬度適中,入口滑溜,掛滿醬汁,帶香草鮮茄嘅香氣,裡面有三大塊紅酒燴牛面肉,好淋,一咬即散,性價比高。

2024-04-18 60 瀏覽
今日想食牛扒,去了很久沒去的Grill Room。叫了兩份午餐,前菜是semi buffet $98.00, 主菜再加$200+ 要了肉眼扒。餐廳服務員推介這扒用medium rare 效果最好、不會韌。牛扒出來了…賣相不錯,也真是做到medium rare, 可是9成以上的肉都很韌,我沒法吞下去。吃了一半,碟上剩低半件未切的肉,旁邊全是吞不下的肉渣(有點尷尬)。忍不住反映給服務員,她建議把剩下的肉再整熟一點,希望肉質會腍啲。但最後她還是建議換上另外一個主菜。真奇怪專門做牛扒的餐廳,為什麼會選這麼差肉質的牛扒。失望而回。
2024-04-18