2021-05-25 2226 瀏覽
落完單職員問:「依家幫你翻熱定你自己返去翻熱?」個刻都呆咗一呆,心諗唔係新鮮整架咩?🙃之後見佢係雪櫃到攞咗幾盒嘢出嚟入袋,教我翻熱方法,然後話送多一盒雞扒俾我試下。大半個鐘車程返到屋企,全程有冷氣。攞啲外賣出袋,發現其中一盒嘅「此日期或之前食用」已經係尋日!先明白點解咁好送多一盒雞扒飯!但賣過期食物絕對不能接受!仲要價錢唔平!開始食嘅時候,黑毛豬個盒同燒牛扒個盒嘅南瓜同蘿蔔絲都有「叔」味,變壞咗🤷🏻‍♀️其他就無事!轉咗形式之後無諗過會差成咁
落完單職員問:「依家幫你翻熱定你自己返去翻熱?」
個刻都呆咗一呆,心諗唔係新鮮整架咩?🙃
之後見佢係雪櫃到攞咗幾盒嘢出嚟入袋,
教我翻熱方法,然後話送多一盒雞扒俾我試下。

但賣過期食物絕對不能接受!仲要價錢唔平!

轉咗形式之後無諗過會差成咁
2021-05-25
外賣自取
2021-04-21 1003 瀏覽
午餐點了韓式石燒牛扒飯($94) 和熱玫瑰茶($20)。或許因為衛生考慮,飯餐以環保物料製的外賣飯盒pre-pack好,一格飯、一格肉、一格菜。外觀精緻的日式木便當盒不復見,雖感失望,但可理解。飯盒上列有營養資料 e.g. 597卡路里、37g蛋白質、81g 碳水化合物、14g 脂肪,亦有標示所含食材,e.g.米飯選用越光米,配菜有西蘭花、紫椰菜、冬菇、紅蘿蔔、南瓜、車厘茄、枝豆。不同顏色不同種類的菜蔬,營養相當均衡,惟南瓜煮得略為偏硬。至於主菜牛扒,味道還可,但質地頗乾、韌、缺乏彈性,想不細嚼慢嚥也難。欣賞其healthy comfort food的理念,這裡的food夠healthy是真的,但恐怕未能徹底comfort我的味蕾。
午餐點了韓式石燒牛扒飯($94) 和熱玫瑰茶($20)。
不同顏色不同種類的菜蔬,營養相當均衡,惟南瓜煮得略為偏硬。
韓式石燒牛扒飯($94) 和熱玫瑰茶($20)
韓式石燒牛扒飯($94) 和熱玫瑰茶($20)
2021-04-21
2021-01-03 991 瀏覽
*用心製作的便當*未爆第4波疫情前,我帶左兩個仔仔去南豐沙廠入面的「The Big Things」遊樂場玩,個遊樂場真係幾好玩,好多元化,一個鐘真係唔會夠玩,最後我地仲加左半小時時間俾仔仔玩多陣。玩完我地就過對面「The Big Things Kitchen」食Lunch,「The Big Things Kitchen」用餐環境好舒服,店員都好親切,我哋點了石燒牛扒便當,吉列豬扒便當,叫了一份雞扒南瓜湯烏冬兒童餐俾哥哥,兒童餐仲有飲品和雪糕,而家只要憑樂園票尾就可以享用20% off 的兒童餐。石燒牛扒便當和吉列豬扒便當的配菜都非常多,好健康。
*用心製作的便當*

石燒牛扒便當和吉列豬扒便當的配菜都非常多,好健康。

2020-11-08
2020-12-12 2625 瀏覽
Looking for a kid friendly restaurant? Look no further, the big thing is a thematic restaurant, that is located next to their huge indoor playground, so if u're looking for a place to let ur kids loose, look no further.The menu at this restaurant is a japanese fusion restaurant with a creative menu, which is honestly very refreshing and attractive to even an adult.Singapore spicy crab udon..... world cannot describe this delicacy. generous portion of crab meat tempura served on top of a singapor

Singapore spicy crab udon..... world cannot describe this delicacy. generous portion of crab meat tempura served on top of a singaporean spicy paste and udon! The fresh taste of crab meat is highlighted by the mild spicy base of the paste. It's like devouring a spicy crab without the hassle of deshelling. Such a good experience. The texture of crab meat is chewy and fresh. Definitely made with the freshest and high quality ingredients.

