餐廳: The Edible Projects (T.E.P.)
資訊:

2024-03-18 125 瀏覽
第一次拜金花娘娘後,行咗去呢間Cafe,見到餐牌幾吸引便座下。坐低之後叫咗兩件蛋糕,巴斯克焦香芝士蛋糕,有濃濃嘅雲呢拿味,朋友以為有香蕉,原來睇錯,係『焦香』先啱!笑死😆!而朱古力米蘇凍餅,係有Oreo 嘅,濃濃滑滑嘅朱古力味,好食😋。飲品係一杯凍嘅柚子咖啡梳打,好特別,柚子味同咖啡好夾,值得一試😋。至於紅石榴多多沙冰,就唔夠紅石榴味,亦唔夠益力多味,兩邊嘅味道都唔突出,好平淡咁,可能係沙冰🍧太多!我建議放30ml 紅石榴汁在杯底,效果可能好啲!Cafe有室內同室外,我哋怕熱所以坐室內,啲凳就一般啦,好斜,俟唔倒架,可能香港人生活太緊張,唔習慣座呢啲沙灘椅咁樣嘅櫈。
芭斯克焦香芝士蛋糕

2024-03-17
芭斯克焦香芝士蛋糕
2024-03-04 91 瀏覽
假日閑遊坪洲,相比長洲的熱鬧,坪洲更為恬靜寫意✨🥰🌹來到才發覺呢間文青咖啡店 The Edible Project 是一間社企,自2019年為自閉症青年提供培訓實習🥺員工用心服務,就著我地的週年紀念在美味順滑Basque Cake旁寫上祝福語👍👍Frittata with Mixed Green (HKD68) 蛋餅沙律中沙律十分新鮮可口🌱蛋餅比較實正,裏面有波菜、薯仔同芝士,調味偏淡,個人口味不同🤤Aerocano問返店主有冇special coffee推介,店主大推out of menu嘅Aerocano☕不試則已,一試就驚喜連連,Aerocano 口感順滑,味道有香濃巧克力味及清香橙味,飲起來愛不釋手👍已經見到幾個客take away Aerocano😳Basque Cake (HKD48) 口感順滑,濃而不膩,是一個恰到好處的甜點🍰

Aerocano

Basque Cake (HKD48)
口感順滑,濃而不膩,是一個恰到好處的甜點🍰
Basque Cake
2024-02-24
紀念日
Basque Cake
2023-12-30 139 瀏覽
跟朋友閒逛坪洲,意外地來到了TEP這家有格調嘅餐廳。🌿🌸先講咖啡,我通常對咖啡冇咩要求,但這裡嘅咖啡…哇!酸酸地但餘味甘,啖啖都是驚喜,簡直係口中嘅小確幸。🌟再嚟就係我個人最愛嘅Frittata with Mixed Green。你諗啊,薯仔同煎蛋嘅拍檔,又點會出錯呢?Frittata裡面嘅薯仔軟綿入味,仲有輕輕嘅菠菜清香,簡直係一個溫暖嘅擁抱。配上自家種植嘅沙律蔬菜,新鮮得嚟又清新,真係令人一試難忘。最後,我哋試咗Chocomisu。真心冇諗過素食版嘅tiramisu會咁美味,混合椰子奶嘅朱古力蛋糕體同那層coconut pudding,口感細緻得嚟味道豐富,每一啖都令人回味無窮。總括來講,TEP係一個平民化但又不失格調嘅好地方。食物感覺得出廚師嘅用心,加上中西融合嘅獨特創意,絕對值得試多幾次。👍🏻

2023-11-25 155 瀏覽
難得來一趟坪洲,這裡以島民為主,旅客比其他島嶼算少,感覺更遊閒舒適。逛了一圈唯獨對這間咖啡店最感興趣,走近看看發現原來是一間社企。已經到下午15:00,店員表示已經無主食,看了menu 決定同fd試試柚香咖啡梳打及熱朱古力。試過不同的咖啡梳打及檸檬咖啡,但柚香咖啡真的是第一次,店員提醒不要太大力攪拌。咖啡同柚子味配合得很好,唔會太酸,加埋tonic其實幾清新,幾適合夏天飲。熱朱古力其實幾有驚喜,一打開有玫瑰花🌹,而且朱古力味香濃,口感順滑,值得一讚。凍飲如果可以轉埋用紙杯就更好更愛地球了~下次早點到要試試主食同其他飲品~❤️🌎

