今晚放工同老公date night 尖沙咀呢一間The Grill Roo 小酒館 地點方便 好近地鐵站 裝修好新穎 好光猛 好有氣氛 之前同老公嚟食都覺得好好食今日想再嚟 餐牌上面嘅嘢 款式都算好多 都係我哋鍾意食嘅西餐類型 有青口 牛扒 意粉 而且呢度坐得好舒服 今晚點咗個慢煮三文魚配香草乳酪汁半小麥米 主菜可以一齊分享 食魚覺得一啲都唔感覺油膩 好健康 魚燒到好入味 配菜亦都好開胃好健康 主菜我哋每人點咗一個意粉香草鮮茄紅酒配牛麵肉扁意粉 淡淡肉份量好多意粉掛滿咗 蕃茄汁又好開胃 熱辣辣好好食 又好開胃 份量啱啱好 牛面肉好淋 香草亦都好香 成個意粉真係好高分黑松露薯蓉黑松露味好香 同薯蓉好夾 薯蓉好creamy今晚食得好開心 好有情調 氣氛好浪漫 同埋坐得好舒服 好enjoy我哋今晚嘅date night 🌙 ♥️

今晚點咗個

今晚食得好開心
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • 三文魚他他配香草乳酪汁
2024-02-21 126 瀏覽
平日都經常滿座嘅西餐扒房,唔訂枱基本上食唔到。我哋今次叫嘅兩款肉類主菜都係水準極高。香港大多數西餐廳都冇咩可能整到咁好食。✨鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律 $228豬皮比燒腩仔更脆,肉質好嫩好易咬,好味到出乎預期。本身鹹鹹香香已經好惹味,配鹽味焦糖汁味道更有層次。✨紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉 $268一切就發現羊肉真係極腍,可以輕易同骨頭分開。羊皮軟滑而且有好濃脂肪香氣。✨黑松露薯條$68薯條新鮮炸起熱辣辣,口感鬆脆,唔會有乾或者硬嘅感覺。薯條控🍟大力推介!好耐冇食到咁好食嘅薯條🤭。✨是日甜品:三重朱古力蛋糕$78味道濃郁仲有脆脆嘅焦糖餅底。感覺冇喺其他餐廳食到嘅咁甜。

✨鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律 $228

✨紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉 $268

✨黑松露薯條$68

✨是日甜品:三重朱古力蛋糕$78
味道濃郁仲有脆脆嘅焦糖餅底。感覺冇喺其他餐廳食到嘅咁甜。
2024-02-19 124 瀏覽
Porcini mushroom risotto 🍄 牛肝菌蘑菇意大利飯 $48呢一個牛肝菌蘑菇意大利飯嘅份量適中,免頭有矜貴嘅黑松露片😍,裏面嘅配料有健康嘅蘑菇、爽口洋蔥🧅,配埋濃郁嘅忌廉醬,的確唔錯啊TGR Angus Beef Burger with French fries 美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條 🍔 $158大大份嘅美國安格斯牛肉煎蛋漢堡望起上嚟已經好吸引✨,burger 入面有流心煎雞蛋🍳、開胃嘅酸瓜🥒、fresh 嘅蕃茄片🍅、厚身嘅安格斯牛肉🐮,而包嘅上下層用牛油🧈烤到香脆,飽肚又好食👍🏻Semi-buffet lunch $98 而家做緊promotion 嘅半自助午餐性價比好高,有得自己夾幾款沙律🥗、冷盤同小食,好似有薯仔🥔紅菜頭沙律、清甜嘅生菜沙律、熱辣辣炸薯條🍟、蜆殼粉、homemade 抹茶慕絲🍵同埋好特別嘅香蕉🍌焦糖蛋糕等,另外仲包一杯飲品同埋是日餐湯,相當豐富!
Porcini mushroom risotto 🍄
牛肝菌蘑菇意大利飯 $48

美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條 🍔 $158

Semi-buffet lunch $98
2024-02-18 222 瀏覽
今日去左間出哂名食牛扒既西餐廳The Grill Room,試下佢地既Semi Lunch buffet, 既高質又性價比高先係$98有任食沙律吧,小食及甜品,款式都好多,又夠fresh餐湯係磨菇湯,夠哂香濃同creamy主菜揀左意大利肉醬扁意大利麵 $38意粉質感十分爽口彈牙,配上肉醬及芝士粉,既濃郁又清新,層次豐富燒紐西蘭肉眼排10安士配薯條 $208肉眼排夠哂份量,燒得火侯剛剛好,超級juicy,薯條香脆熱辣辣最後仲有埋餐飲,非常滿足