The Gyudon is a very good choice for meat lovers like me. Steak is medium cooked and sliced to perfect thickness to pair with the don. The meat is juicy and succulent grilled, served in lukewarm temperature. I'd say this is a masterpiece.

The black sugar coffee is also very well crafted. The black sugar stands out very well but not covering the base coffee flavor. Strawberry milkshake is also a blast. Deliciously smooth and sweet strawberry scent. Definitely try them out!
2020-11-26
2020-12-12 1596 瀏覽
趁着假期,我哋嚟到 #南豐紗廠 走一圈📍 可能係weekday嘅關係,人流唔係太多、唔使人迫人,好好享受 #慢活 嘅生活。第一次嚟到呢度,感覺都幾特別,大部份店舖都係 #自家製 嘅品牌,而每一個樓層都有啲特色餐廳,行到攰攰地又可以坐低飲杯嘢☕️ 呢日我哋揀咗「The Big Things Kitchen」嚟個 early dinner。餐廳嘅裝修 表面睇嚟簡簡單單,不過每一個 #小擺設 都幾特別,搞到我掛住周圍影相,爭啲唔記得叫嘢食🤪 餐牌上嘅食物相都好吸引,搞到我樣樣都想試👉🏻👈🏻 不過一場嚟到,梗係要搵啲特別嘅食物,見門口大大個廣告牌推薦 #Impossible黯然銷魂飯,我估應該都唔差嘅... 一於試下佢,另外我就加咗杯 #士多啤梨奶昔 做餐飲😅 放假就比自己放縱吓啦嘛😉 講返個「Impossible黯然銷魂飯」,其實就係用 #素肉 做成嘅 #叉燒,配埋隻 #太陽蛋 同 #菜芯、再加個 #白飯 嘅 組盒,師傅仲 #好細心 配埋個 #秘製蔥油 比我,撈埋落啲白飯一齊食,零舍有 #風味🤤 #素叉燒 似係用啲 #滷水豆腐干 再夾埋啲特別嘅配方而成,味道都幾特別呀🤤 至於杯奶昔好重奶香味、

餐廳嘅裝修 表面睇嚟簡簡單單,不過每一個 #小擺設 都幾特別,搞到我掛住周圍影相,爭啲唔記得叫嘢食🤪 餐牌上嘅食物相都好吸引,搞到我樣樣都想試👉🏻👈🏻 不過一場嚟到,梗係要搵啲特別嘅食物,見門口大大個廣告牌推薦 #Impossible黯然銷魂飯,我估應該都唔差嘅... 一於試下佢,另外我就加咗杯 #士多啤梨奶昔 做餐飲😅 放假就比自己放縱吓啦嘛😉 講返個「Impossible黯然銷魂飯」,其實就係用 #素肉 做成嘅 #叉燒,配埋隻 #太陽蛋 同 #菜芯、再加個 #白飯 嘅 組盒,師傅仲 #好細心 配埋個 #秘製蔥油 比我,撈埋落啲白飯一齊食,零舍有 #風味🤤 #素叉燒 似係用啲 #滷水豆腐干 再夾埋啲特別嘅配方而成,味道都幾特別呀🤤 至於杯奶昔好重奶香味、口感幼滑,唔錯唔錯❤️