凍飲如果可以轉埋用紙杯就更好更愛地球了~
下次早點到要試試主食同其他飲品~❤️🌎
  • 柚香咖啡梳打
2023-04-11 571 瀏覽
仲有個零鐘先有船,就過咗嚟坐吓。戶外都有位,但嗰日都幾大風,費事吹風就揀咗室內坐。唔算好餓,淨係叫咗1 Black, 1 White, 1 Croffle。性價比幾高 以「位於離島遠離繁囂嘅假日cafe」嚟講,The Edible Projects嘅嘢食算係幾平,一杯啡$40有找。Croffle上枱時比想像中細,但幾好食,整得好酥化唯一想彈嘅係啲櫈設計少怪,挨唔到,對冇腰骨嘅me嚟講,唔係一個可以坐低hea個下晝嘅地方
仲有個零鐘先有船,就過咗嚟坐吓。

戶外都有位,但嗰日都幾大風,費事吹風就揀咗室內坐。

性價比幾高

Croffle上枱時比想像中細,但幾好食,整得好酥化

croffle
2023-04-08
croffle
  • Croffle
2023-01-01 616 瀏覽
餐牌就咁寫住咖啡得3種,其實都係分有奶嘅咖啡定齋啡,所以想飲咩咖啡都可以問員工有冇,今日我就揀左flat white 😋飲落去成個口都有濃濃嘅咖啡味。價錢方面仲比起其他地方更優惠。

• Flat  white
2022-12-29 473 瀏覽
坪洲原來都有唔同cafe選擇今次試左呢間,外牆黃色好易認❣️室外都可以坐 環境舒適☺️今次排到坐室內 裡面係日式木風設計 ✨我地叫左2款甜品2杯飲品呢個waffle好好好味🤤雖然係朱古力 不過唔太甜 充滿可可粉味🥰外脆內軟 加埋雪糕伴食 💗💗超級推薦另外叫左件cheese cake 🍰 😋芝士口感好軟滑🫶🏻🫶🏻朋友叫左熱朱古力鮮奶🍫而我就飲熱情梳打🍹記得攪勻先飲 酸甜適中 ☺️餐廳仲有自助水提供✨整體而言都唔錯👍🏻下次有機會可以試下意粉🍝
坪洲原來都有唔同cafe選擇
今次試左呢間,外牆黃色好易認❣️

室外都可以坐 環境舒適☺️

Basque  Cheesecakes
熱情梳打
朱古力鮮奶
Waffle & Basque  Cheesecakes
The edible projects價錢💲: $68/ $48/ $34好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 4.3/5-來到坪洲的下集,呢間社企文青cafe店鋪細細,假日難得唔算超多人。室外好chill,而室內有日光都幾好feel。店鋪只有小小輕食同甜品,建議可以先食正餐再來呀😆-✅✅意式蛋餅配沙律。呢個蛋餅又係驚嘆的一道!意式蛋餅好似一舊海綿咁,吸曬唔同精華,又似韓國的爐邊🥚咁,偏鞋但好實淨🤔美妙的口感咬落唔乾,入面仲有啲蛋汁。味道好香香料+菇菌味,有菠菜同唔同菇係入面😍健康之餘又好味😚 旁邊的沙律菜都係佢地自己種植,好爽脆!-✅✅朱古力米蘇凍餅。呢個類似tiramisu但特別好多!平時的mascarpone cheese的位置用左椰奶moose去代替,香滑濃郁。中間夾住啲oreo餅碎+朱古力moose,底下再有層手指餅。朱古力的奶味特出,同椰奶的配搭好match。成個口感好smooth好滑,又唔太甜🤩 喜愛🥥的大家一定要叫呢個呀!-✅Iced black. 咖啡不錯,偏酸帶澀,天氣熱的情況下喝一杯很爽😝-外牆黃色的裝潢
The edible projects
價錢💲: $68/ $48/ $34
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 4.3/5

外牆黃色的裝潢很突出,坐係戶外的露營凳可以坐成個下午,食物款式唔多,但每樣都幾特別。個人幾欣賞呢間小店🤓

#piggyfoodiein坪洲
2022-11-14 358 瀏覽
對上一次入坪洲都幾年前啦🥲今次發現到呢間cafe真係巧開心💛有室外位添架🦋店內食物選擇唔多但有新意🥰但份量偏細~意式蛋餅配沙律$68,素食選擇,味道中上🫶🏻沙律菜好新鮮!👍Ice Latte既presentation 都有心思,但咖啡既香味比牛奶蓋過咗,比較淡🙂