餐湯係磨菇湯,夠哂香濃同creamy

主菜揀左
意大利肉醬扁意大利麵 $38

燒紐西蘭肉眼排10安士配薯條 $208
肉眼排夠哂份量,燒得火侯剛剛好,超級juicy,
薯條香脆熱辣辣

最後仲有埋餐飲,非常滿足
2024-02-16 223 瀏覽
今日嚟到呢間氣氛好好嘅西餐廳食飯,見到好多人都話好好食。勁近地鐵站,好方便。一上到去睇到廚房係可以透過玻璃窗望入去。服務態度好好,好有氣氛。環境好好。枱上面嘅餐紙,就睇到Menu。今日就叫咗兩樣嘢食,兩樣都好正勁滿足! $218 SCALLOP LINGUINE lobster bisque, salmon roe 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽首先賣相好靚,非常適合打卡。有三粒帶子,厚肉,外面煎得好香脆,內裏滑溜。仲有勁多汁,扁意粉沾滿醬汁,加埋入口就爆開嘅魚子,鮮味十足。 $468 US ANGUS RIB EYE black truffle potato purée, chimichurri, red wine beef燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉勁大塊,兩個人食都爭啲食唔晒。一上枱已經聞到好香嘅焦香,油脂分布均勻。店員仲好好咁樣幫我哋切好晒,唔使自己郁手。配上香草汁,燒汁,勁惹味。叫咗五成熟,啱啱好,肉質好嫩滑,同時帶有焦香,好似都好耐都冇食過咁好食嘅牛扒。黑松露薯蓉,口感綿滑,但又黑松露味,一啲都唔馬虎。見到呢間好多人,想食記得book位🤣

一上到去睇到廚房係可以透過玻璃窗望入去。

今日就叫咗兩樣嘢食,兩樣都好正勁滿足!

$468 US ANGUS RIB EYE
燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉

見到呢間好多人,想食記得book位🤣

2024-02-15 141 瀏覽
朋友和我一起慶祝生日,但一切好心情都被黑口黑面嘅男侍應破壞晒,野食未食完已經過黎收走,不停好似趕客走甘,但旁邊仲有好多吉枱,相反外籍女侍應態度好好,幫我地收野時好有禮親切,總結,食物質素還好,但男侍應態度非常惡劣,令到人吾會想去第二次
2024-02-15
  • 黑松露薯條
  • 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
2024-02-15 107 瀏覽
食完嘢想搵個地方飲杯酒 ,就行到去銅鑼灣嘅grill Room,上次喺呢度食過扒感覺唔錯,所以今次試吓佢嘅小食同埋Cocktail.Oyster 具有鮮美的海洋風味和輕微的鹹味。它們通常生吃,口感濕潤並帶有輕微的脂肪質感。今次嘅生蠔海水味唔太重但係礦物味非常之重,啱晒我哋送酒。牛肉塔塔牛肉塔塔是一道以生牛肉為主要食材的法式菜餚。牛肉切成小丁,混合新鮮香草、調味料和蛋黃醬,呈現出豐富的口感和濃郁的肉味。😝😝雞尾酒- TGR G&T:它結合了Gin和Tonic Wate。這款雞尾酒清新宜人,帶有金酒的香氣和奎寧水的微苦口感,是一種受歡迎的經典組合。- Bird's EyeBird's Eye 是一款創新的雞尾酒,具有辛辣的口感。它通常使用辣椒醬、柠檬汁、伏特加(Vodka)和其他調味料製成。這款雞尾酒帶有一定的辛辣度,並帶來具有挑戰性的口感和獨特的風味。