而我朋友叫嘅係 #石燒鯖魚 套餐,望落去單係顏色嘅配搭已經夠晒煞食,煎香嘅 #鯖魚,搭以 #烤南瓜、#羅勒醬意粉,夠飽肚之餘、又健康🥗

整體餐廳嘅服務都唔錯,食材又 #健康🍅 得閒嚟呢邊行吓食吓、扮吓 #文青,都係一個 #放鬆心情 嘅好選擇嚟㗎😉
2020-12-10
$176 (其他)
2020-12-05 246 瀏覽
之前去荃灣the big thing室內兒童遊樂場, 小朋友玩完一場,想找地方吃飯。 見旁邊有間餐廳,便入去試下。餐牌上的菜色看似非常營養均衡, 這次我點了12野菜石燒牛扒和日式燒青魚秘製野菜。 這個12野菜石燒牛扒,用了12種秘製野菜 ,越光米和玉子燒。配搭這個肥瘦均稱,肉質鮮嫩的石燒牛, 非常健康和營養均衡。 每一種野菜也顏色鮮豔, 嫩綠新鮮, 令人垂涎。 再加上秘製燒汁,更能帶出牛肉的鮮味。日式燒青魚秘製野菜也不輸蝕, 燒青魚皮脆肉嫩, 青魚本身已經有很重的魚味 但沒有腥味再配燒青魚汁, 更能帶出青魚的鮮味。 越光米也較為特別圓圓潤潤,粒粒分明, 口感煙韌, 配搭色彩繽紛的野菜, 是健康首選。 再 配一個色彩繽紛棉花糖朱古力, 真是大滿足。

2020-11-29 168 瀏覽
第一次在南豐紗廠吃米飯,每次都是扮文青去咖啡廳,吃蛋糕喝咖啡。這個餐廳坐位很多,裝修風格乾淨簡潔,環境開揚,以綠色為主,放了很多盆栽,自助點餐,主打飲食均衡健康餐單,是一家有營食肆,對面是收費的兒童遊戲場。✨十二野菜烤三文魚便當 $108~好精緻的便當,好靚的日式木盒,三文魚煎得好香口有光澤,好多配料,有玉子燒南瓜蓮藕豆角冬菇甘旬絲...好多蔬菜,顏色配搭好鮮艷好開胃。米飯用了日本越光米,有飯香,好鬆軟,有咬口。✨有得揀 - 照燒雞扒 + 清炒自耕菜 +雜穀飯 $118~特別喜歡這個有得得揀套餐,自由配搭有六種蛋白質,三種蔬菜和五種碳水化合物各揀一種。我揀左照燒雞扒,清炒自耕菜同雜穀飯。用左三個六角形的盤子盛載,雞扒的香氣撲鼻好夠火喉,有肉汁,好食,蔬菜略油,但想保持蔬菜顏色豐富少不免多左油。特中意雜殼飯,有咬口,軟硬適中,水份夠,好香五穀味。✨芒果沙冰 $68~芒果沙冰超大杯,係滿瀉的份量,滿滿一杯之餘仲隆起一個小山!!大滿足!!天氣熱必點!!✨拿鐵咖啡 $38~呢度咖啡師拉花好有心機,好可愛呀,帶住貓咪帽的小朋友!!!會唔捨得飲,latte味道不錯,份量都大杯,冇我唔中意的臭奶味,

✨十二野菜烤三文魚便當 $108

✨有得揀 - 照燒雞扒 + 清炒自耕菜 +雜穀飯 $118

✨芒果沙冰 $68

✨拿鐵咖啡 $38
~呢度咖啡師拉花好有心機,好可愛呀,帶住貓咪帽的小朋友!!!會唔捨得飲,latte味道不錯,份量都大杯,冇我唔中意的臭奶味,如果行到攰攰地入去飲杯野都唔錯!!

The Big Things Kitchen (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖
2020-11-25 116 瀏覽
趁閒日人少到荃灣南豐紗廠參觀,午餐選了在這間餐廳用膳。點了兩款便當十二野菜烤三文魚便當🍱 $108賣相極為吸引,自製蜂蜜高湯燒三文魚,非常入味。12款秘製野菜,色彩繽紛,有紅蘿蔔🥕丶車厘茄🍅丶粟米仔🌽丶南瓜🎃丶西蘭花🥦丶菠菜丶蜜豆丶茄子🍆、紫椰菜丶椰菜花丶冬菇🍄丶蓮藕,各款野菜的煮法也不同,有些更是是醃漬的😋。還有熟到剛好,口感及層次豐富的玉子燒。飯的份量也不少,看到時還怕會吃剩,最後竟然全部吃清,原來是用上越光米煮的靚飯,難怪越吃越想吃清光😅石燒牛扒便當🍱 $118牛扒的熟度剛剛好,肉質鮮嫩多汁,其他配菜及飯同上飲品方面點了檸什🍹及玄米茶🍵,飲品選擇也不少。用膳完畢到了毗鄰店外的平台參觀,看到種了一些菜及香草🌿,原來也是大肆館的自家種植,難怪食材這麼新鮮好味。這裡實在值得再來用餐。

