2024-01-15 63 瀏覽
有遠方朋友住附近酒店;見評價唔錯,特等週末book左位相聚;點知超誇張,幾乎每隔半個鐘先上一個菜;一路不停催都回覆話整緊啦麻煩再等等;唯有飲酒頃解;成枝酒飲曬都未上主菜;朋友再繼續要多枝;waiter話佢唔記得我們之前飲邊枝;要我哋自己再睇返酒單;唔係嘛😨最誇張個海鮮飯等足快兩個鐘上到來;又鹹又唔抵,兩百幾門入面得幾隻青口;朋友噶仔已經肚餓難忍,食左話實在肚餓但太鹹唔想食了;唉成餐感覺真係失禮人絕對唔會再有下次!
絕對唔會再有下次!
2024-01-14
2024-01-12 507 瀏覽
上次去飲宴發現The Bayside 環境好靚好chill,今次再來可以望海景嘆美食,6時來到有接近黃昏景色。餐廳半開放式設計,有戶外及室內座位。晚餐set 每人$338 幾經濟就點了。Bayside Passion $98湖水綠的顏色相當特別,有Vodka,酒味不會太濃易入口,有菠蘿汁、熱情果好清新。前菜每人另加$60轉為生蠔,味道鮮甜西班牙式醃制的油甘魚刺身,刺身鮮味,配旁邊黃色的調味帶薑味好香。西班牙伊比利36個月火腿配蕃茄沙沙麵包蕃茄沙沙麵包有香草味又開胃,火腿肉帶鹹香不錯。西班牙蒜蝦蝦肉彈牙,法包充滿蒜蓉惹味濃郁。海鮮蕃茄扁意粉扁意粉掛汁度高,甜酸味道好開胃,有大蝦、帶子、青口等增加鮮味。和牛配黑松露醬及有機蘿蔔和牛肉香撲鼻,肉腍多汁。另單點 脆皮乳豬 $298賣相十分吸引,乳豬外皮烤得香脆,咬開已流出香濃的肉汁,外脆肉嫩,必食!甜品點了雜莓巴斯克蛋糕椰子意大利雪糕,椰子味香濃,當中有椰肉幾有層次。離開時還欣賞到夜景,很美。
餐廳半開放式設計,有戶外及室內座位。
晚餐set 每人$338 幾經濟就點了。
Bayside Passion $98
前菜每人另加$60轉為生蠔,味道鮮甜
西班牙式醃制的油甘魚刺身刺身鮮味,配旁邊黃色的調味帶薑味好香。
西班牙伊比利36個月火腿配蕃茄沙沙麵包
蕃茄沙沙麵包有香草味又開胃,火腿肉帶鹹香不錯。
西班牙蒜蝦
蝦肉彈牙,法包充滿蒜蓉惹味濃郁。
海鮮蕃茄扁意粉
和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
和牛肉香撲鼻,肉腍多汁。
另單點 脆皮乳豬 $298
脆皮乳豬

甜品點了雜莓巴斯克蛋糕
椰子意大利雪糕,椰子味香濃,當中有椰肉幾有層次。
離開時還欣賞到夜景,很美。
脆皮乳豬
2024-01-11 314 瀏覽
呢間西班牙餐廳有大大個海景,慶祝節日真係好正,特別係而家天氣涼坐喺室外就好舒服!佢哋嘅餐具、裝修、座位都好靚,坐得好舒服,係慶祝節日好去處😊 dinner set 有前菜、小食、主食、甜品😛好豐富,入面仲有好多選擇,真係要認真睇睇餐牌😀🔸To Start•36個月熟成伊比利亞火腿睇見都覺得靚,帶鹹香,加上味道清新嘅粒粒蕃茄蓉脆麵包,細細啖過足口癮。•牛肉他他用高質生牛肉切碎混合蔥、香草、胡椒等香料,完全冇腥味牛肉新鮮嫩。•兩隻生蠔都幾大隻,食落去比較淡口帶海水香味,配上芒果汁同檸檬汁感覺好清新。•鰤魚刺身魚香十足,加左柚子汁、辣椒,食嘅時候辣辣地甜甜地,都幾特別。🔸To Warm•鵝肝多士真係冇得輸,厚厚嘅鵝肝加咗無花果醬,上面仲有粒紅莓,食嘅時候更加能夠帶出鵝肝獨特香味。•西班牙蒜油蝦,隻蝦大大隻咬落去係爽口,麵包已經沾上帶蒜香的油,未食已經聞到好香😀🔸 The Main Event•風乾和牛側腹和牛五成熟,風乾嘅牛肉肉質比較滑嫩,牛肉味會比較香。牛側腹位置脂肪比較少,主要食佢嘅肉香,上碟嘅時候已經切開左,入面仲係粉紅色好靚,食到外層焦烤香,內裏軟滑。•三文魚扒大件夠厚身,食嘅時候仲