Oyster

牛肉塔塔

雞尾酒

- Bird's Eye

2024-02-04
2024-02-11 151 瀏覽
服務非常差,尤其點名一位中年男子的waiter,整個人全程黑面,影響胃口,還要趕著我們走,明明也沒有人等位。當時就說下次一定不會再來,關鍵是食物品質也沒有高到讓我不計較他的服務。買單人均700港幣,為何我要在這裡收到如此惡劣的服務,我已經氣到直接要罵人。後來才發現朋友們也很不爽😡,講真,若不是這位惡劣的服務員,我會覺得整體體驗感還不錯,也沒有好到下次還要再去。明明有這麼多的選擇⋯⋯真的是想到就生氣😤

2024-02-07 274 瀏覽
西式牛扒店,擁有多款特色人氣和經典口味。特意吃西式料埋,這高檔之餐廳。餐廳以宮廷感覺作為主調,下午午餐非常抵吃,合小女生去吃午餐。看到典雅桌、古典感重和華麗美食。多款美食,快樂滿滿餐廳!前菜沙律鮮甜蔬菜,加酸醋。口感豐富,作為開胃菜,棒香辣燒春雞配黑松露薯條,燒春雞份量十足,足夠兩人享用,雞肉外脆內嫩,味道微辣,就是不愛也吃,葡式香辣燒春雞配黑松露薯條。雞皮脆香而不膩,雪白雞肉流出濃濃肉汁,嫩滑味道喔黑松露蘑菇燉飯每次去到餐廳,必點有黑松露菌菇燉飯,風味濃郁,多種層次的菌菇風味,加上濃厚醇松露香,份量比想像中好,感覺很嫩滑,重雜菌味道。飯非常的彈牙。芝士旦糕人氣和經典口味。精美的芝士、更濃厚細滑的香氣,棒,香在軟滑之芝士口感中突圍,甜膩中香濃味,是人氣甜品之一。芝士的軟滑,帶香氣,配上果肉,淋上清爽酸甜的果醬,快樂之口感,滿滿之口味。

多款美食,快樂滿滿餐廳!

前菜沙律

鮮甜蔬菜,加酸醋。口感豐富,作為開胃菜,棒

香辣燒春雞

黑松露蘑菇燉飯

香,份量比想像中好,感覺很嫩滑,重雜菌味道。飯非常的彈牙。

芝士旦糕

沙律個味唔會太酸, 係d蝦好似早得滯整定。份量ok大既16oz肉眼ok, 正常, 無一d劣評講既根多或肥膏多情況, 可能咁岩抽到好簽特別菜單既12oz香草焗牛柳唔係好掂外層唔脆,香草唔香,唔似焗出黎, 肉質唔太欣賞,切落霉霉溶溶咁,因為外層d 香草真係唔香, 無牛油無蒜 無調味,肉本身又無味,成件事係睇落好似好多功夫但到頭來攪左舊無味既野出黎, 呢個請避之則吉兩件排出黎個成數都跟返要求, medium唔會好紅心, medium rare又無變well done. 飲品, 我叫左個奶昔好稀, 冰太多完美唔shake, 我朋友杯mocktail, 佢只係話椰奶多d會好d. 服務正常到偏好, 但未至於之前某d評語講到咁差環境係有d嘈, 不過呢個我諗食客自己要負返責任, 無得賴哂落餐廳到, 好似今晚隔離檯4 位未到前環境都ok, 但果4 位一座落黎就大大聲你一句佢一句即刻變左個墟, 俾個維園你都無意思, 有時睇傳媒d 香港人成日自詡點質素高, 但行出黎幾有教養其實人地有眼見。
沙律個味唔會太酸, 係d蝦好似早得滯整定。份量ok大既