2022-10-28 332 瀏覽
☘️上個星期同朋友去坪州一日遊,行咗幾個景點亦上埋手指山,因為坪州比較細,好快我哋就行得差唔多,諗住搵地方chill吓,點知原來好多星期一都係休息,所以攪到我哋唔知點算。後來上open rice 查一查就睇到呢間the edible project 係有營業,而且仲離我哋唔係好遠👍☘️我哋離遠就可以看到棟建築物油咗黃色好搶眼,去到見到空外有些好似露營嘅檯椅,當日天氣都算涼快,所以就決定坐空外,都几hea. 非常適合慢活一族,或者得閒放慢腳步來坪州輕鬆吓!☘️我哋各自點咗飲品,朋友叫咗個鴨胸做snack, 都幾好味。至於飲品都唔錯,不過這里都係環境主導,最重要一點係呢間cafe 係社企,會幫助及聘用一些殘障人士,而家呢度啲職員都好有禮貌,服務好好,所以令人好舒服!

2022-10-17
2022-10-19 190 瀏覽
近日愛上打羽毛球見到坪洲體育館有兩個小時的可租用時段,就二話不說BOOK場~也成為我第一次來坪洲的原因!既然山長水遠來到,就看看附近有甚麼餐廳吧~網上文章說餐廳有不少食材都是自家種植或在島上取貨,還是一家社企為自閉症青年提供工作機會,這麼特別的CAFE就試一試吧!店內除了咖啡、甜點也有販售意粉等主食鹹食我們點的甜點🍮都很不錯 我特別喜歡#巴斯克芝士蛋糕內裏是流心狀的 口感很讚!光用聞的有微微的焦糖香氣,吃起有明顯的芝士香氣,但卻不膩,還有輕盈感🫧同行友人大讚朱古力米蘇凍餅香醇椰奶、巧克力🍫、可可粉創造出的濃潤感,絕對是為了巧克力控而存在的!我們點的飲品也都不錯 喜歡❤️🍸蠻愛薄荷青檸柚子梳打這杯 清爽甜度也不會太高👌🏻.整體而言店內環境氛圍我很喜歡黃色小屋外牆充滿渡假感,IGable但店舖位置不多,假日下午來的話可能要預留時間等位唷~
近日愛上打羽毛球
見到坪洲體育館有兩個小時的可租用時段,
就二話不說BOOK場~
也成為我第一次來坪洲的原因!

既然山長水遠來到,就看看附近有甚麼餐廳吧~
網上文章說餐廳有不少食材都是自家種植或在島上取貨,
還是一家社企為自閉症青年提供工作機會,
這麼特別的CAFE就試一試吧!

店內除了咖啡、甜點
也有販售意粉等主食鹹食
我們點的甜點🍮都很不錯
我特別喜歡#巴斯克芝士蛋糕
內裏是流心狀的 口感很讚!
光用聞的有微微的焦糖香氣,
吃起有明顯的芝士香氣,但卻不膩,還有輕盈感🫧

同行友人大讚朱古力米蘇凍餅
香醇椰奶、巧克力🍫、可可粉創造出的濃潤感,
絕對是為了巧克力控而存在的!