🔸To Start

🔸To Warm

🔸 The Main Event
•風乾和牛側腹

•三文魚扒大件夠厚身,食嘅時候仲聞到有好香香草味,魚肉火候剛剛好整體都唔錯。仲有我最鍾意嘅西蘭花同雜菇配菜。

🔸 Sweet Finale
•雲呢拿Gelato😀入邊有啲雲呢拿籽所以食嘅時候好香好香。

🔹海鮮扁意粉
上枱嘅時候,熱辣辣非常之吸引,每一條意粉都掛滿汁,好香芝士味。入面有大蝦、青口、蜆。意粉幾有咬口醬汁香濃。

• Dry Aged-The Wagyu Bavette
  • Foie Gras on Buttered Brioche with Figs Compote
  • Hamachi Carpaccio
  • Steak Tartare
2024-01-11 169 瀏覽
呢幾日天氣冇咁凍,可以坐喺戶外,有火爐取暖,好舒服。望住靚靚嘅夜景食飯真係好正,加上餐廳播啲舊嘅英文歌,成個感覺好chill! 拍拖食飯或者同朋友仔食飯傾計都好啱!我哋今晚叫咗好多嘢食😂 佢啲嘢食份量都唔細。先叫兩杯sangria啦,一路飲一路食。Tapas有好多選擇。 想食飽啲,set dinner亦都好抵食。Avovado Tartare Verde味道好清新,牛油果他他配芒果同紅菜頭粒粒都幾夾,係一個好醒神開胃嘅tapas。之後食咗炸魷魚圈同Nachos。Nachos好大份好足料,好多芝士,正👍🏻西班牙吐司都非常推介,又薄又脆嘅吐司夾住咸香十足嘅芝士同西班牙火腿,好味道!八爪魚我哋都幾鍾意食,八爪魚切咗片,燒得幾香,不過份量就唔算好多,八爪魚下面嘅薯仔吸晒八爪魚嘅香味👍🏻食完咁多款Tapas其實都飽飽地,淨係食咗一個main course:麵豉醬焗鱈魚。鱈魚肉質鮮嫩香滑,估唔到配麵豉醬都幾好味!最後飽到churros都食唔落😂 下次先食甜品。
呢幾日天氣冇咁凍,可以坐喺戶外,有火爐取暖,好舒服。

我哋今晚叫咗好多嘢食😂 佢啲嘢食份量都唔細。

先叫兩杯sangria啦,一路飲一路食。

最後飽到churros都食唔落😂 下次先食甜品
2024-01-10
  • The Bayside Sangria
  • Kyoto Cod
2024-01-08 181 瀏覽
要有一個地方讓人坐得舒適,看著維港美景,吃著美味美食,如此放鬆心情,相信地方都不少,The Bayside 可以讓人安心入座,過上一個Chill 爆之夜。******************************The Bayside,位於黃埔酒店隔離,擁有著得天獨厚的維港夜景景色,再加上餐廳以西班牙美味菜式,除了吸引酒店住客,更吸引不同食客食來品嚐。餐廳有室外或室內範圍,這夜室內被包場,只好坐在室外範圍,最窩心就是天氣有點冷,都會開著暖爐,柔和燈光之下,讓食客看著美景,暖暖地享受美食。The Bayside 和一般西班牙餐廳一樣,以西班牙主要菜式,如Tapas、燒肉,主菜,飯或意粉,還有甜品及飲品,能乎合任何食客口味。Maryland Crab Cake (2pcs) $88,蟹餅蟹鮮味很濃,蟹肉絲份量都不少,確實真材實料。Fish Taco (2pcs) $98,炸魚放在夾餅內,脆漿薄脆魚肉滑溜,口感豐富,加上紅蘿蔔絲和菜絲醬汁,變得更惹味。Pan Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Compote $138,鵝肝一般配脆多