特別菜單既12oz香草焗牛柳唔係好掂

服務正常到偏好, 但未至於之前某d評語講到咁差

2024-02-01
2024-02-05 195 瀏覽
我和朋友一行三人帶了一個1歲多的小朋友一同去這間餐廳吃晚飯慶祝生日,看到這間餐廳好評很多,於是預訂了這間餐廳,預訂時已備註慶祝生日及需要一張 high chair 給小朋友來到餐廳結果並沒有提供,於是便叫侍應提供,他便很敷衍的話 「拎緊」 ,甚至連兒童餐具也是要求才提供之後到我們點餐,我們還未order 完食物,侍應便急於收走餐牌,中途小朋友鬧脾氣不肯坐兒童椅,侍應更收走兒童椅,小朋友因此全程只能站著或坐在我的大腿上用餐,真的是很傻眼用餐中途那名侍應還在大聲喝罵新員工,我明白人是有情緒,但不應影響其他人用餐,還不停想收走我們還未吃完的食物,而且侍應嘅服務態度很差,食餐飯好像受氣一樣,用餐感覺真的很差後來我們點了甜品,在還未收拾餐桌時已先上甜品,之後我們要等收拾好再吃,心太軟的雪糕已溶了一半我知道我們用餐時間超過了90分鐘,但我們看到沒人排隊及有其他空枱所以才點了甜品,結果換來是被催促,如果真的是要迫著交枱可以提醒我們要交枱,那我們也不會點甜品食物質素其實是不錯的,但餐單選擇比較少,我們想單點芝士蛋糕也不可以,我們三大一小埋單差不多二千元,以這個價錢我會期望食物及服務質素兼備,這位侍應連

食物質素其實是不錯的,但餐單選擇比較少,我們想單點芝士蛋糕也不可以,我們三大一小埋單差不多二千元,以這個價錢我會期望食物及服務質素兼備,這位侍應連茶餐廳的服務質素也沒有,就算食物質素再好,我也不會再光顧了

真的是令人印象難忘的生日飯

2024-02-04 290 瀏覽
剛好兩位壽星都喜歡吃牛排,唸住依家openrice咁多好評,就來試下dinner。我地3大1細,reception姐姐都貼心幫我地換一張bb凳,而原來張正常凳放另一邊俾我地放袋。因為另一邊幾乎貼另一張檯,而我地坐低,基本貼檯,連一個放mini袋嘎空間都沒,完全唔似人均300-500的餐廳,還窄過連鎖快餐店然後接二連三的問題出現:1. 主要負責我地檯嘎係一個男適應,全程西面。送牛排上來,放去最邊,問都沒問就想切,我地stop佢,話「想影張相先」,我地自己移開埋d碟,俾佢放中間,佢即刻放低刀叉,凶我地「即係使唔使切」,我地即刻話唔使。2. 我見兩個壽星,唸住點兩個甜品,一個心太軟,一個cheese cake(openrice上面推薦)。點知佢地話沒cheese cake,之後另一個新人外籍妹妹幫我地落單話有,咁當然點啦,點知就看到那個西面男和另一個女侍應鬧佢,話cheese cake係點它們店xx套餐(不能享用openrice 85折)先可以有。我地唔想妹妹難做,就話轉是日甜品就OK。但之後埋單發現,原來其中一個甜品,沒俾85折(兩個甜品都係佢訂位寫的正價餐牌裡面的)所以大家一定要chec

然後接二連三的問題出現:

2. 我見兩個壽星,唸住點兩個甜品,一個心太軟,一個cheese cake(openrice上面推薦)。點知佢地話沒cheese cake,之後另一個新人外籍妹妹幫我地落單話有,咁當然點啦,點知就看到那個西面男和另一個女侍應鬧佢,話cheese cake係點它們店xx套餐(不能享用openrice 85折)先可以有。我地唔想妹妹難做,就話轉是日甜品就OK。但之後埋單發現,原來其中一個甜品,沒俾85折(兩個甜品都係佢訂位寫的正價餐牌裡面的)所以大家一定要check 單。然後甜品話叫起,居然我地未叫,就自己拿上來,果時我地仲唸住清埋1/4碟青口。點知個侍應直接收左我朋友隻碟,搭上我地未吃完果碟青口到,然後見我地驚訝望著佢,先問「finish?」,又將我朋友隻碟放返張檯到
我接受唔到咯,只能浪費左1/4碟青口。我知用餐只有90分鐘,因為你地由入門開始不停明示暗示,但問題係時間未到,又沒人等位,仲有幾張吉檯,需要咁樣趕客?