十二野菜烤三文魚便當🍱 $108
賣相極為吸引,自製蜂蜜高湯燒三文魚,非常入味。
還有熟到剛好,口感及層次豐富的玉子燒。

石燒牛扒便當🍱 $118
牛扒的熟度剛剛好,肉質鮮嫩多汁,其他配菜及飯同上

飲品方面點了檸什🍹及玄米茶🍵,飲品選擇也不少。

2020-11-18 1079 瀏覽
荃灣紗廠愈來愈多新食肆進駐,我就選了這間裝修簡單舒服的有營食店,  主打健康西式亞洲混合菜,餐廳用上日本食材及有機蔬菜推出一系列營養便當。肉類是無激素的豬肉及雞肉,醬汁又會用原材料來自家製,用上少油少鹽少糖的烹調方法。便當除了既定的,還可以自由配搭。點了十二野菜烤三文魚便當及十二野菜日式炸豬扒便當,兩款便當的賣相都很精美,顏色豐富,令食慾大增,份量比較適合女士們。兩款便當同樣用上日本越光米,每粒米飯都光澤飽滿。配上燒玉子及十二款野菜(南瓜,茄子,西蘭花,年藕片,粟米仔,荷蘭豆,三色椒,車里茄,意大利翠玉瓜等), 賣相跟餐牌99%相似。三文魚用上自家製蜂蜜高湯來燒的,味道帶點甜,燒得外脆内嫩。而炸豬扒可以加$30 轉新興的Improssible 豬扒,這些用植物製成的肉類賣相及口感跟真肉真的很似,還要對自己和地球環境更有益,所以宜家很多餐廳都會用到的。這份炸豬扒炸得外脆金黃,肉質不死實,配上跟燒汁味道差不多的自家製醬汁。每份便當加$20 就可以配上指定餐飲。

便當除了既定的,還可以自由配搭。

三文魚用上自家製蜂蜜高湯來燒的,味道帶點甜,燒得外脆内嫩。

十二野菜日式炸豬扒
每份便當加$20 就可以配上指定餐飲。
2020-11-13
十二野菜日式炸豬扒
  • 十二野菜烤三文魚便當
2020-11-16 94 瀏覽
Advantages:1. Each bento is beautifully arranged, with lots of colours and so it’s very appetising. It’s very IGable as well.2. A wide variety of vegetables in each bento- very healthy and nutritious 👍🏻3. The taste is good! Japanese-style: not too salty or sweet. The rice is from Japan and the texture is totally different from thai rice or Chinese rice😋4. The latte’s art is cute and I’ve never seen this drawing before- a bit like Totoro ❤️5. The portion is big enough for girls. The mango smoothie
Advantages:

5. The portion is big enough for girls. The mango smoothie is huge in size and it’s not too sweet!

6. The seats are comfortable. It’s clean and bright.

7. A huge play area next to the restaurant- kids must love it!

Disadvantage
1. a bit pricey- over $100 for each set.
2020-11-16
2020-11-13 561 瀏覽
第一次逛南豐紗廠,想不到這裡面食肆還蠻多的。因為帶著小BB,就挑選了這家看起來位置寬闊又充滿綠意的大肆館來用餐。客人需要自行在櫃檯點餐,然後拿到收據和取餐提示器回到座位等候取餐。不過可能是日星期一,而且已經過了午餐高峰,人流不多,員工都直接將餐送到了我們的餐桌上,很是貼心。吉列豬扒便當,豬扒超超超鬆化,外層香脆而內裡嫩滑,還有份量大到幾乎舖滿整個便當盒。石燒牛扒便當,賣相也相當吸引。不得不說的是,便當超級足料,如果不另外用便當盒蓋盛開那些肉和菜的話,是會找不到飯的。牛肉燒得剛剛好,透著粉紅的色澤。撥開最上層的牛肉之後,就見滿滿一層色彩繽紛的蔬菜鋪在飯面,真的是看著就感受到了健康撲面而來的氣息,完全是視覺與功能並存。綠茶拿鐵,綠茶和奶香的味道相對咖啡的味道更為突出而又能奇妙的融合在一起,正適合我這種不愛苦咖啡的人。墻上刻畫著的理念讓我非常認同,“控制不了生活中發生的事情但可以控制擺入口的食物”,而好的食物真的可以造就好的心情。這裡還提供了很多素食的選擇,據老闆介紹,店裡引進了impossible meat,某些便當款+30元就可以轉換成健康素食。另外我們還發現了餐廳還有一個頗大的煮食區,