Pan Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Compote $138,鵝肝一般配脆多士,這次放在有圈軟綿口感麵包,帶著牛油香味,和鵝肝一拼吃下,入口即溶口感,醬汁又可以中和鵝肝油膩感,完全有點驚喜萬分。

The Bayside Bisque $148,送上枱時龍蝦味撲鼻而來,非常吸引,再喝上口帶點肉絲,鮮味十足,還有脆片,增加口感,十分回味。

Manhattan Pizzette $88,簡單辣肉腸配芝士放在薄餅餅底,芝士咸香,辣肉腸惹味,非常開胃,還以薄薄脆口餅底,完全吃不停口。

Dry Aged-The Wagyu Bavette (300g) $488,將和牛煎至Medium,再切粒,和牛牛味濃郁又帶點烤香香味,和牛肉粒肉汁都不錯不過個人較喜歡Medium rare熟,口感再好。配菜以薯仔和蘿蔔西蘭花,非常豐富又美味的主菜。

Aroma Del Negro $108,以2種酒加上咖啡酒和香草調製,入口帶點香草和咖啡味,相信男仕會較喜歡。Virgin Sangria $88,以多款果汁加上Sparkling Water,味道帶點提子雜莓果汁,甜甜的。

Pistachio Gelato $38,開心果味道香帶回甘,好味。Coconut Gelato $38,椰子味香濃還帶有椰絲,不錯。

• Coconut Gelato
  • Pistachio Gelato
  • The Bayside Bisque
  • Maryland Crab Cake
  • Dry Aged-The Wagyu Bavette
  • Fish  Taco
最近發現左間靚景約會餐廳😍呢間隱藏係黃埔海逸酒店隔離既The bayside☺️餐廳分別有户內及面對維港夜景既户外位置😊菜單主要係地中海菜式及多種類飲品及酒類選擇☺️而且價格一啲都唔貴🤩性價比咁高真係要介紹比大家🥳白酒蕃茄🍅薈青口 每隻青口肉掛滿紅卜卜酸甜蕃茄醬汁當中帶白酒香味😊越食越滋味😊醬汁仲可以放上附上既麵包一齊食👍西班牙油蒜大蝦🦐每次食地中海必點之一☺️呢度用左大量蒜粒及橄欖油而成🥰每隻爽滑大蝦帶有濃郁蒜香及橄欖油香味😊回味無窮😋黑松露芝士🧀意大利雲吞上枱聞到陣陣黑松露香味😍 整粒意大利雲吞融化口中的芝士與黑松露的香味充滿了口腔😍好好食🤤意式拿玻里醬烤三文魚🐟配馬鈴薯及菠菜☺️三文魚經過烤製後表皮微微焦脆😍內部仍然保持軟滿口感😍 綿密口感馬鈴薯🥔及鮮滑菠菜點埋濃郁的奶香味拿玻里醬一齊食特別好食😉西班牙紅蝦🦐蒜香墨汁意大利粉勁大隻西班牙紅蝦🦐爽口彈牙😍 墨汁意大利粉軟硬度適中掛滿蒜香☺️我直接將紅蝦頭蝦膏融入意粉令滋味層次提升🤤晚上8點前有Happy hour我就點左杯1664啤酒邊食邊飲🤣
餐廳分別有户內

