2020-11-29 168 瀏覽
第一次在南豐紗廠吃米飯,每次都是扮文青去咖啡廳,吃蛋糕喝咖啡。這個餐廳坐位很多,裝修風格乾淨簡潔,環境開揚,以綠色為主,放了很多盆栽,自助點餐,主打飲食均衡健康餐單,是一家有營食肆,對面是收費的兒童遊戲場。✨十二野菜烤三文魚便當 $108~好精緻的便當,好靚的日式木盒,三文魚煎得好香口有光澤,好多配料,有玉子燒南瓜蓮藕豆角冬菇甘旬絲...好多蔬菜,顏色配搭好鮮艷好開胃。米飯用了日本越光米,有飯香,好鬆軟,有咬口。✨有得揀 - 照燒雞扒 + 清炒自耕菜 +雜穀飯 $118~特別喜歡這個有得得揀套餐,自由配搭有六種蛋白質,三種蔬菜和五種碳水化合物各揀一種。我揀左照燒雞扒,清炒自耕菜同雜穀飯。用左三個六角形的盤子盛載,雞扒的香氣撲鼻好夠火喉,有肉汁,好食,蔬菜略油,但想保持蔬菜顏色豐富少不免多左油。特中意雜殼飯,有咬口,軟硬適中,水份夠,好香五穀味。✨芒果沙冰 $68~芒果沙冰超大杯,係滿瀉的份量,滿滿一杯之餘仲隆起一個小山!!大滿足!!天氣熱必點!!✨拿鐵咖啡 $38~呢度咖啡師拉花好有心機,好可愛呀,帶住貓咪帽的小朋友!!!會唔捨得飲,latte味道不錯,份量都大杯,冇我唔中意的臭奶味,

✨十二野菜烤三文魚便當 $108

✨有得揀 - 照燒雞扒 + 清炒自耕菜 +雜穀飯 $118

✨芒果沙冰 $68

✨拿鐵咖啡 $38
~呢度咖啡師拉花好有心機,好可愛呀,帶住貓咪帽的小朋友!!!會唔捨得飲,latte味道不錯,份量都大杯,冇我唔中意的臭奶味,如果行到攰攰地入去飲杯野都唔錯!!

The Big Things Kitchen (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