3. 朋友女女2歲未到,坐bb凳,吃到一半就要落地企下,西面男將張bb凳直接拿走。也沒補一張凳,搞到後期我朋友要抱住阿b吃嘢。

你話食物質素如何:烤蝦沙律和帶子意粉算正常;青口有沙&唔少吉嘎;我唔吃牛,不予評價;288豬排有冰鮮味&份量細。甜品偏甜,心太軟和三重朱古力蛋糕,但3個人share吃都OK。

性價比低,服務係有史以來遇到最差,沒下次,亦不會推薦。3大1細(b女只吃了薯條),埋單19xx(已經正價85折,飲品除外)

2024-02-03
生日
The Grill Room西餐質素真係高,尤其是Steak 🥩今日同老公收早拍拖晚餐見到OpenRice訂座星期一至三單點有八折優惠 🤩🤩地方方便就腳地鐵口兩三分鐘就到,環境有情調裝修雅致🪻燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 120Z一上枱,網紋好誘人😍西冷牛扒後腰脊部位,較有嚼勁,肉味比肉眼濃郁,油花不算多,分佈平均,而且有彈性,濃濃牛脂香點上黃芥辣和自家製醬汁,真系冇得頂🤤🤤黑松露薯條呢度嘅薯條非常香脆松露香味濃配上薯條非常Match😋😋香脆熱辣辣 吃西歺總要點上一份🫢香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉🍝一上枱賣相已經好靚🥰🥰牛面頰肉非常厚嫩,入味非常腍軟配上鮮茄紅酒另一番味道,扁意粉軟硬適中,每條都沾上醬汁 惹味!😝而且分享咗好多添😌😌每次都保持質素,牛扒絕對出色🥳其他菜式亦很有心思 絕對bookmark 😚
見到OpenRice訂座星期一至三單點有八折優惠 🤩🤩

地方方便就腳地鐵口兩三分鐘就到,環境有情調裝修雅致🪻

燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 120Z
一上枱,網紋好誘人😍

黑松露薯條
呢度嘅薯條非常香脆松露香味濃配上薯條非常Match😋😋

香脆熱辣辣 吃西歺總要點上一份🫢

香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉🍝
一上枱賣相已經好靚🥰🥰牛面頰肉非常厚嫩,入味非常腍軟

2024-01-31 187 瀏覽
很久沒約Yu姐食飯,今日和她相聚,閒聊一番。Yu姐想食西餐,於是就去了The Grill Room,一間高質的西餐廳,食得又舒服又好食。人均消費$343。烤鐵板燒汁吞拿魚配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律$138賣相美美的,外邊微微燒熟,裡面還是嫩紅色的吞拿魚,不腥,肉嫩滑可口。水牛芝士配溫室青瓜車厘茄,微酸甜感加奶香味,滋味開胃。香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽$218北海道帶子煎到剛熟狀態,鮮味幼嫩。龍蝦汁扁意粉彈牙可口,有口感。龍蝦汁的味道,惹味中帶有鮮味感。三文魚籽大大粒,Yu姐這個魚生海鮮控,食得好開心,追着三文魚籽來夾。紅酒自家製燒烤汁燴羊滕配黑松露薯蓉$268羊滕沒有太大羊羶味,煮得不韌不老,易咬易食。肉質可能屬於肌肉部位,有彈性的口感。配菜的黑松露薯蓉質地幼滑,黑松露濃烈,滋味可口。原來燒蒜頭可以這般好吃,整粒都被我們食掉。

烤鐵板燒汁吞拿魚
配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律$138

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽$218

紅酒自家製燒烤汁燴羊滕配黑松露薯蓉$268
2024-01-30
2024-01-30 324 瀏覽
約朋友係尖沙咀食飯,一開始無咩ideas,突然記得食過依間餐廳都唔錯,所以我地揀左再黎😋餐廳以細檯為主,裝修以悠閒清新風為主。我地黎到,餐廳都好full, 好彩我地一早book 左檯,即刻可以安排入座。餐廳menu 較簡潔,一張table mat 可以睇晒,方便客人選擇!Main Course: 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(5成熟)肉眼扒4成熟啱啱好,肉質好嫩滑,唔會韌,好入味,肉汁都好夠。另外黑松露薯蓉入口好香,黑松露控必食! 食物質素唔錯,與餐廳裡其他食物比較嘅話,價錢稍貴🙈另外一個main course, 我地叫左香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽。帶子好鮮甜,偏意粉都好彈牙,龍蝦汁適中,唔會過多汁。最後我地Side叫左蒜蓉牛油烤蔬菜。非常香口,烤蔬菜唔會熱氣,可惜只有椰菜花及西蘭花🙈

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