西班牙紅蝦🦐蒜香墨汁意大利粉

• 西班牙油蒜大蝦
  • 西班牙紅蝦蒜香墨汁意大利粉
2024-01-03 199 瀏覽
西班牙菜一直都是我心儀的菜式,趁著偉大的母親生日,帶同她老人家到訪位於黃埔花園的「The Bayside」享用一頓高級西班牙菜精緻用心的裝潢,用上不同顏色的座椅,寬敞舒服;餐廳設有酒吧位置,可供嗜酒一族共聚交談;更設有室外座位可全方位飽覽海景,也真梳乎!==========🔹The Bayside Bisque $128Boston lobster in a creamy broth with just a dash of cognac配上脆多士龍蝦肉非常鮮甜,蝦籽爽脆;稀稠度適中,質感細滑,鹹辣平衡夠醒胃美味指數:9/10==========🔹Chef's Soup du Jour $88是日餐湯為蘑菇湯,菇香濃郁帶啖啖黑松露味道,更食到香滑的蘑菇蓉美味指數:8/10==========🔹Cardini's Caesar $148Add Smoked Salmon +$30份量充足;生菜爽甜,麵包糠香脆,煙三文魚鹹香適度而油香豐富,芝士有獨特的味道,享受!美味指數:8/10==========🔹Dry Aged Argentinian Rib Eye 10 Oz. $378With
🔹The Bayside Bisque $128
配上脆多士
美味指數:9/10
🔹Chef's Soup du Jour $88
🔹Cardini's Caesar $148
Add Smoked Salmon +$30
==========
With Piquillo mashed potato & broccolini
點選七成熟
牛扒緊實有嚼勁,甘香濃郁,蘸上微酸的芥末醬可減膩感;薯蓉軟滑而薯香豐富;西蘭花煮得夠腍,清甜美味!
美味指數:8.5/10
==========
🔹Lobster Thermidor (Half) $288
Baked Fresh Boston Lobster in garlic butter, roasted potatoes and broccolini
龍蝦鉗大隻厚肉,蝦肉新鮮爽甜,加上恰到好處的調味,令人滿足!
🔹Lunch: 3 Courses $188
▶Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam (Add +50)
鵝肝配上覆盆子及無花果醬減微膩;鵝肝細膩滑嫩,味道鮮甜,有著內獨特的醇厚香氣
▶Grilled Halibut with Salsa Verde served with Rosemary Potatoes & Broccolini
比目魚皮煎至香脆可口,魚肉雪白軟嫩;馬鈴薯緊實而薯香突出
▶Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis
口感偏實,啖啖清新莓香及芝士香,甜度不高,為完美的一餐作結
▶Jasmine Tea
🔹Latte $48
拉花具誠意,質感細滑,啡香濃厚
2024-01-03
  • The Bayside Bisque
  • Dry Aged Argentinian Rib Eye 10 Oz.
2023-12-29 48 瀏覽
CP值極高嘅黃埔地中海餐廳The bayside系我在近期食到最好味嘅餐廳之一,餐廳位於黄埔海濱長廊附近,分室內和室外露天區域,可以望住維港海景,約朋友傾計食飯或者慶祝都係絕佳選擇!佢哋主打地中海菜,選擇非常多,每道菜式都有驚喜!主食甜品都不能放過!Virgin Sangria最愛sangria,揀咗無酒精類,口感清新仲充滿果香,最鐘意佢配搭多款新鮮高質生果,飲落有豐富嘅層次,舉杯暢飲,非常適合今晚嘅氣氛。蘑菇湯散發出濃郁嘅香氣,食到蘑菇蓉,湯底柔滑,富有層次感。脆皮乳豬配馬鈴薯Suckling PigThe bayside嘅烤乳豬都係招牌菜式,外皮香脆,肉質非常冧身而且入味。搭配芥末醬同燒汁更惹味,配菜系青辣椒同薯仔,完美平衡咗整道菜嘅口感,視覺上都非常靚!香脆魚柳墨西哥夾餅估唔到夾餅內既魚柳依然香脆,而且魚肉質素好高,肉質扎實且保持鮮味。配搭鮮豔繽紛嘅椰菜絲同番茄絲賣相出眾,再加上千島醬令美味提升。龍蝦堡 極鬆軟嘅餐包夾著豐富嘅龍蝦肉,並混合咗香草蛋黃醬同粒粒蟹子,誇張嘅系切開見到全部都係龍蝦肉,實在太幸福啦!西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉 手工墨汁意粉口感零舍不同,意粉彈牙掛汁,巨大si

Virgin Sangria

蘑菇湯散發出濃郁嘅香氣,食到蘑菇蓉,湯底柔滑,富有層次感。

脆皮乳豬配馬鈴薯Suckling Pig

香脆魚柳墨西哥夾餅

龍蝦堡

西班牙紅蝦蒜香墨汁意粉
手工墨汁意粉口感零舍不同,意粉彈牙掛汁,巨大size西班牙紅蝦鮮味十足,雖然湯汁不多,但湯汁嘅鮮甜味非常突出,竟然仲食到紅蝦蝦膏!配上炸蒜片,味道香濃,非常好食。

無蛋開心果忌廉蛋糕
不得了!…我生日都想用呢個做生日蛋糕!
佢獨特嘅開心果香氣好成功俘虜咗我!
最鐘意佢中間夾層系用開心果碎壓成嘅餅,再加上面層嘅開心果仁加上煉奶甜而不膩!