吉列豬扒便當

石燒牛扒便當

牛肉燒得剛剛好,透著粉紅的色澤。

綠茶拿鐵

另外我們還發現了餐廳還有一個頗大的煮食區,原來他們也會不定期開班教人煮菜,有興趣的朋友可以來自煮自吃喔。
2020-11-09
吉列豬扒便當
石燒牛扒便當
綠茶拿鐵
2020-11-13 668 瀏覽
餐廳選址喺重新裝修過的南豐紗廠內,環境舒適,比較空曠,不會擠逼。跟普通餐廳不同的是顧客需要到櫃枱點餐,然後服務員會送餐到你面前。食完仲可以過對面特別為小朋友而設嘅室內遊樂場,最啱一家大細親子活動👍我和朋友分別叫了十二野菜烤三文魚和草飼牛丼!首先不得不讚餐廳用的日式便當盒,蓋上印有花圖案,超級美麗。十二野菜烤三文魚是一個健康又美顏的便當,非常多餸,包括自製蜂蜜高湯燒三文魚、玉子燒和十二款秘製野菜!包括有南瓜、肉豆、紅蘿蔔、茄子、蕃茄仔和西蘭花等等。三文魚燒得滑嫩香口,十二款野菜亦很高質,尤其是南瓜非常甜。飯的份量很多,一個人吃不完。草飼牛丼鋪滿了壽喜燒醬汁炙燒牛扒,最少有13-14片牛,上面有一粒日本生蛋黃,用來撈飯食一流。而牛扒下面全部都是撈滿壽喜燒醬汁的雜穀飯,飯中間夾雜了一些菇,再撈埋粒生蛋黃,絕配!草飼牛丼用了一個超級大的碗,會給人一種份量少的錯覺,但其實它的份量是非常足夠,向來大食的我食完都很飽。另外,我們點了兩杯沙冰—新鮮雜莓沙冰和新鮮芒果沙冰。沙冰超級大杯,雜莓沙冰帶點微酸,正常人絕對接受到。芒果沙冰超重芒果味,真材實料。兩杯沙冰都很出色。
我和朋友分別叫了十二野菜烤三文魚和草飼牛丼!

草飼牛丼
鮮雜梅沙冰
鮮芒果沙冰
12野菜烤三文魚
  • 十二野菜烤三文魚
早前一人來到紗廠附近,碰上晚飯時間,肚皮作響,恨不得要坐下醫肚。可是,那裡很多都是CAFÉ,座位不多,總是要等。路過這店,店舖闊落而且人不多,環境亦整潔,予人舒適的感覺。略看餐牌,WOW,超CLEAN的,完全就是我平日想做的理想飯盒!當然,它的賣相比我平時做的精美得多,而且選擇多元化,所以我即時就決定要在這裡解決晚餐。 餐廳主打均衡飲食的營養定食,除了豬牛雞外,還有魚類和素食,每一款出售便當均提供了我們每餐需要的營養要素。最令我印象深刻的是,它有一個「有得揀」的便當,它將食物選擇分成三大類,包括蛋白質、蔬菜及碳水化合物,下單時可以自由組合,價錢就取決於選哪款肉。我選了「泰式香葉炒辣雞粒」、「清炒自耕菜」和「雜穀飯」。你可從餐牌看到有其他不同選擇可以自由搭配和組合,哈哈,恐怕要吃上十次才會重複呢。餐廳推行健康飲食,嚴選食材,肉類不含激素,調味棄用精製糖,用米糠油,來自自家天台耕作的蔬菜,而米飯更是來自日本的越光米,令食客對食物質素有信心。有得揀 $118  [泰式香葉炒辣雞粒+250g雜穀飯+清炒自耕菜]你看,我這個「有得揀」的賣相多吸睛,顏色多奪目!單是炒雜菜,已經很豐富,有翠玉瓜、車