我們點的飲品也都不錯 喜歡❤️
🍸蠻愛薄荷青檸柚子梳打這杯 清爽甜度也不會太高👌🏻
整體而言店內環境氛圍我很喜歡
黃色小屋外牆充滿渡假感,IGable
但店舖位置不多,
假日下午來的話可能要預留時間等位唷~
2022-10-08
$50 (早餐)
  • Chocomisu
2022-09-11 236 瀏覽
The Edible project 今日天氣好好所以入左坪洲行行完之後 天氣有D熱 所以就入左Café到坐但室內既位已經full左 所以就坐左係戶外位整體裝修都好打卡able 可以叫杯野再慢慢影相叫左杯latte 不過不失啦
The Edible project
今日天氣好好所以入左坪洲行
行完之後 天氣有D熱 所以就入左Café到坐
但室內既位已經full左 所以就坐左係戶外位
整體裝修都好打卡able 可以叫杯野再慢慢影相
叫左杯latte 不過不失啦
2022-09-01 219 瀏覽
趁閒日放假嚟咗坪洲過咗一個寧靜愜意嘅下午☺️ 行過比呢間靚靚黄色外牆嘅cafe吸引到,於是就坐低chill吓~🔸巴斯克芝士蛋糕ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $48賣相好靚嘅蛋糕,旁邊仲灑咗啲乾花瓣,少女心upupup😍 蛋糕面層焦香,內層口感滑順creamy,芝士味香濃,好食~🔸薄荷青檸柚子梳打 ᴍɪɴᴛ & ʟɪᴍᴇ ʏᴜᴢᴜ ғʀɪᴢᴢɪᴇs $42青檸同柚子香氣清新,酸酸甜甜咁啱哂天氣熱嘅時候飲!薄荷味就唔太突出,但整體嚟講杯嘢飲都好好飲好解暑🫶🏻🔸熱情梳打ᴛʀᴏᴘɪᴄᴀʟ ғʀɪᴢᴢɪᴇs $48飲落類似有熱情果、橙(?)味等等酸酸甜甜嘅水果整成嘅梳打,同樣啱哂天時暑熱飲😆 夠哂開胃醒神本身仲想試吓ᴄʜᴏᴄᴏᴍɪsᴜ, 佢係一個用椰子奶製成嘅朱古力純素蛋糕,不過賣哂,唯有下次再試啦~餐廳有室內同室外位,除咗環境靚靚同舒適之外,佢原來仲係一間社企餐廳嚟~值得支持吓❤

🔸巴斯克芝士蛋糕ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $48
賣相好靚嘅蛋糕,旁邊仲灑咗啲乾花瓣,少女心upupup😍
蛋糕面層焦香,內層口感滑順creamy,芝士味香濃,好食~

🔸熱情梳打ᴛʀᴏᴘɪᴄᴀʟ ғʀɪᴢᴢɪᴇs $48

• Basque  cheesecake
  • Mint  and  lime  yuzu  frizzies
2022-08-15 254 瀏覽
white Coffee 白咖啡 凍 $38Affogato 雪糕咖啡 $48Chocomisu 朱古力米蘇凍餅 $48自家製香脆春卷(配甜酸醬)$42暑假一家三口趁平日(星期一)到坪洲一天遊坪洲相對無其他離島咁多人好適合慢活一族周圍逛了一會比呢間露營風格的文青社企cafe吸引左😍決定選這店休息下店內職員滿帶笑容,有禮店內木系擺設,相當舒適可惜坐位不多但平日關係,吾洗等位因為之前已經吃過午餐所以我哋只點了咖啡+甜品+小吃咖啡雪糕最驚喜超級推介雪糕好滑,配上咖啡,絕配白咖啡,稍嫌咖啡味較淡Chocomisu 有創意,口感軟滑香脆春卷 熱烘烘,香脆可口
white Coffee 白咖啡 凍 $38

好適合慢活一族
周圍逛了一會
比呢間露營風格的文青社企cafe吸引左😍
決定選這店休息下
店內職員滿帶笑容,有禮
店內木系擺設,相當舒適
可惜坐位不多
但平日關係,吾洗等位

因為之前已經吃過午餐
所以我哋只點了咖啡+甜品+小吃

咖啡雪糕最驚喜
超級推介
雪糕好滑,配上咖啡,絕配

白咖啡,稍嫌咖啡味較淡

Chocomisu 有創意,口感軟滑

香脆春卷 熱烘烘,香脆可口

雪糕咖啡

雪糕咖啡
Chocomisu
自家製春卷
2022-07-27 184 瀏覽
呢間黃白色外牆既社企Cafe相當吸睛, 仲有室外露型style既座位添😎 食物既選擇唔多, 主食相當抵食, 不過今次因為之前食左野, 所以就只係飲左杯野同食左件cake☺️朱古力米蘇凍餅🍫($48)Tiramisu質感好軟綿幼滑, 因為cream係用椰子奶去整, 所以椰子味好濃同朱古力味好夾👍🏽薄荷青檸柚子梳打🍹($42)呢個必勝組合係冇得輸既, 咁熱飲返杯幫助降降溫🥵 呢度既staff好好傾, 怕我地坐出面熱都會主動拎啲冰同水俾我地☺️ 遲啲冇咁熱都推薦大家黎呢度chill下, 另一間cafe其實就係隔離, 不過今次就冇去到, 留返下次啦😂

朱古力米蘇凍餅🍫($48)

薄荷青檸柚子梳打🍹($42)
呢個必勝組合係冇得輸既, 咁熱飲返杯幫助降降溫🥵

2022-07-23
  • 朱古力米蘇凍餅