📍 The Bayside
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
(港鐵黃埔站 D1 出口, 步行約4分鐘)
走入餐廳,窗外海風輕拂,心情已經舒爽了一半!首先,蒜油蝦真係得意,鮮蝦彈牙香滑,滿滿的蒜香味,正!再嚟個香煎鵝肝,外皮脆口,裡頭滑溜得嚟未膩口,簡直是味蕾的享受。至於呢個三文魚他他,魚肉新鮮冰涼,不過味道真係可以再夠晒勁少少。提提大家,波士頓龍蝦墨汁意粉唔可以錯過,龍蝦鮮甜,同墨汁意粉夾埋真係正!和牛肉質鮮嫩,每一啖咬落都滿足,肉味夠香,嗰個燒焦香真係正!巴斯克蛋糕配紅莓雪芭,這個組合清新得嚟,甜而不膩,真係掃尾佳品。最後呢,朱古力心太軟就真係雪上加霜,流心朱古力同雲尼拿雪糕嘅組合,味道層次分明,朱古力愛好者千祈唔好錯過!食完嗰陣,真係心滿意足,開開心心咁散步返屋企。下次再黎,我一定會試下其他菜式架!🍤🍮🥩

2023-12-28 47 瀏覽
位於海皮旁邊的西式餐廳,位於小區之內,方便快捷,最重要景色一流。生牛肉他他絕對是一個令人驚艷的開胃菜。新鮮的生牛肉切成薄片,肉質鮮嫩多汁,搭配上他他醬的濃郁和柔滑口感,簡直是一絕。每一口都散發出牛肉的原始風味,與他他醬的香氣完美融合,令人回味無窮。白汁意大利雲吞給人留下了深刻的印象。雲吞餡料豐富多樣,內含著香濃的芝士,每一口都彷彿在口中爆開。而濃郁的白汁則為整道菜增添了豐富的口感和味道。它的綿密質地與雲吞的鮮嫩相得益彰,愛不釋手。南瓜大蝦意大利飯展現了絕妙的口味組合。南瓜的甜味和蝦肉的鮮美相互融合,形成了一種獨特的風味。意大利飯粒綿密飽滿,完美吸收了南瓜和蝦肉的鮮味,每一口都散發出豐富的口感和層次感。

2023-12-26 44 瀏覽
假日約埋家人一齊午餐,想去有靚靚海景但又喺市區,交通方便,啱一家大細去嘅餐廳,所以就揀咗 The Bayside! Eggs Benedict 蛋非常嫩滑,有煙三文魚鹹鹹地,需要太多調味到已經很足夠👏🏻 海鮮比薩有蝦八爪魚及青口, pizza用了芝士及青醬,餅底皮薄香脆,第一次食用青醬嘅pizza好有特色! 炸薯條配松露蛋黃醬 薯條脆卜卜,配香濃嘅松露蛋黃醬更加吸引! 脆皮乳豬配馬鈴薯 乳豬有三件,脆皮冇咩脂肪, 肉質嫩滑夠淋, 好值得再食! 意式拿破崙醬烤三文魚配馬鈴薯及菠菜 三文魚非常厚肉,夠新鮮,配有馬鈴薯及菠菜,三文魚同拿破崙醬好夾! 蟹肉餅蟹餅精緻,充滿蟹肉唔會淨係得麵粉,好鮮甜! 無蛋開心果忌廉蛋糕 賣相吸引,好有驚喜, 蛋糕厚實唔甜, 上面充滿開心果碎😍😍😍 Churros好正宗, 脆卜卜有六條,好適合分享,加埋朱古力醬係完美!