有得揀 - 自選組合

你看,我這個「有得揀」的賣相多吸睛,顏色多奪目!單是炒雜菜,已經很豐富,有翠玉瓜、車厘茄、西蘭花、蓮藕、南瓜和紫洋蔥等,打破了平時清一色多菜(都是綠色)的奄悶印象。想吃得濃味,所以泰式香葉炒辣雞粒就最對胃口,雞肉吃起來不太辣,但非常惹味;香葉和金不換這些泰國食材的香味突出,令人食欲大增,佐飯無得輸。雜穀飯入口軟綿,比白米更飽肚呢。這個組合的份量大小適中,吃完超滿足呢。

有得揀
有得揀 - 自選組合

另一次到訪就是跟2位朋友一起去的,她們平時都不會帶飯或自備飯盒,因此對這家店的菜式都感到好奇。她們分別點了有得揀十二野菜烤三文魚便當,我今次就選了十二野菜石燒牛扒便當

有得揀 $118  [石燒鯖魚+南瓜味噌湯烏冬+清炒自耕菜]

朋友說鯖魚燒得很好,又大條,外皮金黃而香脆,肉又嫩滑,骨不算多,易吃;烏冬口感可以,不會太軟稔,而南瓜味噌湯烏冬的湯汁比較稠,有淡淡的南瓜味,像在喝南瓜湯的。

十二野菜烤三文魚便當 $108

另一位朋友的十二野菜烤三文魚便當的賣相超掂,用木盒盛裝著,打開盒蓋,跟餐牌的參考圖片完全無遺和感,而且相當誘人。蔬菜種類繁多,如紫椰菜、紅蘿蔔絲、青瓜,黃小胡瓜,車厘茄,鮮菇,西蘭花,紅菜頭,秋葵,玉米筍、紅椒和黃椒等,我沒有刻意去數是否有12款蔬菜,但是看起來甚麼顏色的蔬菜都有,色彩繽紛,令人胃口大增。而主菜的烤三文魚足料十分,長度跨越整個便當盒,而且非常厚肉!三文魚皮烤得焦香,新鮮而肉不腥不嚡,有魚味!配著甜甜的醬汁同吃,份外惹味。

十二野菜石燒牛扒便當  $118

跟朋友的三文魚便當大致相似,我的便當就是三文魚換上了牛扒。石燒牛扒吸引得很,外面燒得香脆,而肉呈粉嫩,看起來嫩滑濕潤,令人垂涎。吃起來並沒有過多的調味或醃味,就是純粹的牛肉味。雖然簡單,但已滿足。最令人欣賞的是,上菜時已將牛扒切好一片片,超貼心!而牛肉下面的米飯是越光米,粒粒飽滿的珍珠米,口感極佳!這個便當絕對是色香味俱全的完美示範!

十二野菜石燒牛扒便當

服務方面,這裡是自助服務的,量度體溫後,客人就自己找座位,然後到付款處下單付款,隨後店員會遞上電子籌,震響時就可取餐。不過,我覺得餐廳在人流較少的時候,店員可以提供送餐服務,讓客人可以吃得輕鬆自在點。

男士可能會擔心份量太少,如果是堂食的話,店家提供免費添飯,大家可以吃個飽!我覺得在這裡用餐多吃一點也沒有甚麼罪惡感,相反感到充滿力量,超享受的!因為所有東西都很健康,YOU ARE EATING WHAT YOU SEE~名副其實是可以吃得盡情放肆的「大肆」館!值得再去,大家不妨一試!
2020-10-23
十二野菜石燒牛扒便當
2020-11-02 86 瀏覽
逛完南豐紗廠後午餐時間,看到兒童遊樂場及興趣班場地旁相連的一個綠色小天地,大推健康米飯及蔬菜配搭,裝修十分有味道,餐牌挺特別。餐廳有蠻多植物擺設,遠看似假草,但全都是真的植物。🌸☘️餐廳設有自助飲水區,整潔乾淨且十分方便,影相打卡後到櫃檯點餐付費,店員十分貼心,有幫忙捧餐給我們。😎👍🏻紐西蘭草飼牛丼看上去份量好像很少,但伴勻生蛋發現牛肉份量十足,生熟程度剛好。五穀飯煙韌,配上日式燒汁,健康惹味。🤤十二野菜烤三文魚便當美顔便當盒十分精美,色彩繽紛吸引眼球。醬烤三文魚帶油香不肥膩,自家種蔬菜各色各樣都有,營養全面加分🤓🤓🤓檸雜味道豐富,清爽又醒神,非常開胃。👍🏻新鮮士多啤梨奶昔賣相已非常吸睛,奶味香濃且士多啤梨新鮮,不會偏向沙冰口感而甜度適中,像是飲品與甜品的結合,推介☺️☺️☺️想不到有驚喜,希望有機會見到更多分店!🤤