Eggs Benedict
蛋非常嫩滑,有煙三文魚鹹鹹地,需要太多調味到已經很足夠👏🏻

海鮮比薩

炸薯條配松露蛋黃醬
薯條脆卜卜,配香濃嘅松露蛋黃醬更加吸引!

脆皮乳豬配馬鈴薯
乳豬有三件,脆皮冇咩脂肪, 肉質嫩滑夠淋, 好值得再食!

意式拿破崙醬烤三文魚配馬鈴薯及菠菜

蟹肉餅
蟹餅精緻,充滿蟹肉唔會淨係得麵粉,好鮮甜!

無蛋開心果忌廉蛋糕

趁放假要放空🧘‍♀️ 所以到了紅磡海濱長廊旁邊的一家吃地中海菜餐廳,望着海一路呆一路吃,又可以打發不少時間餐廳有開揚露天位,坐擁無敵海景, 由西班牙主廚帶領團隊,有美景有美食❤️也有室內,以藍色同橙色為主調,多個卡座及地方闊落食物主打中東菜口味,也有有西班牙意大利希臘的味道 🔸Suckling Pig $298這個乳豬仔皮薄脆口,肉質嫩口,而且充滿香草味,份量剛剛好,不會太飽滯🔸King Lobster half $268半邊龍蝦剛剛好,炒雜菜惹菌吸收了龍蝦的精華🔸 Charcuterie board$348這個拼盤有乾香腸/ 西班牙辣香腸 / 帕爾馬火腿/ 醃菜/橄欖/ 麵包等等, 真是配美酒不可缺少的🔸 Pulpo a la Gallega$168這是傳統的西班牙菜,章魚搭配煮熟的馬鈴薯片、煙燻辣椒粉和橄欖油, 煙熏味道很出,馬鈴薯的香味加點辣,零舍開胃🔸 AROMA DEL NEGRO$108Bacardi Infuse, Campari, Kahlua, Martini Rosso,Mint, Coffee Beans甜酒和棉花糖中和了咖啡的苦澀味🔸 Sangria Tinto $

❤️也有室內,以藍色同橙色為主調,多個卡座及地方闊落

食物主打中東菜口味,也有有西班牙意大利希臘的味道
Suckling Pig

🔸Suckling Pig $298
🔸King Lobster half

🔸King Lobster half $268
半邊龍蝦剛剛好,炒雜菜惹菌吸收了龍蝦的精華
Charcuterie board

Charcuterie board
Pulpo a la Gallega
AROMA DEL NEGRO
2023-12-21 46 瀏覽
今日去左黃埔海旁邊嘅西餐廳,望到維港美景,我地食左個2人dinner set,好豐富!36個月黑毛豬火腿配蕃茄麵包:36個月的火腿經過長時間的風乾,味道更加濃郁,搭配蕃茄麵包的酸甜口感, 味道更出新鮮生蠔:新鮮的生蠔, 大大隻新鮮肥美牛肉他他:以切碎的牛肉和香草、香料混合而成,口感鬆軟,味道豐富。特別搭配一些新鮮的蔬菜和醬料,能夠帶來更多層次的風味。薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒:油甘魚的肉質鮮嫩,柚子汁的酸甜味能提升整體口感,墨西哥辣椒則增添了一些辣味, 口感豐滿西班牙油蒜大蝦:大蝦的鮮甜, 爽口彈牙與橄欖油和蒜蓉的香氣完美融合香煎鵝肝配布利里歐麵包:鵝肝的豐潤口感和布利里歐麵包的香脆搭配在一起,給人一種奢華的享受。和牛配黑松露醬及有機蘿蔔:有極高的肉質和口感。搭配黑松露醬和有機蘿蔔,能夠使這道菜更加豐富和美味。波士頓龍蝦配蒜蓉墨汁意粉:龍蝦的肉質鮮嫩多汁,搭配蒜蓉墨汁的濃郁味道,意粉的口感柔軟,能夠吸收墨汁的風味,帶來舒服的咀嚼感。巴斯克芝士蛋糕:口感濃郁,芝士的香氣令人陶醉開心果意大利雪糕:有濃郁的開心果風味和滑順的口感大滿足既餐!

36個月黑毛豬火腿配蕃茄麵包:

新鮮生蠔:
新鮮的生蠔, 大大隻新鮮肥美

牛肉他他:

薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒:

西班牙油蒜大蝦:
大蝦的鮮甜, 爽口彈牙與橄欖油和蒜蓉的香氣完美融合

香煎鵝肝配布利里歐麵包:

和牛配黑松露醬及有機蘿蔔:

波士頓龍蝦配蒜蓉墨汁意粉:

巴斯克芝士蛋糕:
口感濃郁,芝士的香氣令人陶醉

開心果意大利雪糕:
有濃郁的開心果風味和滑順的口感

大滿足既餐!
近排天氣咁好☀️,weekend最想去一啲有戶外座位嘅餐廳曬下太陽,食個又chill又relaxing 嘅lunch!呢間位於黃埔海濱旁邊嘅意大利餐廳,出名有個勁靚嘅户外坐位空間,可以一路欣賞住個無敵大海景,一路去用餐,係一個好大享受👍今日揀左個Cold Antipasti🦪Fresh Oysters 新鮮生蠔$258- 有6隻,生蠔新鮮勁甜🦞Lobster Thermidor (Half) $288- 大大隻波士頓龍蝦配牛油蒜蓉,配菜有馬鈴薯同西蘭花🥩Dry Aged Argentinian Rib Eye 10 Oz. $378- 阿根廷肉眼扒好大夠,五成熟,keep到肉汁,配菜係薯蓉加西蘭花🫕A Sweet Finale $98- 我好喜歡呢隻西班牙嘅傳統甜品,熱熱地嘅油條配朱古力醬,有D糖,但吾油膩,好味飲品就order左兩杯🔹Mocktail LYRE'S ITALIAN SPRITZ & TONIC $118🔹Classic CocktailLYCHEE MARTINI $118整體嚟講,餐廳環境好悠閒、好舒服,無論坐係室內室外都會覺得好relaxing👍🏻

今日揀左個
Cold Antipasti
🦪Fresh Oysters 新鮮生蠔$258
- 有6隻,生蠔新鮮勁甜

- 大大隻波士頓龍蝦配牛油蒜蓉,配菜有馬鈴薯同西蘭花

🫕A Sweet Finale $98

飲品就order左兩杯
🔹Mocktail
🔹Classic Cocktail
LYCHEE MARTINI $118

2023-12-10
♨️The Bayside紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖@thebayside.hk ♥️黃埔海濱Chill爆維港海景西班牙酒吧餐廳,戶外位氣氛浪漫燈光有情調,可惜今次坐落後有點雨粉唯有移施入室內,入面立時變得好熱鬧🤣🔷Aperal Spritz 顏色鮮艷飲落清香🔷時令生蠔生蠔夠新鮮海水味濃,又creamy肥美🔷Calamari Fritti 酥炸魷魚爽口彈牙好好食嘅小食🔷大蝦墨汁蒜香辣意粉隻蝦超大隻墨汁意粉辣辣地好惹味🔷Lobster Thermidor 蒜蓉蒸龍蝦,爽口彈牙口感滿足🔷Wagyu Bavette 和牛超香牛味有口感食物:8.5/10抵食:8/10環境:8.5/10。。。#美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食 #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodpic #foodporn #foodphotography #foodblogger # #chillrestaurant #
♨️The Bayside
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
@thebayside.hk

🔷Aperal Spritz
顏色鮮艷飲落清香
🔷時令生蠔
生蠔夠新鮮海水味濃,又creamy肥美
🔷Calamari Fritti
酥炸魷魚爽口彈牙好好食嘅小食
🔷大蝦墨汁蒜香辣意粉
隻蝦超大隻墨汁意粉辣辣地好惹味
🔷Lobster Thermidor
蒜蓉蒸龍蝦,爽口彈牙口感滿足
🔷Wagyu Bavette
和牛超香牛味有口感

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食 #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodpic #foodporn #foodphotography #foodblogger # #chillrestaurant #好好吃 #維港夜景 #seaview #seaviewrestaurant #finedining #紅磡美食 #食在紅磡 #黃埔美食 #黄埔海濱長廊 #龍蝦 #浪漫餐廳