紐西蘭草飼牛丼

十二野菜烤三文魚便當

檸雜味道豐富,清爽又醒神,非常開胃。👍🏻

想不到有驚喜,希望有機會見到更多分店!🤤
2020-11-01 369 瀏覽
年尾要清假,見南豐紗廠開放左咁耐我同朋友都未去過,就約埋一齊搵個平日去行下紗廠影下相。活化後嘅紗廠除左有展覽同好同壁畫之外,入面都有唔少個性商店同餐廳,食下行下影下相都可以玩倒半日。其中哩間The Big Things Kitchen係主打均衡飲食嘅營養定食,全部套餐都加入左好多唔同顏色嘅蔬菜,健康之餘賣相亦好吸睛,完全打破左印像中奄悶嘅多菜少肉印像。餐廳落單係自助形式,自己搵位坐,之後可以黎中間哩度落單,店員會俾個電子籌,等個電子籌響就出去攞餐。店面都幾大,雖然冇膠片間隔,同枱同枱都唔會太近。因為臨近萬聖節,餐廳都放左南瓜裝飾。十二野菜烤三文魚($108) - 便當用木盒裝住,打開盒蓋,賣相同menu有九成似,塊烤三文魚有成個便當盒咁長,三文魚夠厚肉,肉質唔會太鞋,加埋甜甜地嘅醬汁,都幾好食。三文魚旁邊仲有好多款唔同顏色嘅蔬菜,好似車厘茄、脆肉瓜、西蘭花、蓮藕、粟米仔、秋葵、蜜糖豆、南瓜......,顏色非常繽紛,絕對會增加食慾。韓式石燒牛扒+清炒自耕菜+南瓜味增湯烏冬($138) - 哩度除左固定款式嘅便當,仲有一間叫「有得揀」嘅套餐,肉質、蔬菜同飯麵每個類別都有幾款揀,可以自由組

店面都幾大,雖然冇膠片間隔,同枱同枱都唔會太近。

因為臨近萬聖節,餐廳都放左南瓜裝飾。

十二野菜烤三文魚
韓式石燒牛扒+清炒自耕菜+南瓜味增湯烏冬($138) - 哩度除左固定款式嘅便當,仲有一間叫「有得揀」嘅套餐,肉質、蔬菜同飯麵每個類別都有幾款揀,可以自由組位,價錢就取決於揀邊款肉類。
韓式石燒牛扒+清炒自耕菜+南瓜味增湯烏冬

石燒牛扒燒到七成熟,本身已經預先切開一片片方便食。牛肉唔韌肉質嫩滑,醬汁帶少少甜味都唔錯。

韓式石燒牛扒+清炒自耕菜+南瓜味增湯烏冬

清炒自耕野菜同樣包含左唔同顏色嘅蔬菜,令人睇見都想食。
韓式石燒牛扒+清炒自耕菜+南瓜味增湯烏冬

南瓜味噌湯烏冬湯汁比較杰身,似飲緊南瓜湯,味道係淡淡嘅南瓜味,明顯冇落味精,烏冬唔會太腍,味道唔錯。
韓式石燒牛扒+清炒自耕菜+南瓜味增湯烏冬

每個主菜加$20都可以揀一杯指定飲品,由於都係普通咖啡茶,放假想食好啲,我地就冇加$20,另外散叫左兩杯野飲。

Oreo Shake($68) - 朱古力味都可以,唔會太甜,奶昔打得幾滑。

沖繩黑糖咖啡($38) - 咖啡口感綿滑,飲得出淡淡黑糖味,都幾特別。
Oreo Shake & 沖繩黑糖咖啡
總結,菜式比一般餐廳的確加多左蔬菜比例,加上善用唔同顏色蔬菜,有益之餘亦令食肉獸冇咁抗拒,食物賣相同menu圖片一樣咁吸睛,味道唔會太濃味但味道都唔差,黎開南豐紗廠非常值得試下。
Oreo Shake & 沖繩黑糖咖啡